piersi z kurczaka i pieczarki drobno posiekać, wymieszać z pozostałymi produktami, aby uzyskać bardzo smaczne, bardzo sycące kotlety. Przygotowuje się te kotlety podobnie jak Placki z kurczaka z pietruszką lub kotleciki z kurczaka i cukinii , a podaje z sosem np. BBQ. Mogę Wam też polecić przepis z kurczakiem w roli głównej, to coś pysznego kurczak po cygańsku. Kotlety siekane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPomysł na obiad bądź kolacje, alternatywa do placków ziemniaczanych. Składniki: - 3 średnie cukinie - 20 dkg sera żółtego - 1/2 łyżeczki soli - 4 jajka - 4 ząbki czosnku - pęczek posiekanej natki pietruszki - 10 łyżek mąki - łyżeczka proszku do pieczenia - olej do pieczenia - zioła prowansalskie i pieprz do smaku Przygotowanie: Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy szczyptą soli
Zainspirowana w kuchniszczęście moja rodzinna przywykła i to zaakceptowała... Wracając do placków... Są pyszne, chrupiące z zewnątrz i doskonale zaspokajają nawet ten większy głód. Idealne połączenie smakowe sprawiło, że zniknęły szybciej niż mogłam się spodziewać. Sami spróbujcie - polecam! (około 16 sztuk) 50g ziaren amarantusa 100 kalafiora 100g cukinii 1 cebula (mała) 1 jajko 1 łyżka parmezanu (opcjonalnie) 2 łyżki mąki z amarantusa(...)widelca. Cukinię dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach, a cebulę drobno posiekać. Wszystkie warzywa (cukinię z sokiem) połączyć z amarantusem i wymieszać z jajkiem, koperkiem, mąką, skrobią oraz bułką tartą. Masę doprawić (czarnuszką i solą) do smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki stołowej - wykładać średnie porcje ciasta (tak jak na placki
Di gotujeCebulę obieramy, kroimy w małą kostkę wraz z papryką. Podsmażamy 3 minuty na średnim ogniu. Cukinię ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, podsmażoną cebulę z papryką, mąkę, jajko, łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu. Wszystko razem mieszamy. Smażymy na oleju małe placki (najlepiej wykładać łyżką) na rumiano z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy wraz
Lena Gotujetygodnia miałam u siebie w domu remont, co oczywiście poskutkowało mniejszą ochotą i brakiem czasu na tworzenie nowych dań. Te placki zdążyłam zrobić jeszcze przed remontem. Na przepis trafiłam oczywiście na durszlaku. [Przepis stąd. ] Składniki na placuszki: - 2 cukinie - 60g mąki - 2 ząbki czosnku - 1 mała marchew - 2 jajka - 4 łyżki mleka - szczypta ziół - sól i pieprz do smaku(...)Cukinię, marchew i czosnek zetrzeć na tarce. Odcisnąć z nadmiaru wody. 2. Mąkę wymieszać z jajkami. Powoli dodawać mleko i oliwę z oliwek, ciągle mieszając. 3. Do masy dodać starte warzywa i zioła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 4. Piekarnik nagrzać do 190C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta, formując placki. Wstawić do nagrzanego
Pasja Smakukabaczka, które przygotowuje się bardzo szybko i łatwo. Do przepisu możecie także użyć cukinię zamiast kabaczka, placuszki będą smakowały bardzo podobnie, tylko dodam, że cukinię należałoby odciskać bardziej dokładnie niż kabaczka, bo zawiera w sobie więcej wody. Składniki: 1 kg kabaczka lub cukinii (u mnie młody kabaczek) 2 jaja 1 średnia cebulka 6-8 łyżek mąki (w zależności(...)tego, jak dokładnie odcisnęliśmy kabaczka/cukinię) 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu olej dla smażenia Placki z kabaczka - przepis: Kabaczka dokładnie myjemy, obieramy ze skóry i wydrążamy nasiona (jeżeli kabaczek jest młody, to możemy pominąć obieranie ze skóry i wydrążenie nasion). Po tym ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie startego kabaczka przekładamy na sito i dokładnie wyciskamy
Kuchnia Łukaszaoczkach, delikatnie odciskamy z nadmiaru wody (można przygotować w malakserze). Marchew i cukinię również trzemy, ale na cienkie paski. Do ziemniaków dodajemy, marchew z cukinią, płatki owsiane, jajko, sól, pieprz, koperek, mąkę i wszystko razem mieszamy. Kabanosy kroimy na plasterki i dodajemy do ciasta. Placki smażymy na oleju, na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy
Moniki Smakołykioczywiście nie może zabraknąć. Z pomocą przyszła tutaj Vegeta Natur do mozzarelli i pomidorów , którą w mig można było go przyprawić. Pizza z batata jest bardzo sycąca i jeden placek z powodzeniem może wystarczyć dla dwóch osób. Polecam! To naturalna inspiracja na nowy rok! ;) * SKŁADNIKI dla 2 osób Pizza z batata: ok. 350 g puree z batata (z sporego(...)mieszając, aby odparować część płynu. Następnie dopraw Vegetą Natur do mozzarelli i pomidorów oraz opcjonalnie odrobiną cukru. Gotowym sosem posmaruj wstępnie podpieczony spód. Cukinię oraz oliwki pokrój w plasterki, a paprykę w paski. Ułóż je na placku posmarowanym sosem i wstaw pizzę z powrotem do piekarnika. Piecz przez kolejny kwadrans. Na gotowej pizzy ułóż pomidorki koktajlowe, posyp rukolą i polej
Food Squarejajkiem, szynką i ogórkiem Przekąska z ciasta francuskiego z mozzarellą i pieczarkami Przekąska imprezowa z ciasta francuskiego Smażone tostowe ruloniki Placki z kurczakiem a’la chaczapuri Paluchy z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, papryką i cukinią Mięso mielone w rożkach Paluchy z mięsa mielonego z pieczarkami i serem Nuggetsy z kurczaka – pieczone Chrupiące nuggetsy z kurczaka
Smaki Na TalerzuPlacuszki z cukinii - szybkie, zdrowe, pyszne w smaku. Potrzebują naprawdę niewiele wysiłku i składników, każdy może w mgnieniu oka przygotować je i cieszyć się pysznym obiadem
psgotujemypieczarkowy, który podasz do kasz, ryżu, makaronów. Świetnie smakuje z mięsem pieczonym lub smażonym i potrawami z ziemniaków (kopytka, puree, kluski śląskie, placki). Do domowego sosu pieczarkowego śmiało można dodać posiekaną ostrą papryczkę, cukinię lub paprykę, np. czerwoną. Cebulę możesz zastąpić kawałkiem pora – jasną częścią. Sos pieczarkowy smakować będzie z kotletami mielonymi lub pieczonym kurczakiem . Zapraszam po mój(...)Śmietankę możesz zastąpić 18 %, a nawet tłustszą. Bądź, jak wolisz dwiema łyżkami kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Sos pieczarkowy smakuje z mięsem, makaronami, kaszą, ryżem lub potrawami z ziemniaków (placki, kopytka, kluski śląskie). Danie przed podaniem udekoruj natką lub koperkiem. Smacznego Zasmakuj Kuchni
Zasmakuj Kuchniszczypta kurkumy. Przygotowanie: Cebulę, ziemniaki, czosnek razem miksujemy, cukinię i marchewkę na cienkiej tarce trzemy. Cukinię z nadmiaru wody odsączamy, wszystkie warzywa razem ze sobą mieszamy. Dodajemy jajko, mąkę, rozmaryn, kukurydze i płatki owsiane, a solą, pieprzem, kurkumą jest doprawiane. Z przygotowanego „ciasta” placki na oleju rzepakowego smażymy, wyjmujemy gdy złoto – brązowy kolor ich widzimy. Na papierowy ręcznik
Moniki SmakołykiJeżeli raz zrobicie placuszki z cukinii zapewne wejdą na stałe do Waszego menu. Ostatnio odkryłam nową metodę smażenia tych placków – bez tłuszczu. W jednym ze swoich postów pisałam, że zakupiłam naleśnikarkę i to jest właśnie ta metoda. Można oczywiście smażyć placuszki tradycyjnie na oleju ale koniecznie trzeba później odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. A teraz żartując – nie wiem
Smaki Ewy