mojej babci, ale raczej jakiejś grandma - babci z domku na prerii. Cornbread, który samowolnie nazwałem sobie plackiem, jest bardzo tradycyjnym, bardzo prostym, bardzo rustykalnym ciastem. Czyli plackiem, prawda? ;) Żółty, kukurydziany, nieco ziarnisty i słodki. Bardzo dobry. Mojej żonie smakował, synowi też, a kiedy ja wziąłem sobie ostatni kawałek na drugi dzień do pracy, to zjedzenie go było najmilszą częścią szarego
zadanie-gotowaniewersjach, spróbujmy teraz czegoś z wieprzowiną. Z góry możemy przy tym zapowiedzieć, że to na pewno nie koniec i zobaczycie jeszcze różne inne zastosowania tego popularnego meksykańskiego placka. Tym razem kukurydzianego, który dość wyraźnie różni się smakiem od najczęściej wykorzystywanej na naszym gruncie tortilli pszennej lub z mąki mieszanej. Pomijając konieczność krótkiego i intensywnego usmażenia mięsa, które najpierw marynujemy
Kulinarna Pokusawyjść rewelacyjne danie. Takie jak dzisiaj - pyszna hiszpańska tortilla z ziemniaków z kiełbasą chorizo i żółtym serem. Podkreślić trzeba, że dzisiejsze danie nie ma nic wspólnego z kukurydzianymi wrapami, a placek wykonany jest z ziemniaków i jajek. Jest to klasyczne danie kuchni hiszpańskiej - proste w przygotowaniu, sycące i bardzo smaczne. Do przygotowania dania użyłem: 4 sporych ziemniaków, 4 jajek
Wyprawy kulinarneplacki z mąki kukurydzianej z czekoladowo-kokosowym kremem z awokado
breakfast of dreamsZdrowe i smaczne placki z kaszki kukurydzianej, polane pikantnym sosem- salsą. Słowo salsa pochodzi z Meksyku, gdzie oznacz salse- "sos", które z kolei trafiło do Hiszpanii od łacińskiego słowa salsa (pol."słone") od sal (pol. "sól"). W Polsce znane było już w XVI wieku -definicję salsy w swoim słowniku łacińsko-polskim zamieścił już w roku 1564 polski leksykograf
Tradycyjna KuchniaGęsty meksykański dip na bazie awokado podawany na zimno do kukurydzianych nachos lub placków tortilla (np. do burrito z TEGO przepisu).Składniki:awokadosok z połowy limonkipół małej czerwonej cebuli1 ząbek czosnkusólCebulę i czosnek drobno posiekać. Awokado obrać i usunąć pestkę. Miąższ rozgnieść widelcem lub zmiksować, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Doprawić do smaku solą i schłodzić w lodówce. Podawać
wyzwania kuchennewegańskie placki owsiane z czarnymi porzeczkami podane ze słodem kukurydzianym ~ Dzisiaj czeka mnie wyzwanie. Pierwszy raz będę fotografem na ślubie. I nie jest to ślub kogoś z rodziny czy znajomego...nie znam Państwa Młodych zupelnie! Proszę trzymajcie kciukiiiii... :D ♥ Jeśli jest ktoś zainteresowany przepisem na placki to piszcie, ale dodam go dopiero jutro ;) Zapraszam Was na nowo otwartego
breakfast of dreamssię przepysznym smakiem Polecam! Przepis na tę zapiekankę opracowałam jeszcze za dawnych czasów i oryginalnie była ona w wersji mocno nieroślinnej i używałam tortilli kukurydzianych dostępnych w sklepie. Ale od kiedy wymyśliłam wersję bezglutenową placków roti, to tylko ich używam. Zaletą samodzielnego przyrządzania tortilli jest też to, że można zrobić je w dowolnym kształcie, np. prostokątnym, co pomaga w ułożeniu(...)powiedzieć, że tortillowa zapiekanka jest w pełni “domowej roboty” . Składniki (na naczynie o wymiarach 23 cm x 34 cm x 7 cm): 4 domowe tortille lub placki roti (można użyć też kukurydzianych tortilli ze sklepu) 8 dużych pieczarek 1 cebula 2 szklanki sosu salsa 1/2 szklanki kukurydzy z puszki 1/2 szklanki fasolki z puszki 4 ogórki konserwowe 1/2 szklanki
Lamarida.plsię przepysznym smakiem Polecam! Przepis na tę zapiekankę opracowałam jeszcze za dawnych czasów i oryginalnie była ona w wersji mocno nieroślinnej i używałam tortilli kukurydzianych dostępnych w sklepie. Ale od kiedy wymyśliłam wersję bezglutenową placków roti, to tylko ich używam. Zaletą samodzielnego przyrządzania tortilli jest też to, że można zrobić je w dowolnym kształcie, np. prostokątnym, co pomaga w ułożeniu(...)powiedzieć, że tortillowa zapiekanka jest w pełni “domowej roboty” . Składniki (na naczynie o wymiarach 23 cm x 34 cm x 7 cm): 4 domowe tortille lub placki roti (można użyć też kukurydzianych tortilli ze sklepu) 8 dużych pieczarek 1 cebula 2 szklanki sosu salsa 1/2 szklanki kukurydzy z puszki 1/2 szklanki fasolki z puszki 4 ogórki konserwowe 1/2 szklanki
Lamarida.plPlacuszki wyszły bardzo chrupiące i smaczne. Znajoma mi powiedziała, że robi placki ze wszystkiego co ma w domu. Idąc tym tropem przygotowałam naprawdę smaczny obiad. Składniki: - woreczek ugotowanej kaszy jaglanej. - 4 łyżki sypkiego twarogu - łyżka słonecznika łuskanego - pęczek natki pietruszki - jajko - 2 łyżki mąki kukurydzianej ( w razie potrzeby można dać więcej) - 2 marchewki - 1 czerwona cebula - sól, pieprz(...)Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Nakładamy łyżką i smażymy z obu stron na złoty kolor. Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy. Podajemy placki z wcześniej przygotowanym sosem
Pan i Pani Smith w kuchnijedne z moich ulubionych placków. Zresztą moja rodzina i znajomi też je uwielbiają i bywa, że czasami zamiast ciasta proszą o placuszki... Cóż, są naprawdę przeeepyszne, takie delikatne i puszyste, a podane z miodem rozpływają się w ustach... Zresztą co ja będę tu dużo pisać - sami spróbujcie! Polecam! (około 10 sztuk) 2 szklanki płatków kukurydzianych (u mnie Corn Flakes Klasyczne(...)pieczenia. Na końcu wmieszać płatki kukurydziane tak, aby wszystkie były dokładnie pokryte ciastem. Na patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżki wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami. (Na zimno również świetnie smakują.) Uwaga: Placki najlepiej smażyć od razu
Di gotujewychodzi. I doczytałam... w oryginalnym przepisie nie jest to mąka, ale masa kukurydziana i dlatego nie wychodziła. Nie wiem czy jest możliwość u nas kupienia takiej masy kukurydzianej. Pomyślałam o kupnych plackach, bo są elastyczne i sprawiają wrażenie świeżych, no ale ten skład.... I stwierdziłam, że już lepiej przeprosić się z mąką pszenną i jeszcze powalczyć(...)Potrzebne składniki: 1 1/5 szklanki mąki pszennej 1 1/5 szklanki mąki kukurydzianej 1 3/4 szklanki wody bardzo ciepłej 2 łyżki oleju kokosowego szczypta soli oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku 1 szalotka 50 ml przecieru pomidorowego 1 puszka czerwonej fasoli 0,5 puszki kukurydzy 1 papryczka habanero suszona 0,5 łyżeczki kminu
Łycha smakówtylko lepiej. Drugie śniadanie iście jajeczne – awokado z jajkiem i jajeczne muffiny. Obie potrawy banalnie proste w wykonaniu. Na obiad krem z białych warzyw i placki ziemniaczane z cukinią na mące kukurydzianej. Na podwieczorek mini serniczki z owocami o jogurt wiśniowy z płatkami owsianymi. Tortilla z łososiem i szynką prosciutto czeka zawinięta w lodówce, by ją pokroić(...)małą cukinię (ok. 200 g) ucieramy na tarce o małych oczkach. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko i trzy łyżki mąki kukurydzianej. Mieszamy wszystko na jednolitą masę. Wykładamy po dwie łyżki masy na placek – dość gruby i na patelni smażymy z obu stron z lub bez tłuszczu. Poniżej podaję też przepis na placki z marchewką; zawsze
Kucharzycaziół, po prostu placki już tak mają, że można w nich przemycić wszystko... Znalezione tutaj , moje wersja była co prawda bez marchewki, bo jakoś mi ona umknęła, ale nadrobię z marchewką w najbliższym czasie, bo oczywiście będą jeszcze nie raz... ;-) Składniki: - 2 średnie cukinie (ok.600-700g łącznie) - 2-3 jajka - 2-3 czubate łyżki mąki kukurydzianej - 1 cebula obrana
Smaczne Zdroweniby do hot dogów..ale z plackami tez było pysznie..do ciasta dodałam przyprawę do mięsa Knorr..też przyprawa niby typowo do mięsa, ale do placków tez się nada. 1 kg ziemniaków sól,pieprz, majeranek przyprawa Knorr 1 cebula 2 jajka 1 -2 łyżki mąki kukurydzianej Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach dodać startą cebulę. Wbić
Moje domowe kucharzenieserce. Tradycyjne arepy przygotowuje się z białej mąki kukurydzianej (masarepa), ale możecie także przygotować ze zwykłej. KUKURYDZIANE AREPY Z AWOKADO, MASŁEM ORZECHOWYM I KOZIM SEREM. Składniki: Arepy 230g mąki kukurydzianej 310ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki oleju (olej kokosowy lub masło ghee) Farsz 1/2 szklanki fasoli czerwonej z puszki 1/3 czerwonej cebuli 1 duże (i dojrzałe) awokado masło(...)także wegańskim Sposób przygotowania AREPA Mąkę łączymy z solą i wodą. Powstała masa powinna dać się formować. Dzielimy masę na 4 lub 5 mniejszych porcji. Formujemy kulkę, spłaszczamy na placek i smażymy na rozgrzanej z olejem patelnii z obu stron (aż do zarumienienia). Gotową arepę przekładamy na 5 minut do piekarnika, na 175C, dzięki temu będzie jeszcze bardziej chrupiąca
Fill The Bowlugotowanych do obiadu. Można je podawać ze swoim ulubionym sosem. Ja zrobiłam sos czosnkowy. Najlepsze są placki takie gorące prosto z patelni. Wcześniej robiłam podobne placki ziemniaczane w płatkach kukurydzianych, a przepis znajdziecie tutaj Składniki 5-6 ugotowanych ziemniaków 1 brokuł 1 łyżka sezamu 1 jajko 3 płaskie łyżki mąki sól pieprz bułka tarta do panierowania olej(...)razem wymieszać wraz z jajkiem i sezamem. Doprawić solą i pieprzem Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na rumiany kolor. Podawać z ulubionym sosem. placki z ziemniaków i brokuła
O kuchni z uczuciemtutaj. Jaglanka już mi się znudziła, mój ulubiony krem czekoladowy trochę też, dlatego postanowiłam poeksperymentować z plackami. Szukając inspiracji znalazłam mnóstwo skomplikowanych przepisów z mąką kukurydzianą, mlekiem i wieloma innymi składnikami. Moje placki z założenia miały być proste i szybkie w przygotowaniu. Trochę poeksperymentowałam i jestem bardzo zadowolona z efektu, dlatego spieszę podzielić się nim z Wami. Składniki
Cynamonowe szczęście