czasu do czasu pokazał się tu jakiś mój "lunchbox" który zabieram do szkoły? Biorę je w sumie codziennie, więc co mi szkodzi. :P Cukiniowo-kokosowe placki z malinami i borówkami Składniki: 15g mąki kokosowej 35g mąki jajko 100g startej cukinii na drobnych oczkach* 40ml mlekczka kokosowego/maślanki coś do posłodzenia szczypta soli 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki
More food, love and dreamsCzekoladowo-bananowa owsianka* z miodem i jeżynami *z kakao, i gorzką czekoladą, bananem Jak zwykle gotowana wieczorem, rano tylko odgrzana, bo czy tylko ja gotuje dłużej owsiankę, niż się placki smaży? Nie wiem jak ludzie mogą nie lubić owsianek. Szczególnie takich
More food, love and dreamsDyniowe placuszki z pistacjami i miodem Bardziej leniwie się nie da wrzucić do miski, zmiksować i usmażyć. Dla mnie wciąż usmażenie placków jest jednym z najszybszych śniadań
More food, love and dreamswlej cienką stróżką olej. Powstałą piankę wyłóż na podpieczonym ,zimnym spodzie, wyrównaj. Na piance ułóż truskawki. Na wierzch zetrzyj, na tarce o dużych oczkach, pozostałe ciasto. Placek włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz około 30 minut. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniśmietany, lecz jeśli ktoś lubi - droga wolna :) Gulasz jest czaso- i pracochłonny, ale warto czasami zaszaleć i cieszyć się tym pysznym, sycącym daniem. Najlepiej podawać z pieczywem, kluskami lub plackami ziemniaczanymi :) Smacznego
Kitchens Alphabetcukier, żółtka. Do tej masy stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po ostygnięciu biszkopt kroimy na dwa placki. Składniki na masę truskawkową: 1 kostka masła przecier z pół kg truskawek 1 szklanka cukru Truskawki miksujemy z cukrem. Masło dokładnie ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy
Salonik smakówolej do smażenia 2 łyżki przyprawy do deserów i dań słodkich Kamis Wykonanie: Wbijamy jajka do mąki, dodajemy mleko, cukry. Wszystko dokładnie mieszamy, wykładamy łyżką na rozgrzana patelnię duże placki wielkości jak naleśnikowe. smażymy na złoto.Dopiero z przestudzonych placuszków wycinam foremka serca. Możemy w foremce smażyć od razu ale trwa to dłużej no chyba że mamy kilka foremek
Z Majeczką w kuchniPlacki ziemniaczane to moje wspomnienie dzieciństwa, wakacji spędzanych na wsi. Jako że przywiązuję wagę do tradycyjnych dań i kuchni mojej babci więc często w moim domu goszczą dania- smaki moich dzięcięcych lat Składniki: 2 kg ziemniaków 2 duze cebule 5 łyżek m ąki 2 ca łe jajka sól ok.3 łyzeczki pieprz ok. łyzeczki Wykonanie: Ziemniaki tarkujemy,tarkujemy
Z Majeczką w kuchniwody i 3 łyżki mąki. Pomieszać, odstawić w ciepłe miejsce na podrosnięcia. Do mąki dodajemy wyrosnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatam. Ciasto dziele na 2 części. Rozwałkowuję na okrągłe placki. Układam obok siebie, formuje na kształ skrzydceł motyla. Odbieram po troszku ciasta z kazdego skrzydełka, robię tułów.Układam na papierze do pieczenia. Dociskam zeby częsci się nie porozłaczały. Smaruje
Z Majeczką w kuchniproszkiem do pieczenia,nie miksujemy,tylko delikatnie mieszamy łyżka.Ciasto wylewamy do blaszki 24x35,pieczemy 25 minut wtemp.170*C. Po upieczeniu biszkpt studzimy i przekrajamy na 2 czesci.Nasaczamy spodni placek przegptowana woda z cytryna i cukrem. 1 galaretkę rozpuszczamy w2 szkl.wrzatku,studzimy,gdy stezeje kroimy wkosteczkę.Smiatany ubijamy na sztywno.dodajemy 3 kolejne galaretki wystudzone rozrobione w 3 szkl wody.Miksujemy
Z Majeczką w kuchnipieprz młotkowany Kamis cebulka panierka: 1 jajko bułka tarta Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto dać do miski ,wszystko zmiksować na gładka masę.Na suchej patelni ,wysmarowanej tłuszczem posmażyć placki nalesnikowe.Nie robię takich cienkich jak do nalesników,tylko troszke grubsze.Pieczarki oczyszczamy,kroimy na pastereczki,smazymy na złoty kolor na patelni,dodajemy cebulkę pokrojoną w kosteczkę.Farsz nakładamy na nalesniki
Z Majeczką w kuchnikotlety (placki) zrobiły u nas furorę. Banalnie proste i baaardzo smaczne. Przygotowuję je zawsze w dwóch wersjach, pierwsza (wegańska, dietetyczna) z dodatkiem podsmażonej cebuli z czosnkiem (nadaje super smak) i druga obłędnie smakowita- z dodatkiem podsmażonej cebuli z czosnkiem i boczkiem... Ta wersja jest cudowna! Upiec je możemy również na dwa sposoby: pierwszy tradycyjny na patelni i drugi
Smaczne Zdrowepoście, tradycyjnie, publikuję wszystkie moje posty z minionego tygodnia. SURÓWKA Z BURACZKÓW HERBATKA Z CZYSTKA SCHAB PIECZONY ROŻKI Z PIECZARKAMI OWSIANE PLACKI SAŁATKA BROKUŁOWA BISZKOPT, KTÓRY ZAWSZE SIĘ UDAJE SZYBKIE DANIE OBIADOWE OTRĘBY OWSIANE BISZKOPT Z MASĄ JABŁKOWĄ KOPYTKA KOKTAJL BŁONNIKOWY SOS MARCHEWKOWO -PAPRYKOWY ŁOSOŚ Z TAKIM SOSEM? BUŁECZKI DOMOWE MAKARON Z MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ CHLEB Z MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ SZYNKA
W kuchennym oknie Ewyjesli ktoś lubi wyzwania, może spróbować uformować bochenek; będzie on jednak niezbyt wysoki - ciasto jest dość luźne ze względu na bezglutenowe proso. Po prostu ma ochotę zamienić się w placek, może trochę grubszy. Dlatego też zdecydowanie lepiej się go piecze w foremkach. Składniki (na 2 foremki a 23 cm ): 320 g przesianej mąki pszennej chlebowej 200 g mąki razowej
Grahamka, weka i kajzerkaWyspach Brytyjskich - w roku 2006 shortbread zostały wybrane na wizytówkę Wielkiej Brytanii w Café Europe podczas austriackiej prezydencji Unii Europejskiej. Zazwyczaj wypieka się je w trzech kształtach: dużego, okrągłego placka dzielonego na trójkąty po wyjęciu z pieca; małych, okrągłych ciastek; i dużych prostokątów, ciętych na paluszki. Ciastka często bywają nakłuwane we wzory widelcem lub specjalnym narzędziem, i posypywane cukrem
Grahamka, weka i kajzerka