drożdży"). Przaśny chleb jest w rzeczywistości prostym i ubogim chlebem bez soli i drożdży wytwarzanym wyłącznie z mąki i wody, który szybko się ugniata i przygotowuje, a przede wszystkim ma tę zaletę, że może być przechowywany aż do miesiąca. Maca ma postać płaskich placków o kształcie owalnym bądź kwadratowym, które idealnie komponują(...)bułeczki, które rozwałkowujemy na okrągłe placki o średnicy ok. 20 cm i grubości ok. 3 mm. **** Dividete l'impasto per circa 4 pezzetti. Impastate ogni pezzetto dandogli forma sferica, poi stendete i panini con il mattarello fino a ridurli in dischi di circa 20 cm di diametro e circa 3 mm di spessore. Placki wykładamy na form
La grande e la piccola cuocaWitam serdecznie, sezon na rabarbar w pełni więc polecam przepis na pyszne i proste ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką. Ciasto jest bardzo smaczne, proste w
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Podzielę się przepisem na błyskawiczny piernik, piernik jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Dodatkowo możemy go polać polewą czekoladową lub inną. Polecam wypróbować
Uwaga Babcia Gotujeniesamowity zapach rozmarynu unoszący się w powietrzu. Bo nie ma focacci bez świeżego rozmarynu. A kiedy otworzycie piekarnik, żeby popatrzeć na Wasze dzieło i Wasz nos dostanie rozmarynowy pstryczek… Ślinka sama pocieknie. W ogóle focaccia to takie małe dzieło sztuki. Przynajmniej dla mnie Niby zwykły placek drożdżowy ale…te oliwki, pomidorki, sól morska…To uczta(...)wylepiamy nim blachę. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min. Po tym czasie ciasto smarujemy oliwą, nakłuwamy widelcem, wtykamy pomidorki, oliwki i świeży tymianek. Posypujemy na wierzchu 1 łyżeczką soli. Pieczemy w 200 stopniach ok 25 min do zrumienienia. Podajemy z oliwą. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/focaccia/ BosowKuchni Zapisz Artykuł Focaccia pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery
Mieszam w Garnkujuż wspomniałam są przepisy na wiosnę: lekkie, soczyste i radosne. Letnie wypieki uginają się od truskawek, czereśni i innych owoców, znajdziemy tutaj także orzeźwiające desery bez pieczenia. W przepisach jesiennych pojawiają się jabłka, orzechy, śliwki i dynia. I wreszcie ciasta na zimę pełne aromatycznych korzennych przypraw. Jak tak przeglądałam tą książkę to połowę ciast miałam ochotę spróbować odrazu(...)orzechy i dynię i znów mieszamy. Suche składniki mieszamy ze sobą a następnie dodajemy do mokrych i znów mieszamy. Ciasto przekładamy na blaszkę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w 170 st. C ok godziny do tzw. suchego patyczka. Krem: kostka masła (200 g) 450 g serka kremowego (może być philadelphia lub inny serek kanapkowy
Cynamonowe szczęścietrzeba dokupić by ze składników, które już są powstało jakościowe jedzenie. Na przykład resztki wędliny lub sera możecie wrzucić do domowego calzone, a warzywa do muffinów. Czerstwy chleb można bez problemu zamienić we francuskie tosty (idealne na śniadanie) lub szarlotkę z chleba (deser, którego nie powstydzi się żadna gospodyni domowa). Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a do tego(...)bardzo, ale to bardzo drogie – w porównaniu z odpowiednikami zrobionymi w domu. Cztery placki gotowej tortilli kosztują aż 6-7 zł, podczas gdy taka sama liczba domowych to wydatek rzędu 1 zł? Nawet jeśli uwzględnimy koszt energii na upieczenie placków (to kwestia kilku minut pieczenia na patelni) to i tak kupując je, przepłacamy kilkukrotnie. Jeśli argument finansowy
Niedzielny kucharzświeżo mielonego pieprzu czarnego, ok. 2 łyżki soli, 200 g kapusty kiszonej (czystej, bez marchewki), pozostałe składniki: główka czerwonej kapusty, olej rzepakowy chili Wielkopolski, boczek wędzony, pęczek szczypiorku. Przygotowanie: Rada: kapustę i farsz można przygotować równocześnie. Farsz: Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce, jak na placki ziemniaczane, lub ścieramy w sokowirówce. Tarte tradycyjnie ziemniaki na tarce przekładamy(...)pieprzem i solą do smaku, całość dokładnie mieszamy. Rada: jeśli nie chcecie próbować surowych ziemniaków jak smakują, czy dobrze są doprawione, wystarczy je podsmażyć na oleju (nie chili) jak placka ziemniaczanego. Kapusta: W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i cukru. Najpierw wycinamy z kapusty głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć liści. Kapustę sparzamy i przekładamy na cedzak
Moniki Smakołykiwzględu na śródziemnomorski klimat nie sprzyjający fermentacji drożdży, oryginalnie pieczona była bez ich udziału i z pominięciem wyrastania ciasta. Z natury ma być płaska , dlatego przed pieczeniem ciasto nakłuwa się lub robi w nim wgłębienia, by zapobiec nadmiernemu wyrastaniu w trakcie pieczenia. Popularne jest także smarowanie jej oliwą, by ciasto było z wierzchy chrupiące(...)posypany mąką blat. Wyrabiać przez 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Można także wyrabiać mikserem. Na blacie rozsmarować jedną łyżkę oliwy, wyłożyć ciasto i rozwałkować je na placek ok. 40 x 40 cm. Blachę do pieczenia wysmarować oliwą i wyłożyć na nią rozwałkowane ciasto. Przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
KUCHARNIAłyżka syropu z agawy - 1/3 szklanki mleka ryżowego (lub innego roślinnego) - 1 łyżeczka oleju kokosowego *Puree dyniowe: Dynię przekroić na pół, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200*C ok.1h lub do miękkości. Następnie usunąć pestki, wydrążyć miąższ i całość zmiksować blenderem na gładką masę. Ja miksowałam dynię razem ze skórą, miałam(...)pieczenia) i piec w piekarniku nagrzanym do 180*C (program góra-dół) ok.23 minuty. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche i wykładamy z piekarnika. Studzimy i delikatnie zdejmujemy z blaszki. Z drugą częścią postępujemy analogicznie. Ja piekłam w dwóch takich samych formach (nie musiałam czekać na wystudzenie ciasta). Krem : Gdy placki się pieką
Smaczne ZdroweCiekawy pomysł na kotlety obiadowe... siekane z botwinki i kurczaka. Kotlety smakują świetnie, ale najważniejsze jest to, aby dobrze je doprawić. Sama robiłam dwa podejścia, gdyż
Kuchnia MagdaLenyNa FB i Insta wrzucałam przez ostatni tydzień wpisy dotyczące diety pudełkowej warzywno-owocowej. Dajcie znać, czy mam napisać recenzję KLIK Chciałam wypróbować catering dietetyczny i
Cytryna&Co.tłuszczu średnia porcja 873 kcal | 20 g białka | 119 g węglowodanów | 35 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. SKŁADNIKI SUCHE (1 min) Do sporej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Mieszamy. 2. SKŁADNIKI MOKRE (3 min) Do mniejszej miski wlewamy mleko i dodajemy rozpuszczone masło (wystarczy podgrzać je chwilę w mikrofalówce lub garnuszku), mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek(...)dodajemy już tłuszczu). Nalewamy po porcji ciasta na sam środek: jedna średniej wielkości chochla to u nas jeden naleśnik (powinien mieć ok. 1 cm grubości po usmażeniu). Smażymy placki ok. 1-2 min, do momentu aż pojawią się małe bąbelki, które zaczną powoli pękać (zdjęcie po lewej). Wtedy należy przewrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć jeszcze
Nerds Kitchenzaczął się sezon rabarbarowy. Szykują się placki drożdżowe, babeczki, kompoty, ciasteczka, sosy i inne rabarbarowe cuda. Zapewne i do mięsa coś się na blogach spotka, jak i słodkości, które będą górować. Ale wiecie co? Strasznie ciężko u mnie rabarbar dostać! Na targowisku, w sobotę, kiedy zjeżdża się cała okolica, cały mi wykupili (wracałam z pracy pod koniec bazaru). Szukałam(...)ciasto drożdżowe, ale o nim później. Gotowi na słodkie, kruche, rabarbarowo-truskawkowe ciastka? Robi się je zaskakująco szybko, a ciasto kruche... powstało ot tak, po prostu. Bez przepisów, bez zbędnych składników, bez jakichkolwiek porad. I co najlepsze, że powstało najpyszniejsze, najbardziej kruche ciasto, jakie kiedykolwiek jadłam! Zaskakujące. Dodatek tych smakowitych owoców, lekkość ciasta... Popadłam w błogostan. KRUCHE
W kuchni Karmel-itkiCiekawy pomysł na kotlety obiadowe... siekane z botwinki i kurczaka. Kotlety smakują świetnie, ale najważniejsze jest to, aby dobrze je doprawić. Sama robiłam dwa podejścia, gdyż
Kuchnia MagdaLeny