Podniebienie szaleje w eksplozji smaków ;D Spróbujcie postawić je na swoich stołach...gwarantuję, że znikną szybciej, niż myślicie! [ To get this recipe in english scroll down the page!] Dyniowe placki z czosnkową gruszką i serem blue Potrzebujesz: Na placki: 1kg obranej dyni bez nasion 2 cebule 3 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka tymianku(...)smażenia Na gruszki: 2 gruszki ( u mnie Konferencja) 1-2 ząbki czosnku w łupinkach 1 łyżeczka oleju rzepakowego 1 łyżeczka masła Do tego ser pleśniowy typu blue Sposób przyrządzenia: Placki: 1. Dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 2. Cebule pokrój w drobną kostkę i dodaj do dyni. 3. Całość dokładnie wymieszaj z jajkiem, mąką i przyprawami. 4. Smaż
Kuchnia w Słońcu Skąpanazamyśle miały być wegańskimi kotletami, ale podczas pieczenia wyszły placki. Za drugim podejściem liczyłam więc na placki, ale wyszły bardziej kotlety. Tak więc nie wiem jak je nazwać, bo faktycznie i za placki i za kotlety mogą robić. No to robią! Ale dziś kotletoplacki podawane z batatami, które ostatnimi czasy robią furorę w mojej kuchni (wciąż(...)sekund na obrotach 2-3. Kotlety serwowałam z batatami (widać), w bułce jako hamburgera, z bobem czy z pieczonymi warzywami (że niby warzyw wciąż mało). Jako placki fajnie smakują z jogurtem naturalnym przyprawionym solą, pieprzem i świeżymi ziołami
gutfutrabarbarowo-truskawkowe, gdzie ten kwasek jest łamany słodyczą truskawek. Rabarbar to wdzięczne warzywo na kompot, który smakuje jak żaden inny i pamiętam go z dzieciństwa, ale również zupę rabarbarową. Placek z rabarbarem jeśli lubicie naprawdę słodkie smaki, możecie polukrować lub posypać dodatkowo cukrem pudrem. Ja ograniczam się do wersji podstawowej Do kruszonki zamiast części mąki, możecie użyć płatków owsianych(...)cukier zastąpić cukrem brązowym. Możecie też zrobić sprytną rzecz i upiec z tego ciasta nie placek a drożdżówki z rabarbarem. Czasem tak lubię robić, kiedy wybieramy się na jakieś dłuższe wyprawy. Drożdżówki sprawdzają się na rodzinnych wypadach w góry idealnie. Nie brudzą tak rąk jak klasyczne ciasto a smakują równie wybornie. Przy cieście drożdżowym pamiętajmy, żeby wszystkie składniki ciasta
Mieszam w Garnkuwyrabiałem jeszcze przez chwilę, a następnie podzieliłem je na dwie części. Każdą część przy użyciu rąk rozciągnąłem na lekko natłuszczonym pergaminie na owalny dość cienki placek. Na każdy placek wyłożyłem wcześniej przygotowane mięso, pozostawiając wolne miejsce po bokach. Następnie zawinąłem placek tak, aby powstał kształt łódki widoczny na zdjęciu. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 200 stopni z włączonym(...)gniazda nasienne i również pokroiłem w drobną kostkę. Do pokrojonych warzyw dodałem 2 łyżki oliwy, pół pęczka posiekanej natki kolendry i sok z połowy cytryny. Całość dokładnie wymieszałem. Gotowe placki wyłożyłem na talerze. Na wierzch mięsa wyłożyłem sporą ilość warzywnej salsy. Danie można podać z gęstym jogurtem lub sosem czosnkowym na bazie jogurtu
Wyprawy kulinarneściereczką) do wyrośnięcia. Wyrastanie zajmie ok. kwadransa. Po tym czasie rozdzielić ciasto na 4 równe części. Każdą z części rozwałkować na ok. 5 mm i wykroić z niej okrągły placek, prowadząc nóż np. po krawędzi talerza lub salaterki. Proponuję wałkować placki(...)które będą na spodzie, na papierze, na którym będziemy je piec. Wtedy łatwiej będzie przenieść placek z blatu na blachę. Włączyć piekarnik na 180 stopni C. Na spodnim placku rozprowadzić sos, zostawiając ok. 1,5 cm marginesu. Posypać oregano, a następnie rozdrobnionym serem. Ja starłam na tarce o dużych oczkach. Przykryć drugim plackiem. Na środku pizzy postawić szklankę
Weekendy w domu i ogrodziecukier, kakao oraz owoce, natomiast książka podaje więcej składników i nie przewiduje owoców. Wypiek określany jest jako przysmak społeczności zamieszkującej Zatokę Rauatai i jest przeznaczony na specjalne okazje. Placek wypiekany jest zwłaszcza w sytuacji gdy rodzina i przyjaciele chcą powitać aumaua’ę, który wraca ze swej pierwszej długiej podróży przez ocean. Graficzna prezentacja ciasta przypomina placki z kruchego(...)SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. CIASTO wersja I (wg Tima Caina) (10 min) Jak podajemy w powyższym opisie, wybierzcie sobie rodzaj ciasta do placka. Z przepisu wg Tima Caina wychodzi bardzo chrupkie, nieco wytrwane, dość twardawe ciasto, które szybciej się robi i nie trzeba go schładzać w lodówce. Mąkę mieszamy z solą
Nerds Kitchenmoże rzeczywiście, najbardziej foremne na świecie to one nie są, ale smakują super. Aż trochę żal było je ucierać na placki, zamiast po prostu chrupać na surowo. Placki podałam z niebieskim serem pleśniowym i rukolą, żeby przełamać trochę delikatny smak marchewki. Rukola wciąż rośnie sobie na dwóch grządkach- kwitnie w najlepsze, ale młode listki są na tyle delikatne(...)można je urywać i podjadać. Co też robię za każdym (zbyt rzadkim) razem, kiedy uda mi się pojawić w ogrodzie. MARCHEWKOWE PLACKI Z NIEBIESKIM SEREM I RUKOLĄ 350g marchewki (nasze) 1 śr cebula 3 jajka 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej sól, pieprz do smaku 1/4 łyżeczki całego kminku tłuszcz do smażenia niewielki kawałek sera z niebieską pleśnią
les mirabellesgłowie nie ma pomysłu na obia d lub kie dy po prostu trzeba zjeść coś "na szybko", wystarczy je dynie kilka skła dników i patelnia. Placki, które Wam dziś prze dstawiam mają dwa główne skła dniki: płatki owsiane oraz jago dy. To z decy dowanie placki na letnie popołu dnia :) Skła d niki(...)skła dniki miksujemy. Masa powinna wyjść gęsta. Na patelnię wylewamy olej rzepakowy i go rozgrzewamy. Łyżką nakła damy porcje placków, posypujemy je jago dami (ilość we dług uznania) i smażymy z obu stron na niewielkim ogniu. Należy pamiętać, aby placki delikatnie przewracać drewniana szpatułką, ponieważ są bar dzo delikatne. Smacznego
ChilliJemyhansi-theme-font:minor-latin;} Zapytasz mnie – jak pachnie dzieciństwo? Odpowiem Ci, że plackiem drożdżowym z jagodami! Zapytasz mnie – dlaczego? Odpowiem Ci, że nie wiem, ale gdy zamykam oczy i próbuję sobie przypomnieć te najmłodsze, beztroskie lata czuję słodki zapach świeżo upieczonego placka. To jedno z najwspanialszych wspomnień i choć nie ciągnie się za nim żadna wielka(...)paterę na ciasto i wielki kosz produktów od Bakalland i Delecta . To jak, podzielisz się swoją historią i przepisem ? Przepisy i historie zgłosić możecie na stronie www.festiwalwypiekow.pl PLACEK DROŻDŻOWY Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ - przepis Składniki ( na dużą blachę ) 3,5 szklanki mąki pszennej 5 dag świeżych drożdży 1 szklanki mleka
kolorowotorcikowoserif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Owsiane placki śniadaniowe Składniki (ok. 10 małych placków): - 1 szklanka płatków owsianych - 2 szklanki wody/mleka - 200 g serka wiejskiego lekkiego - 1 łyżka cukru brązowego/ksylitol - 2 duże jajka lub 3 mniejsze(...)wiejski i całość zblenduj. Dodaj cukier, cynamon, jajka i dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej kilka kropel tłuszczu na każdy placek, ułóż nie więcej niż 2 łyżki masy na placek. Smaż z obu stron ok. 3 min na stronę. Gotowe placki posyp cynamonem i ułóż na nich pokrojone truskawki
Corner With Recipesz ciągnącym się, aromatycznym serem… mniam! Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu! Potrawa wolna od glutenu* Ilość porcji: 6 trójkątów Czas przygotowania: 5 minut + kilka minut grillowania Składniki: 2 placki tortilli 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej 1/2 kulki mozzarelli Kilka listków bazylii 1,2 łyżki ulubionego ketchupu * Pod warunkiem, że wybierzemy bezglutenowe placki do tortilli. Rozkładamy placek tortilli(...)smarujemy ketchupem. Mozzarellę kroimy w plastry, a szynkę na mniejsze kawałki. Układamy na placku dodając listki bazylii. Przykrywamy drugim plackiem, a całość układamy na grillu. W zależności od rozgrzania grilla, trzymamy tortille po kilka minut na każdej stronie. Jak przewracać? Podpieczoną z jednej strony „pizzę” zsuwamy na duży talerz. Nakładamy na niego drugi, obracamy i zsuwamy na grilla. Zrobione tortille
Kolizje Smakówobiecałam... pokażę wam kilka pomysłów na nadmiar cukinii w kuchni :))) Jeśli jeszcze nie macie dość, proponuję - placuszki z cukinii :) Przygotowuje się je bardzo podobnie do Placka z sosem jogurtowo-czosnkowym . Placuszki pieką się błyskawicznie - i im cieńsze uda się Wam je nałożyć na patelnię - tym lepiej :) Ja nakładałam ciasto(...)łyżką stołową i przyciskałam do patelni. Danie można urozmaicić dodając do placków różne sosy, ten na zdjęciu to sos jogurtowo-czosnkowy, który znacie z poprzedniego wcielenia cukinii - i który nam się jeszcze nie znudził :) ale zamiast tego, możecie zrobić np. sos jogurtowo-pomidorowy :) Poniżej podam Wam przepis :) Składniki: Placki: 1 nieduża cukinia (ok. 300g.) 1 średnia cebula czerwona
Spektrum Smakudrobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodaję jajko, mąkę oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszam masę. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładam łyżką niewielkie porcje masy ziemniaczanej, formując placuszki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron. 2. Fasolkę obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam. 3. Na usmażone placki nakładam porcję fasolki. Oprószam ziołami prowansalskimi. Na wierzchu(...)każdego placka układam plasterek sera. Placki układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam 25 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasiskładniki wymieszaj w misce tylko do ich połączenia, najlepiej drewnianą łyżką, rozcierając grudki mąki wierzchem łyżki o ścianki miski. Na rozgrzaną patelnię wyłóż po 1 łyżce ciasta i smaż placki na złoty kolor. Kiedy podrosną i napuchną lekko, ułóż na każdym po 3-4 plasterki(...)truskawek (grubiej krojonych) i przełóż placki na drugą stronę. Smaż je jeszcze 1-2 minuty na lekko złoty kolor. Po zdjęciu placków z patelni przetrzyj ją dokładnie papierowym ręcznikiem kuchennym i smaż kolejną porcję placuszków. Usmażone placki oprósz cukrem pudrem. Możesz podać je również z bitą śmietaną czy syropem klonowym. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyWczoraj dodałam przepis na brownie z piekarnika, a dziś zapraszam na wersję tego ciasta skrytą w plackach :) Te placki to śniadaniowa propozycja kierowana przede wszystkim dla fanów wyraziście kakaowych smaków. Wspaniale zacząć dzień od duuużej dawki kakaowej przyjemności! :) A jeśli nie jedliście brownie w wersji klasycznej (jak to możliwe?! jak najszybciej musicie to zmienić!) - odsyłam Was tutaj(...)wybrałam białą czekoladę i truskawki <3 Mąki, kakao i sodę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Rozgrzać patelnie, łyżką wykładać porcje ciasta (1 łyżka - 1 placek) i smażyć na małym ogniu z obu stron, ok. 3-4 minuty z każdej strony. Do ciasta jest już dodany tłuszcz więc nie trzeba używać go do smażenia, jeśli macie
chili & sugarsię składa, że placki ziemniaczane na słono, to danie pochodzące właśnie z tej krainy. Pamiętam, jak całkiem niedawno ogromnie się zdziwiłam, kiedy ktoś dodał przepis na placki ziemniaczane na słodko... Właściwie, to dalej strasznie mnie to dziwi, bo u nasz nigdy nie ziadło się takich plinców. ;) Zapraszam po przepis z warńijskiego regzionu! PLINCE 1kg ziemniaków 2 średnie cebule(...)gorącym mlekiem. Jeśli jest zbyt rzadkie (mogliśmy dać większe jajka) , to dosypujemy do niego mąki pszennej. Na patelni rozgrzewamy olej i na dość dużym ogniu smażymy niezbyt grube placki, do momentu, aż z każdej strony osiągną złoty kolor. Jeśli nie mamy pod ręką twarogu mielonego (jak na sernik), zwykły ser dobrze jest zmielić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę
Kuchenna KontrrewolucyaPrzeglądała nowa książkę jaka kupiłam i padło na smażenie placków. Mój wkład w przygotowanie był znikomy. Pokazałam gdzie znajdują się składniki, wyjęłam patelnię i nauczyłam jak zapalać gaz. Sama odmierzyła składniki i je wymieszała, nalała tłuszcz, pokręciła patelnią by go rozprowadzić, sama nakładała ciasto, przewracała i zdejmowała z patelni placki. Odbył się też niewielki chrzest kucharski w postaci tyci(...)oparzenia ale łez było niewiele. Potem sama znalazła dekoracje do zdjęć, wszystko ustawiła i odbyła się sesja by Córcia (w moim wykonaniu również) a na koniec razem zjadłyśmy placki ze smakiem. O tym jak jej poszło możecie przekonać się na blogu "Mała kuchareczka" . Placki są naprawdę smaczne. Ciasto było troszkę gęste i musiałam podpowiedzieć Córci, że należy dolać
Dzieje kuchennej Wiewiórysmażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni, na małym ogniu (przed każdym plackiem przecieramy patelnię ręcznikiem nasączonym oliwą z oliwek) na wierzch placków wykładamy plastry truskawek i lekko wciskamy je w ciasto (możemy też smażyć placki bez truskawek w cieście, mi trochę się przypaliły kiedy obróciłam placek na drugą stronę) usmażone placki podałam z twarożkiem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćniestety piekarnik jakim dysponuję na wynajętym mieszkaniu jest do bani i nie udało mi się ich dopiec, dlatego dla uratowania sytuacji zdecydowałam się przygotować z powstałego ciasta grubaśne placki, które w smaku wyszły mniam! ;) Składniki (na około 19 placków): 100g kaszy jęczmiennej lub jaglanej 100-150g wędzonej piersi z kurczaka 3-4 jajka 2-3 łyżki serka wiejskiego(...)łyżki ciasta na jeden placek/ (dość długo na jednej stronie zanim zaczniemy przewracać) na rozgrzanej teflonowej patelni na małym ogniu (przed każdym plackiem przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem) na początku najlepiej smażyć placki pod przykrywką, żeby ładnie wypiekły się w środku SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDzisiejsze danie to proste składniki, prosta forma i proste przygotowanie ale doskonały smak. Zapraszam na pyszny placek ziemniaczany przygotowany w piekarniku z dodatkiem chrupiącego boczku, aromatycznego rozmarynu, cząbru i prostym sosem śmietanowym. Jego przygotowanie zajęło niecałą godzinę, a efekt był rewelacyjny. Do przygotowania dania użyłem: 1 kilograma ziemniaków, 3 cebul dymek wraz ze szczypiorkiem, 150 gram boczku wędzonego(...)często mieszając, aby przyrumienienie wszystkich kawałków było mniej więcej jednakowe. Zamiast boczku można użyć również podsmażonej kiełbasy, choć moim zdaniem to właśnie aromat boczku najlepiej komponuje się z pieczonym plackiem ziemniaczanym. Przyprawioną masę ziemniaczaną przełożyłem do wysmarowanej oliwą formy do pieczenia tarty, w ten sposób, aby jej grubość była wszędzie taka sama. Oczywiście można również użyć zwykłej brytfanny do pieczenia
Wyprawy kulinarneNiestety - pizza z niego nie była wybitna. Przypadkiem kiedyś trafiłam na przepis na pizzę z patelni na innym blogu i zagościła ona u nas na stałe. Składniki (na 4 placki wielkości ok. 24 cm): 3 szklanki mąki 1,5 łyżeczki suchych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy 250 ml ciepłej (nie gorącej!) wody Ser żółty(...)ciasto na pizzę wyrośnie, dzielimy je na 4 części. Każdy placek wałkujemy, formując okrąg wielkości patelni. Patelnię podgrzewamy i gdy będzie już mocno rozgrzana - umieszczamy na niej placek. Podpiekamy na średnim ogniu przez około 3 minuty, po czym zmniejszamy ogień, przewracamy placek na drugą stronę i niezwłocznie smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy serem. Patelnię nakrywamy przykrywką
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!oliwy z oliwek smażymy niewielkie placki, po 2 minuty z każdej strony. Na każdym placku powinny pojawiać się charakterystyczne pęcherzyki powietrza. Po usmażeniu wszystkich placków (powinno wyjść około 8-9) na placki nakładamy po łyżeczce serka, kawałek szynki parmeńskiej i kiełki lub koperek. Ważne jest to by placki podawać na ciepło. Placki mogą być podane
Mango Papajausłyszeniu nazwy pierwsze co przychodzi na myśl to zegarek, jednak nazwa powstała od " roll of eggs". Rolex to nic innego jak omlet z dodatkiem warzyw zawinięty w placek chapati. Chapati oryginalnie pochodzi z Indii jednak w Ugandzie jest równie popularne, jednak różni się tym ,że jest bardziej tłuste. W ugandzie rolexy robione są z tanich, łatwo dostępnych(...)ciasto powinno być wilgotne, ale nie mokre. dodajemy olej, cebulę i wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy Smażymy na oleju, aż się zrumienią z obu stron. Upieczone placki układamy na talerzu i przekładamy wilgotną ściereczką bawełnianą, dzięki takiemu zabiegowi placki nie wyschną i nie połamią się. Omlet: 2 jajka połowa cebuli sól, pieprz papryka Drobno kroimy
noteskulinarnyfigaserem dla mnie i Placek po cygańsku dla eM. . Co do nleśników, na pewno nie dla osób nie przyswajających laktozy, ale muszę przyznać, zę bły bardzo dobre. A placek - olbrzym, jak to ocenił eM. "jak placek" ale ok. Chyba wolimy ryby :) A jeszcze ceny - placek 14, a 2 naleśniki z serem 7. Miło, co? :)Placek
Słodkie Przyjemnościgram),1 puszki czarnej fasoli (250 gram),1 puszki białej fasoli (250 gram),1 dojrzałego awokado,2 limonek,200 gram żółtego sera,200 gram kwaśnej śmietany 18%,8 placków tortilli,2 łyżki koncentratu pomidorowego,1 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,15 listków świeżej bazylii,10 listków świeżej mięty, 2 łyżeczek suszonego oregano,5 łyżek oliwy,pęczka natki kolendry,soli,czarnego(...)wszystkich czterech plackach tortilli ułożyłem warstwy żółtego sera, a na serze farsz mięsny, pozostawiając po około 1 centymetrze wolnego miejsca na odwodzie placków. Na farszu wysypałem drugą warstwę tartego żółtego sera, a całość przykryłem pozostałymi plackami tortilli. Piekarnik rozgrzałem do 150 stopni z włączonym termoobiegiem i zapiekałem w nim quesadille przez 20 minut. Po tym czasie wyjąłem gotowe
Wyprawy kulinarnepierwszy....przepis wyszperałam gdzieś w necie..ale nie pamiętam gdzie...pamiętam tylko , że autorka pisała , że placki po upieczeniu są twarde ,ale po przełożeniu masą serową zmiękną...moje placki upieczone wcale nie były twarde..były miękkie...a efekt końcowy - pyszny...do ciasta kruchego dodałam miód rzepakowy z Anielskich Przysmaków..a do masy serowej budyń śmietankowy z Wodzisława(...)szkl. mleka Z mąki, margaryny, jajek, cukru, miodu,kakao, sody i śmietany zagnieść gładkie ciasto. Następnie ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na średniej grubości placki .Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem np.Saga. Każdy placek oddzielnie upiec w temp. 180 stopni przez około 15-20 min. Margarynę, połowę mleka i cukier
Moje domowe kucharzenieWystarczy potraktować obrane ziemniaczki blenderem i połączyć z przyprawami oraz odrobiną mąki. Otrzymamy proste i zdrowe placuszki, które doskonale pasować będą do niemal każdego obiadu. Pewnie większość osób kojarzy placki ziemniaczane z dosyć kalorycznym daniem. I tak rzeczywiście jest jeśli są smażone na bardzo głębokim tłuszczu, a do masy dodajemy dużo mąki i jajka. Moja propozycja obeszła się(...)sałatką lub innymi ulubionymi dodatkami aby stworzyć pełnowartościowy posiłek. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na placki to kliknijcie tutaj -> klik ! Fit Placki Ziemniaczane 2 porcje (4 placki, 1 porcja to ok. 130 kcal) Składniki: ziemniaki ok. 300-350g mleko roślinne lub zwykłe
rabarbarowoDzisiaj zapraszam na domową tortillę z warzywami i gyrosem z kurczaka. Placki robione samodzielnie, pyszny czosnkowy sos jogurtowo - majonezowy, dużo warzyw(...)gyros z kurczaka. Obiad lekki i aromatyczny. Troszkę pracochłonny, ale moim zdaniem warto. Przepis jest dość długi, ponieważ kolejno, dokładnie opisałam zrobienie placków, sosu, mięsa i warzyw. Zachęcam do zrobienia i życzę smacznego :) Składniki na placki tortilli (8 sztuk): 500 ml mąki pszennej pół płaskiej łyżeczki soli 2 łyżki oleju 170 ml gorącej wody Składniki
Smak mojego domuChoć każdy zna to ciasto i jadł je co najmniej raz, chętnie sięgnie po kawałek krówki, jeśli nadarzy się ku temu okazja. No ale kto nie lubi połączenia miodowych placków z budyniem, masą krówkową i orzechami? :) Krówkę z poniższego przepisu przygotujecie w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto krówka Składniki: CIASTO 400g mąki pszennej 200g masła 100g cukru pudru 1 jajko(...)jajko i żółtko, miód (płynny) oraz karmel, wszystko wymieszać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto podzielić na dwie równe części, zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę - schłodzone ciasto rozwałkować na dwa placki wielkości formy, jeśli się klei, lekko podsypać mąką lub rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub dwoma kawałkami folii spożywczej - placki pojedynczo piec w formie wyłożonej papierem
Smakołyki Berenikifareast-language:EN-US;} Z okazji Nowego Roku, chciałbym na samym początku życzyć wszystkim wiele szczęścia, radości w tym 2016 roku! Tym razem zaczniemy od nieco zdrowszej wersji placków Tortilli. Składniki: ->150g szpinaku mrożonego/świeżego -> 1.5 szklanki mąki żytniej -> 1.5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej -> 1 łyżeczka soli -> 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia -> 3 łyżki(...)ręki, w przeciwnym razie podsypujemy mąką. Owijamy folią spożywczą i odkładamy na 30 minut. Następnie dzielimy sobie na 8 drobniejszych części. Rozwałkowujemy na grubość około 1-2mm. Wykrawamy placki w zależności od preferencji ( można posiłkować się wielkością talerza). Na suchej patelni, dobrze rozgrzanej patelni smażymy ciasto około minuty z każdej strony ( czas zależny od grubości ciasta). Placki
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Placki ziemniaczane, każdy powinien je zrobić nic prostszego !! Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Placki ziemniaczane Chrupiące placki ziemniaczane Składniki : 10 ziemniaków różnej wielkości 2 średniej wielkości cebule 3 łyżki mąki 1 jajko sól i pieprz Vegeta olej Przygotowanie(...)masa jest już gotowa można przejść do smażenia placków na gorącym oleju. Obrane ziemniaczki Ścieramy ziemniaki na pokazanym ostrzu tarki Kroimy drobniutko dwie cebulki Do startych ziemniaków dodajemy pokrojoną cebulkę Dodajemy 3 łyżki mąki Dodajemy jajko Dodajemy sól, pieprz oraz vegetę i miksujemy całość do jednolitej masy Przygotowana masa Placki smażymy na rozgrzanym oleju do chrupkości
Sprawdzone przepisy kulinarnedodatkiem orzechów włoskich. Można pozwolić sobie na wariacje w postaci różnych dodatków i zamiast orzechów dodać suszone owoce czy posiekaną czekoladę, można również pokusić się o polewę czekoladową... Placek jest mięciutki, pożywny, a samo jego wykonanie banalnie proste- ot, wystarczy rozgnieść banany, wymieszać ze zmielonymi płatkami owsianymi, dodać orzechy, wymieszać łyżką i piec przez 15 minut. Doskonałe na śniadanie(...)szczególnie z porcją soczystych owoców czy odrobiną syropu klonowego :) Placek: * płatki owsiane- 1 szklanka * banany- 3 duże szt. * orzechy włoskie posiekane- 1/4 szklanki * kakao- 2 łyżki * ekstrakt waniliowy- 1 łyżeczka * proszek do pieczenia- 1/2 łyżeczki * soda oczyszczona- 1/2 łyżeczki Dodatkowo: * garść świeżych owoców * kilka listków świeżej mięty Piekarnik nastawić na 180 stopni. Banany zmiksować blenderem na gładką masę
Kraina Miodem Płynącaczasu na 'bezpośpiechowe' gotowanie w dalszym ciągu nie ma - przede mną jeszcze 3 egzaminy, to przedstawiam dziś przepis na szybkie placki na sodzie - wystarczy szybko zagnieść ciasto, usmażyć placki (z tłuszczem bądź bez) i gotowe. Placki te robi się u mnie w domu, zawsze podaje się je z dżemem, same w sobie nie posiadają dużej ilości cukru(...)łyżka cukru 125 ml kefiru 1 jajko olej do smażenia dżem do podania Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto, po czym cienko je wałkujemy i wycinamy nieregularne placki (można też pobawić się w wycinanie szklanką, jeśli chcemy inny kształt). Na koniec smażymy na odrobinie oleju (można też na teflonie) i zajadamy z ulubionym dżemem bądź konfiturą
psgotujemymiejsce na 30 minut. 2. W tym czasie kiedy ciasto odpoczywa przygotuj farsz. Do miski wkrusz bryndzę, wbij jaja i wlej mleko. Wymieszaj. 3. Wałkuj ciasto na bardzo cienkie placki. Nie podsypuj mąką, gdyż ciasto cudownie odchodzi od stolnicy. 4. Na cienki placek nałóż farsz i zwiń w rulon, będziesz(...)niego kształtowała ślimaka w tortownicy wysmarowanej zimnym masłem. Zacznij od środka. I tak z każdym plackiem, dolepiaj kolejny do końca ostatniego. Ja użyłam małe tortownice i w każdej znalazły się po 2 placki. Wyglądało bardzo elegancko, bo każdy miał swój placek. W sumie składników wystarczy
AZgotuj!placek, pysznie nadziany, znany jest przecież przez każdego! W różny sposób zawinięty, zawierający takie składniki, jakie najbardziej się lubi. Tak, jak i u mnie - zawijam w ciepły, pszenny placek to, co najbardziej lubię, ale także to, co aktualnie mam w zasięgu ręki. Poszłam "na łatwiznę" i wcale tego nie żałuję. Minimum składników, a maksimum smaku(...)praskę czosnkiem, sokiem zlimonki, kolendrą, solą, pieprzem. Mieszam z natką pietruszki. Cebulę kroję w plastry, cukinię również i przesmażam na oleju, oprószając solą i pieprzem. Pomidora kroję w plasterki. Placki tortilla podgrzewam na suchej patelni, ale nie za długo, żeby się nie łamały. Na ciepłym placku rozprowadzam 1/4 pasty z awokado, układam ciepłą cebulę, cukinię i plastry pomidora
W kuchni Karmel-itkiPyszny, wilgotny placek cytrynowy, idealny na upalne dni. Może to właśnie taki placek marzył się Aryi, kiedy uciekła z zamku i musiała sobie sama radzić na ulicach miasta. "(...) Przywiązała ptaka do paska i ruszyła w dół ulicy. Jakiś mężczyzna pchał dwukołowy wózek pełen placków z owocami; w strumieniu zapachów rozpoznała borówki, cytryny i morele. Jej żołądek zaprotestował głośno(...)Najwyraźniej nie podobało mu się to, co zobaczył. - Trzy miedziaki. Arya stuknęła drewnianym mieczem o but. - Dam ci za niego gołębia - powiedziała. - Niech Inni wezwą twojego gołębia - odpowiedział mężczyzna. Placki były jeszcze ciepłe. Czuła napływającą do ust ślinę, ale nie miała nawet jednego miedziaka, a co tu mówić trzech. (...)" George R.R. Martin "Gra o Tron", str. 745 (Pieśń Lodu
Passions hobbies lifenieregularnie ciasto z makiem a na wierzch nierówno ciasto z wiórkami kokosowymi. Placek piec około 20-25 min, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W czasie gdy placek się piecze przygotowujemy masę. Połowę mleka zagotować , a resztę rozrobić z budyniami i wlać do gotującego się mleka. Zagotować. Margarynę utrzeć z cukrem na gładką masę, gdy budyń ostygnie(...)jednolitą masę. Wystudzone ciasto przekroić na 2 placki. Spód skropić dowolnym alkoholem, ja użyłam nalewki z czarnej porzeczki. Na placek nałożyć większą połowę masy, przykryć drugim plackiem. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę. Na masę wyłożyć kupkami dżem z czarnej porzeczki, następnie posiekane orzechy, następnie polać nierównomiernie polewą czekoladową i na koniec posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego
na moim stole...miksujemy kilka minut, dodajemy po 1 łyżce ostudzony budyń. Miksujemy do momentu, aż pozbędziemy się grudek. Jeden ostudzony placek pozostawiamy w foremce. Krem dzielimy na 3 porcje. Pierwszy placek smarujemy pierwszą porcją kremu. Delicje moczymy w ostudzonej kawie z dodatkiem kawy i układamy czekoladą do dołu na kremie, lekko je dociskając. Na delicje wykładamy drugą porcję kremu(...)przykrywamy wszystko drugim plackiem. Na drugi placek wykładamy ostatnią porcję kremu. Brzoskwinie kroimy w plastry i układamy na ostatniej warstwie kremu. Galaretkę przed wylaniem na owoce dobrze jest schłodzić w lodówce, musi być mocno zżelowana, aby nie uciekła nam z owoców. Ciasto najlepiej schłodzić przez noc w lodówce. Smacznego
na moim stole...przepis wstawiam na specjalne zamówienie pewnej młodej damy w potrzebie. Buziaczki i smacznego Kochanie :) :* Placki ziemniaczane Składniki: ok. 1 kg ziemniaków duża cebula 1 jajko mąka pszenna do uzyskania odpowiedniej konsystencji sól pieprz olej do smażenia do podania: kwaśna śmietana 18% cukier kryształ Wykonanie: Ziemniaki obrałam, umyłam, osączyłam. Cebulę obrałam. Cebulę i ziemniaki starłam na tarce o drobnych oczkach(...)całe jajko, sól i pieprz do smaku oraz, mieszając, partiami mąkę. Ilość mąki jest uzależniona od tego jak wodniste są ziemniaki, ale nie należy dodawać jej zbyt dużo, bo placki będą twarde. Najlepiej jest usmażyć jednego próbnego placka, skosztować go i ewentualnie, jeśli jest taka potrzeba, dodać jeszcze mąki. Na patelni rozgrzałam olej i kładłam na nie ciasto
Kuchenne zapiski Edytyprzełożyć ciasto z formy. Zagnieść i podzielić na 3 równe części. Z każdej utoczyć kule, dwie z nich przykryć folią spożywczą posmarowaną olejem. Z trzeciego kawałka ciasta rozwałkować owalny placek o grubości ok. 8 mm. Przykryć folią spożywczą posmarowaną olejem. Tak samo rozwałkować pozostałe kawałki ciasta. Położyć placki na rozgrzanych blachach (można posypać czarnuszką i posiekaną kolendrą(...)godzinie ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 3 równe części. Z każdej utoczyć kule, dwie z nich przykryć folią spożywczą posmarowaną olejem. Z trzeciego kawałka ciasta rozwałkować owalny placek o grubości ok. 8 mm. Przykryć folią spożywczą posmarowaną olejem. Tak samo rozwałkować pozostałe kawałki ciasta. Położyć placki na rozgrzanych blachach (można posypać czarnuszką i posiekaną kolendrą) i piec
Domowa Cookierenka Agiręką. Ale właśnie najbardziej klasyczną jest taka z żółtym serem. I ta ubogość dodatków wcale niczego jej nie odejmuje, jest pyszna! A potrzebujemy do niej tylko placków tortilla i żółtego sera . Oczywiście placki możemy zrobić sami, ale akurat uważam, że te które można kupić w sklepach są doskonałe. A jeśli są dobre, to używać ich można :) Zatem bierzemy taki(...)placek i ścieramy na grubych oczkach żółty ser (jakiś niezbyt twardy, żeby się dobrze topił). Ser układamy na jednej połówce placka i przykrywamy drugą połówką. I smażymy na patelni. Dobrze by było mieć do tego patelnię grillową, ale jak nie mamy to dramatu nie ma, zwykła też się nada. Smażymy na średnim ogniu z minutę, może dwie, przekręcamy
Marder&Marder ManufactureCzyli nic innego, jak kartwelski serowy chleb. Dziś u mnie w wersji imertyńskiej, z sosem "adżapsandał", przypominającym węgierskie leczo. (na 2 średnie placki) Ciasto: 400g mąki pszennej jogurt naturalny (ile ciasto wypije) 10g świeżych drożdży, pół łyżeczki cukru szczypta soli Nadzienie: kulka mozarelli pół kostki tłustego twarogu (dodałam również kawałeczek oscypka, by farsz był bardziej słony, był(...)przyznać, iż albo przeceniłam swój apetyt, albo jeden placek na głowę to po prostu zbyt wiele... Na mniejszy głód polecam zredukować składniki w przepisie o połowę i jednym plackiem podzielić się z ewentualnym towarzyszem posiłku.. Uffff.... <ociężała
Kuchenna Kontrrewolucyaprzykryć drugim. Masa budyniowa : Ugotować budyń z mleka, cukru i proszku budyniowego. Masło utrzeć na puch i partiami dodawać zimny budyń. Gotowy krem wyłożyć na ciasto i przykryć ostatnim plackiem. Ciasto należy równomiernie obciążyć, aby blaty zmiękły.Odstawiamy na całą noc. Polewa: Przygotowujemy ją na następny dzień. Rozpuszczamy margarynę. Dodajemy cukier puder, mieszamy a następnie dodajemy kakao. Masa powinna lekko(...)chwilę do przestygnięcia i gdy polewa tylko zacznie gęstnieć wylewamy ją na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto posypujemy siekanymi orzechami. Ciasto składamy w kolejności: placek miodowy - masa jabłkowa - placek miodowy - krem budyniowy - placek miodowy - polewa - siekane orzechy
My simple kitchenKażdy blat ciasta piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Ciasto z papierem wyjąć z formy i włożyć następny blat ciasta. W ten sposób upiec wszystkie trzy placki. Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, należy zdjąć z niego papier. Wystudzić. W międzyczasie przygotować nadzienie. Nadzienie: Powidła przełożyć do garna i podgrzewać, aż będą gorące. Zdjąć z ognia, wsypać(...)galaretkę i energicznie wymieszać, aby wszystko dokładnie się połączyło a galaretka się rozpuściła. Schłodzić. Gdy masa znacznie zgęstnieje, ale będzie ją można nadal bez problemu rozprowadzić, wyłożyć ją na placki. Na dnie blaszki wyłożyć papier. Na to położyć pierwszy placek. Wylać połowę masy śliwkowej, równomiernie ją rozprowadzić i przykryć drugim plackiem. Następnie wyłożyć pozostałą część masy i nałożyć
My simple kitchenkropel (około 15) stewii firmy SteviGold 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie Centrum Sylwetki olej ryżowy firmy Oleofarm do smażenia JEDNA PORCJA = JEDEN PLACEK Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki odstawiamy na kilka minut, żeby otręby i siemię spęczniało smażymy placki/oko(...)łyżka ciasta na jeden placek/ (dość długo na jednej stronie zanim zaczniemy przewracać) na rozgrzanej teflonowej patelni na małym ogniu (przed każdym plackiem przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem) ja skonsumowałam placki z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz domowego dżemu ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsporych placków): 2 jajka średnie jabłko 2 łyżki mielonego lnu 4 łyżki musli owocowego Naturalna Spiżarnia 1/4 łyżeczki sody 140g naturalnego serka homogenizowanego garść rodzynek 1/2 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Jajka miksujemy z serkiem dodajemy wszystkie pozostałe składniki (jabłko obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach) odstawiamy ciasto na kilka minut smażymy placki na teflonowej patelni(...)małym ogniu, pod przykrywką, dość długo z każdej ze stron, żeby ciasto wewnątrz się wypiekło gotowe placki podałam z jogurtem naturalnym i dodatkową porcją rodzynek ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćintensywnie smażymy po ok. 1,5 minuty na stronę. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na ok. 5 minut, aby mięso częściowo przestygło. Tortillę kładziemy na płaskiej powierzchni. Jedną połówkę placka wykładamy sałatą i kładziemy na niej kurczaka. Jako następne warstwy umieszczamy szynkę konserwową oraz plastry pomidora, który posypujemy rzodkiewką i odrobiną pieprzu. Na koniec kładziemy ser oraz jeszcze jedną(...)warstwę sałaty. Kanapkę przykrywamy drugą połówką placka i kroimy bardzo ostrym nożem na 3-4 części (na czas tej ostatniej czynności warto całość spiąć wykałaczkami, aby składniki nie przesuwały się). Aby tortilla swobodnie zamknęła się na nadzieniu, podczas układania kolejnych warstw składników powinniśmy zostawić mały wolny margines na zewnątrz placka oraz 2-3 cm w jego środkowej części
Kulinarna Pokusawyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i uformować placki - użyłam silikonowych form do tart 22 cm - każdy placek posypać oregano i posmarować ostrym sosem chilli, ja na placek użyłam 6 łyżeczek, lubisz mniej ostre to posmaruj mniej rozłożyć na plackach: pieczarki marynowane, pieczarki sparzone, cebula z czosnkiem - piec w 200C z 25 minut następnie posypać serem(...)rozbić po 2 jajka na placku - piec z 12-15 minut pizza jest mocno chrupiąca, spód nie jest za cienki bo taki nam bardzo smakuje, można podać z keczupem łagodnym lub pozostałym sosem chilli................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięAnneki Manning, wyd. Świat Książki. Zobacz również inne przepisy na placuszki -----> puszyste placuszki z kaszy manny , jabłka w cieście kokosowym , placki z maślanki , placuszki z piersi kurczaka , placki ziemniaczane z marchewką i natką pietruszki , placki ziemniaczane z cukinią , placuszki z ziemniakami, marchewką i porem , placki po syryjsku Krampety - przepis: Składniki: (około 12 placuszków
Moje Qulinariagłębi wyspy Kos i było to na tyle dawno że nie potrafię powiedzieć na ile ten przepis to jest to co być powinno - ale jest bardzo dobre !składnikiciasto (6 placków)1 łyżka suszonych drożdży aktywnych350 ml letniej wody1 łyżka cukru (dałam mniej)2 łyżki oliwy z oliwek500g mąki pszennej chlebowej2 łyżeczki soliPolenta, mąka kukurydziana lub semolina, do podsypaniafarsz¼ łyżeczki nasion(...)lekko zbrązowieje a mięso puści sok. W tym czasie szykować kolejny placek.Podawać ciepłe , posypane pietruszką i polane sokiem z cytryny. Do placków można podać tzatziki tzatziki( w Turcji zwane cacik ) Smacznego!Uwagi: placki sądobre nawet zimne, więc można traktować je jako dobrą przekąskę
Stare Garywiększe lavasze, dzielimy ciasto tylko na 8 części i wałkujemy je na placki o średnicy ok 30 cm. Dobrze podgrzać dużą patelnię, nie dodawać oleju. Smażyć placki po jednej stronie aż do pokazania się pęcherzyków i lekkiego zbrązowienia tylko(...)minuty, a następnie odwrócić. Kiedy placek po drugiej stronie zacznie się brązowić, zdjąć z patelni i utrzymać w cieple podczas smażenia pozostałych placków ( można przykryć folią aluminiową i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika). Placki powinny nadal być na tyle miękkie, aby można je było złożyć lub zrolować. Patelnia powinna być cały czas czysta i sucha, więc
Stare Gary