placki - 22990 przepisów (strona:1073/1533)

Domowy chlebek pita 238

oliwie. Układać chlebki i obsmażać przez 30-60 sekund z obu stron. Jeśli placuszek jest cienki, wtedy smażymy krócej, przy grubszym trwa to dłużej.  Po upieczeniu placki przykryć albo zawinąć w folię aluminiową. Jutro pokażę Wam jeden z moich ulubionych zastosować chlebka pita :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Błyskawiczna zupa krem z cukinii 323

jednym i drugim :) Wierzch zupy polać odrobiną oliwy i gotowe :)  Można podawać na gorąco lub na zimno. Z dodatkiem na przykład chrupiącej grzanki lub plackami z...cukinii ;) Chłodna zupa z dodatkiem gorącego placuszka smakuje rewelacyjnie :) Smacznego! p.s. zupkę dedykuję mojej serdecznej blogowej przyjaciółce Marcie z bloga Magiczne Życie Marty

Codzienna kuchnia niecodzienna
Andrzejkowe szybkie przysmaki 226

zimno: Sałatka z boczkiem i jajkiem Tortilla wegetariańska z pasta z czerwonej fasoli Łososiowa przekąska na szybko Na słodko: Błyskawiczny jabłecznik sypany Skubaniec, czyli szybki kruchy placek z budyniem i owocami Gruszka Moniki, czyli tarta z gruszką na miodzie cynamonowym Życzę wszystkim udanej zabawy i samych szczęśliwych wróżb :) a Andrzejom oczywiście wszystkiego najlepszego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makowe Gwiazdki 199

migdałowego Wykonanie : Mąkę posiekać z masłem , dodać pozostałe suche składniki , wbić jajo , dodać aromat migdałowy i całość zagnieść na gładkie ciasto , Schłodzić ok pół godziny w lodówce/ Rozwałkować na placek o grubości 3-4 mm ,  Wykrawać gwiazdki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Ciastka pieczemy ok 8-10 min w 170'C Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Łazanki z makiem 211

szklanki mleka -4-5 łyżek miodu -garść orzechów włoskich i garść rodzynek    Z podanych składników zagniatamy ciasto.    Dzielimy na dwie porcje i rozwałkowujemy na cienkie placki.    Pozostawiamy do przeschnięcia.    Zagotowujemy mleko. Dosypujemy mak i na małym ogniu gotujemy ok. 15 minut.    Dodajemy do smaku miód.    Dosypujemy pokrojone

Maminek kulinarny
Tortilla z kurczakiem 205

kostkę , przyprawiam solą i sokiem z cytryny. Do miski wlewam jogurt naturalny, dodaję majonez, czosnek, przyprawiam i dokładnie mieszam. Gdy mam już przygotowane składniki zaczynam zwijanie tortilli . Najpierw podgrzewam placki (w mikrofali lub na patelni), smaruję sosem, posypuję sałatą, kładę kurczaka, pomidory, cebulę i polewam sosem. Zwijam, a końcówkę okręcam folią aluminiową by łatwiej było trzymać. Zamiast pomidorów można

NA MOIM TALERZU
Faworki 160

jednolitą kulę. Ciasto przykryłam folią i wstawiłam do lodówki na około 45 minut. Po tym czasie, wyjęłam ciasto na stolnice, podzieliłam na małe kawałki i zaczęłam rozpłaszczać na nieduży placek, składać na pół i rozwałkowywać, znów składać i rozwałkowywać (starając się wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza). Powtarzałam czynność kilka razy.   Nożem wycięłam paski. W środku każdego paska

NA MOIM TALERZU
Ciasteczka dla Świętego Mikołaja - z masłem orzechowym i dżemem malinowym 253

czas miksując. Ma powstać miękkie ciasto. 5. Na blacie rozkładamy papier do pieczenia, wykładamy na niego kulę ciasta, lekko ugniatamy dłońmi, przykrywamy kolejną warstwą papieru do pieczenia. Wałkujemy na placek grubości 0,5 cm. 6. Smarujemy ciasto dżemem na całej powierzchni, po czym zawijamy w rulon. Odkładamy do lodówki, aby odrobinę stwardniało (najlepiej na całą

W kuchni Katie
Babeczki z kruchego ciasta wypełnione porem i boczkiem 236

doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość mieszamy i dorzucamy lekko przestudzony boczek i por. Na końcu wrzucamy ser. Mieszamy. Schłodzone ciasto delikatnie wałkujemy na blacie. Wycinamy okrągłe placki i wykładamy nimi formy do muffinek. Formę możną wcześniej posmarować tłuszczem, ale nie jest to niezbędne. Do każdej miseczki nakładamy farsz. Pieczemy około 20-25 minut w temp 190 stopni

Kolizje Smaków
Chili con carne 118

powstać gęsty sos. Gdy papryka już zmięknie wrzucić opłukaną z zalewy fasolę i pogotować jeszcze chwilę. Na koniec doprawić ewentualnie solą i sosem Tabasco. Podawać z ryżem. Polecam również placki meksykańskiej tortilli, guacamole, czy nachosy jako dodatek. Smacznego

Food Square
Pestiños 151

powinniśmy ugniatać przez około 5 minut, aż stanie się odpowiednio elastyczne. Z gotowej masy formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę rozwałkowywać dość cienko na kształt koła. Gotowy placek umieszczać na palcu wskazującym, dwa końce ciasta skleić ze sobą, formując rurkę. Pozostałe na bokach fragmenty ciasta zgiąć do środka. Tutaj  znajduje się instrukcja z obrazkami, jeżeli macie

Food Square
Ravioli z grzybami i ricottą 170

makaron. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody. Dodatkowo: roztrzepane jajko otarty parmezan masło gałązki świeżego rozmarynu świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Ciasto rozwałkować na dwa duże, cienkie placki (trochę cieńsze niż na pierogi) tej samej wielkości (można je podzielić również na mniejsze części). Na pierwszym z nich, w równych odstępach, wykładać farsz łyżeczką. Odstępy na cieście posmarować jajkiem

Food Square
Gruzińskie bakłażany z orzechową pastą 156

tylko pomyślę o kuchni gruzińskiej od razu mam w głowie trzy dania: pierożki chinkali, placek chaczapuri oraz te cudowne roladki z bakłażana, wypełnione aromatyczną orzechową pastą i posypane pestkami granatu. Stanowią one niebanalną i pyszną przystawkę. Składniki  (na około 20 roladek) : 2 duże bakłażany 250 g orzechów włoskich 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej kozieradki 1 łyżeczka mielonych

Food Square
Kartacze 172

Uzyskaną "ciapę" ziemniaczaną musimy odcisnąć, najlepiej przez ścierkę.    Odciśnięte surowe ziemniaki łączymy z ugotowanymi i wyrabiamy jednolitą masę. Gotowa masa:    A teraz na dłoni formujemy placek, nakładamy na to mięso, zawijamy brzegi tak, aby mięso się schowało, formujemy kartacza i odkładamy na tackę.    W sporym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i oleju

Maminek kulinarny
Jabłecznik 176

margaryny -1 jajko -aromat śmietankowy -łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie produkty wkładamy do miski, łączymy ze sobą i ciasto gotowe. Zostawiamy mały kawałek a resztę rozwałkowujemy na cienki placek, którym  wykładamy blaszkę z brzegami. Wykładamy część tartych jabłek, aby pokryły spód.    Teraz korzystamy z jabłek z syropu. Kroimy je na ćwiartki i wykładamy na tarte jabłka

Maminek kulinarny