placki z cukinii - 2007 przepisów (strona:58/134)

Placki z gruszką 68

Wolicie placki na słono (np ziemniaczane, z cukinii) czy na słodko? My lubimy obie wersje zdecydowanie! Placki to danie tanie, szybkie, sycące i fajnie podzielnie. Placki sprawdzają się na śniadania, kolacje i na lunch do śniadaniówki. Placki to danie zero waste – można do nich dorzucić dojrzałe banany, gruszki czy resztki kasz. Placki lubią dzieci

Dorota Smakuje
Cukinia i feta 208

zanadrzu mam sporo, ale checi na stanie przy piecu juz duzo mniej. Bylo wiec szybko i prosto, moze nawet za prosto, ale lenistwo bierze gore nad ambicjami. Placuszki z cukini z feta skladniki 2 cukinie 100g pokruszonej fety 2 jajka 5 lyzek maki 2 lyzki bulki tartej pieprz, sol 1 lyzka oregano 1 lyzka koperku 1 zabek czosnku wykonanie: Cukinie(...)puscila sok. Odciaskamy ja. Do cukini dodajemy pokruszona fete, jajka, make, bulke, czosnek przecisniety przez praske, ziola i pieprz. Ja nie dodalam juz soli, poniewaz ser jest wystarczajaco slony, a cukinia byla solona zaraz po starciu. Wszystkie skladniki dokladnie laczymy i za pomoca lyzki wykladamy na patelnie z rozgrzana oliwa male placuszki. Smazymy z obu stron na zloty kolor. Podajemy

Przysmaki Karolki
Placki z cukinii z serem żółtym. 53

chrupiące na zewnątrz. W środku są miękkie i delikatne.  Smakują na ciepło i na zimno.  Placki podałam z sosem jogurtowym. Tylko jogurt grecki, sól i pieprz. Z podanych składników zrobiłam 10 placków.  Składniki: 1 młoda cukinia (480 g.) 1 ząbek czosnku 70 g. sera żółtego 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz  Dodatkowo: olej(...)smażenia  Wykonanie: Cukinie umyć, osuszyć i odciąć końce.  Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Przełożyć na sitko i odcisnąć z nadmiaru wody.  Odciśniętą cukinię przełożyć do miski.  Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do cukinii.  Wbić jajko, dodać mąkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz.  Soli wsypałam

Agusiowe smakołyki
Placki pełnoziarniste z kukurydzą oraz karmelizowaną papryką 122

pasty ajvar dodaje całości charakteru. PEŁNOZIARNISTE PLACKI Z KUKURYDZĄ I KARMELIZOWANĄ PAPRYKĄ Czas przygotowania 20 minut Składniki podane na przygotowanie 2 porcji Składniki na placki  3 jajka 2 garści kukurydzy Pół cukinii Pół pęczka szczypiorku 10 łyżek płatków owsianych 2-3 łyżki miksu pestek dyni i słonecznika Czubryca zielona, pieprz, sól Karmelizowane warzywa Czerwona papryka Pół czerwonej(...)cebuli Ocet balsamiczny Pasta ajvar Łyżeczka miodu PLACKI Płatki owsiane oraz pestki zmielić na mąkę, część pestek można zostawić w większych kawałkach Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, szczypiorek posiekać  Połączyć jajka, mąkę oraz warzywa i przyprawić Wykładać niewielkie porcje ciasta na rozgrzaną patelnię (około 2 łyżki na jednego placka) Smażyć z dwóch stron aż placki

HealthyCreations
Placki cukiniowe z koperkiem 23

Dostałam niedawno ogromną cukinię, którą przerobiłam w kuchni na różne sposoby. Jednym z nich były placki koperkowo-bazyliowe. Pachnące i zdrowe, idealne na letni obiad. Składniki: ? 2 szklanki startej cukinii ? 1 mała cebula ? 3 łyżki mąki kukurydzianej ? 1 łyżka skrobi kukurydzianej ? 1 łyżka mielonego siemnienia lnianego ? 1/2 szklanki wody ? 1/2 szklanki jogurtu ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżki posiekanego

To co kocham
Placki z cukinii 113

Składniki: 2 średnie cukinie (około 600 g) 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 3 jajka 6 czubatych łyżek mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Cukinie myjemy,odcinamy końcówki i ścieramy na dużych oczkach tarki (razem ze skórką). Na najmniejszych oczkach tarki ścieramy cebulę. Czosnek przeciskamy przez praskę. o starciu cukinię oraz cebulę delikatnie odciskamy(...)startych warzyw dodajemy mąkę, śmietanę oraz wbijamy jajka. Doprawiamy solą i pieprzem i wszystko razem mieszamy za pomocą rózgi. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką stołową nakładamy porcje ciasta, formując placki. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor.  Usmażone placki układamy na ręczniku papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z sosem tzatziki (przepis znajdziesz  tutaj

Qchnia po prostu
Placki cukiniowe z koperkiem 116

Dostałam niedawno ogromną cukinię, którą przerobiłam w kuchni na różne sposoby. Jednym z nich były placki koperkowo-bazyliowe. Pachnące i zdrowe, idealne na letni obiad. Składniki: • 2 szklanki startej cukinii • 1 mała cebula • 3 łyżki mąki kukurydzianej • 1 łyżka skrobi kukurydzianej • 1 łyżka mielonego siemnienia lnianego • 1/2 szklanki wody • 1/2 szklanki jogurtu • sól, pieprz

To co kocham
Delikatne placuszki z maślanką i jabłkiem 132

lato, chciałoby się to wykorzystywać I tak u nas w lato placki zjadamy pod różnymi postaciami. Od tych tradycyjnych z owocami czy cukrem pudrem po placki z bobu czy cukinii. Każde dobre na swój sposób. Na słodko lub wytrawnie. Dzisiaj zapraszam na delikatne placuszki na maślance z dodatkiem startego jabłka. Pozostało mi maślanki z porannego koktajlu, więc trzeba

Mieszam w Garnku
LUNCHBOX #3 -placki jaglane, gulasz z papryki, tofu. 156

pieczenie placków z płatków jaglanych . Przepis znalazłam na blogu Filozofia Smaku : klik .  Początkowo robiłam go na słodko, dodając do ciasta owoce. Później zaczęłam eksperymentować i dodawałam startą cukinię, dynię, kukurydzę, zioła oraz ostre przyprawy. Do gustu przypadł mi również gulasz z papryki (piments au aioli) , zaprezentowany przez Hajduczek Naturalnie: klik . Smak warzyw dopełniony jest jogurtowym sosem. PONIEDZIAŁEK Placki z płatków jaglanych z jabłkiem, surówka z marchwii. WTOREK Placek z płatków jaglanych i cukinii, pomidory, szpinak. ŚRODA Ciecierzyca z warzywami w oliwie, kawałki kalarepy CZWARTEK Gulasz z papryki z kremowym sosem PIĄTEK Smażone tofu, kasza, surowka z jarmużu Jeśli macie jakieś swoje hity do pudełka ( które nie sa kanapkami ;) ), podzielcie się pomysłami

Kasia Sarna
Placki ziemniaczane z cukinią i płatkami owsianymi 57

Składniki: 600 g obranych ziemniaków 600 g cukinii 150 g płatków owsianych 3 jajka 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 4 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu olej do smażenia Sposób wykonania: Ziemniaki oraz cukinie (ze skórką) ścieramy na drobnych oczkach tarki do jednej miski. Z pulpy przy pomocy sitka odciskamy sok.  Do miski z pulpą dodajemy(...)mąkę, jajka, zmiażdżony czosnek, płatki owsiane, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Porcje ciasta nakładamy łyżką stołową, lekko spłaszamy tworząc kształt placka. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Placki po usmażeniu układamy na dużym talerzu wyłożonym papierem kuchennym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Placki podajemy gorące z dodatkiem kwaśnej, gęstej śmietany

Qchnia po prostu
Placki z bobu i cukinii 176

amator bobowy jak ja, a jednak przejadł się bobem. Jak nigdy zostało go dość sporo. Myślałam jakby  zagospodarować bób i wybór padł na placuszki. Jak letnie placki to i oczywiście cukinia musi być obecna. Są bardzo delikatne i naprawdę smaczne. Podane z sałatką pomidorową to znakomity lekki obiad na lato. Zamiast oscypka nada się każdy inny ser. Składniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bamberskie placki 4028

się mówiło , ale nie koniecznie namawiam do próbowania tej opcji poobiedniej, toalety " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Co innego placki , na nie namawiam z całej siły – warto Składniki : 1 średnia cukinia 4 duże ziemniaki 2 duże cebule 1 jajko- bamberskie-duże 3 łyżki mąki pszennej 3 ząbki czosnku sól,pieprz do smaku olej(...)łyżeczka cukru -z czubem szczypta soli pieprz do smaku Cukinię ścieramy razem ze skórą na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach , tak samo cebulę . Do pozostałych składników dodajemy wyciśnięty praską czosnek , jajko , mąkę , sól , pieprz i wszystko dokładnie mieszamy . Placki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron , nie wylewajmy

Ogrodnik w podróży
Ziemniaczane placki tradycyjne 116

, więc przyrządzam je często. Jakiej mąki dodajecie do ziemniaczanych placków? Zazwyczaj dodaję pszenną mąkę. Czasami odsypuję trochę pszennej i zastępuję ją grahamką. Przyrządzam ziemniaczane placki na kilka sposobów z boczkiem lub cukinią . Czasami z marchewką . Jakie bym nie przyrządziła placki, ziemniaczane zawsze smakują najlepiej. Gdybym miała sama wybrać, które placki lubię najbardziej bez wątpienia powiem ziemniaczane

codojedzenia