mięso z dodatkami, które następnie pod wpływam rozrywania dzieli się na włókna. Jest to świetny dodatek do kanapek, burgerów a ostatnio jadłam nawet cudownie przyrządzą pulled beef z plackami kukurydzianymi. Cała tajemnica udanego dania tkwi w długim duszeniu mięsa i odpowiednich przyprawach. W następnych wpisach przygotuję dwa Was dwie propozycje podania tego pulled beef dlatego już teraz biegnijcie
Mango PapajaMuszle taco to nic innego, jak chrupiące placki kukurydziane uformowane na kształt muszli. Może nawet nie muszli tylko łódeczki. Tacos jest bardzo popularnym daniem meksykańskim, aczkolwiek z innym „wkładem” niż prezentowane. Muszle taco z łososiem wędzonym. Składniki: - muszle taco – opakowanie 12 szt. ( 135g) - łosoś wędzony - liście sałat rzymskiej - 250g serka maskarpone - skórka starta z pomarańczy - świeży koper - szczypior
mojewypiekiinietylkowstydem przyznaję, że to mój pierwszy raz z tortillą. Ten jakże popularny pszenny bądź kukurydziany placek, pysznie nadziany, znany jest przecież przez każdego! W różny sposób zawinięty, zawierający takie składniki, jakie najbardziej się lubi. Tak, jak i u mnie - zawijam w ciepły, pszenny placek to, co najbardziej lubię, ale także to, co aktualnie mam w zasięgu ręki
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj prosta i szybka w wykonaniu meksykańska uczta, idealna na wakacyjne letnie popołudnie. Smacznego! :) Tortilla z tofu i ajvarem Potrzebujemy: 8 kukurydzianych placków tortilla (średnica 20 cm) 350 g łagodnego ajvaru 180 g tofu 4 pomidorki koktajlowe 1/2 cukinii 1/2 kabaczka 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula przyprawa curry Marynata tofu: sos sojowy pieprz ziołowy czosnek granulowany pieprz i sól(...)solą i czosnkiem, następnie podsmażamy na patelni. 3. Zamarynowane tofu również chwilę smażymy na patelni. 4. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki, a cebulę w piórka. 5. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni. 6. Ciepłe placki smarujemy ajvarem, dodajemy tofu i warzywa. Wszystko dokładnie zwijamy i pałaszujemy. Życzymy smacznego! :) Maugo&Paszko
Bananowe PolePrzepis autorski (mój). Uwielbiam placki z płatkami kukurydzianymi, zresztą moja rodzina i znajomi również. Nie żebyśmy byli ich wielbicielami, bo płatki w ogóle nie są wyczuwalne, ale po prostu ta puszystość i smak placka... Na blogu znajdziecie mnóstwo ich wersji, ponieważ są tak pyszne, że w moim domu często bywają na śniadanie, kolację czy też na (nie) zwykłą(...)końcu wmieszać cebulę oraz płatki kukurydziane tak, aby wszystkie były dokładnie pokryte ciastem. Na patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżki wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami. (Na zimno również świetnie smakują.) Uwaga: Placki najlepiej smażyć od razu
Di gotujenieduże, grubsze placki: 200ml mleka 60g mąki kukurydzianej 2 jajka 2 szczypty soli warzywny farsz: 1 spora czerwona papryka 100g cebuli czosnkowej 2 spore zielone pomidory świeża bazylia i oregano/ zioła prowansalskie przyprawa warzywna w proszku, pieprz czarny masło klarowane do smażenia szczypiorek Składniki na placek dobrze roztrzepujemy w misce. Smażymy je grubsze, na suchej patelni z nieprzywieralną
Kuchenna Kontrrewolucyaplacki z kaszki ryżowo-kukurydzianej z granatem podane z czekoladą ciemną słodzoną ksylitolem ~ PRZEPIS /1 porcja/ ~60g kaszki instant ryżowo-kukurydzianej ~jajko ~120ml ciepłej wody/mleka ~ew. cukier/stevia do połodzenia ~1/3 łyżeczki sody ~łyżka soku z cytryny ~60g ziaren granatu Kaszkę wymieszać z sodą i ew. cukrem/stevią, powoli, ciągle mieszając dolewać wodę. Następnie dodać żółtko, granat, sok z cytryny(...)wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę. Smażyć placki na oleju (na suchej patelni będą się rozpadać - sprawdzone :c), na małym ogniu z obu stron, z pierwszej strony pod przykryciem. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
breakfast of dreamsśniadanie - weź je ze sobą do szkoły/pracy! :) 2 porcje, 8 średnich placków ~3 bardzo dojrzałe banany (ok. 300g) ~100ml mleka roślinnego ~100g mąki bezglutenowej - u mnie kukurydziana ~łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia ~łyżka słodu kukurydzianego biolada.pl ~3 łyżki mieszanki ziaren "Migdałowy Przylądek" Ziarenkowo olej do smażenia Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy mleko, słód(...)mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy wszystko dokładnie. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju i smażymy placki na małym ogniu, z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie domowy dżem truskawkowy (jeszcze z tamtego roku! :D) i odrobina cukru pudru. Smacznego! :) Wczoraj rodzice zrobili mi też bardzo miłą niespodziankę. Mianowicie dostałam już swój 18-stkowy prezent urodzinowy
breakfast of dreamsburrito. Czego nam będzie potrzeba? Najpierw ciasto na placki: -100 gram mąki kukurydzianej -100 gram mąki pszennej TYP550 -4 łyżki oliwy -łyżeczka soli -120 ml wody gorącej Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto, formujemy wałek, kroimy na równe kawałki i podsypując mąką kukurydzianą wałkujemy na placki. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu z każdej strony
BaRepasnazwa nadana przez Hiszpanów, określająca płaski chleb który znaleźli w Meksyku wśród Azteków w XVI wieku. Słowo "tortilla pochodzi od hiszpańskiego słowa" torta ", co oznacza okrągły placek. Składniki: 30 dag mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej ½ kostki margaryny 1,5 szklanki wody gazowanej olej do smażenia sól Składniki na farsz: 25 dag drobiowego mięsa mielonego 1 czerwona papryka(...)czas mieszając. Następnie dodać ketchup, zmiażdżony czosnek, odsączoną kukurydzę i sól do smaku. Dusić jeszcze przez 5 minut i odstawić pod przykryciem do czasu usmażenia tortilli. Kule kukurydziane wałkować na placki i smażyć na oleju lub na oliwie z obu stron tak samo jak naleśniki. Usmażoną tortillę przykryć wilgotną ściereczką (aby się nie łamała) i odłożyć
Tradycyjna Kuchniaobiadu mam niewiele, wpadłam na pomysł quesadilli. To pyszny sposób na szybki posiłek, a jeśli mamy już upieczonego czy usmażonego kurczaka - robi się praktycznie sam. Składniki: 6 placków tortilli kukurydzianej (u mnie o średnicy 20cm) 1 pojedyncza pierś z kurczaka, smażona lub pieczona 10 czarnych oliwek 1/2 małego strąka czerwonej papryki 200g tartego, żółtego sera ( u mnie Maasdamer Mlekoma(...)kilka łyżek ulubionego sosu pomidorowego lub keczup Przygotowanie: Patelnię grillową lub grilla elektrycznego rozgrzać. Pierś z kurczaka pokroić w paski, oliwki na cztery wzdłuż, paprykę w kosteczkę. Placki tortilli posmarować sosem pomidorowym, rozdzielić po równo ser, kurczaka, oliwki i paprykę, ułożyć na plackach (na jednej stronie), zawinąć na pół. Umieścić na grillu, smażyć do zezłocenia
Cakes By KejtPlacuszki walijskie przygotowuje się tradycyjnie z rodzynkami. W mojej wersji przygotowane są z dodatkiem płatków Lubella corn flakes kakao i miód . Podawać można je posypane cukrem
Passions hobbies lifeDziś zapraszam Was na pyszne kukurydziane placuszki. Doskonałe na śniadanie, jak również do obiadu. Ja najczęściej podaje je z ulubionym dżem. Moje dzieci często jedzą je
Słodkie okruszkiWiększość z Was na pewno nie raz miała okazję jeść takie danie, ale czy próbowaliście już zrobić tortillę w domu? Jeśli nie, to teraz macie okazję :) Ja zrobiłam placki pszenno-kukurydziane. Oczywiście zabiegani mogą skorzystać z „gotowców”, jednak zachęcam do zrobienia ich własnoręcznie. Są dość proste do wykonania, a przede wszystkim nie zawierają żadnych sztucznych „polepszaczy”. Składniki: 1 podwójna(...)czasie ciasto dzielimy na 7-8 części i każdą z nich rozwałkowujemy cienko na kształt okręgu podsypując mąką (pszenną lub kukurydzianą). Można też każdą kulkę włożyć pomiędzy 2 arkusze folii aluminiowej i w ten sposób je rozwałkować. Placki smażymy na suchej patelni (z powłoka nieprzywierającą) z każdej strony. Najpierw tortille trzymamy na patelni ok. minuty, a następnie przewracamy
MyCookBook.pl