placki - 22990 przepisów (strona:1089/1533)

Faworki i róże 163

gładkie  , elastyczne ciasto. Wyrabiać ok 3 min. Gotowe ciasto rozwałkować porcjami na cienki placek (ok 1 milimetra )Im cieniej rozwałkujemy tym faworki będą bardziej chrupiące.   Każdy placek pociąć na paski ok 2 cm szerokości i długości ok 8 cm (chociaż to wg waszego uznania)     W każdym pasku zrobić nacięcie i przewlec przez nie jeden

Malinowa Kawiarenka
Placki z kwiatów czarnego bzu 132

Dzień dobry! Jakiś czas temu dzięki Gosi zaczęłam przekonywać się do jadalnych kwiatów. Niby czemu miałabym nie skorzystać z tego co daje nam natura? ;-) Dodatkowo co

Pora coś zjeść
Rogaliki drożdżowe z czekoladą 276

pozostawić na godzinę do wyrośnięcia - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej - wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, podsypać je mąką i rozwałkować na dwa okrągłe placki - każdy placek kroić promieniście na trójkąty, nożem rozsmarowywać na nich czekoladę na całej długości, pozostawiając jednak lekkie odstępy przy brzegach ciasta, żeby przy zwijaniu czekolada nie wydostała się

Smakołyki Bereniki
Mazurek czekoladowy 526

ciasto będzie w chłodzie przez kilka godzin, przed rozwałkowaniem należy na trochę zostawić je w temperaturze pokojowej, gdyż może być dość twarde) - 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na dość cienki placek (mniej(...)niż 0,5cm), najlepiej rozwałkowywać ciasto na papierze do pieczenia, który włożymy do formy, przykryte folią spożywczą, dzięki czemu nie będzie kleić się do wałka i unikniemy podsypywania mąką - placek przełożyć z papierem do formy, z pozostałej 1/3 ciasta uformować wałek i wyłożyć go na ciasto, tworząc wyższy brzeg (na około 1cm) - ciasto ponakłuwać gęsto widelcem, piec w temperaturze

Smakołyki Bereniki
Drożdżówki z rabarbarem 245

zasypać cukrem - z mąki, masła i cukru pudru przygotować kruszonkę, schłodzić ją w lodówce - wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na 5 części, każdą z nich spłaszczyć mocno, tworząc placek (grubości około 1cm), ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut - na środku każdego wyrośniętego placka zrobić wgłębienie szklanką lub palcami (jeśli ciasto

Smakołyki Bereniki
Szanowny Panie Rabarbarze.. 195

Najlepiej z dodatkiem innych owoców. Ale o nim, potem. I drożdżowy placek z kruszonką, który nie zdążył ostygnąć, ledwie z pieca wyjęty, a już znikał połowicznie z blaszki. PLACEK DROŻDŻOWY "LENIWIEC" (przepis Babciny;) szklanka cukru kilka kropli esencji waniliowej 4 roztrzepane jajka kostka drożdży 3/4 szklanki oleju 4,5 szklanki mąki 3/4 szklanki letniego mleka kruszonka:   kostka

W kuchni Karmel-itki
Zapach świąt... STRUCLA MAKOWA. 289

stolnicę. Oprószam mąką ciasto, ugniatam chwilę, aby stało się bardziej zwarte. Posypuję znów mąką i wałkuję na niezbyt cienki placek, długości formy (ja piekłam w dużej keksówce). Na placek wykładam równomiernie masę i delikatnie zwijam, ostrożnie przekładam do foremki wyłożonej papierem, zakrywam ściereczką i odstawiam na 20 minut. Wstawiam następnie, do rozgrzanego piekarnika i piekę przez godzinę

W kuchni Karmel-itki
Czas na Indie! 192

Dziś post przecież indyjski! Jako gotująca z grupy organizatorów imprezy, gdzie jest również konkurs na potrawy z kraju, jaki inne teamy reprezentują, zostałam przydzielona do tegoż zadania. Prócz "indyjskiego placka cebulowego z kminem", który pojawi się w niedalekiej przyszłości na stronie, przyrządziłam coś takiego.  Zobaczcie i spróbujcie sami :] PLACUSZKI CHAPATI (na 8 placuszków) szklanka mąki(...)szklanki ciepłej wody łyżeczka soli olej Przesiewam mąkę i mieszam ją z solą oraz wodą. Powstanie gęste, miękkie ciasto. Zostawiam je na kwadrans. Następnie za pomocą naoliwionych dłoni formuję placki (jest to troszkę niezręczne i brudne zadanie).  Smażę je na suchej patelni, aż pojawią się zbrązowienia. Inny sposób: na rozgrzaną, suchą patelnię rzucam porcję naoliwionego ciasta, które rozciągam

W kuchni Karmel-itki
Amerykańskie pancakes z jagodami 237

teraz odtworzyłam te smaki. Do tego syrop klonowy i najlepsze śniadanie na świecie gotowe. Mam nadzieję, że Wam też tak zasmakują ;) PANCAKES Z JAGODAMI (składniki na 6 placków) Składniki mokre: - pół szklanki maślanki - 1/4 szklanki mleka - jajko - łyżeczka miodu płynnego - łyżka oliwy z oliwek Składniki suche: - szklanka mąki  - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Dodatkowo : jagody(...)rozsmarować ręcznikiem papierowym. Do suchych składników wlać mokre powoli mieszając. Składniki należy wymieszać ze sobą, aż masa będzie gładka, jednakże ważne jest to, żeby nie mieszać zbyt długo, wtedy placki zrobiłyby się twarde. Na samym końcu do masy dodać jagody, wymieszać ostatni raz.  Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni, około 1 minutę na każdą stronę. Podawać z syropem klonowym

Zgrabne Gotowanie
Czosnkowe podpłomyki z natką pietruszki 176

mniejszych chlebków (o średnicy ok. 10-12 cm). Porcję ciasta rozwałkować na nieforemne prostokąty albo grube owalne placki (ja ręcznie rozciągałam ciasto), ułożyć na papierze do pieczenia. Przełożyć placki z papierem na blachy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 25 min. Na całej powierzchni ciasta zrobić palcami wgłębienia, polać sosem czosnkowo-ziołowym, i ewentualnie posypać startym serem

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik 226

Podziel na dwie częśi. Do jednej dodaj dwie łyżeczki kakao. Włóż obie części na co najmniej 1 godz. do lodówki. Wyjmij i każda podziel jeszcze na pół. Upiecz 4 placki w tortownicy w temp. 200 st. C. 2. Masa Rozpuśc(...)garnku masło z cukrem. Dodaj ser , rozmieszany z mlekiem budyń i rozbite widelcem jajka. Doprowadż do wrzenia i od tego momentu gotuj jeszcze ok. 5 minut , ciagle mieszając. 3. Placki przełóż gorąca masą. Wstaw do lodówki na pare godzin do zastygnięcia. Najlepszy jest na następny dzień :) SMACZNEGO

Słodkości i nie tylko
Drożdżowe a'la racuchy 177

minut. Olej rozgrza ć na patelni. Z wilżoną wodą łyżką kłaś ć placki.  Sma ż y ć po 3 minuty z każdej strony.   Gotowe placki posypa ć cukrem pudrem .   Smacznego

Słodkości i nie tylko
Makowiec na kruchym spodzie 227

Podzielę się dzisiaj z Wami , przepisem na szybkiego makowca. Tradycyjny makowiec to drożdżowy placek z masą makową i bakaliami. A ja podam wersję na kruchym spodzie.Tak upieczony placek nazywa się makowcem sułtańskim. Uwierzcie , nie odbiega smakiem od takiego makowca , do jakiego jesteśmy przyzwyczajeni :) Przepis zaczerpnięty z DTV Blacha : 20x28   Do tej wersji potrzebne są : - maka pszenna - 500g

Słodkości i nie tylko
Orzechowiec z brzoskwiniami bardziej znany jako " Kora drzewa " 382

syropu dolewamy roztrzepana masę. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Placek orzechowy z brzoskwiniami : Galaretki rozpuszczamy według przepisu podanego na opakowaniu. Na placek orzechowy wykładamy połowę masy , nastepnie delicje nasączone w rumie , pozostała masę i pokrojone brzoskwinie. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Pyszne ciasto jagodowe z kruszonką 360

ciasto ponownie zagniec. Przełóż na przygotowana blaszkę, dokładnie wylep ciastem jej spód. Na placek wysyp jagody. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 minut , aby ciasto znowu podrosło. Placek równomiernie posyp migdałową kruszonką. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 C i piecz ok. 55 minut. Na mniej więcej 15 minut przed końcem pieczenia przykryj ciasto pergaminem

Słodkości i nie tylko

Proponowane wyszukiwania