gram żółtego sera, 2 pomidorów, główki sałaty rzymskiej, 1 czerwonej cebuli, 1/2 czerwonej papryki, 3 ząbków czosnku, 200 gram naturalnego serka homogenizowanego, 1 cytryny, 1 bakłażana, 4 placków tortilli, 200 gram płatków kukurydzianych, 1 łyżeczki suszonych nasion kolendry, 1 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczki mielonej suszonej papryki słodkiej, 1 łyżki octu winnego białego, oliwy, soli, czarnego świeżo(...)przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz skórkę otartą z cytryny. Całość dokładnie wymieszałem, po czym dodałem do pokrojonych piersi z kurczaka, które odstawiłem na pół godziny do lodówki. Płatki kukurydziane wysypałem na miseczkę, dodałem do nich szczyptę soli i odrobinę czarnego świeżo mielonego pieprzu i delikatnie pokruszyłem. W płatkach odtaczałem zamarynowane mięso, przyciskając, aby wbiły się one w kawałki kurczaka
Wyprawy kulinarneCałoroczny placek 1 szklanka cukru 1 margaryna 4 jajka 1 1/2 szklanki mąki (1 szklanka pszennej, 1/2 kukurydzianej a nawet lepiej ciut więcej kukurydzianej niż pszennej) 2 łyż. proszku do pieczenia zapach owoce lub twarożek na słodko, ewentualnie mak... (można na święta BN zrobić mieszankę jedna kupka twarożku na słodko druga - maku, albo wykorzystać owoce od kompotu, które(...)grubej tarce jarzynowej jabłkiem i cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w 180 stopniach UWAGI: * kolejność: ciasto z mąk wiadomo jakich (pszenna i KUKURYDZIANA), na to dowolne owoce jak na placku poukładane (my układamy w odległości 3-4cm) na to jabłka, cukier wsio * te mąki są ważne, bo wtedy ono jest takie delikatne i nie za suche
Tradycyjna kuchnia inaczejsamo dobrze, jak i smakuje więc gorąco namawiam Was do upieczenia :)Aaa, i jeszcze coś, placek jest bez glutenu więc kolejny plus dla niego! :)Placek:* dynia- 500 g* mąka kukurydziana- 1 pełna szklanka (można użyć pszennej)* skrobia kukurydziana- 5 łyżek (lub mąka ziemniaczana)* cukier trzcinowy- 3/4 szklanki* sok z całej pomarańczy* jajka- 2 duże* skórka z połowy pomarańczy
Kraina Miodem Płynącastrukturze ciasta, a tym samym na jego lekkość i złoty kolor. Mąkę kukurydzianą można zastosować do wielu ciast i pieczyw, można z niej zrobić naleśniki, bułeczki kukurydziane, ciasto na pizzę, szarlotkę, racuszki, placki. Po za tym, jest świetna do zagęszczania zup i sosów. SKŁADNIKI: ( tortownica 18 cm ) Na dużą proszę podwoić składniki! CIASTO: * masło – 100 g * cukier(...)migdały – 100 g * mąka kukurydziana – 80 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * jajko – 2 szt * skórka otarta z cytryny SOS DO NASĄCZENIA: *sok cytrynowy – ok. 125 ml * cukier puder – 80 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i drobno posiekanymi migdałami. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy jedną łyżkę produktów sypkich
Ostra na Słodkoprzynajmniej się trochę zrelaksowałam przy zagniataniu i rozwałkowywaniu ciasta! Serdecznie polecam, świetny sposób na odstresowanie i odprężenie. :D PRZEPIS VIDEO Składniki: na domowe tortille kukurydziane: niepełna szklanka mąki kukurydzianej niepełna szklanka mąki pszennej ok. 160 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli Do miski wsypać oba rodzaje mąk i sól, wymieszać. Dodać olej rzepakowy i wlać wodę(...)puszki i odrobinę mleka dla złagodzenia smaku. Zagęścić mąką kukurydzianą, posypać drobno posiekaną natką pietruszki, odstawić. Na każdym placku rozsmarować łyżkę sosu pomidorowego, posypać startym serem i nałożyć nasz farsz. Złożyć na pół. Podgrzewać po kilka minut z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej grillowej. Gotowe placki pokroić na mniejsze kawałki i podawać np. z natką pietruszki
Kuchnia Elliewersja tego smacznego dania. Robię tortille na ciepłą kolację, ale okazało się na przyjęciu, że już chłodne kawałki, traktowane jako przekąska, też smakują bardzo dobrze. Potrzebujecie: - placki tortilli pszennej lub pszenno-kukurydzianej - 3 rodzaje twardych serów, najlepiej, aby jeden z nich był wędzony - dużą garść posiekanej zielonej części dymki - kilka plastrów wędliny lub mięso z pieczeni rozdrobione - tymianek - opcjonalnie(...)średnicy placków tortilli Siekam mięso i dymkę, odkładam gotowe. Sery wybierajcie, jakie lubicie, kiedy przygotowywałam 10 złożonych placków wykorzystałam w sumie 500 g startych na grubej tarce serów. Kiedy wszystkie składniki już są przygotowane rozgrzewam na kuchence patelnię, u mnie to pozycja 8 (9 jest max). Kiedy naczynie jest porządnie ciepłe kładę na dno pierwszy placek tortilli, zawsze jedna
I tu będę miała takie tePyszne, owocowe placki na bezglutenowej mące ryżowej i kukurydzianej. Są puszyste i soczyste dzięki dodatkowi brzoskwiń. Idealne na letnie śniadanie. POLECAM POTRZEBUJEMY: 200 g maki kukurydzianej 150 g mąki ryżowej 3 jajka 4,5 brzoskwinie 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 g jogurtu naturalnego lub mleka roślinnego (250ml i nie dodajemy już wody) 100 g wody(...)drugim naczyniu przesiewamy mąkę dodajemy wodę, jogurt, proszek do pieczenia, żó łtka i intens ywnie mieszamy. W trzeciej miseczce ubijamy białka. Pianę łączymy z masą na placki i brz o skwiniam i . Dokładnie i delikatnie mieszamy. Placuszki sma żym y na złoty kolor. SMACZNEGO
WYSPA SZCZĘSLIWAdrobną kostkę kiełbasę. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić na gładką masę. Na patelni rozgrzać olej. Z masy ziemniaczanej uformować kotlety. Do miseczki wsypać płatki kukurydziane i lekko pokruszyć je dłonią. Każdy placek obtoczyć w płatkach i usmażyć z obu stron na rumiany kolor. Podawać gorące
O kuchni z uczuciemplacki; 700 g ziemniaków 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej sól 1 cebula pieprz ziołowy staropolski ok 1 łyżka 1 jajko 1 łyżeczka sody mięso w sosie; 500 g wieprzowiny (łopatka, szynka) w jednym kawałku pół kostki masła ok 85 g 1 łyżeczka sproszkowanych grzybów 1 łyżka pieprzu ziołowego staropolskiego szczypta pieprzu czarnego 1 cebula 200 ml śmietany kremówki Mięso(...)gryczaną i sodę. Wymieszać ciasto i wstawić do lodówki. Mięso uduszone wyjąć, pokroić w plastry i odstawić pod przykryciem, sos zredukować, dodać śmietanę (można zagęścić mąką kukurydzianą lub żółtkiem. Przed podaniem smażyć placki i podawać na gorąco z plastrami mięsa , polane sosem
Gotowanie jest łatweplacek ze śliwkami . Kolejny przepis z notatnika kulinarnego mojej mamy, ale oczywiście w wersji bezglutenowej . Ciasto szybkie, wręcz błyskawiczne i oczywiście bardzo smaczne. Nadają się każde owoce zarówno świeże jak i mrożone . W tym przepisie użyłam śliwek węgierek . Serdecznie zapraszam :-) * * * Składniki (na blachę o wielkości 26cm x 21cm mierząc dno blachy): 1 szklanka skrobi ziemniaczanej 1 szklanka mąki kukurydzianej
Kawa z mlekiemDawno nie dręczyłam Was plackami :) Były już ze świeżymi owocami, kukurydziane, jaglane, gryczane,z kurczakiem, na słodko, na słono...ale z serków homogenizowanych jeszcze ne było. Postanowiłam nadrobić tę lukę i przedstawić Wam placuszki, które zdecydowanie najlepiej komponują się z ciepłym kakao Spróbujcie :) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 300g serka homogenizowanego (waniliowego) łyżeczka soku z cytryny łyżeczka cukru
ChilliJemySkład mieszanki bezglutenowej do wyrobu ciasta: mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, pektyna (substancja zagęszczająca), sól, cukier *** PLACEK DROŻDŻOWY *** składniki: 1 opakowanie koncentratu 2 jaja 20g świeżych drożdży 100 ml napoju sojowego 30g oleju lub roztopionego masła 2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego figi śliwki Przyrządzenie: Do ciepłego mleka dodać cukier i pokruszone drożdże, pozostawić
ClauditteMissCookingpatelni na rozgrzanym oleju (lub oliwie do smażenia), na rumiano. Podajemy do mięs, ryb, owoców morza, jajek sadzonych, z sezonową surówką… i nie tylko. Kaszka kukurydziana to składnik tortilli, omletów, chlebów, placków, zup, wszelkiej maści zapiekanek czy słodkich wypieków. Z łatwością zastąpi też panierkę do kotleta. Ugotowana, jest produktem wyjściowym do przygotowania ciekawych i smacznych potraw. O jej smaku decydują
mojewypiekiinietylkokurczak kukurydziany (może być zwykły), 90 g placka drożdżowego, 80 g wątróbki, 100 g rodzynek, 100 ml porto, 2 jajka, 60 g płatków migdałów, Kurczaka umyć, oczyścić, odciąć kuper, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Ja kurczaka wyluzowałam – wyjęłam kości. Trochę zabawy przy luzowaniu jest ale o ile łatwiej jeść, gdy nie trzeba dłubać w kostkach. Kurczaka ułożyć
królestwo garów