placki z cukinii - 2007 przepisów (strona:64/134)

Placuszki z cukinii i marchewki 78

Placuszki z cukinii to jedno z dań, które tradycyjnie pojawiają się na naszym stole w lecie. Dobrze smakują zarówno na ciepło i zimno i świetnie nadają

Mienta blog
Placuszki z cukinii z tuńczykiem i rzodkiewką 111

Uwielbiam placuszki z cukinii , dlatego na blogu prezentowałam już niejedną ich wersję, ale z pewnością ujrzycie więcej takich pysznych propozycji. Wracając do przepisu... Placki smakują rewelacyjnie - są takie delikatne i kusząco(...)pachnące. Cukinia idealnie komponuje się z tuńczykiem oraz leciutko chrupiącą rzodkiewką. Wbrew pozorom to jedne z najlepszych, zdrowych połączeń. Koniecznie spróbujcie! (około 10 sztuk) 1 mała cukinia (około 200g)   1 jajko   2 łyżki mąki pszennej (czubate) sól, pieprz Dodatkowo:  1/2 puszki tuńczyka w oleju słonecznikowym Princes 5 rzodkiewek Ponadto: masło/olej do smażenia Umytą cukinię zetrzeć

Di gotuje
Naleśniki z pieczarkami i cukinią 105

żółtko sól, pieprz gałka muszkatołowa Składniki na naleśniki umieszczamy w naczyniu i miksujemy do połączenia. Odstawiamy na około 20-30 minut. Po tym czasie smażymy cienkie placki. Pieczarki kroimy na półplasterki. Cukinię wraz ze skórką kroimy na cienkie plasterki. Na dużej patelni rozpuszczamy masło. Stopniowo wrzucamy pieczarki i smażymy je do lekkiego zbrązowienia. Do podsmażonych pieczarek dodajemy cukinię

Smaki Na Talerzu
Makaron z cukinią i sosem cytrynowym 70

Makaron z cukinią i sosem cytrynowym to świetny przepis na dzień, kiedy nie mamy czasu gotować, a chcemy zjeść coś zdrowego i sycącego. Cukinia moja miłość Jak już zapewne wiecie, mam ogromną słabość do cukinii . To warzywo pojawia się w mojej kuchni bardzo często – jako jeden ze składników pysznego, domowego leczo , w formie chrupiących placków czy faszerowana mięsem

Na-talerzu.pl
Placuszki z cukinii 125

swój delikatny smak i będzie intensywnie wyczuwalna mąka. Najlepiej dodawać ją stopniowo i tylko tyle, aby można było położyć placki na patelni. Podczas smażenia zbyt wcześnie ich nie przewracać i pozwolić na przyrumienienie, aby dobrze się zapiekły. Placuszki z cukinii zrobiłam z dużą ilością koperku, który dodałam zarówno do placków, jak i do sosu z jogurtu. Dodatkowego smaku(...)dymka ze szczypiorkiem pieprz i sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie placuszków z cukinii: Cukinię umyć, odciąć twardy koniec i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię wymieszać z solą i wyłożyć na sito, a po 5 - 10 minutach odcisnąć z powstałego płynu. Do cukinii dodać obraną i drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.  Następnie wymieszać

Kuchcik gotuje
Domowa quesadilla z kurczakiem na ostro 141

piersi kurczaka   1/2 cukinii   100 g sera żółtego, najlepiej wędzonego   3 papryczki chili + jalapeños   2 ząbki czosnku   3 łyżki jogurtu naturalnego   garść koktajlowych pomidorków   garść szpinaku   opcjonalnie; kapary i oliwki   oliwa z oliwek, masło   przyprawy: sól, pieprz, chili, papryczka słodka, oregano INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA PLACKI TORTILLA 1 Przygotuj tortillę (pomiń(...)piersi kurczaka   1/2 cukinii   100 g sera żółtego, najlepiej wędzonego   3 papryczki chili + jalapeños   2 ząbki czosnku   3 łyżki jogurtu naturalnego   garść koktajlowych pomidorków   garść szpinaku   opcjonalnie; kapary i oliwki   oliwa z oliwek, masło   przyprawy: sól, pieprz, chili, papryczka słodka, oregano Przygotowanie INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA PLACKI TORTILLA 1 Przygotuj tortillę

A to pestka
Placuszki warzywne 178

Składniki (na 2 porcje – 20 placków) na placki: - 2 marchewki (ok. 210g), - mała cukinia (ok. 225g), - 2 ziemniaki (ok. 140g), - cebula (ok. 70g), - jajko (ok. 60g), - 2 łyżki mąki pełnoziarnistej (ok. 30g), na sos: - opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 180g), - ząbek czosnku, - sok z cytryny. Sposób przygotowania 1. Obieramy ziemniaki i marchewkę. 2. Trzemy na tarce o średnich oczkach marchewki(...)ziemniaki, cukinię i cebulę. 3. Do masy dodajemy jajko i mąkę. 4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem rzepakowym. 5. Formujemy placki i pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 30 min. 6. Przygotowujemy sos czosnkowy: mieszamy jogurt z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny. 7. Placki podajemy z sosem czosnkowym. Placki

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
PLACEK CUKINIOWY NA SŁONO / CUKINIA POD KRUSZONKĄ / CUKINIA W KRUCHYM CIEŚCIE 101

codziennie. Udało mi się też stworzyć coś niebanalnego na drugie danie obiadowe. Pomysł narodził się podczas pieczenia szarlotki sypanej. Wymyśliłam, by ciasta nie słodzić i przełożyć cukinią zamiast jabłek.  Efekt niesamowity!!! Placek czy zapiekanka (nazwa do wyboru) smakuje niesamowicie. Uwielbiam i będę Cię przyrządzać częściej! 😍 Polecam! Składniki na formę o wymiarach 14 × 20 cm: Ciasto: 1 1/4 szklanki(...)kokosowych zmielonych na pył. 1 płaska łyżeczka sody, 1 łyżka octu jabłkowego, 40 ml oleju rzepakowego lub kokosowego bezzapachowego, 30 ml wody, 1 płaska łyżeczka soli. Nadzienie: 4 szklanki cukinii startej na grubych oczkach, 1 płaska łyżeczka soli, 3 ząbki czosnku przeciśniętgo przez praskę, 1 płaska łyżeczka curry, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. Wykonanie : Składniki suche na ciasto dokładnie mieszamy. Następnie

Jeść, by żyć w zdrowiu
Placki ziemniaczane z salsą meksykańską 252

Kocham placki ziemniaczane i zawsze staram się podawać do nich jakieś nowe dodatki..a że to nie nowość że kocham ostre potrawy, wiec padło na salsę meksykańska...Tak mi posmakowała że musze zrobić ja w większej ilości i zamknąć w słoiku. ;) Składniki: 1 kg ziemniaków  1/2 szklanki maki ryżowej 3 ząbki czosnku pół papryczki chilli sól morska, pieprz(...)cebuli przyprawy: chilli świeże drobno posiekane, sól, pieprz bazylia 1/2 szklanki przecieru pomidorowego. Ziemniaki ścieramy. Dodajemy mąkę, rozdrobniony czosnek oraz papryczkę chilli, jajko oraz przyprawy. Smażymy placki na oleju Paprykę czerwoną oraz cukinie grillujemy lub smażymy na patelni, gdy już będą lekko miękkie dodajemy pokrojona w plasterki cebulę oraz czosnek. Smażymy az wszystko się zarumieni . Następnie widelcem rozgniatamy wszystko

NaKońcuJęzyka
Zupa ogórkowa 93

lubisz ogórki kiszone, to polecam wykonanie ich samodzielnie z mojego ulubionego przepisu na ogórki kiszone. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa ogórkowa przez Paulina 2020-10-27 Cukinia nadziewana kaszą pęczak przez Paulina 2020-10-04 Placki z twarogiem przez Paulina 2020-09-28 Kotlety z cukinii przez Paulina 2020-08-23 Ketchup z cukinii przez Paulina 2020-08-20 Szakszuka

To Musisz Wiedzieć
KEBABKOWE SZASZŁYKI Z PLACUSZKAMI Z CUKINII I SOSEM CZOSNKOWYM 100

razem postanowiłam tradycyjne placki ziemniaczane nieco zmodyfikować :)  Większą część ziemniaków zastąpiłam więc cukinią.Uważam że takie rozwiązanie jest jak najbardziej trafione. Kotlety mielone również w tym wydaniu nie są zwykłymi mielonymi. Podałam je w formie szaszłyków co bardzo przypadło moim domownikom do gustu. Całość została wzbogacona mixem sałat z pomidorkami koktajlowymi i oczywiście sosem czosnkowym(...)serdecznie.                                       SKŁADNIKI NA PLACKI OKOŁO 12 SZT. 1 starty duży ziemniak 1 starta i odsączona cukinia (startą cukinie posolić i odstawić na 20 min.następnie lekko odcisnąć) 1/4 posiekanej drobno czerwonej cebuli 1 jajko 2 łyżki otrąb

Kuchnia w opałach
Pełnoziarnista tarta z cukinią i serem kozim 125

jest za mała, a ciasto zupełnie nie chce pracować i bardzo się kruszy, dodajcie wtedy dodatkową łyżkę płynu. Cukinia czy kabaczek? Odwieczny spór Jak wiecie, bardzo lubię cukinię. To mega wdzięczne warzywo, które chętnie poddaje się moim eksperymentom 😉 Przygotowuję z niej placki , klasyk mojego dzieciństwa, czyli leczo , faszeruję ją i zapiekam albo dodaję do lekkich sosów i podaję(...)Cukinia jest lekkostrawna i niskokaloryczna – w 100 g znajdziemy zaledwie 17 kcal! Oprócz tego cukinia zawiera magnez, żelazo, potas oraz witaminy C, PP, K i B1. Na koniec jeszcze wyjaśnienie kwestii, która często się pojawia w kulinarnych rozmowach. Czy cukinia to to samo, co kabaczek? Otóż tak. To jest dokładnie to samo warzywo, tylko w różnych stadiach dorastania. Cukinia

Na-talerzu.pl
Placki z gulaszem i klopsikami grzybowymi 174

Jesienne syte placki ziemniaczane z gulaszem z bakłażana, dyni, cukinii, papryki i klopsikami z pudrem grzybowym. W tej potrawie znajdziemy dużo jesiennych warzyw. Potrawa pachnie papryką wędzoną, pomidorami które dodajemy w formie przecieru. Mamy też akcent leśny. gulasz: 1 bakłażan 1 cukinia mała 40 dkg dyni piżmowej 1 papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)przesmażam. Wykładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam paprykę, dynię, i cukinię. Wrzucam bakłażana, dodaję koncentrat pomidorowy, przecier i gotuje na wolnym ogniu około pięć minut. Do gulaszu dodaję klopsiki, przykrywam garnek i gotuję kolejne 10 minut. Na końcu doprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną, natką. Placki: Ziemniaki obrane ścieram na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Przekładam masę

wesoła kuchnia
Kotlety siekane z dorszem 73

Polecam też kotlety siekane z kurczakiem w różnych wersjach: Kotlety siekane z kurczaka i młodej kapusty Kotlety siekane z botwinki i kurczaka Musztardowe kotlety z kurczakiem Placki jogurtowe z kurczakiem i cukinią Składniki: 3 duże jajka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 pęczek koperku(...)grudek. Następnie dodajemy cebulę, czosnek, koperek oraz kawałki dorsza. Przyprawiamy pieprzem oraz solą i dokładnie mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy po około 2 łyżki ciasta, formując placki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Po smażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu

Kuchnia MagdaLeny
Kotlety siekane z dorszem 74

Polecam też kotlety siekane z kurczaka w różnych wersjach: Kotlety siekane z kurczaka i młodej kapusty Kotlety siekane z botwinki i kurczaka Musztardowe kotlety z kurczakiem Placki jogurtowe z kurczakiem i cukinią Składniki: 3 duże jajka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 pęczek koperku(...)grudek. Następnie dodajemy cebulę, czosnek, koperek oraz kawałki dorsza. Przyprawiamy pieprzem oraz solą i dokładnie mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy po około 2 łyżki ciasta, formując placki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Po smażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu

Kuchnia MagdaLeny