placki z cukinii - 2007 przepisów (strona:53/134)

Placki z cukinią 139

Kupiłam dziś w Lidlu cukinię z zamiarem zrobienia mussaki. Robiąc dzieciom naleśniki zmieniłam swój plan i powstały placki. Składniki: 400 g mąki 1 łyżeczka cukru 0,5 łyżeczki soli jajko woda mleko oliwa z oliwek do smażenia 3 cukinie sól pieprz czosnkowy (ja użyłam Kotanyi) Sposób przygotowania: Cukinię zetrzeć na tarce na dużym oczkach.Do miski wrzucamy mąkę,jajko,odrobinę

Wielki apetyt
Cukinia marynowana / konserwowa na zimę 102

zrobić z cukinii? Przejadły Ci się już placki cukiniowe i leczo? Pora na cukinię konserwową, inaczej zwaną marynowaną! Przepis na cukinię marynowaną jest banalny i kradnący serca. Rok temu spróbowałyśmy taką cukinię po raz pierwszy i w tym momencie mamy jej kilkadziesiąt słoików w piwnicy na zimę. Jest dobra do WSZYSTKIEGO. Klasycznych polskich obiadów, jako dodatek do włoskiej zapiekanki

Czarnawisienka
Placki makaronowo cukiniowe ze słonecznikiem 156

Dziś proste placki. Pozostało mi z dnia poprzedniego 100 g drobnego makaronu, który ugotowałam do rosołu. I ten właśnie makaron z dodatkiem cukinii  są podstawą tego dania. Placki makaronowo cukiniowe ze słonecznikiem 100 g ugotowanego drobnego makaronu 1 niewielka cukinia 2 duże jaja 1 czubata łyżka mąki pszennej pół szklanki słonecznika sól, pieprz do smaku rukola(...)roślinny do smażenia Do miseczki wsyp ugotowany makaron (zimny). Niewielką cukinię zetrzyj w łezkę po czym dodaj do makaronu. Dodaj jaja, mąkę. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie.  Smaż niewielkie placuszki na rozgrzanym oleju z jednej strony. Przed przwróceniem na drugą posyp je ziarnami słonecznika. Smaż placki na złoty kolor. Podawaj placki z sałatą i pomidorkami koktajlowymi

Gotuj Sam!
470. Czekoladowa cukinia? 150

cukiniowe brownie placki z sosem czekoladowym i bananem  Czuję zimę, bo czekolada, dużo czekolady.  Musze zrobić zapasy.  Ale jednak skoro sos, to z mlecznej czekolady gorzka jest dobra, ale sos musi być z mlecznej!  Przepis: 60g mąki łyżka kakaa(ok.15-20g) 100g cukinii startej na drobnych oczkach  jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ok.40ml mleka

More food, love and dreams
Placki z cukinii z płatkami jaglanymi i lnem 218

kopru olej do smażenia placków  Sposób przygotowania 1. - Cukinię zetrzeć na drobnej tarce dodać jajko, mielony len,płatki jaglane  zioła,sól i pieprz wymieszać wszystko razem ,zostawić na pół godziny  Zrobić sos  - Majonez zmieszać z jogurtem na drobnej tarce zatrzeć  czosnek i dodać koper doprawić pieprzem i solą Potem smażyć placki na oleju

W królestwie smaków Beaty
Placuszki z cukinii 443

placuszków, które podbiły nasze kubki smakowe:) Teraz co prawda muszę się obejść smakiem, ale na pewno na stałe zagoszczą w naszym codziennym menu i zastąpią zwykłe placki ziemniaczane.    Składniki:  cukinia,  3 ziemniaki,  2 duże marchewki,  1 duża cebula,  2 jajka,  sól, pieprz,  2 ząbki czosnku,  ok. 5 łyżek mąki

Z miłości do słodkości
Cukinia nadziewana kaszą pęczak 162

piekarniku. Każdą cukinię dokładnie umyć. Nie należy odcinać końców, pozwolą one na to, by farsz nie wypadł z cukinii. Każdą cukinię przeciąć wzdłuż na pół. Następnie należy delikatnie wydrążyć cały środek z cukinii starając się jej nie przedziurawić. Można to zrobić za pomocą narzędzia do wykrawania, ale również można zrobić to za pomocą łyżki. Jeśli cukinia była przerośnięta i miała(...)przygotowania farszu. Przygotowane cukinie wytrzeć dokładnie z nadmiaru wody, Wysmarować z zewnątrz i wewnątrz oliwą z oliwek. Środek cukinii posypać solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. 2 połówki cukinii ułożyć w niedużym naczyniu żarooodpornym, do przygotowania 2 cukinii będą nam potrzebne 2 takie naczynia. Można również użyć jednego dużego naczynia, lecz może to spowodować, że upieczona cukinia rozjedzie się w naczyniu

To Musisz Wiedzieć
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 213

Kuchenne zapiski SOS Z MAŚLAKÓW czyli prosty sos grzybowy autorka: Na Dokładkę z bloga Na Dokładkę   Zapiekanka ziemniaczana z grzybami autorka: Kulinarna Arkadia z bloga mojakulinarnaarkadia.blogspot.com Placki ziemniaczane z cukinią autorka: stokrotka123 z bloga To i owo stokrotki "Buraki po burgundzku" autorka: chilliczosnekioliwa z bloga Chilli, czosnek i oliwa - blog o kuchni śródziemnomorskiej Pierogi z kaszą gryczaną, dynią(...)warzywami i kaszą jaglaną autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Szafranowa potrawka z kasztanami i warzywami autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Placki wielowarzywne autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie   Jajka zapiekane na pikantnym sosie z bakłażana i pomidorów autorka: mojamamagotuje z bloga Moa Mama Gotuje Pęczotto z kurczakiem

Weekendy w domu i ogrodzie
Surówka z pora i marchwi 1093

Bardzo często zastanawiamy się na różnymi dodatkami do obiady. Brakuje nam pomysłu na jakaś zdrową i przede wszystkim smaczną surówkę. Surówka z pora i marchwi to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
W poniedziałek też się da. 195

Cukiniowe gryczane placki; z ricottą, figami i miodem  Nic mi się ostatnio nie chce. Wolne dni, jeszcze mnie bardziej rozleniwiają, bo zamiast się uczyć

More food, love and dreams
Minipizze z cukinią 132

towarzyszyły nam w wieczornej wyprawie z psem nad rzekę. Składniki -2 szklanki mąki -2 dag świeżych drożdży -6 łyżek oliwy z oliwek -2 ząbki czosnku -mały koncentrat pomidorowy -1 cukinia -25 dag sera mozzarella -oregano -cukier, sól, pieprz Przygotowanie Do miski wsypać mąkę, pokruszone drożdże, pół łyżeczki cukru, pól łyżeczki soli. Wlać pół szklanki letniej wody. Wymieszaj, odstaw(...)odległości pomiędzy nimi. Na pozostałej oliwie szybko zeszklić posiekany czosnek (nie może zbrązowieć). Dodać koncentrat pomidorowy wymieszany z kilkoma łyżkami wody. Zagotować sos, przyprawić, wystudzić. Sosem posmarować placki ciasta, przykryć plastrami cukinii i sera. Piec w temp. 180st. przez ok. 20 minut. Smacznego

Zielona Kuchnia
Placki warzywne podane z zielonym sosem 156

Pomysł na szybki, prosty i wegetariański obiad - warzywne placki podane z zielonym sosem. Uwierzcie mi na słowo, że połączenie twarogu i awokado skradnie Wasze kubki smakowe.   Składniki na porcję dla 2 osób: placki warzywne 1 mała cukinia 1 marchewka 3 średniej wielkości ziemniaki 1 por (tylko jasna część!) sól, pieprz 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej olej

Ugotować
Placuszki z cukinii 171

osób czyli około 16 placków będziemy potrzebowali : 1 średniej wielkości cukinii 1 papryki czerwonej 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz 300 g. mąki pszennej 2 jajka 200 g. sera żółtego olej Cukinie trzemy na grubych oczkach tarki, zasypujemy solą i odstawiamy na 20 minut. W między czasie ser kroimy w paski podobnie jak paprykę. Gdy cukinia puści nam wodę odciskamy(...)dodajemy resztę składników do startej cukinii. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy nasze placki na złoty kolor. Smacznego

Full Smaku
Placki z cukini ze słonecznikiem pieczone w piekarniku 133

zaoszczędziłam sobie stania przy patelni, to jeszcze uniknęłam tłuszczu, który wchłaniają placki smażone na patelni. Do moich placków dodałam słonecznik, który po upieczeniu cudownie chrupał i nadawał oryginalnego smaku plackom, właściwie "robił" tam całą robotę. Placki podałam z sosem czosnkowo-koperkowym na bazie skyru. Placki są dobre zarówno na ciepło, prosto z piekarnika, dlatego jeżeli zostaną(...)obiadu takie placuszki spakujcie je sobie do pracy na drugie śniadanie. Na 9 placków: 2 średnie cukinie (ok 500-600 g) 5 łyżek łuskanego słonecznika 1 jajko L 2 łyżki mąki orkiszowej 1 duży ząbek czosnku 1 średnia cebula 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich listki z 1 gałązki tymianku sól pieprz Sos czosnkowo-koperkowy: 100 g skyru 1 łyżeczka ketchupu

Krylowa Kuchnia
WĘGIERSKI GULASZ WOŁOWY (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 855

pokrojeniu robi się sam a wołowina wychodzi miękka i soczysta. U moich rodziców serwowany był z dużymi plackami ziemniaczanymi a na LCHF zastępuję je różnego rodzaju plackami np z cukinii , kalafiora , kapusty kiszonej czy z keto kopytkami albo serwuję jako samodzielne danie z gotowanymi warzywami np. kalafiorem, brokułem, cukinią itp. Składniki na węgierski gulasz wołowy: 1 kg wołowiny(...)malutkim ogniu przez 80-90 minut. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować jeszcze przez 10 minut. Węgierski gulasz wołowy można podawać z wybranymi dodatkami jak warzywa, placki czy kopytka. Smacznego! — BTW całości bez dodatków (jak zawsze ilość tłuszczu można zwiększyć lub zmniejszać dodatkową lub mniejszą ilością tłuszczu podczas przygotowania lub na talerzu

Ola la LCHF