małej cukinii 80 g suszonej szynki w plastrach, tutaj Prosciutto Crudo 3 łyżeczki oliwy z oliwek gęsty ocet balsamiczny ( Aceto Balsamico ) DODATKOWO 3 świeże figi liście szpinaku paski cukinii Wykonanie CIASTO Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy mąkę, mieszamy do połączenia składników, przykrywamy i odstawiamy na godzinę (autoliza). Po tym czasie dodajemy sól i oliwę i wyrabiamy ciasto(...)przygotowaną masą serową smarujemy placki z ciasta. Obsypujemy serem mozzarella startym na tarce o grubych oczkach. Obkładamy kawałkami suszonej szynki i cienkimi paskami cukinii. Paski tniemy za pomocą obieraczki do warzyw. Każdy placek skrapiamy 1 łyżką oliwy z oliwek i pieczemy około 12 – 15 minut, aż brzegi będą złociste i chrupiące. Upieczone pizze obkładamy plastrami świeżych
Tajemnice SmakuŚwietnie smakują podane z pieczonymi ziemniaczkami i sosem, np. czosnkowym, koperkowym lub tzatziki. Zobacz też przepis na kotlety siekane z botwinki i kurczaka lub placki jogurtowe z kurczakiem i cukinią . Składniki: 2 filety z kurczaka (ok. 400-450 g) 3 duże jajka ok. 350-400 g młodej kapusty 1 cebula 2 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego 1 łyżka(...)kawałki kurczaka. Na końcu wrzucamy posiekany szczypiorek oraz koperek. Przyprawiamy pieprzem oraz solą i dokładnie mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy po około 2 łyżki ciasta, formując placki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Po smażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Świetnie smakują podane z sosem czosnkowym, koperkowym lub tzatziki
Kuchnia MagdaLenyŚwietnie smakują podane z pieczonymi ziemniaczkami i sosem, np. czosnkowym, koperkowym lub tzatziki. Zobacz też przepis na kotlety siekane z botwinki i kurczaka lub placki jogurtowe z kurczakiem i cukinią . Składniki: 2 filety z kurczaka (ok. 400-450 g) 3 duże jajka ok. 350-400 g młodej kapusty 1 cebula 2 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego 1 łyżka(...)kawałki kurczaka. Na końcu wrzucamy posiekany szczypiorek oraz koperek. Przyprawiamy pieprzem oraz solą i dokładnie mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy po około 2 łyżki ciasta, formując placki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Po smażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Świetnie smakują podane z sosem czosnkowym, koperkowym lub tzatziki
Kuchnia MagdaLenyPlacki ziemniaczane z sosem tzatziki są pysznym daniem, które może być podane jako szybki obiad, czy obiadokolacja. Wyjątkowego smaku dodaje im sos z dodatkiem świeżego
sierotka maRysia w kuchnisądziłam, że placki smażone (oczywiście nie na głębokim tłuszczu) mogą być dietetyczne. A jednak 😊 dieta może być smaczna, a człowiek się może najeść, a to chyba najważniejsze! Składniki : niewielka cukinia 2 plasterki sera żółtego 1 jajko 1/2 cebuli 2 łyżki mąki sól i pieprz olej do smażenia Przygotowanie : cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Gotowanie z pasjąsądziłam, że placki smażone (oczywiście nie na głębokim tłuszczu) mogą być dietetyczne. A jednak 😊 dieta może być smaczna, a człowiek się może najeść, a to chyba najważniejsze! Składniki : niewielka cukinia 2 plasterki sera żółtego 1 jajko 1/2 cebuli 2 łyżki mąki sól i pieprz olej do smażenia Przygotowanie : cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Gotowanie z pasjąbardzo smaczne i rewelacyjnie się prezentują. Takie naleśniki przygotujesz z klasycznego naleśnikowego ciasta, nadziejesz i zawiniesz jak zwykle. Warto również przygotować i spróbować: FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI PLACKI Z SELERA Z TZATZIKI I OLIWKAMI KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI NALEŚNIKI Z PAK CHOI I TERIYAKI NALEŚNIKI MARYNISTYCZNE
globuskulinarnyPostanowiliśmy zrobić placki po naszemu. Bo skoro cukinia daje radę, no to dlaczego nie polskie, świeże ogórki? Powiemy Wam, PYSZNE! Składniki 1 kg ogórków gruntowych 2 jajka 4-5 łyżek mąki 3 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 1 cebula olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Oprószamy solą, mieszamy, pozostawiamy na pół
R'n'G Kitchenwyścielonej papierem do pieczenia i każde ponakłuwać widelcem. Każde koło posmarować dowolnym sosem pomidorowym. Ja użyłam do tego celu domowej roboty pasty z cukinii i pomidorów. Na posmarowane placki położyć usmażone mięso i kawałki papryki. Na koniec posypać kawałkami mozzarelli. Pizzę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 20 minut
Kolorowa kuchnia Elkiskładników by wyczarować różności, które zadowolą nasze kubki smakowe i pozwolą wrócić do dalszych zajęć z pełnią sił. A co do placków - były to najlepsze placki warzywne, jakie jadłam! Marchewka, cukinia i pomidor dały delikatny smak, który wzbogaciłam przyprawą włoską. Całość podałam z sosem czosnkowym, ale równie dobrze może to być śmietana z dodatkiem szczypiorku. Poza
Fabryka pomysłówWiosna czy latem nie można spędzać za dużo czasu w kuchni, dlatego najlepsze są potrawy proste i szybkie jak np placki z nowalijek np botwinki
Bernika - moj kulinarny pamietnikoliwą, uformować w kulę i odstawić do wyrośnięcia (najlepiej ułożyć je w misce i przykryć wilgotną ściereczką). Cebulę pokroić w piórka. Malutkie cukinie przepołowić wzdłuż. Większe pokroić w podłużne plastry. Gdy ciasto wyrośnie, uformować z niego placek (ja rozciągałam lub wałkuję go w prostokąt). Ciasto posmarować koncentratem lub sosem pomidorowym. Na sosie rozłożyć plastry mozzarelli. Całość posypać piórkami cebuli(...)grzybami. Na wierzchu ułożyć kawałki cukinii (u nas po jednej stronie, bo nie wszyscy mieli na nią ochotę) i plastry pepperoni. Całość posypać suszonym oregano i solą. Piec (góra - dół) ok. pół godziny w temp. 200 stopni C. Na ostatnie 5 minut zmienić program piekarnika na grillowanie z cyrkulacją powietrza. ----- Podobne: Simit - bajgle tureckie Podwójna zakręcona margherita Pizza
Weekendy w domu i ogrodzieUwielbiam cukinię i wszelkie potrawy z niej a zwłaszcza placki. Dzisiaj iście wiosenna propozycja z twarożkiem i szczypiorkiem. Zapraszam :) Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 1/2 korzenia marchewki 1/3 główki cebuli 100 g twarożku około 4-5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki szczypiorku 1 jajko kl L lub 2 kl M sól, pieprz do smaku olej do smażenia 1. Cukinie
Gotowanie...to proste !bardzo obrodziła. Ten fakt jednak mnie nie przeraża, bo bardzo lubię cukinię i przerabiam ją na wiele sposobów. Oprócz cukiniowych klopsików przygotowuję z niej placki , bigos , a nawet używam do wypieków . Poza tym cukinię można grillować i marynować. Cukiniowe klopsiki Składniki: na 50 sztuk 2 cukinie, ok. 500 g 1 cebula 3 ząbki czosnku 150 g sera ricotta
codojedzenia