będziemy potrzebować barwników spożywczych. Jasnozielony kolor uzyskamy dodając do masy po kropli zielonego i żółtego barwnika. Masę ugniatamy tak długo, aż kolor będzie jednolity. Rozwałkowujemy masę cukrową na cienki placek podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną. Z masy wykrawamy kółko o średnicy nieco większej niż średnica babeczki i przyklejamy je na krem lekko dociskając dłonią
Ciastkozercytrzeba specjalnie wygładzać kremu, bo i tak nie będzie go widać. Masę cukrową ugniatamy chwilę w dłoniach aż stanie się miękka i plastyczna. Rozwałkowujemy na stole na cienki placek podsypując w razie potrzeby mąką ziemniaczaną lub cukrem pudrem. Wycinamy duże kółka - około 1,5 do 2 razy większe niż średnica babeczki. Jeśli nie mamy takiej dużej foremki można wyciąć
Ciastkozercygwiazdki wkładamy do worka cukierniczego, szprycy lub zwykłego woreczka strunowego. Na babeczkach wyciskamy duże różyczki z kremu. Masę cukrową ugniatamy przez chwilę w dłoniach, żeby zmiękła. Rozwałkowujemy na cienki placek podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną i wycinamy listki. Jeśli nie mamy odpowiedniej foremki (można nieco zmodyfikować np. świąteczny ostrokrzew) listki możemy wyciąć także czystymi nożyczkami
Ciastkozercypodwoi swą objętość, podzielić je na 2 części. Ciasto przełożyć na stolnicę, wysypaną mąką, rozwałkować ciasto na prostokąty. Kutię podzielić na 2 części, tak aby posmarować nią 2 placki. Ciasto zwinąć ciasno w rulon, przełożyć na wysmarowane tłuszczem wąskie blaszki. Białko roztrzepać widelcem, posmarować ciasto. Piec w 180 stop.przez 40 minut. Upieczone ciasto wyjąć, ostudzić, posypać cukrem pudrem
Kuchnia DanusiZawzięłam się i poczyniłam mus jabłkowy, ale taki bardziej dopracowany. Tak jak to się robi powidła śliwkowe. Taki mus, to...mus w każdym domu, w którym się robi szarlotki, placki z jablkami, czy choćby naleśniki! 3 dni go robiłam, a on tracił tracił na objętości, ale w tej chwili jest taki gęsty , że łycha w nim stoi! Składniki -jabłka
Z Kuchni Do Kuchnizagęszczenie lub rozrzedzenie ciasta - poprzez dodanie większej ilości mąki lub maślanki. Po wyrobieniu ciasta odłożyłem je na 10 minut przykryte ściereczką, a następnie podzieliłem na pół i rozwałkowałem na placek o grubości około 5 mm. Z rozwałkowanego ciasta powycinałem przy użyciu małej miseczki koła o średnicy około 7 cm i na środku każdego wyciętego koła ułożyłem łyżkę farszu serowego
Wyprawy kulinarnedomowy sos słodko -kwaśny z dodatkiem kiełbasy.Pomysł na takie miseczki z tortilli podpatrzyłam gdzieś w necie....polecam.. wrapy tortilla Develey kiełbasa sos słodko-kwaśny Placki tortilli przeciąć tak ,aby powstały 4 trójkąty. Formę do muffinek spryskać oliwą .Ułożyć w foremkach wycięte trójkąty z tortilli tworząc miseczki.Spryskać delikatnie oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym
Moje domowe kucharzeniePanowie Bezglutenowi (i nie tylko): KRUCHE CIASTO BEZGLUTENOWE - BAZA : SKŁADNIKI : * 30 dkg mąki bezglutenowej (2 szklanki) (najlepsza kombinacja to 1 szklanka MIX C SCHAR - mąka na ciasta i placki i 1 szklanka MIX B SCHAR - mąka na chleb) * 20 dkg masła, * 3 żółtka (przy uczuleniu na żółtko jaja kurzego - 12 żółtek przepiórczych), * cukier wanilinowy, * 10 dkg cukru pudru
Wypisz Wymalujłyżki mąki ziemniaczanej/budyniu śmietankowego lub waniliowego , SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE: - 30 dkg mąki bezglutenowej (2 szklanki) (najlepsza kombinacja to 1 szklanka MIX C SCHAR - mąka na ciasta i placki i 1 szklanka MIX B SCHAR - mąka na chleb) - 20 dkg masła, - 3 żółtka (przy uczuleniu na żółtko jaja kurzego - 12 żółtek przepiórczych), - cukier wanilinowy, - 10 dkg cukru
Wypisz Wymalujmieście nie uwzględniamy, ale nikt nie jest w związku z tym pokrzywdzony. Pizza (w różnych odmianach) występuje u nas dość cyklicznie i w żadnym wypadku nie przypomina drożdżowego placka na którym zlazł się przegląd lodówki. Łączymy smaki, zahaczamy o różne walory, ale jak zwykle mamy kilka zasad, którymi się kierujemy! Farsz musi być pikantny (pieprz ziołowy zawsze i wszędzie
Wypisz WymalujOstudzić. Biały ser wymieszać dokładnie z ostudzonymi ziemniakami. Cebulkę podsmażyć na patelni, dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na cienki placek około 2 mm. Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać po jednej łyżeczce farszu. Ciasto składamy na pół i dokładnie sklejamy brzegi. Gotowe pierogi układać na blacie posypanym mąką
cooklifezmielonym makiem dodaj cukier, skórkę z cytryny, cynamon, migdały i żółtka, wszystko wymieszaj i dodać ubite białka. Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na owalny placek, posmaruj masą makową i zwiń w roladę, czynność powtórz aby były trzy roladki. Po kolei wkładaj je do formy wsmarowywanej i obsypanej bułką tarta.Uk
Niezły Młynekpieczenia. Wylać masę, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Zimne ciasto przekroić na dwa placki. Krem budyniowy: W szklance mleka zmiksować mąki. Resztę mleka z cukrami zagotować, wlać zmiksowane mąki i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą
Ala piecze i gotujekilku dni chodziła za mną foccacia, takie proste włoskie coś, właściwie jak sam placek od pizzy ale z ziołami i oliwą. Jedynym minusem tego pieczywa, a właściwie jak wszystkich innych, jest to, że trzeba na nie trochę poczekać żeby wyrosło składniki: 10 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody... Foccacia z oregano i rozmarynem – pyszne włoskie pieczywo
Nie Bo Piekło