jeden z moich ulubionych sposobów na wykorzystanie cukinii . Pyszne, chrupiące placki - doskonałe zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację. Najlepiej smakują prosto z patelni posypane cukrem. składniki: 1 kg cukinii (waga po wydrążeniu) 2 jajka 1 szklanka mąki sól, pieprz olej do smażenia wykonanie: Umyte cukinie pozbawiłam pestek i starłam na tarce o grubych oczkach. Posoliłam i odstawiłam
babka w formiedokładnie czyścimy, kroimy w plasterki. Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej. Blanszujemy szalotkę i pora. W misce mieszamy jajka, jogurt oraz przyprawy. Dodajemy mąkę i parmezan, mieszamy. Następnie dodajemy warzywa i mieszamy ponownie. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Na blasze, łyżką, wykładamy masę zachowując odstępy między plackami. Pieczemy ok. 20 minut
Kucharzycaplacki, tym razem warzywne, a uściślając - cukiniowe :) Receptura z cyklu: „minimum składników – maksimum smaku”. Bardzo lubię te placki nie tylko za szybkość i łatwość wykonania, ale także za ich delikatny cukiniowy smak. Są bardzo smaczne (jeśli lubicie cukinię), chrupiące i rumiane na zewnątrz, a miękkie(...)środku. Doskonale smakują z kwaśną śmietaną. Do placków warto wykorzystać cukinie młode. Ze starszych egzemplarzy należy uprzednio pozbyć się dużych pestek. Składniki: 2 nieduże cukinie (waga w sumie ok. 500 g) 3-4 łyżki mąki pszennej 1 duże jajko sól pieprz olej do smażenia gęsta, kwaśna śmietana (do podania) Wykonanie: Cukinie myjemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym i obieramy ze skórki. Następnie
MyCookBook.plFlammkuchen, alzacka lub niemiecka pizza, jednak bez dodatku drożdży, zatem szybsza do przygotowania. Lekki placek idealny na lato, z cukinią i czarnymi jagodami. W letniej odsłonie nawet śmietana z wersji klasycznej została zastąpiona twarożkiem. Zaskakujące składniki ? Musisz sam ocenić, nam bardzo smakowała. Zapraszam na pyszną dietetyczną wersję Flammkuchena. Składniki na ciasto: 240 g mąki orkiszowej(...)gałązek i drobno posiekać. Cukinię pociąć wzdłuż w 2-3 mm plastry. Jagody umyć, przebrać i osuszyć. Zetrzeć na tarce parmezan oba placki posmarować twarożkiem. Posypać posiekanym rozmarynem i połową parmezanu. Ułożyć plastry cukinii. Posypać resztą parmezanu i jagodami. Na koniec posolić i oprószyć pieprzem piec w 250`C 10-12 minut do zrumienienia brzegów wyjąć, skropic oliwą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!obiad, a wkrótce będzie też ciasto. I pewnie jeszcze milion innych rzeczy, bo nasze cukinie w tym roku dały czadu. A zaczynamy od klasyki- placuszki. Jestem fanką placków ziemniaczanych- w każdej formie. Nawet z kminkiem, którego w żadnej innej potrawie nie toleruję. Byłam ciekawa, czy placki cukiniowe spełnią moje oczekiwania, dlatego zrobiłam je w bardzo podstawowej formie, bez zbędnych(...)surowej cebuli. PLACKI CUKINIOWE 1 cukinia (około 300 g) 30 g mąki pszennej sól i pieprz 1 jajko 2 łyżki mleka duża szczypta całego kminku oliwa do smażenia Cukinię myjemy, ucieramy na tarce, lekko solimy i zostawiamy na kilkanaście minut. Mąkę mieszamy z jajkiem, mlekiem i przyprawami. Odsączamy cukinię i wrzucamy do placuszków. Smażymy na rozgrzanym oleju
les mirabelleswszystkie zniknęły 😉 Składniki: 1 duża cukinia 2 ziemniaki 1 cebula 1 jajko 5-6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej sól, pieprz odrobina oleju Wykonanie: Cukinię dokładnie myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Ziemniaki obieramy, myjemy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte ziemniaki oraz startą cukinię odsączamy na sitku. Cebulę obieramy i kroimy(...)drobną kostkę. Do miski wrzucamy cukinię, ziemniaki, cebulę i dodajemy jajko, mąkę, sól oraz pieprz. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą pędzelka silikonowego smarujemy papier olejem, aby placki do niego nie przywarły. Następnie wykładamy ciasto, formując placuszki dowolnej wielkości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około
Kuchnia MagdaLenyPowoli zaczynamy sezon na świeże warzywa, nie mogło więc zabraknąć cukinii, a jeśli cukinia to koniecznie muszą byc placki!!! Składniki: 1 średnia młoda cukinia lub 2 małe 4-5 łyżek mąki 2 jajka 0,5 szklanki mleka szczypta soli opcjonalnie cukier puder do posypania Przygotowanie: Cukinie umyć, odciąć końce i bez obierania zetrzeć na tarce o grubych
Malinowo w kuchnizdążyłam i zostało się tylko to zrobione szybciorem w kuchni :D Jeśli macie dzieci nie jedzące warzyw, to chyba jeden z najłatwiejszych sposobów na dodanie cukinii do ich diety . W plackach jest nie do wykrycia a i smakowo nic się nie zmienia. Nie zapomnijcie o obraniu cukinii ze skórki i dodaniu cebuli :) SKŁADNIKI 2 cukinie 1 kg ziemniaków
zielonacukinkarazowej sól, pieprz, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Cukinię ścieramy na tartce, pozostawiamy na ok 10 minut, by puściła sok, który następnie odciskamy (dzięki temu placki nie będą wodniste). Obrane marchewki ścieramy do cukinii, wbijamy jajka, dosypujemy mąkę, natkę pietruszki całość solimy i pieprzymy, a następnie dokładnie mieszamy. Ja smażyłam na patelni ceramicznej bez dodatku tłuszczu, stąd ciemny kolor
Cynamonowe szczęścieQuesadillas z warzywami – z cukinią, papryką, cebulą i oczywiście serem. Świetne danie z wykorzystaniem placków tortilla, które dostępne są w każdym sklepie, ale możemy je również zrobić sami. Tą przekąskę przygotujecie bardzo szybko, możecie do niej dodać to, co akurat macie w lodówce. Składniki: – 3 placki tortilli – pół cukinii – 1 papryka … Czytaj dalej QUESADILLAS Z WARZYWAMI
greengoodiesZnudziła mi się pizza w formie okrągłego placka. Wczoraj przygotowałam więc mini pizze. Z jednej porcji ciasta przygotowałam małe placki. W sam raz na piknik czy wycieczkę za miasto! Mini pizze z cukinią i czarnymi oliwkami / 6-8 placków Składniki: ciasto na pizzę 25 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 2 i 1/2 szklanki mąki(...)pieczenia. Z ciasta formujemy kulki, z których następnie kształtujemy podłużne placki. Układamy na papierze do pieczenia. Każdy placek smarujemy passatą pomidorową. Doprawiamy do smaku, posypujemy suszonym oregano. Układamy plasterki czosnku, następnie plasterki cukinii i kawałki mozzarelli. Wierzch posypujemy 1/2 porcji oliwek, rozdrobionych w rękach. Czas pieczenia to 15 minut, 180 - 200 st C. Placki
Moja smaczna kuchniaDzisiaj trochę o plackach, wyjątkowo w wersji warzywnej. Zazwyczaj pierwszym skojarzeniem większości Polaków byłyby placki ziemniaczane. Jednak dzisiaj chciałbym Wam zaproponować wersję alternatywną: opartą na włoszczyźnie oraz kaszy gryczanej. Smakuje równie dobrze i jest to fajna odskocznia od utartego smaku. Polecam wszystkim ciekawskim. Łapcie przepis Składniki: ok. 2 łyżek mąki bezglutenowej (może być np. gryczana, która doda(...)średniej wielkości marchewki, 1 pietruszka (korzeń), 1 cebulka, 1 jajko (aby zrobić wersję wegańską pomijamy jajko), główka czosnku, sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku. Do naszych placków możemy dodać również cukinię, korzeń selera czy drobno posiekaną paprykę. Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 12-15 minut i odstawiamy do ostudzenia. Włoszczyznę obieramy, myjemy i ścieramy
Gar Zdrowiadanie, które świetnie sprawdza się podane na obiad lub jako przekąska. W daniu tym placki tortilli wypełniłam nadzieniem z mięsa drobiowego, pieczarek, cebuli oraz cukinii. Dodatkowo, po nałożeniu nadzienia na placki tortilli, posypałam je serem żółtym i polałam sosem pomidorowym z dodatkiem papryki. Po zwinięciu tortille ułożyłam w naczyniu do zapiekania i polałam intensywnie pozostałym sosem oraz posypałam(...)jedynie cebulę, a po dodaniu do niej pozostałych składników, całość była na ogniu tylko przez chwilkę. Robiąc to danie sięgnąć można po pszenne bądź kukurydziane placki tortilli . Ja na ogół wybieram pszenne placki tortilli , gdyż nie pękają one w trakcie zwijania, co czasem zdarza się przy tortillach kukurydzianych. Tak zapieczoną tortillę uwielbiam serwować z dodatkiem kwaśnej śmietany, lecz
MeCooks