aktualnym terytorium Meksyku zapożyczyli ten niezwykły placek, nazywając go później tortillą (małym plackiem). Spróbuj zatem pysznej sałatki Bonduelle Kukurydza Złocista z chilli połączonej z nietypowym, bo nie kukurydzianym a pełnoziarnistym plackiem tortilli. SMACZNEGO :) Did you know that some sources report that first 'tortilla' was discovered more than 10.000 years before Christ? Produced from cornmeal flour was the main food(...)jogurtowy: do połówki jogurtu wyciśnij ząbek czosnku, dodaj pieprz i sól. Jeśli chcesz wzmocnić smak/zapach dodaj czosnku granulowanego. Wyjmij tortille z lodówki. Każdą kulkę rozwałkuj na jak najcieńsze placki. Mocno rozgrzej patelnię bez tłuszczu, potem zmniejsz na średni ogień. Wrzuć rozwałkowany placek na patelnie i smaż nie dłużej niż 30 sekund z każdej strony, wtedy zachowają swoją miękkość
Better Life By Auntie Juróżne języki :) W każdym razie łączy ich również religia, a nawet można powiedzieć, że jej specyficzna odmiana, zakazana przez władze kościoła. Sama arepa czyli płaskie smażone placki z mąki kukurydzianej, pochodzi z tak znanej fanom serialu Narcos Kolumbii oraz mniej znanej Wenezueli :) Farsz zapożyczyłem z północnego krańca Ameryki Łacińskiej - Meksyku - kraju, który zasłynął tym, że był(...)mąka kukurydziana - olej - woda - cebula - czerwona fasola w puszczce - kukurydza konserwowa - papryka czerwona - koncentrat pomidorowy Do mąki kukurydzianej dodajemy trochę oleju oraz wody i ugniatamy ciasto. Nie będzie się to trzymało kupy tak jak ciasto na prawdziwą pizzę, dlatego, żeby usmażyć placek tej wielkości, należy najpierw nalać trochę oleju, a następnie położyć na tym ciasto. Przy przekładaniu będzie trochę
Kryzysowa Książka KucharskaZbliża się wolny sobotni wieczór. Dla tych, którzy czasami w domu lubią poczuć się niezwykle proponuję domowe tortille. W kuchni meksykańskiej jest to rodzaj płaskiego, okrągłego placka z mąki kukurydzianej lub pszennej. A w lawendowej kuchni to mieszanka różnych kombinacji, czyli takie dodatki, jakie lubimy w domu najbardziej. Domowe tortille Składniki: opakowanie gotowych placków tortilli(...)łyżki majonezu. Pozostałe składniki sosu trzeba dodać według własnego smaku. Kurczaka pokrojonego w paski podsmażamy na oleju. Wcześniej można go zamarynować w dowolnie wybranych przyprawach. Gotowe placki lekko skrapiamy wodą i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Jeśli lubimy chrupkie ciasto to trzymamy 4 minuty, a jeśli lepsze są miękkie ciasta to 2 minutki na patelni. Podgrzany placek
Lawendowe NieboPowiedzmy sobie szczerze - placki (lekko mówiąc!) nie powalają swoją osobistą urodą :), wszystko przez fakt użycia zarówno sino - burej mąki kukurydzianej jak i amarantusa ekspandowanego, przez co są lekko "ogrowate" i chropowate. To wszystko jednak jest nieważne, ponieważ placuszki smakują wyśmienicie i są do tego bardzo zdrowe. I powiem nieskromnie, że po ukazaniu się w Skarbie Rossmann zrobiły furorę
Garniec Magaliezrobienia domowych tortilli. Proces ich powstawania nie jest skomplikowany, a mamy gwarancje jakości i przede wszystkim świeżości produktu.Poniżej znajdują się dwa przepisy. Tortilla pszenna charakteryzuje placki wytwarzane w Hiszpanii, natomiast kukurydziana (u mnie kukurydziano - pszenna) Meksyk.Tortilla Placki -Tortilla PszennaSkładniki:500 g mąki pszennej125 g smalcujajkopół łyżeczki soli250 ml letniej wodyTortilla Placki - Tortilla Kukurydziano - Pszenna
Słodka StronaKukurydziane ricotta hotcakes z borówkami z miodem .... kupiła mi wczoraj borówki! Jezu żebyście widzieli moje szczęście, a potem rozkmina jak tu je by wykorzystać najlepiej i powiem wam, że trafiłam w dziesiątkę *.*Takie grubiutkie te placki wyszły, uwielbiam je*.*Niech ten tydzień się już skończy
More food, love and dreamsKolejny pomysł na placki z kaszki kukurydzianej! Ostatnio prezentowałam w wersji pikantnej z salsą , dziś z mocnym akcentem sera żółtego! palce lizać! Składniki: 1 szklanka kaszki kukurydzianej, 3 jajka, 10 dag żółtego sera, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki zwykłej, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, sól do smaku, ketchup, olej do smażenia, szczypta proszku do pieczenia. Wykonanie: Kaszkę(...)wystudzenia. Wbić jajka, dodać obie mąki, proszek do pieczenia, startą cebulę i czosnek. Na rozgrzany olej kłaść porcje ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Na jeszcze ciepłe placki kłaść po plasterku sera z dodatkiem ketchupu
Tradycyjna KuchniaJako uzupełnienie koniecznie sok pomidorowy pikantny Tymbark. W tym zestawieniu stawia na nogi lepiej niż kawa, a do tego dostarczamy kolejną dawkę witamin i mikroelementów. Składniki: 4 placki tortilla ( najlepiej kukurydziana lub mieszana) 200 g upieczonego kurczaka 150 g startego żółtego sera 1 cebula 1 średnia czerwona papryka 1 łyżka oleju 1 duże awokado 2 łyżki czerwonej fasoli(...)osuszyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć 2-3 minuty cebulę i paprykę. Kurczaka pokroić w paski. Rozgrzać patelnię grillową. Na każdy placek nałożyć porcję sera, kurczaka i paprykę z cebulą, znów posypać serem. Zawinąć w zamknięty rulon (jak krokieta). Ułożyć na patelni grillowej, docisnąć. Podgrzewać chwilę,aż placki będą ciepłe
Pełny talerzjabłka i zdecydowałam że to z nimi będą moje proste placuszki kukurydziane. Mojemu bratu bardzo przypadły do gustu więc myślę że każdemu dziecku również. Składniki: (8-10 placków) 12 łyżek mąki kukurydzianej 150 ml mleka roślinnego 2 jajka 2 łyżki słodzidła 2 jabłka Szczypta cynamonu Masło klarowane (do smażenia, olej koko też się nada) Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy
madamekuchnia.wordpress.commojej babci, ale raczej jakiejś grandma - babci z domku na prerii. Cornbread, który samowolnie nazwałem sobie plackiem, jest bardzo tradycyjnym, bardzo prostym, bardzo rustykalnym ciastem. Czyli plackiem, prawda? ;) Żółty, kukurydziany, nieco ziarnisty i słodki. Bardzo dobry. Mojej żonie smakował, synowi też, a kiedy ja wziąłem sobie ostatni kawałek na drugi dzień do pracy, to zjedzenie go było najmilszą częścią szarego
zadanie-gotowaniewersjach, spróbujmy teraz czegoś z wieprzowiną. Z góry możemy przy tym zapowiedzieć, że to na pewno nie koniec i zobaczycie jeszcze różne inne zastosowania tego popularnego meksykańskiego placka. Tym razem kukurydzianego, który dość wyraźnie różni się smakiem od najczęściej wykorzystywanej na naszym gruncie tortilli pszennej lub z mąki mieszanej. Pomijając konieczność krótkiego i intensywnego usmażenia mięsa, które najpierw marynujemy
Kulinarna Pokusawyjść rewelacyjne danie. Takie jak dzisiaj - pyszna hiszpańska tortilla z ziemniaków z kiełbasą chorizo i żółtym serem. Podkreślić trzeba, że dzisiejsze danie nie ma nic wspólnego z kukurydzianymi wrapami, a placek wykonany jest z ziemniaków i jajek. Jest to klasyczne danie kuchni hiszpańskiej - proste w przygotowaniu, sycące i bardzo smaczne. Do przygotowania dania użyłem: 4 sporych ziemniaków, 4 jajek
Wyprawy kulinarneplacki z mąki kukurydzianej z czekoladowo-kokosowym kremem z awokado
breakfast of dreams