Domowa tortilla.. placki tortilla kawałek kapusty pekińskiej papryka kilka ogórków konserwowych cebula pomidor pierś z kurczaka przyprawa do kebaba olej(...)smażenia mięsa majonez jogurt naturalny gęsty czosnek Czosnek przecisnąć prze praskę, , dodać do majonezu wymieszanego z jogurtem.Pokrojoną pierś z kurczaka przyprawić przyprawą i usmażyć.Warzywa pokroić.Placki smarować sosem, ułożyć warzywa, mięso, polać sosem i zawinąć
Moje domowe kucharzenienaleśników. Jeśli używamy patelni teflonowej , to przed smażeniem w ogóle nie musimy jej smarować , czy polewać tłuszczem , a , jeśli inną , to wystarczy wlać trochę oleju tylko przed usmażeniem pierwszego placka (no chyba , że ciasto będzie uparcie przystawać do patelni , wtedy częściej) ;-) [ ja smażyłam na naleśnikarce i niczym nie smarowałam] Nadzienie: około 30 dag sera białego cukier do smaku(...)daję kilka łyżek) 1 żółtko kilka kropli aromatu śmietankowego (oczywiście może być inny , ulubiony) Wszystkie składniki razem wymieszać (jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta - dodać odrobinę śmietany). Smarować placki naleśnikowe zostawiając na brzegach ok. 3 - centymetrowy , nie posmarowany pasek. Boki założyć do środka , całość zwinąć od góry do dołu w rulonik. Na patelni rozgrzać olej , wkładać naleśniki łączeniem
Moje domowe kucharzeniełyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Dodatkowo dżem malinowy Sodę rozpuścić w mleku , dodać resztę składników i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe części i upiec 2 placki jednakowej wielkości. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180 stopni. Przygotować krem budyniowy. Odlać niepełną szklankę mleka, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym i margaryną(...)zimnym mleku rozmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Na jeden upieczony placek wyłożyć dżem ,a na dżem masę budyniową, przykryć drugim plackiem.Dowolnie udekorować. Najlepsze na drugi dzień
Moje domowe kucharzeniefarszem "brzuszkiem".. 30 dkg mąki 2 jajka 2 łyżki wody sól dowolne nadzienie Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić na co najmniej 1 godzinę. Ciasta rozwałkować na cienkie placki wielkości zbliżonej do pierogomanii.Jeden placek ułożyć na pierogomanii, na to wyłożyć- korzystając z załączonej łyżeczki - dowolny farsz lekko go dociskając. Przygotowanym drugim płatem ciasta przykryć farsz. Następnie rozwałkować
Moje domowe kucharzeniegodziny). Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 części (ok. 60g każda). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować
coolinarnastrefa.blogspot.comwyłożyć bezę i posypać ją migdałami. Piec w temperaturze 180ºC w termo-obiegu przez około 30 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 150 ºC i piekę spody jeszcze 20 minut. Placki ostudzić. Jedną szklankę mleka podgrzać. Dodać cukier, alkohol oraz aromat. Pozostałe mleko połączyć z żółtkami(...)mąką. Masę dodać do gotującego się mleka. Gotować na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez 2-3 godziny w lodówce
Mania GotowaniaJeśli lubicie pizze i macie ochotę na jakąś alternatywę, to właśnie przepis dla Was.Zapraszam na wersję Turecką, zwaną pide. Pide to placek z białej mąki, odpowiednik arabskiej pity. Można go podawać, tak jak pitę, czyli jako dodatek do mięsa, jednak według mnie najlepiej smakuje z nadzieniem. Farsz do pide może być naprawdę różny, wszystko zależy od waszej kreatywności(...)przestudzenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części. Z każdej z nich uformować kulę i rozwałkować ją na okrągły placek. Placuszki ułożyć na blasze. Na środek każdego z nich wyłożyć farsz. Następnie skleić mocno brzegi i uformować ciasto na kształt łódki. Piec około 25 minut. Udekorować jogurtem greckim i cebulką
Mania Gotowaniakapustę i pędy bambusa. Smażymy jeszcze 2-3 minuty wszystkie składniki. Mięso z warzywami, makaron i dymkę przekładamy do miski, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Pojedyncze placki papieru ryżowego zanurzamy w letniej wodzie i kładziemy na desce aż zmiękną. Na placek nakładamy nadzienie i zawijamy dość ciasno. Sajgonki zawijamy w ten sam sposób co krokiety
Mania Gotowaniaświeżych/sezonowych owoców i warzyw. Już mi się tęskni za wiosną , ale póki ich nie mamy, trzeba wykorzystać to co jest. Wracając do jabłuszek.... na tapecie mamy ostatnimi czasy - placki, chipsy, jabłka w cieście ,ciasto w jabłkach yyy pieczone są jabłka i z jabłek szarlotka i placek i babka hihi. I jakoś nam się nie przejadły... Czytaj więcej
FarmażonyDziś kolejny przepis z porzeczkami, ale to uniwersalne ciasto i można wykorzystać do niego inne owoce, morele, jabłka, jagody czy jeżyny. Wszystko zależy od naszego gustu
Farmażonygotowe placki tortilli to przygotujemy coś na szybko, idealnego w ten upał i co najważniejsze nie trzeba długo stać przy garach. Kurczak plus dojrzałe awokado. Pyszności! Składniki : * 4 placki tortilla - u mnie z czosnkiem * podwójny filet z kurczaka * ulubiona przyprawa do kurczaka * dojrzałe awokado * pomidor * czerwona cebula * świeża bazylia * sos czosnkowy lub jogurt naturalny Przygotowanie : Kurczaka
Magiczne Życie MartyKolejny przepis w cyklu CZAS NA DYNIĘ, tym razem bardzo smaczne i bardzo aromatyczne placuszki z dyni z dodatkiem kardamonu i cynamonu. Osobiście bardziej mi smakują
SMYKWKUCHNIMiotełka do kurzu Moje lipcowe rekomendacje: 1. Po co wywoływać wilka z lasu, co jest najważniejsze w życiu i czy jest obowiązek bycia młodym? O tym
Zdrowa Kuchnia SowyJeśli zamiast słodkiego ciasta kruchego , chcemy zrobić ciasto kruche wytrawne , to pomijamy dodawanie cukru, a ilość soli zwiększamy do 3/4 łyżeczki. Inspiracja: Tarty i Placki, Bardi Carla Składniki na formę o średnicy 28-30cm lub dwie po 20cm Mąka pszenna 250g Cukier 65g drobnego cukru (najlepiej cukier puder) Sól 1/4 łyżeczki Masło 150g Jajko […] The post Przepis
Kulinarne Przebojelodówce - foremki do tartaletek o średnicy 9cm wysmarować masłem (można rozpuścić masło i posmarować foremki pędzelkiem), ciasto rozwałkować (jeśli jest klejące, można lekko podsypać mąką) na placek - placek ułożyć na kilku ustawionych obok siebie foremkach, palcem lekko wyłożyć ciastem foremki, przycisnąć u góry, by brzegi foremek odcięły nadmiar ciasta - skrawki ciasta ponownie rozwałkować i wyłożyć kolejne foremki - ciasto
Smakołyki Bereniki