placek - olbrzym, jak to ocenił eM. "jak placek" ale ok. Chyba wolimy ryby :) A jeszcze ceny - placek 14, a 2 naleśniki z serem 7. Miło, co? :) Placek po Cygańsku Naleśniki z serem białym Posiłek VII Po jednym dniu odpoczynku od zamentu restauracji ( tego dnia zjedliśmy Zapiekane bakietki żytnie z sałatą i dodatkami z parówką wieprzową(...)nieskromnie powiem, że z mojego przepisu znajdującego się na blogu, robi się o niebo lepszą i płaci trochę mniej. Pizza Hawajska Posiłek IX Nie ma wyjazdu nad morze bez wędzonej ryby. Ostatnia rybka kupiona tego lata nad morzem - Sklep rybny w porcie we Władysławowie. Kupiona oczywiście wędzona flądra, i świeża i jeszcze jedna mała wędzona rybka - wstyd
Słodkie Przyjemnościmieście nie uwzględniamy, ale nikt nie jest w związku z tym pokrzywdzony. Pizza (w różnych odmianach) występuje u nas dość cyklicznie i w żadnym wypadku nie przypomina drożdżowego placka na którym zlazł się przegląd lodówki. Łączymy smaki, zahaczamy o różne walory, ale jak zwykle mamy kilka zasad, którymi się kierujemy! Farsz musi być pikantny (pieprz ziołowy zawsze i wszędzie(...)podsypanej mąką blasze - nie smarujemy blachy tłuszczem (!). Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym, zostawiając margines (brzegi) bez. Najlepiej smakuje z przecierem własnoręcznie zrobionym (chcecie przepis?). Wykładamy składniki - lecimy na bogato! :) Posypujemy serem żółtym, startym. Posypujemy prażonymi na suchej patelni pestkami. Dodajemy kleksy keczupu. PIECZENIE: Od 45 minut do 1 godziny, w temperaturze 200-220 stopni. piekarnik ustawiony na "góra
Wypisz Wymalujdodaję jajek – pamiętacie przepis na ciasto na domowy makron ? To właśnie jajka sprawiają, że ciasto jest twarde i zbite. A to ciasto pierogowe wychodzi delikatne, miękkie i gładziutkie. Bez jajka. Zawijamy ciasto w folię gdy lekko przestygnie i odkładamy je na 30-40 minut, na czas robienia nadzienia, żeby z mąki zdążył uwolnić się gluten i uelastycznił ciasto(...)ciasto – pierogi będą pękać. Ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki – tutaj nie uda się ominąć ręcznego tarcia i zetrzeć ziemniaków na pulpę w blenderze jak na placki, ziemniaki do szlachciców muszą mieć wyczuwalną strukturę. Jeśli macie malakser z tarczami tnącymi – użyjcie takiej tarki jak na zdjęciu. Starte ziemniaki przekładamy na sitko wyłożone gazą i dokładnie odciskamy
Karo in the Kitchendodaję jajek – pamiętacie przepis na ciasto na domowy makron ? To właśnie jajka sprawiają, że ciasto jest twarde i zbite. A to ciasto pierogowe wychodzi delikatne, miękkie i gładziutkie. Bez jajka. Zawijamy ciasto w folię gdy lekko przestygnie i odkładamy je na 30-40 minut, na czas robienia nadzienia, żeby z mąki zdążył uwolnić się gluten i uelastycznił ciasto(...)ciasto – pierogi będą pękać. Ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki – tutaj nie uda się ominąć ręcznego tarcia i zetrzeć ziemniaków na pulpę w blenderze jak na placki, ziemniaki do szlachciców muszą mieć wyczuwalną strukturę. Jeśli macie malakser z tarczami tnącymi – użyjcie takiej tarki jak na zdjęciu. Starte ziemniaki przekładamy na sitko wyłożone gazą i dokładnie odciskamy
Karo in the KitchenWspaniałe, pyszne, puszyste i chrupiące, czyli najlepsze rogale Marcińskie. Oczywiście bez certyfikatu, bo na maśle. W tym roku wypróbowałam gotowe nadzienie z puszki, ku memu zdziwieniu było całkiem, całkiem (polecam wszystkim zabieganym), chociaż wiadomo, że swojskie byłoby najlepsze. Trochę było zabawy ze zwijaniem, bo nie bardzo lubię jak nadzienie wystaje z każdej strony ;), ale każdy kolejny rogal wyglądał lepiej(...)placki o grubości około 3-4 mm. Na talerzu, lub tacy, układamy pierwszy placek ciasta, smarujemy tężejącym masłem, na nim układamy kolejny placek, na nim znów masło i tak do wykorzystania wszystkich składników, pamiętając, że ostatnią warstwą ma być ciasto. Całość wkładamy do lodówki na około 30-40 minut. po tym czasie wyjmujemy placki, wykładamy
Rozpustne gotowaniemiksując. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Do maślanej masy dodać przesiane składniki, wymieszać drewnianą łyżką. Formę o średnicy 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać ciasto. Piec przez ok 45 minut, do tzw. suchego patyczka, w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu wyjąć z formy. Potrzebujemy 2 takich biszkoptów. Krem: 500 g serka mascarpone(...)kremu, rozsmarowujemy na równo. Na całości w niewielkich odstępach układamy galaretkę w kostkach. Kładziemy pozostałą częścią kremu, rozsmarowujemy. Przykrywamy górną częścią biszkoptu. Nasączmy. Teraz przygotowujemy krem maślany. Bez kremu, masa cukrowa mogłaby się rozpuścić po zetknięciu z kremem. Składniki na masę maślaną: ½ szklanki cukru kostka masła łyżeczka zapachu waniliowego sok z połowy cytryny Wszystkie składniki powinny być
kulinarnyswiatdomidżemem, "dołki", czyli dość spore placuszki ciasta drożdżowego pieczone na blasze starego, kaflowego pieca, jak również placki drożdżowe z jabłkami lub innymi owocami, z kruszonką, oprószone cynamonem i oczywiście obowiązkowo na święta makowce, takie zawijane, hojnie nadziane bakaliami. Mama również piecze niesamowite ciasta drożdżowe, również makowce, na Wielkanoc obowiązkowo babkę z rodzynkami, a w sezonie letnim pyszne jagodzianki. Wychowywałam(...)się z tymi pysznymi ciastami i bułeczkami, od małego podglądałam mamę i babcię jak one tworzą te pyszne smakołyki, dlatego z łatwością przychodzi mi pieczenie tego rodzaju ciast. Chociaż wiem, że niektórym sprawiają one kłopot i to właśnie dla nich ten artykuł. Od razu wyjaśnię, że nie jestem specjalistką, a wiedzę czerpię z własnych (lub mamy
Rozpustne gotowanieszczęście, że dostaję świeżutką, niczym nie wzbogaconą rzodkiewkę z ogródka rodziców, bo wiosna bez rzodkiewki się nie liczy. Jakiś czas temu odkryłam, że jadalne są nie tylko te czerwone bulwy, ale także jej zielone liście ;) Na marginesie dodam, że mój Niejadek jest jeszcze na etapie odkrywania, że rzodkiewka w ogóle należy do grupy produktów jadalnych(...)smakuje genialnie. Pesto można wykorzystać do kanapek, makaronu i wielu innych dań, ja wykorzystałam do pizzerinek. Moja córcia skusiła się na zielony kolor i ze smakiem zjadła cały placek, a Niejadek? cóż, on woli kolor czerwony... ;) Pizzerinki z rzodkiewkowym pesto Składniki: Ciasto: 1) 20 g świeżych drożdży
Na kulinarnym poligoniedelikatne faworki. Przepis ten zapisałam w moim starym zeszycie, jak wiele innych, które były przygotowywane w domu rodzinnym, jednak w oryginale posiadał on w swoim składzie proszek do pieczenia i nie wymagał "zbijania" ciasta. Postanowiłam zrezygnować ze sztucznego spulchniacza i pobawić się w napowietrzenie ciasta za pomocą wałka lub tłuczka do mięsa. Jest to proces dość męczący i czasochłonny(...)łatwiejsze do dalszej obróbki - ciasto, które odpoczęło, wyjąć z folii i rozpocząć proces zbijania - wałkiem lub tłuczkiem do mięsa (bokiem tłuczka, tzn. gładką stroną) uderzać mocno ciasto, aż uzyskamy placek, następnie złożyć go kilka razy i ponownie uderzać, czynności powtarzać co najmniej przez 15 minut; istnieje też alternatywny sposób napowietrzenia ciasta - należy je rozwałkowywać, składać, znów rozwałkowywać
Smakołyki BerenikiTe kotlety (placki) zrobiły u nas furorę. Banalnie proste i baaardzo smaczne. Przygotowuję je zawsze w dwóch wersjach, pierwsza (wegańska, dietetyczna) z
Smaczne Zdroweidealne do mrożenia To danie bez problemu możecie zamrozić (wszystko osobno – czyli osobno chlebki i mięso po upieczeniu, albo gotowe kebaby w całości (z pełnym nadzieniem ale bez sosu). Kebaby przed mrożeniem trzeba zawinąć szczelnie w folię kuchenną. Aby je rozmrozić, najlepiej dzień wcześniej przełożyć do lodówki, a po rozmrożeniu odgrzać w mikrofali lub (zdrowsza wersja(...)mąką i podziel na osiem części. Każdą podsyp lekko mąką (ciasto jest dość wilgotne) i utocz w małą kulkę. Spłaszcz i wałkuj wałkiem na cienki placek (grubości mniejszej niż 0,5 cm). Placki (po 2-3 maks) wstawiaj do nagrzanego piekarnika na 3-4 minuty. Wyciągnij i przykryj ręcznikiem. Krok 4 Wyciągnij mięso z lodówki, żeby się ogrzało
Niedzielny kucharzidealne do mrożenia To danie bez problemu możecie zamrozić (wszystko osobno – czyli osobno chlebki i mięso po upieczeniu, albo gotowe kebaby w całości (z pełnym nadzieniem ale bez sosu). Kebaby przed mrożeniem trzeba zawinąć szczelnie w folię kuchenną. Aby je rozmrozić, najlepiej dzień wcześniej przełożyć do lodówki, a po rozmrożeniu odgrzać w mikrofali lub (zdrowsza wersja(...)mąką i podziel na osiem części. Każdą podsyp lekko mąką (ciasto jest dość wilgotne) i utocz w małą kulkę. Spłaszcz i wałkuj wałkiem na cienki placek (grubości mniejszej niż 0,5 cm). Placki (po 2-3 maks) wstawiaj do nagrzanego piekarnika na 3-4 minuty. Wyciągnij i przykryj ręcznikiem. Krok 4 Wyciągnij mięso z lodówki, żeby się ogrzało
Niedzielny kucharzCiasto drożdżowe bez wyrabiania to moje odkrycie tego lata. W internecie możecie znaleźć wiele przepisów, w których nie trzeba poświęcać czasu na wyrabianie ciasta, jest
Smakołyki BerenikiTrochę mniej publikuję ostatnio, ale dajcie mi jeszcze chwilę i wszystko wróci na swoje tory. W naszym życiu trochę ostatnio się zmienia, zresztą nigdy nudy nie
greenscarfJeśli kochacie pierniki , to piernik dojrzewający jest zdecydowanie dla Was Pachnący, miękki, delikatny, po prostu doskonały. Wielu osobom piernik dojrzewający kojarzy się z mnóstwem pracy, a
Słodki sentymentPączki z nadzieniem adwokatowym Dziś zapraszam Was na pyszne domowe pączki z nadzieniem adwokatowym. Idealne na Tłusty Czwartek lub gdy mamy ochotę na coś naprawdę słodkiego
Słodkie okruszkiHistoria tego ciasta jest krótka. Chodził za mną sernik na zimno. Zaraz za nim szedł moralny niepokój z niespełnionej obietnicy zrobienia dla koleżanki czekoladowego ciasta z
Kucharzyca