placki - 22990 przepisów (strona:1073/1533)

ANGIELSKIE BUŁECZKI SCONES 188

razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę mleka (kiedy ciasto jest za suche) lub dosypujemy trochę mąki (jeśli ciasto jest zbyt klejące). Formujemy z niego kulę. Spłaszczamy ją delikatnie ręką na placek o grubości 3 cm, wycinamy kółka specjalną foremką - w oryginale z falującymi brzegami. Ponieważ nie miałam takiej wykorzystałam szklaną literatkę. Przekładamy ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy

Walijskie Pichcenie
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z POWIDŁAMI 129

wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.  Następnie ciasto wyłożyć na blat (stolnicę) rozwałkować na w miarę okrągły. Placek podzielić na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogale). Na każdy trójkąt nakładać łyżeczkę powideł śliwkowych i zwijać formując rogaliki. Piec w temp 180st

Walijskie Pichcenie
MAŚLANE CIASTKA CRANBERRY NOEL 204

miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy żurawinę i orzechy i zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na ok 1h. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na placek ok 1cm grubości i wycinamy literatką kółka. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180st ok 15 minut

Walijskie Pichcenie
Pizza z patelni 6193

mozarella oregano  reszta składników wedle uznania Przygotowanie : Mąkę mieszam z solą następnie z wodą i oliwą, wyrabiam ciasto. Ciasto powinno być jednolite i elastyczne. Wałkuję mniej więcej na placek wielkości patelni. Kładę go na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju i podpiekam ok minuty, obracam i smaruję koncentratem dodaję ulubione składniki, posypuję oregano i serem mozzarella. Smażę

Mechanik w kuchni
Placki z Dyni 161

Wartości odżywcze 1 porcji Przepis : Czytaj Dalej >>>

Sylwetka Od Kuchni
ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z MAKIEM. 2885

czym dokładnie wyrabiam. Musi powstać gładkie i elastyczne ciasto. Formuję kulę i owijam folią spożywczą, wkładam na 30 minut do lodówki. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowuję porcje ciasta na placki o grubości około 3-4 mm. Wycinam duże koło (można pomóc sobie, obrysowując jakąś sporą miskę), które dzielę na 8 trójkątów. Na każdym z nich układam porcję nadzienia, zwilżam

W kuchni Karmel-itki
Szarlotka z jogurtowym lukrem i migdałami 248

Dzisiaj cały ranek chodziła za mną piosenka i śpiewam sobie: „U babci jest słodko , świat pachnie szarlotką , a może chcesz placka spróbować? Popijasz herbatę i słońce nad światem już świeci jak złoty samowar. ” No i wprowadziłam słowa piosenki w czyn i upiekłam pyszną szarlotkę z połówkami jabłek, na którą zaprosiłam mojego tatę, który stwierdził, że szarlotka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piernik staropolski - początek 351

teraz jest pora na przygotowanie ciasta jeśli chcemy upiec piernik staropolski. To ciasto w stanie surowym musi dojrzewać jakiś czas, od 3 do 6 tygodni. Potem piecze się piernikowe placki, przekłada czymś pysznym i zostawia jeszcze na kilka dni żeby piernik skruszał. Coś czuję, że będzie bardzo, bardzo pysznie ! Do piernika potrzebna jest koniecznie przyprawa korzenna - ja robię swoją

Smaczna Pyza
Rogale "marcińskie" 221

orzechy i mak zalać wrzątkiem, po 30 minutach odcedzić, osączyć, zemleć. [ u mnie bez mielenia - użyłam już mielonego maku i migdałów] Utrzeć z cukrem i śmietaną. Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Placek pokroić na trójkąty. Na każdy nałożyć nadzienie. Zwinąć, formując rogale. Ułożyć na blachach przykrytych pergaminem, odstawić na 15 minut. Następnie piec 20 minut w temp. 220 stopni.. Polać

Moje domowe kucharzenie
Ciasto czekoladowe z burakami 257

miksujemy na gładką masę. Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej pergaminem, pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach jak zawsze przed wyjęciem sprawdzając patykiem czy jest upieczone. Po wystygnięciu, placek nasączamy mieszaniną wody z rumem (w proporcji 2:1) i soku z cytryny (do smaku). Czas na przygotowanie polewy. Wszystkie składniki polewy wkładamy do rondelka i gotujemy na bardzo małym

Taste Of My Day
Tacos na winie dna wczorajszego. 351

miękkie. Odkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na ok 30 min.  Po upływie tego czasu dzielimy nasze ciasto na równe kawałki. Oprószamy mąką i wałkujemy na cienkie placki. Ja wykrawałam od małego talerzyka. Smażymy na suchej patelni po obu stronach. Jeszcze gorące formujemy na kształt tzw muszelek. Ja pomogłam sobie wieszając upieczone gorące tortille na kratce

Malinowe Pocałunki
Drobiowe steki w serowych sakiewkach z goframi z fasoli. 183

tego nie będzie szans wyjęcia gotowego gofra ) układamy porcję masy fasolowej, przykrywamy papierem i zamykamy gofrownicę. Pieczemy ok 10 -15 min. Muszą być delikatnie zezłocone. Można również takie placki upiec w piekarniku. Sakiewki z goframi podajemy na przygotowanym sosie i sałatą z truskawkami. Dodatkowo serwujemy porcję sosu, aby można było sobie polać  mięso i sałatę. Mi smakowało wybornie

Malinowe Pocałunki
Kartacze 350

skrobi i rozkleja się podczas gotowania. Wtedy trzeba do ciasta dodać więcej mąki ziemniaczanej i spróbować ponownie. Ja to nazywam - pyza zwiadowca ;). Kiedy ciasto jest gotowe formujemy z niego placki zbliżone wielkością do dłoni, na środek wkładamy kawał mięsa i całość zlepiamy formując podłużną pyzę.  Wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę zmniejszamy płomień i gotujemy

Malinowe Pocałunki
Konkurs Malinowych Pocałunków z Polsat Food Network - WYNIKI. 129

wsypać mąkę, wlać mleko, dodać wyjęty rdzeń ze środka wanilii i zmiksować wszystko razem. Białka ubić na sztywno połączyć z ciastem delikatnie wymieszać. Smażyć na małej ilości oleju pojedyncze placki . Gdy przestygną posmarować czekoladowym kremem, każdy zwinąć w rulon i ostrym nożem pokroić na kawałki tworząc ślimaczki. Na wierzchu ułożyć po plasterku banana mandarynki i jednym owocu winogrona spiąć

Malinowe Pocałunki
Pierogi ze szpinakiem (i suszonymi pomidorami) 161

zagniatamy, znów dolewamy i zagniatamy tak, żeby powstało ciasto. Następnie dolewamy olej. Niestety nie potrafię podać proporcji, musicie to wyczuć. I zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Rozwałkowujemy je na cienkie placki grubości ok. 2mm, które przy użyciu nożyka do faworków kroimy w małe kwadraty. Krojenie ciasta, zamiast wycinania z niego okrągłych placuszków oszczędza nam czas i pracę, bo nie zostawia

Taste Of My Day

Proponowane wyszukiwania