cytryny lub łyżka spirytusu 1/4 szklanki wody banan Cukier ucieramy z żółtkami, dodajemy mąkę i cynamon. Następnie rozrzedzamy ciasto sokiem z cytryny i wodą. Można dodać spirytusu ażeby placki były mniej tłuste. Banany obieramy i rozdrabniamy blenderem(...)mikserem, mieszamy z masą. W tym czasie z białek i soli ubijamy pianę. Porządnie mieszamy pianę z bananami i ciastem. Konsystencja ciasta jest jak gęsta śmietana. Smażymy placki na rozgrzanym oleju (lub oleju z masłem). Z obu stron na złoty kolor na średnim płomieniu. Wykładamy na papier kuchenny by odsączyć nadmiar tłuszczu. Możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego
prawdziwe jedzeniePlacki ziemniaczane :) Dzisiaj coś innego :). Oto sprawdzony, prosty i szybki przepis na placki ziemniaczane ☺ Potrzebujemy: ½ kg ziemniaków 1 cebula 3 łyżki mąki ziemniaczanej Olej do smażenia Jajko Wykonanie: Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach Cebulę również zetrzeć na tarce W masę wbić jajko i dodać mąkę Porządnie wymieszać Posolić i popieprzyć Smażyć
Bonapetit2xMmusi być dosyć rzadka). Na rozgrzaną patelnię wlałam olej i po chwili wlewałam masę ziemniaczaną, formując cienkie placki. Smażyłam do zezłocenia, po czym przewracałam na drugą stronę. Usmażone placki osuszałam z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi. Podawałam gorące z jogurtem greckim i cukrem
Kulinarny Pamiętniktakiego produktu: => prostota przygotowania => łatwość przechowywania => wszechstronne zastosowanie w kuchni Z płatków ziemniaczanych można wyczarować takie kulinarne cuda jak: krokieciki ziemniaczane, kluski śląskie, kopytka, pyzy, placki ziemniaczane, puree . Dodatkowo płatki ziemniaczane mogą być wykorzystywane przy wypieku chleba - jako spulchniacz i naturalny konserwant przedłużający świeżość pieczywa. Inne zastosowanie to zagęstnik do zup czy sosów
Grunt to przepis!zwariowane. Cukinia to bardzo modny składnik wielu dań. Do tego doskonale nadaje się do grillowania, można ją faszerować, robić pyszne zupy. Ja zawsze znajdę dla niej zastosowanie. Bardzo lubimy placki z cukinii. Takie mocno przyrumienione. Tym razem postanowiłam zrobić kotleciki z kurczaka i cukinii, kurczaka drobno się kroi, a cukinię ściera na tarce. Aby masa na kotleciki(...)była zbyt wodnista, startą cukinię trzeba lekko posolić i zostawić aby nadmiar płynu z niej odciekł, następnie wystarczy cukinię lekko odcisnąć i dodać do kurczaka. Te kotleciki przypominają trochę placki z cukinii , które czasami przygotowuję, ale są bardziej bogate. Jak ktoś nie chce się bawić w luzowanie kości z kurczaka, to zamiast udek z kurczaka można wykorzystać piersi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPodpłomyk i to rodzaj prymitywnego pieczywa w postaci małego placka. Takie podpłomyki jadałam u mojej babci, były jednak pieczone bezpośrednio na płycie pieca, który stał w kuchni. Moje są pieczone w piekarniku, do tego moje podpłomyki wyglądają jak mini pizza Podstawowymi składnikami podpłomyków to mąka, sól i woda, ja dodaję jeszcze szczyptę suszonych drożdży. Kiedy nie wiemy co przygotować(...)małe gałązki rozmarynu. Mąkę zagniatamy z drożdżami, oliwą, solą na elastyczne ciasto. Dzielimy ciasto na 2 części, układamy ciasto na papierze do pieczenia i rozciągamy je tworząc 2 płaskie placki. Zostawiamy na ok. 15 minut do podrośnięcia. Ciasto obkładamy plasterkami surowych pieczarek, pomidorem, oraz cebulką pokrojoną w piórka, obsypujemy serem pokrojonym w kostkę. Na środku kładziemy rozmaryn. Podpłomyki wstawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczęści, układamy ciasto na papierze do pieczenia formując dwa okrągłe placki. Zostawiamy na ok. 15 minut do podrośnięcia, ranty podnosimy trochę do góry aby jajko nie wypłynęło. Placki obkładamy listkami szpinaku, plasterkami chorizo, w środek wbijamy surowe jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Mini pizze z jajkiem wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni i pieczemy 20 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciepłą wodą, solą na elastyczne ciasto. Dzielimy ciasto na 2 części, układamy ciasto na papierze do pieczenia formując dwa okrągłe placki. Zostawiamy na ok. 15 minut do podrośnięcia. Placki obkładamy listkami szpinaku, plasterkami wędzonego łososia, posypujemy rozkruszonym serem pleśniowym. Mini pizze z łososiem wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni i pieczemy 20 minut. Polecam! The post
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSezon paprykowy w pełni, więc nie mogło się obyć bez lecza :) Najczęściej podaję leczo z plackami ziemniaczanymi, ale jeśli wolicie lżejszą wersję, to może być też z ryżem :) Składniki 1,2 kg pomidorów, 1,2 kg papryki (czerwonej, żółtej, zielonej), 0,6 kg cebuli, 0,5 litra przecieru pomidorowego, 0,5 kiełbasy z szynki, 1 łyżka papryki słodkiej
Delicious Titbitsprędzej czy później przygotuję z jego pomocą domowy makaron. Do pełni szczęscia brakowało mi jednak odpowiedniej przystawki (takiej nowoczesnej wersji maszynki mojego dziadka), która rozwałkowałaby makaron na cienkie placki, a także wycinała z nich makaron np na spaghetti. Na szczęście mój wspaniały, domyślny mąż sprezentował mi ją parę tygodni temu na urodziny. I tak oto zaczęłam robić własny(...)potrzebne jest 1 jajko. Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Owijamy je następnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy cienko placek na posypanej mąką stolnicy. Zwijamy w rulonik i kroimy makaron na cienkie wstążki. Gotujemy w osolonej wodzie, aż makaron będzie al dente. Smacznego
W mojej holenderskiej kuchnipatelnię (najlepiej nieprzywierającą, ponieważ nie smażymy na oleju). Aby sprawdzić, czy patelnia odpowiednio się nagrzała, można skropić ją wodą. Jeśli od razu wyparuje - można już podgrzewać roti. Układamy jeden placek na patelni i czekamy, aż zmieni swój kolor na ciemniejszy. Wtedy odwracamy go na drugą stronę. Drewnianą łopatką lub innym(...)delikatnym narzędziem obracamy go na patelni i często zmieniamy strony. Na cieście powinny pojawiać się wybrzuszenia, które trzeba delikatnie ugniatać, obracając roti. Możemy stwierdzić, że osiągnęliśmy sukces, kiedy cały placek napuchnie jak balon. Trzymamy go na średnim ogniu, dopóki pęcherzyki nie zbrązowieją. Wtedy ściągamy go z patelni i pozwalamy mu oklapnąć. Jeśli nie lubimy jego suchej konsystencji, można posmarować
Weganizm infantylnysuchej kaszy jaglanej 1/2 szklanki płatków owsianych górskich 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego (składnik niepotrzebny, jeśli użyjemy bardzo słodkiego dżemu lub gdy chcemy zjeść placki w wersji wytrawnej) 4 łyżki oliwy z oliwek sól dodatkowo: dżem o dowolnym smaku (tutaj z agrestu i kiwi) /konfitura/powidła lub świeże owoce trzcinowy cukier puder płatki migdałowe(...)minut, aby także ją wsiąknęły. Do ostudzonej kaszy dodajemy mąkę, cukier, oliwę oraz płatki owsiane. Mieszamy. W razie potrzeby, gdyby masa za mało się kleiła, dolewamy trochę wody. Placki wykładamy na dobrze nagrzaną, nieprzywierającą patelnię. Gdy będą już gotowe, możemy utworzyć z nich kanapki przełożone dżemem i posypać cukrem pudrem. Możemy też zajadać się nimi
Weganizm infantylnysól, papryka słodka, oregano Przygotowanie ciasto: Na stolnicy umieść wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Ugnieciony placek owiń folią i umieść w lodówce na 30 min. Następnie rozwałkuj placek o grubości 0,5 cm, posmaruj tłuszczem tortownicę i wyłóż ciastem foremkę dociskając palcami dobrze do ścianek i dna. Nakłuj widelcem i połóż na wierzch papier pergaminowy
Niezły Młynekciasto uzyskało gładką, gęstą konsystencję (jak śmietana). Odstawiłam ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło. Chochelkę ciasta wlewałam na rozgrzaną patelnię do naleśników (bez tłuszczu), rozprowadzałam równomiernie i "suszyłam" placki na małym ogniu, przewracając je dosyć często (kiedy placek robił się już suchy i chrupiący zdejmowałam go z patelni i kroiłam na 8 części
Kulinarny Pamiętnikschłodzić 30 minut w lodówce. Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić w małą kostkę. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na 6 części i każdą część rozwałkować na cienki placek. Na trzech ułożyć w rządku wcześniej rozmrożone wiśnie, na pozostałych trzech pokrojone brzoskwinie. Placki zwinąć jak naleśniki. Ruloniki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Świat Smaku