placki bez pieczenia - 3418 przepisów (strona:173/228)

Roladki kokosowe 123

No, kochani, wpadł mi w oko przepis Siostry Anastazji z jej książki pt: 183 Nowe Przepisy , a że takich drobiazgów mam i zawsze coś po czymś

Ciasteczkowy Potwór
Pyszne rogale maślane i fajny trick 127

który, przypomina TEN smak. Taki smak jakie miały ciemne bułki czy rogale maślane, kupowane jeszcze w dzieciństwie w piekarni. Ale o to, trafiłam na Instagramie (ach, ostatnio cóż bym bez ciebie Insta zrobiła), na naprawdę przepyszny przepis. Ciasto maślane z niego wychodzi idealne, a robić można chałki i bułki i rogale. Ja postanowiłam zrobić rogale i zastosować mały trik(...)pięknie rozwarstwia… Oczywiście, możecie spokojnie ominąć to dodatkowe smarowanie ciasta masłem, uzyskując bardziej klasyczny smak. Polecam wam też poeksperymentować z różnymi czasami pieczenia, czy bardziej przypadną wam do gustu rogaliki maślane pieczone na kolor złoty, czy już bardziej brązowe. Bardziej brązowe są lepsze pierwszego dnia, za to kolejnego już nieco suchawe, te złote świetnie smakują kilka

Mieszam w Garnku
Odrywane bułeczki z nadzieniem bolognese 129

barbecue będą smakowały idealnie. Z tego co mi się zdaje to jako pierwsze zniknęły ze stołu w Sylwestrową noc. Składniki (na około 40 sztuk bułeczek czyli dwa takie okrągłe placki): Ciasto drożdżowe Tajemnica mojego ciasta drożdżowego to przede wszystkim długie wyrabianie ciasta i pilnowanie odpowiedniej konsystencji. Ciasto musi być wilgotne, niezbyt zbite i nie należy podsypywać ciasta mąką(...)posiekaną cebulę, czosnek i paprykę. Dodaję mięso oraz przyprawy (bez cukru i soli) i całość rumienię na oliwie przez kilka minut. Wlewam bulion oraz koncentrat pomidorowy i duszę składniki jeszcze 5 minut. Doprawiam do smaku solą i cukrem. Studzę.  Przygotowuję dwie duże blachy, które wykładam papierem do pieczenia. Niewielką porcję wyrośniętego ciasta rozciągam w dłoniach na kształt

Mango Papaja
Dwukolorowa strucla świąteczna 159

Świąteczny jadłospis nie obędzie się bez pysznej strucli makowej pełnej bakalii i słodkiego lukru ma pyszny aksamitny smak prawdziwy zapach Świąt Bożego Narodzenia.. Składniki CIASTO: 65 dag mąki pszennej tortowej 1 czubata łyżka kakao 35 g świeżych drożdży 350 ml mleka 3,2% 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 120 g cukru ½ łyżeczki pasty waniliowej lub torebka cukru waniliowego(...)dwie części rozwałkować na dwa prostokątne placki,z ciasta ciemnego zrobić w rekach ruloniki rozłożyć na ukos na białym cieście co 10 cm lekko spłaszczyć wałkiem rozsmarować równomiernie masę makową -zostawiając około 2 cm od brzegów, całość zawijamy formując roladę okręcamy w papier pergaminowy i kładziemy do blaszki do pieczenia, odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.Pieczemy

Wanilia i Kardamon
Placuszki dyniowo jaglane 145

  Z dynią to jest u mnie tak, że jak już ją upiekę to jem ją przez 3 dni, na szczęście moja Zuzia też ją lubi

Cynamonowe szczęście
Clafoutis z jabłkami 122

Kiedy po raz pierwszy (lata temu) przygotowałam i postawiłam na stole clafoutis usłyszałam “no czasem ciasto nie wyjdzie” tylko to nie zakalec! Clafoutis to

Zasmakuj Kuchni
Ciasto Hucułka vel Hukzulka 303

Hucułka. Ciasto pyszne, mamy tu kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki, który przełamuje słodycz masy z kajmakiem. Robi się go sprawnie i nie jest trudne. Pieczemy dwa ciasta kruche razem z dżemem,orzechami włoskimi i bezą. Robimy masę i ciasto przekładamy. Gotowe, a smak powiem Wam, że jak dla mnie rewelacyjny :-) Masa to masa krówkowa połączona z masłem, ja zamiast masła(...)kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (380 gram) 1 kisiel u mnie owoce leśne 6 białek 3/4 szklanki cukru pudru 4 garście orzechów włoskich Masa: 250 g serka mascarpone 1 puszka 400 g masy krówkowej 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczeni i cukier. Mieszamy. Dodajemy resztę składników

kruche babeczki
Fit placuszki z cukinii 151

przepadałam specjalnie za cukrem. Jeśli przyjżycie się moim przepisom na ciasta łatwo można zauważyć, iż nie używam dużych ilości cukru. Mimo tego, że tak naprawdę niektórych z ciast, które piekę w ogóle nie jem ale staram się aby osoby, które mają to szczęście i je konsumują nie przesadzały ze spożyciem cukru. Podobnie sytuacja wygląda jeśli chodzi o sól. Używam(...)dosolić każdy może sobie według uznania, z takiego wychodze założenia. Moja propozycja na danie, które prawie idealnie wpasowywuje się w moją dietę to placuszki z cukinii w sosie pomidorowym. Bez smażenia. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki

mecooks
Tarta z porzeczkami i truskawkami 80

się od świeżych warzyw i pysznych, soczystych owoców. Niestety okres na poszczególne gatunki jest tak krótki, że często mija niezauważalnie. Kiedy na straganach pojawiły się czarne i czerwone porzeczki, bez wahania je kupiłam. Nie zastanawiałam się nawet co z nimi zrobię. Po prostu kupiłam po sporej garści, przyniosłam do domu i wtedy się zaczęło 🙂 Co ja z nimi zrobię(...)minut. 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18% Formę do tarty średnicy ok. 28 cm lekko natłuścić masłem. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cienki placek o średnicy większej, niż średnica formy na tartę. Wyłożyć ciastem formę (dno i boki). Dokładnie podociskać ciasto do formy (szczególnie na styku dna z bokami) , przykryć papierem

Moja Delicja
T/C*- ry baby - sezon na baby czas zacząć 133

dłoni lub łopatek robota, jeżeli wyrabia się mechanicznie. Teraz wyrobione ciasto powinno odpocząć i urosnąć, potrwa to około 1,5 godziny. Przykrywam je ściereczką i odstawiam w miejsce bez przeciągów. Teraz pora na zabawę z dodatkami do babki. Biorę: na masę serową - 120g homogenizowanego twarogu - 1 cukier wanilinowy - 1 łyżka cukru na masę makową - 130g maku mielonego - 160g gorącej(...)obróbki. Wykładam je na omączoną stolnicę. Dzielę na 12 zbliżonej wielkości kawałków.    Na początek wałkuję tylko 2.   Smaruję 1/8 częścią masy serowej. Rozprowadzam równomiernie do placku. Na nią kładę 1/8 część masy makowej. Rozsmarowuję. Delikatnie zawijam rulonik zamykając nadzienia w środku, jak w naleśniku.    Oba placuszki przygotowane tak samo umieszczam na spód formy

I tu będę miała takie te
Wigilijna gwiazda makowa 493

Święta Bożego Narodzenia to bez wątpienia wyjątkowy czas. Kojarzą się z ciepłą, rodzinną atmosferą, wieloma miłymi słowami i czynami. Oprócz tego, te święta to bogactwo jedzenia, więc na wigilijnym stole nie może zabraknąć gwiazdy makowej. Przygotowana właśnie przez Was, może być doskonałą "wisienką" podczas wieczerzy wigilijnej. Gwiazda zrobiona jest z ciasta drożdżowego i zapleciona w charakterystyczny sposób(...)pianę białka i delikatnie wmieszać je do masy makowej. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą część rozwałkować na tej samej wielkości okrągłe placki. Na dużej, płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczeniem układać naprzemiennie placki i masę makową, zaczynając i kończąc plackiem. Brzegi dobrze poprzyklejać i za pomocą ostrego noża przyciąć, by makowy torcik miał kształt

Nastoletnie Wypiekanie
Tarta jogurtowo- truskawkowa 141

Uwielbiam je, więc nie mogę odmówić sobie kolejnych słodkości z tymi owocami. Dziś częstuję Was pyszną jogurtową tartą z delikatnym kremem czekoladowym w środku. UWAGA! Można ją jeść bez opamiętania... ;) Składniki: Na tartę o średnicy 28cm Ciasto: 350g mąki tortowej 220g margaryny 125g cukru pudru 3 żółtka Krem I: 100ml śmietanki 36% 1 czekolada nadziewana Goplana Mister(...)żółtka, raz jeszcze posiekać i zagnieść ciasto. Odłożyć zawinięte w foliowy woreczek na 15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie wyciągamy, wałkujemy przez dwa arkusze folii spożywczej na placek o grubości ok 5mm. Odwijamy jeden arkusz folii, ciasto nawijamy na wałek i przenosimy na naszą formę do tarty. Delikatnie dociskamy spód oraz brzegi i odcinamy nadmiar ciasta. Całość nakłuwamy

Kuchnia w czekoladzie
Zdrowe przepisy na cały dzień + nowości w mojej kuchni 155

ZDJĘCIU  ⇾    patelnia granitowa do placków i jajek   |  łopatka do naleśników   |  słoik z klipsem   |  talerz deserowy PUSZYSTE PLACUSZKI BANANOWE Składniki (1 porcja): 1 mały banan 10 g mąki kokosowej 30 g mąki orkiszowej 1 jajko 50 g kefiru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Banana rozgnieć widelcem, dodaj pozostałe składniki(...)proszki do pieczenia 3 łyżki masła orzechowego  ½ łyżeczki mielonej wanilii 2 jajka Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz jagód) przełóż do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj.  Teraz wsyp jagody i ponownie zamieszaj masę, ale bardzo delikatnie, aby nie porozgniatać za bardzo jagód.  Foremkę wysmaruj olejem kokosowym (ja tak zrobiłam) albo wyłóż papierem do pieczenia.  Wyłóż

Zdrowie na języku :P
Pizza na cienkim cieście orkiszowym, domowa, najlepsza! (krok po kroku z filmem) - Pizza z szynką parmeńską i kaparami 137

jest zagniatacie ciasta na chleb lub pizzę. Bądźmy szczerzy - ręczne wyrabianie ciasta drożdżowego jest męczące, czasem wiec wyrabiałam ciasto mikserem z dołączonymi haczykami, jednak praca z robotem planetarnym jest bez porównania przyjemniejsza i szybsza. Na koniec dodam, że robot planetarny Kenwood nadaje się nie tylko do wyrabiania ciasto, ponieważ ma liczne możliwości rozbudowy o różne przystawki, dzięki którym(...)odstaw na noc do lodówki w celu powolnego rośnięcia. Pamiętaj, aby wyjąć ciasto z lodówki na 30-60 minut przed planowanym pieczeniem pizzy. Ciasto umieść na podsypanym mąką blacie i uformuj z niego płaski placek. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, następnie podsyp mąką lub semoliną i ułóż na niej ciasto. Z pomidorów w puszce odlej płyn

Chilli Czosnek i Oliwa
Dyniowe burgery (bezglutenowe) 155

zanim jeszcze wzięłam się za sporządzanie wegańskich potraw to wszędzie napotykałam na przepisy, gdzie burgery prawdę powiedziawszy były to wstrętne, no może nie wstrętne, ale kiepskie, bez smaku zmielone na papkę placki, albo suche jak wiór krszące się podeszwy. Już nawet nie wspomnę o mało zachęcającym wyglądzie Dobry burger według mnie nie powinien być lekko wiglotny i posiadać(...)dodaj posiekana pietruszkę, pestki dyni i mąkę- dokładnie wszystko wymieszaj. Burgery możesz formować w dłoniach, lub tak jak ja posłuzyć się pierścieniem cukierniczym, dzięki temu wsztystkie były równe. Przed pieczeniem możesz delikatnie skropić burgery oliwą. Piecz przez pół godziny w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika, a po upływie 20 minut przewróć je na druga stornę. Upieczone burgery

greenscarf