Spaghetti po polsku z mięsem mielonym to przepis wywodzący się z klasycznego spaghetti Bolognese. Polska wersja tego przepisu zawiera znacznie więcej mięsa niż ta tradycyjna. Jednak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tym razem podczas odwiedzin w osiedlowym dyskoncie ( stała bywalczyni to ja! :D ) zahaczyłam o półkę ogłaszająca wszystkim klientom, że w tym tygodniu mogą na niej znaleźć
Kuchnia w Słońcu Skąpanaczęściej. Gdyby jeszcze polubiła sprzątanie... ;) Wykonanie ciasta półfrancuskiego, czyli z dodatkiem drożdży, nie jest wcale trudniejsze od francuskiego. Wymaga jedynie nieco więcej czasu potrzebnego na wyrastanie. Część rogalików upiekłyśmy bez nadzienia, natomiast pozostałe z dodatkiem dżemu śliwkowego lub nutelli. Bardzo nam smakowały. Najlepsze są w dniu przygotowania. Jeżeli zostanie Wam zapas najlepiej byłoby go zamrozić, a po rozmrożeniu podgrzać(...)rozwałkować, schładzać w lodówce przez 30 minut. I gotowe :) . Ciasto (koniecznie schłodzone) rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm, a następnie wykroić trójkąt. Każdy trójkąt zrolować od podstawy i nadać mu kształt rogalika. Przygotowane rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok.1 godz.). Wierzch wyrośniętych rogalików posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić
zadanie-gotowanieustawić piekarnik na 190 stopni Celsjusza, opcja góra i dół. 6. NAKŁADANIE FARSZU (4 min): każdy placek smarujemy farszem, bardzo cienko, troszkę więcej niż jakbyście smarowali je masłem. Chodzi o to, aby uzyskać cienką warstewkę mięsa, które ładnie się przyrumieni, a nie placek z kotletem mielonym Radzimy też przejechać(...)całości już posmarowany farsz widelcem – powstałe rowki jeszcze bardziej pozwolą na smaczne zarumienienie się mięsa. Jeśli wam się chce, możecie uformować lekko boki każdego placka, ale nie jest to konieczne. 7. PIECZENIE (10 min): placki wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10-15 min do zarumienia boków i farszu. 8. PODANIE: placki smakują świetnie w akompaniamencie
Nerds KitchenPierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami to tradycyjne, polskie danie wigilijne. Jednak oprócz tradycyjnych, gotowanych pierogów, gdy gotowy mamy już farsz, proponuję zrobić pierogi z
Kuchnia MagdaLenycz.1 Kuchnia na trudne czasy i cz.2 – Kotlety, krokiety i placki ze wszystkiego Na trudne czasy polecam kupować warzywa bulwiaste i korzeniowe: buraki, marchew, seler, pietruszkę, pasternak, ziemniaki, najlepiej w większej ilości i bezpośrednio od rolnika, dzięki czemu zaoszczędzimy, mogą dłużej leżeć, gdyż można je przetrzymać bez problemu w piwnicy lub w workach na balkonie. Z takich(...)mięsem Knedle lubią wszyscy, a my robimy też knedle ze śliwkami , truskawkami , oraz ze śliwkami i bakaliami, gnocchi – Placki z gotowanych ziemniaków – Kartacze lub Cepeliny. Pyzy z mięsem – Ziemniaki smażone na patelni – Ziemniaki pieczone z serem i szynką. Hasselback potatoes Ziemniaki z kiszoną kapustą . Polecam też inne przepisy na ziemniaki: młode ziemniaki z piekarnika . młode
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOdliczanie trwa! Już tylko 1 dzień do Wigilii! W kuchni praca wre. Co i rusz z piekarnika wyciągany jest przepiękny makowiec , aromatyczny sernik , czy pachnący placek drożdżowy . Czas goni jak szalony. Do przygotowania pozostało jeszcze tak wiele! Moją propozycją na dziś jest połączenie wszystkiego co najlepsze w tradycyjnych, świątecznych wypiekach. Czyli nadzienia makowego z twarogiem , w ramówce pulchnego(...)maki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 250g twarogu – u mnie półtłusty ½ puszki masy makowej 2 łyżki domowego cukru waniliowego – przepis do podejrzenia TU W garnuszku rozpuścić masło. Dolać mleko i chwilę pogotować
Grunt to przepis!nich Pan Mamutko rozwiązuje problem zwierzaków - chociaż lubi też pomajsterkować w domu... no może troszkę dzięki stanowczości żony - Pani Mamutko. Czytając książkę mojej córce, śmiałyśmy się bez końca... jest idealna na poprawę humoru. Więcej nie będę zdradzać a jedynie zachęcać Was do przeczytania tej pozycji. Pan Mamutko i zwierzęta. Autor - Paweł Beręsewicz Ilustracje - Ewa Podleś Oprawa - miękka(...)Odstawiamy. Wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski i zagniatamy gładkie ciasto. Następnie dzielimy na 7 części z tym że jedna część ma być mniejsza od pozostałych. Z sześciu formujemy placki, napełniamy farszem i zlepiamy , tworząc bułeczki. Układamy w formie wyłożonej papierem. Smarujemy je rozmąconym jajkiem. Ostatnią część ciasta wałkujemy i kieliszkiem wycinamy kółka na ryjki. Rurką do napoju robimy
Radość kipiąca uśmiechem.czasu osoby, które opowiadają, jak to dawniej się w ich domach piekło ciasta na niedzielę, ale od lat tego już nie robią. Powodu bywają różne. Dosyć często słyszę jednak, że nie opłaca się piec, bo potem zjadają dwa, trzy kawałki i nie wiadomo, co z resztą placka robić. To ja powiem, przepraszam bardzo, jak tak można, żeby jednej(...)talent potrzebny do kuchni czy pieczenia, ale tu macie proste podpowiedzi, z którymi nie może się nie udać. Tak zresztą staram się prezentować każdy prezentowany przepis. Malinowy pleśniak przygotowałam w blaszce wielkości 25 na 35 centymetrów. Potrzeba: - 2 szklanki maki tortowej - 1 kostka masła - 2 łyżki ciemnego kakao - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia - 1 szklanka cukru
I tu będę miała takie tefantazję szefa kuchni i właściciela Roberta Żechowskiego. Jest to zazwyczaj dobry znak. Zdecydowaliśmy się na Jagnięcinę w marynacie jogurtowej z pieca, oraz placki po krzemieniecku. Jagnięcina rozpływała się w ustach, była delikatna w smaku i bardzo aromatyczna. Placki chrupkie, dobrze wysmażone i pyszny sos mięsny. Ale to wszystko to był tylko wstęp przed wielkim finałem. Naczytaliśmy się recenzji(...)siedzieć, jeść, pić i kontemplować widok. W karcie dominuje kuchnia polska. Warto spróbować dań dawnych mieszkańców tych ziem Bojków i Łemków. My skusiliśmy się na lemiesze czyli chrupiące placki ziemniaczane podane ze śmietaną oraz miks pierogów (z nadzieniem ziemniaczanym, z kapustą, grzybami i serem) smażonymi w głębokim tłuszczu. Restauracja posiada rekomendację i jedną czapeczkę w żółtym przewodniku
królestwo garówsię od świeżych warzyw i pysznych, soczystych owoców. Niestety okres na poszczególne gatunki jest tak krótki, że często mija niezauważalnie. Kiedy na straganach pojawiły się czarne i czerwone porzeczki, bez wahania je kupiłam. Nie zastanawiałam się nawet co z nimi zrobię. Po prostu kupiłam po sporej garści, przyniosłam do domu i wtedy się zaczęło :) Co ja z nimi zrobię(...)minut. 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18% Formę do tarty średnicy ok. 28 cm lekko natłuścić masłem. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cienki placek o średnicy większej, niż średnica formy na tartę. Wyłożyć ciastem formę (dno i boki). Dokładnie podociskać ciasto do formy (szczególnie na styku dna z bokami) , przykryć papierem
Moja DelicjaRacuchy na zsiadłym mleku Lubicie racuchy? A zsiadłe mleko? Na oba pytania w moim domu słychać głośne „Tak”. Zazwyczaj zsiadłe mleko podaję do młodych
Słodkie okruszkipozostałym z Wieczerzy Wigilijnej barszczem, więc wszelkie pierożki, paszteciki i inne cuda się sprawdzają. Nie wiem jeszcze, co przygotuję w tym roku, ale zastanawiam się ponownie nad tym plackiem , bo zdjęcia rażą moje oczy :D Chętnie też poznam Wasz sposób na ciekawy dodatek do barszczu! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)sztuk, w zależności od wielkości foremki Ciasto: 125g masła ½ szklanki kwaśnej 18% śmietany 2 jajka 25g świeżych drożdży Ok 600g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Farsz: 35g suszonych grzybów 300g kiszonej kapusty 1 mała cebula 3 łyżki oleju Sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka mleka Sezam czarny Kminek Sposób przygotowania farszu: Grzyby
Kuchnia w czekoladzieosolonej wodzie ugotować do miękkości batata (zajmie to około 30-40 minut), obrać ze skórki i odłożyć do ostygnięcia. Kiedy będzie zimny rozgnieść widelcem lub zblendować. Na suchej patelni (bez oleju) podsmażyć ugotowane i drobno pokrojone mięso z kurczaka, indyka lub perliczki. Smażyć tylko do momentu, kiedy zacznie zmieniać kolor, po czym przełożyć do miseczki. Na patelnię wlać niewielką(...)tłuszczu. Jeżeli do smażenia używamy frytkownicy, to temperatura oleju powinna wynosić 150-160 stopni. *** Samosa (nazwane często sambousa) można też piec w nagrzanym do temperatury 200 stopni piekarniku, blachę trzeba wówczas wyłożyć papierem do pieczenia. Piec do czasu aż nabiorą złotego koloru (ok. 10-15 minut) Sambousa w wersji z piekarnika można przed pieczeniem posypać
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata