Wygląda niepozornie, ot taki placek, ale uwierzcie mi zachwyci Was smakiem. Wilgotne dzięki dodatkowi cukinii, pachnące cynamonem, a do tego kuszące bakaliową słodyczą. Nie będę Wam zachwalać, po prostu chwytajcie za przepis, biegnijcie po cukinię i do dzieła. Składniki: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka
Cynamonowe szczęścieDlaczego trochę bardziej fit są placki, które Wam prezentuję? Bo zamiast zwykłej mąki użyłam owsianej, olej roślinny zamieniłam na kokosowy i de facto ziemniaki zamieniłam na cukinię. Jak się mówi diabeł tkwi w szczegółach, więc skoro decydujemy się na nie do końca zdrowe potrawy, to postaramy się je maksymalnie odchudzić. PS Próbowałam piec w piekarniku, Continue Reading
Głodni Wrażeń - fit przepisyJuż mówiłam Wam nie raz, że uwielbiam cukinię! Co roku sadzę ją razem z dynią w swoim ogródku i z utęsknieniem wypatruję tych pierwszych sztuk, z których będę mogła przygotować ulubione racuszki! Są świetnym zamiennikiem dla placków ziemniaczanych. Świetnie smakują zarówno solo, jak i np. z sosami : grzybowym, koperkowym czy też jogurtowo-czosnkowym. Są chrupiące i bardzo łatwe do zrobienia
Ostra na Słodkorosną i jak z małych, niepozornych kwiatów rodzą się tak duże warzywa. Z części przygotowuję przetwory ( sałatki do słoików, konfitury ), a część wykorzystuję do ciast, zapiekanek i placków! Zainspirowana konkursem MPM z cukinii przygotowałam przepyszne jak się później okazało gofry . Chrupiące, delikatne i niezwykle aromatyczne. Z dodatkiem cebulki, czosnku i żółtego sera. Świetnym pomysłem okazało się podanie ich z warzywną
Ostra na Słodkosensownej całości. Takim sposobem powstał mój wielosmakowy placek. Od kilku dni w mojej kuchennej szafce gości mąka kokosowa i póki co nie mogę się nią nacieszyć, dlatego też jest dzisiaj głównym składnikiem pieczonego placuszka z warzywami. SKŁADNIKI : 4 łyżki mąki kokosowe łyżka łuski gryczanej mielonej garść zielonej fasolki szparagowej 1/2 małej cukinii kawałek zielonej papryki 2 białka jajka(...)wykładamy na papier do pieczenia, formujemy okrągły, płaski placek - pieczemy 25 min w 200 stopniach paprykę kroimy w kostkę, fasolkę parujemy ok 15min, cukinię kroimy w plasterki, po czym pieczemy/parujemy ok 5 min gotowy placek przekładamy na talerz i podajemy z gotowymi warzywami
healthy dreamsŚledzie do smażenia są tanie i bardzo smaczne. Często kupuję ryby na obniżkach. 30 % taniej to dużo. Placki , kopytka , knedle …To moje ulubione dania. Placki ziemniaczane można zrobić z cukinią, a knedle z mięsem rosołowym. Naleśniki na słodko bardzo lubią dzieci. Jest to na pewno tani obiad, choć dla mnie naleśniki to raczej deser lub śniadanie
codojedzeniamiski. Cukinie dokładnie myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw (lub noża) skrajamy z niej paski, obierając z miąższu aż do gniazd nasiennych( środkową część cukinii możemy zużyć na przykład do placków). Na patelni rozgrzewamy olej z sosem sojowym i miodem, a następnie smażymy na niej paski cukinii przez 2-3 minuty (nie za długo bowiem cukinia się
Miód i pieprzMleko wymieszać z mąką odrobinę posolić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, rozłożyć i rozklepać równomiernie masę z cukinii .Kwiaty cukinii uprzednio umyte i osuszone namoczyć w cieście zrobionym z mleka i mąki i ułożyć na placku (ja polałam kwiaty ciastem) Placek można na kilka minut przykryć pokrywką, następnie placek odwrócić i jeszcze chwilkę przyrumienić ale juz nie długo
Gotowanie jest łatwemiski. Cukinie dokładnie myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw (lub noża) skrajamy z niej paski, obierając z miąższu aż do gniazd nasiennych( środkową część cukinii możemy zużyć na przykład do placków). Na patelni rozgrzewamy olej z sosem sojowym i miodem, a następnie smażymy na niej paski cukinii przez 2-3 minuty (nie za długo bowiem cukinia się
Miód i pieprzNie wiem dlaczego nadal tak trudno dostać kwiaty cukinii, a te, które można kupić, nadal pozostają dość drogie. Od tak dawna chciałam ich spróbować, że nie
Kucharzycadziś polecam dietetyczną pizzę na spodzie z cukinii. Jest lekka, smaczna i prosta w wykonaniu. Najważniejsze jest dokładne wyciśnięcie soku z cukinii oraz przypilnowanie pizzy podczas pieczenia w piekarniku . Zrobisz ją bardzo szybko bez czekania na wyrośnięcie ciasta. Pizza na spodzie z cukinii – składniki: Spód z cukinii: 500 g cukinii (2 sztuki) 50 gram sera żółtego (np mozzarella(...)mięsożerców: salami, kiełbaskę, szynkę, boczek Sposób wykonania pizzy na spodzie z cukinii Do przygotowania pizzy na spodzie z cukinii potrzebować będziemy przede wszystkim: miski, tarki do warzyw, blaszki o wymiarach oraz piekarnika. Krok 1. Przygotowuję spód pizzy Starą cukinię obieram ze skórki i usuwam gniazda nasienne. Młodej cukinii nie obieram. Następnie ścieram na tarce o grubych oczkach i wrzucam
Ania gotujePlacuszki z cukinii to jedno z dań, które tradycyjnie pojawiają się na naszym stole w lecie. Dobrze smakują zarówno na ciepło i zimno i świetnie nadają
Mienta blogUwielbiam placuszki z cukinii , dlatego na blogu prezentowałam już niejedną ich wersję, ale z pewnością ujrzycie więcej takich pysznych propozycji. Wracając do przepisu... Placki smakują rewelacyjnie - są takie delikatne i kusząco(...)pachnące. Cukinia idealnie komponuje się z tuńczykiem oraz leciutko chrupiącą rzodkiewką. Wbrew pozorom to jedne z najlepszych, zdrowych połączeń. Koniecznie spróbujcie! (około 10 sztuk) 1 mała cukinia (około 200g) 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej (czubate) sól, pieprz Dodatkowo: 1/2 puszki tuńczyka w oleju słonecznikowym Princes 5 rzodkiewek Ponadto: masło/olej do smażenia Umytą cukinię zetrzeć
Di gotujeżółtko sól, pieprz gałka muszkatołowa Składniki na naleśniki umieszczamy w naczyniu i miksujemy do połączenia. Odstawiamy na około 20-30 minut. Po tym czasie smażymy cienkie placki. Pieczarki kroimy na półplasterki. Cukinię wraz ze skórką kroimy na cienkie plasterki. Na dużej patelni rozpuszczamy masło. Stopniowo wrzucamy pieczarki i smażymy je do lekkiego zbrązowienia. Do podsmażonych pieczarek dodajemy cukinię
Smaki Na Talerzu