przygotowany omlet jest puszysty, delikatny i bardzo sycący. Idealnie komponuje się z pastą ajwar, ciągnącym się seeerem i dodatkiem cukinii. Przyznam, że takie placki zawsze smażę w większej ilości! Polecam! (1 duży lub 2 małe) 2 jajka 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki szczypta soli (solidna) Dodatkowo: 4 plastry cukinii + sól(...)śle (z obu stron). (Uważać przy przewracaniu placków, ponieważ są bardzo delikatnie. Wygodniej jest smażyć na mniejszej patelni.) Po przewrócenia placka na drugą stronę - ostrożnie posmarować go ajvarem, posypać startym serem i na końcu ułożyć kawałki cukinii. (Można też dodać własne dodatki.) Podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Di gotujeCoś innego na śniadanie. Składniki 4 placki tortilli 1/2 cukinii 1 papryka 1 pętko dobrej wiejskiej kiełbasy sól, pieprz curry 4 jajka Sposób przygotowania Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć. … Czytaj dalej Tortille śniadaniowe
czarrna od kuchniKakaowe placki cukiniowe z jogurtem naturalnym i gorzką czekoladą, oraz morelami Dziwnie się czasem życie układa, całkiem niespodziewanie, budząc się rano nie wiemy gdzie
More food, love and dreamstargach. W okresie od lata do jesieni masowo wykorzystuje cukinie w wielu przepisach. Od gulaszy, leczo, placków, po przez makaron czy dania deserowe. Ostatnio naszła mnie ochota na kotlety z cukinii, dlatego lekko zmodyfikowałam mój sprawdzony przepis na placki. Kotlety wyszły pyszne, chrupiące na zewnątrz, a w środku miękkie. Kotlety z cukinii Składniki (na 8 średnich kotletów
wegujemykolację? Szybki przegląd szafek i pomysł jest :-). Usmażyłam pyszne placki z kukurydzy i cukinii. Połączenie słodkiej kukurydzy i nijakiej w smaku cukinii wyszło naprawdę dobre. Placuszki podałam z sosem czosnkowym. Były smaczne i szybko zniknęły z talerza, nawet okruszki nie zostały ;-). Wyglądem placki może nie powalają, ale smak wynagradza wszystko :-). Polecam! PLACUSZKI Z KUKURYDZĄ I CUKINIĄ. Składniki(...)Kukurydzę osączyć z zalewy. Cebulę szalotkę poszatkować na bardzo drobno. Do dużej miski włożyć cukinię, szalotkę, kukurydzę, roztrzepane jajka, mąkę i bazylię. Doprawić solą i pieprzem czarnym oraz cayenne. Rozgrzać olej na patelni. Wkładać duże łyżki masy na patelnię i smażyć do momentu, aż placki się zrumienią. Osączyć na ręczniku papierowym. Jogurt grecki zmieszać z majonezem, dodać przeciśnięty przez
Zakątek rozkoszy kulinarnychPolecamy taki wariant placków na bazie warzyw. Zamiast selera można zetrzeć również 300 g marchwi, kalarepy lub cukinii, albo przyrządzić placki z mieszaniny tych wszystkich warzyw. Składniki 400 g selera korzeniowego 1 duży ziemniak (100g) 60 g orzechów włoskich 2 jajka 3 łyżki mąki tłuszcz do smażenia Przygotowanie Seler obrałem, grubo starłem. Ziemniaka obrałem starłem na drobno
R'n'G KitchenSkładniki: placki 1 marchewka 1 mała cukinia 2-3 ziemniaki 1 łyżka mąki 1 jajko sól, pieprz sos: 250 g fileta z łososia 1 cebula 300 g odgotowanych grzybów 50 ml … Czytaj dalej Placki warzywne z grzybami i łososiem
czarrna od kuchnizeszłym tygodniu nie wyszły mi kompletnie placki z cukinii; przy próbie przełożenia ich na drugą stronę zrobiła się z placków widowiskowa mamałyga. Myślę, że dlatego, że starłam cukinię na małych oczkach zamiast na dużych, jak wtedy, kiedy robiłam placki z selera . Tym razem więc nie zrobiłam już tego błędu i starłam dynię na dużych i placki wyszły
Zdrowa Kuchnia Sowykońcu zdecydowałam się usmażyć placki podobne do ziemniaczanych, które najlepiej smakują z kropelką sosu tabasco. Tylko ze względu na moją najmłodszą pociechę zamieniłam sos tabasco na ketchup pikantny. Też smakują niesamowicie, ale jednak tabasco bardziej mi pasowało do lekko słodkawych placków. A Wy, który dodatek wybierzecie? Składniki: 1 duża cukinia 2-3 marchewki 2 jajka sól pieprz
Bea(u)ty kitchenChrupiące i niezwykle smaczne placki o koronkowych brzegach z tartych ziemniaków na dużych oczkach. Możesz dodać do nich tartą cukinię lub paprykę. Placki smakują same lub podane z jogurtem, śmietaną z cukrem lub sosem np. pieczarkowym, gulaszem mięsnym, leczo warzywnym jako kompletne danie obiadowe. Idealne na ciepło lub zimno. Placki ziemniaczane na grubych oczkach SKŁADNIKI
Zasmakuj KuchniRobiąc zakupy wpadłam na cukinie , i pomyślałam a czemu by nie przygotować czegoś dobrego , i tym razem wypadło na placki fit , z cukinii oraz pieczarek , smak , bardzo fajny lekko ostry , ale nie za mocno , zapraszam serdecznie na wypróbowanie tego przepisu , na obiad jak znalazł . Składniki ( dla 2 osób ) 1 mała cukinia 5 średnich pieczarek 1 ząbek czosnku
Mój Smakwarzywniku rośnie jak na drożdżach . Nadszedł więc czas na jej wykorzystywanie niemal każdego dnia. Do tej pory zamieściłam tu sporo przepisów na różne dania z cukinii . Dziś kolejny przepis na placki, które można podać do obiadu albo jako wkładka do kanapek. Składniki (na 7 kotletów): 0,5 kg cukinii serek wiejski (200 g) 2 jajka 3 łyżki mąki orkiszowej(...)durszlaku, posypać solą, wymieszać i odstawić na kwadrans. Do miski dodać serek wiejski (same krupy, bez śmietanki) i jajka. Wymieszać. Do serka z jajkami dodać odciśniętą cukinię, mąkę, posiekaną bazylię i przyprawy. Wymieszać. Placki smażyć z obu stron na palniku o średniej mocy na patelni w niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Zaraz po usmażeniu placki odłożyć na ręcznik papierowy
Weekendy w domu i ogrodziemleko roślinne (1/2 szklanki), ja użyłam sojowego mąka pszenna (1 szklanka) pomidor (1 szt.) czarne oliwki (ok. 10 szt.) sól oregano Dodatki: grillowana cukinia gotowana kukurydza Czas przygotowania: 40 min Liczba placków: ok. 5 szt. Przygotowanie: Podgrzewamy mleko. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże. Mieszamy aż się rozpuszczą. Wlewamy do miski. Do miski z rozpuszczonymi drożdżami dodajemy mąkę i trochę(...)trochę oliwek. Posypujemy oregano. Możemy pozostawić jeszcze na chwilę, żeby trochę podrosły. Pieczemy przez ok. 15 min. (lub do zarumienienia się) w temperaturze 200 stopni. Razem z plackami możemy upiec plastry cukinii. Czas pieczenia wykorzystujemy na gotowanie kukurydzy
Weganka gotujedyniowo – ziemniaczane, które dodatkowo wzbogaciłam o nasiona konopi. Tradycyjne placki ziemniaczane pojawiają się u mnie często ale lubię mieszać ziemniaki z innymi warzywami jak marchewką , cukinią i dynią. Placki dyniowo-ziemniaczane są smaczne i pożywne. Wolę dodać do nich dodatkowe jajko niż mąkę. Część mąki zastępuję często nasionami. Konopia świetnie pasuje do placków i wzbogaca
codojedzeniaProsty i szybki przepis na bardzo uniwersalne placki z tartej cukinii i ziemniaków. To tylko kilka bardzo popularnych składników. Do podania na słodko lub na wytrawnie. Placki na słodko: Wystarczy po usmażeniu posypać je cukrem. Maczaj je w miseczce z gęstym jogurtem naturalnym. Placki na wytrawnie: Po usmażeniu oprósz je ulubionym pieprzem i obsyp świeżymi ziołami
AniaGotuje.pl