Żebyście wiedzieli ile się nagłowiłam nad tym przepisem, ile razy smażyłam te placki i ile produktów niestety zmarnowałam :( Początkowo miałam zamysł zrobić tortille, wyłącznie z mąki kukurydzianej, jednak później, w praktyce i wiadomościach z Internetu dowiedziałam się, że nie jest możliwe ich wykonanie ze zwykłej mąki kukurydzianej, a potrzeba specjalnej, tzw. "gotowanej". Kolejno, kiedy porzuciłam pierwszy zamysł chciałam zrobić
Zdrowie na języku :Pnadzieje, że się zdążyliście stęsknić :) A teraz już serio. Jakiś czas temu publikowałam mój sprawdzony przepis na tortille pszenno-kukurydziane , dziś natomiast przyszedł w końcu czas na sos, który przygotowuję do tych właśnie placków. Jest dosyć pikantny, lecz pikantność tę równoważy słodycz cebuli, pomidorów i kukurydzy. Sos czosnkowy podkreśla smak dania i nadaje mu wyjątkowego charakteru. Polecam
Rozpustne gotowanieniewiele czasu zajmuje przygotowanie całego dania a w efekcie dostajemy sycący ale nieciężki obiadek 😊 Składniki: Placek ziemniaczany - 2 - 3 placki ok. 5-6 średniej wielkości ziemniaków 1 średnia cebula 1 jajko 1 czubata łyżka mąki ryżowej/ kukurydzianej lub pszennej sól, pieprz, czosnek granulowany szczypta cukru olej do smażenia Gulasz 1 polędwica wieprzowa(...)miękkości mięsa. Woda powinna w dużej mierze odparować a z warzyw powinien powstać gęsty sos. Jeśli ktoś ma życzenie dorobić sosu to zawsze można wymieszać 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub pszennej w zimnej wodzie i dodać do gulaszu, oczywiście uzupełniając go odpowiednią ilością wody. Na koniec sprawdzić słoność i ostrość - gulasz powinien być lekko pikantny. Ziemniaki obrać i zetrzeć
Ze smakiem bez glutenudodatek do pieczonego mięsa, czy ryby, jak i same na lekką kolację. Uważajcie, znikają w błyskawicznym tempie! Placki z marchewki i kalafiora na około 35 placków Składniki: 1/2 główki kalafiora 2 marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 jajka 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej sól, pieprz, szczypta chili 1/4 łyżeczki papryki słodkiej olej do smażenia Przygotowanie
Jaglusiawłasna mieszanka mąk bezglutenowych, które wykorzystuję w ciastach typu biszkopt czy kruche ciasto. Idealnie sprawdzi się też do naleśników i innych placków. S kładniki na 1 kg mąki bezglutenowej: 300 g skrobi ziemniaczanej 300 g skrobi kukurydzianej 200 g mąki kukurydzianej 200 g mąki ryżowej 4 łyżeczki gumy guar Wszystkie składniki dokładnie mieszam w dużej misce i przesypuje do dużego
Ze smakiem bez glutenupączki waniliowe Walentynkowy deser a la rafaello (z kaszy jaglanej) Chrupiące nugettsy z piersi kurczaka (w panierce na bazie mąki kukurydzianej). Puszyste pszenne bułeczki z ziarenkami Zdrowy i lekki pudding czekoladowy z chrupiącymi ziarenkami Orkiszowe placki z korzenną nutą
Słodkie okruszki~jabłko w jogurtowym kukurydzianym cieście z masłem orzechowym~ Aaaaaaaaaaaa dziękuję za wczorajsze kciuki! Udałoooo sięęęęę ♥♥♥ Stres był wielki, ale końcowa radość jeszcze większa :) To już prawie
breakfast of dreamslekko zmodyfikowanym sosem tzatziki oraz wędzonym łososiem i przepiórczymi jajeczkami - pycha! SKŁADNIKI ( około 20 niedużych placuszków) ciasto na placki: 1 cukinia 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 nieduża cebula 2 jajka 3 łyżki mąki kukurydzianej 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki parmezanu pieprz sól sos: jogurt 150 ml mały pęczek koperku świeża mięta bazylia ogórek gruntowy(...)woda zacznie bulgotać włożyć do niej jajka i gotować 2,5 do 3 min. Przełożyć do naczynia z zimną wodą i obrać. 6. Na talerzu położyć odrobinę sosu, następnie placek, na niego dużą łyżkę sosu, plaster łososia, paprykę, całość przykryć kolejnym plackiem. Na wierzchu położyć łyżkę sosu, udekorować przekrojonym na pół jajkiem przepiórczym, papryką i czarnym sezamem. Smacznego
DefinicjaSmakudodajemy twaróg, jedno jajko oraz dodatkowo 1/2 jajka roztrzepanego (druga połowa zostanie do smarowania). Wstępnie wyrabiamy masę, dodajemy 1/2 szklanki mąki kukurydzianej a na koniec posiekana żurawinę. Wyrabiamy masę i dzielimy na 6 części. Z masy formujemy placki i wypełniamy nimi kamionkowe foremki, wcześniej natłuszczone i posypane bułką tartą. W osuszone połówki brzoskwiń nakładamy wiśnie, układamy je w foremkach
Maminek kulinarnyKlopsiki z makaronem porem i pomidorami Pierś w marynacie Kurczak z cukinią i pomidorkami Polędwiczka z zielonym groszkiem Kurczaczki w płatkach kukurydzianych Pulpety z makaronem Roladki drobiowe Pierś z kurczaka grillowana Piersi z suszonymi pomidorami w prosciutto Placki ziemniaczane z gulaszem Pieczeń drobiowa z papryką i makaronem Krokiety z mięsem Piersi z żurawiną i chrzanem Pałki w marynacie
Ala piecze i gotujeponownie mieszamy jeśli ciasto nie da sie wyrobić gdyż jest za rzadkie dodajemy więcej mąki ja dodałam kukurydzianej. Wyrabiamy bardzo dokładnie aż ciasto będzie samo odchodziło od dłoni. Formujemy kuleczki, spłaszczamy na kształt placka i na środek dodajemy budyń, smarujemy skłóconym jajkiem. Zapiekamy około 40 min w tem 200st
NaKońcuJęzykatrochę śliwek, posypałam je płatkami zbożowymi i kawałkiem kruszonki z ciasta. Idealny podwieczorek! Śliwkowy placek z bezą Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 12 Składniki ciasto 200 g masło 1 łyżka erytrol 6 szt żółtko jaja 220 g mąka orkiszowa 200 g mąka kukurydziana 1 łyżeczka proszek do pieczenia 500 g śliwki beza 6 szt białko jaja
KucharzycaDziś pomysł na tortillę obiadową w wersji lekko pikantnej. Składniki (na 4 tortille): 1 podwójna pierś z kurczaka 4 placki tortilli (kupiłam z chili) 2 pomidory 1 papryka 1 czerwona cebula sól pieprz ketchup 2 szklanki rozgniecionych płatków kukurydzianych glazura do kurczaka: (mieszamy wszystko razem w misce) 3 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżeczki miodu sos ostry do tortilli(...)jeden kawałek i przekroić, sprawdzić, czy mięso jest już upieczone. Paprykę kroimy w małe paseczki, cebulę w piórka, a pomidor w półplasterki. Na rozgrzanej dość dobrze patelni grzejemy nasze placki, a następnie umieszczamy na talerzu. Ciepłą tortillę smarujemy ostrym sosem z musztardy, na to kładziemy kurczaka, paprykę, cebulę i pomidora. Wierzch polewamy ketchupem. I zwijamy - najpierw dół zawijamy
Gotuj z MąkąW szafce z mąkami znalazłam końcówkę mąki kukurydzianej, której termin ważności zbliżał się ku końcowi. Żeby nie zmarnować produktu, a należycie go spożytkować wykorzystałam ową mąkę
Zdrowie na języku :P