Jeszcze raz placki ziemniaczane. Tym razem z gyrosem i sosem czosnkowym. Zaskakująco dobrze przyjęte przez całą rodzinę. Polecam. Myślę, że nie ma potrzeby powielać kolejny raz przepisu na placki ziemniaczane. Można go znaleźć np tutaj 1 podwójna pierś z kurczaka 2-3 łyżeczki przyprawy do gyrosa (używam Kamis) kilka łyżek oleju 1 mały jogurt grecki 2-3 łyżki(...)Wymieszać jogurt, śmietanę, majonez i zmiażdżony czosnek. Przyprawić pieprzem. Ogórek zetrzeć na grubej tarce, odcisnąć z soku, połączyć z sosem czosnkowym. Można też zrezygnować z dodawania ogórka i podać placki z dowolną, ulubioną surówką lub ogórkiem konserwowym. Usmażyć placki ziemniaczane. Podawać gorące, polane sosem czosnkowym i posypane kawałeczkami mięsa
Praktyczna plCałość gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając by nie przywierało do dna, aż do zgęstnienia. Gorącą masą smarujemy placki. W kolejności 1 placek, 2/3 masy, 2 placek, dżem (najlepiej smakuje z porzeczkowym lub malinowym, ważne by był lekko kwaskowaty), 3 placek, pozostała masa. Wierzch gęsto obsypujemy grubo posiekanymi orzechami włoskimi, ja dodatkowo wciskam je lekko
Cynamonowe szczęścieprzekładamy do formy 25x33 cm. Oba smarujemy dżemem, a na dżem wykładamy po połowie bezy i posypujemy bakaliami (można również ostrożnie wymieszać bakalie z bezą i dopiero wykładać na placki). Pieczmy w temp 160 st. C przez ok 35 minut. Posiadacze piekarnika z termoobiegiem mogą upiec oba placki jednocześnie. Krem do karpatki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu(...)przekładamy nim ostudzone placki. Przed podaniem najlepiej ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego
Cynamonowe szczęściesię znudziła, mój ulubiony krem czekoladowy trochę też, dlatego postanowiłam poeksperymentować z plackami. Szukając inspiracji znalazłam mnóstwo skomplikowanych przepisów z mąką kukurydzianą, mlekiem i wieloma innymi składnikami. Moje placki z założenia miały być proste i szybkie w przygotowaniu. Trochę poeksperymentowałam i jestem bardzo zadowolona z efektu, dlatego spieszę podzielić się nim z Wami. Składniki: 4 łyżki suchej kaszy
Cynamonowe szczęścieusłyszałam w pracy od pewnej Asi, która będąc w Rawennie zajadała się nimi codziennie. To ona powiedziała mi o tej kombinacji składników, ale kiedy zgłębicie temat, to w ten placek można tak na prawdę wsadzić wszystko. Teraz piadina jest dostępna w Lidlu- jest trochę podobna to meksykańskiej tortilli albo do naszych podpłomyków. Kiedy tydzień włoski się skończy, można spokojnie(...)BRIE I RUKOLĄ dwa placki piadina (czytaj wyżej) opakowanie (8 plasterków) szynki parmeńskiej ser brie (na około 8 grubszych plasterków) garść rukoli (nasza!) Składniki układamy na jednej połowie placka- szynkę, na niej plasterki sera i porwane listki rukoli. Piadinę składamy na pół i wkładamy na 5-10 minut do średnio nagrzanego piekarnika- placek powinien być lekko ciepły
les mirabellescukinii. Połączenie słodkiej kukurydzy i nijakiej w smaku cukinii wyszło naprawdę dobre. Placuszki podałam z sosem czosnkowym. Były smaczne i szybko zniknęły z talerza, nawet okruszki nie zostały ;-). Wyglądem placki może nie powalają, ale smak wynagradza wszystko :-). Polecam! PLACUSZKI Z KUKURYDZĄ I CUKINIĄ. Składniki: 1 puszka kukurydzy 1 średnia cukinia 2 cebule szalotki 4 jaja 4 łyżki mąki(...)szalotkę, kukurydzę, roztrzepane jajka, mąkę i bazylię. Doprawić solą i pieprzem czarnym oraz cayenne. Rozgrzać olej na patelni. Wkładać duże łyżki masy na patelnię i smażyć do momentu, aż placki się zrumienią. Osączyć na ręczniku papierowym. Jogurt grecki zmieszać z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać. Podawać gorące placki z sosem czosnkowym. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychZiołowe placki ryżowe są doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs. Podane z dipem jogurtowym mogą też stanowić samodzielnie danie. Ich wykonanie jest bardzo proste. Ja zrobiłam je z brązowego ryżu, który jest(...)zdrowszy ale mniej kleisty. Trzeba więc taki ryż znacznie dłużej gotować. Jeśli jednak zostanie Wam trochę białego ryżu z obiadu możecie go również z powodzeniem wykorzystać do przygotowania takich placków. Placki usmażyłam na smalczyku roślinnym Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi., która zaskoczyła mnie tym, że nadała usmażonym na niej plackom wyjątkowej chrupkości.” Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej
Wiem co jemWszystkie moje propozycje otrzymały głosy, lecz przeważa "w wersji light" i "śniadania". Tak więc postaram się pokombinować coś w tym kierunku i dodać przepisy w tych właśnie kategoriach. CUKINIOWE PLACKI Z FASOLKĄ SZPARAGOWA Z BUŁKĄ TARTĄ I KURCZAKIEM przepis autorski // 1 - 2 porcje (na zdjęciach jako 1 porcja) ~30g otrębów (u mnie 15g pszennych i 15g orkiszowych mielonych(...)szkl. ciepłej wody ~jajko ~120g cukinii, starej na dużych oczkach tarki (razem ze skórką) ~sól, przyprawy Otręby zalać wodą i odstawić na ok. 10 minut. Dodać pozostałe składniki. Smażyć placki. ~pół piersi z kurczaka (ok. 220g po wycięciu błonek itp. / ok. 160g po ugotowaniu) ~sól, przyprawy. Mięso posypać solą i przyprawami, pokroić w kostkę i ugotować. ~100g fasolki szparagowej
chili & sugarPANCAKES (PLACKI) Z JAGODAMI przepis autorski // 1 porcja, 8-9 placków ~70g mąki pszennej razowej ~100g jogurtu naturalnego ~jajko ~3/4 łyżeczki proszku do pieczenia ~łyżeczka stevii / 3 łyżeczki cukru ~100g jagód, umytych i osuszonych Białko oddzielić od żółtka. Wymieszać razem mąkę, jogurt, żółtko, proszek do pieczenia i stevię / cukier. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie(...)dodać do masy. Następnie dodać jagody i również delikatnie wymieszać. Rozgrzać patelnie, delikatnie ją natłuścić (używam teflonowej i nie dodawałam tłuszczu) i smażyć placki - 1 łyżka = 1 placek. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie domowe masło migdałowe . Smacznego! :) Wartość odżywcza porcji (bez dodatków): Przepis dodaję do akcji
chili & sugar100ml jogurtu greckiego 2 jajka (temperatura pokojowa) 3 łyżki mąki pszennej cukier waniliowy 2 łyżki cukru Sos: 25dag truskawek 3 łyżki jogurtu greckiego łyżka cukru pudru Przygotowanie: Przygotowanie placków zaczynamy od ugotowania w lekko osolonej wodzie kaszy pszennej według wytycznych na opakowaniu. Robimy to przed rozpoczęciem miksowania, aby kasza mogła spokojnie przestygnąć. Jajka razem z cukrem i cukrem(...)waniliowym miksujemy na puszystą masę w misce. Do masy dodajemy jogurt grecki oraz banany. Miksujemy. Do tak przygotowanej bazy dodajemy przestudzoną kaszę oraz mąkę i dokładnie wszystko mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym do zarumienienia i wykładamy na ręcznik papierowy do odsączenia. Do małego rondelka wykładamy odszypułkowane i umyte truskawki. Dodajemy do nich cukier puder
ChilliJemykoniec duszenia mięsa (w trakcie można również podlewać wodą, jeśli sporo jej odparuje) dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i ponownie wszystko razem dusimy. W czasie, gdy mięso dochodzi, przygotowujemy placki. Ziemniaki trzemy na tarce... do ziemniaków, bądź traktujemy blenderem z jedną z cebul. Drugą kroimy w kostkę i również dodajemy do ziemniaków. Masę przyprawiamy solą i pieprzem według(...)uznania, na koniec dodajemy mąkę. Można również dodać jedno jajko, ja jednak z tego zrezygnowałam. Smażmy je na rumiano. Z tej ilości ciasta wychodzą dwa niezbyt duże placki. Po ukończeniu duszenia mięsa, sos należy zagęścić. Do tego potrzebujemy podprażonej na maśle mąki zaciągniętej mięsno-paprykowym sosem. Powinien być dość dobrze zagęszczony, jeśli więc płynu jest sporo, próbujemy z zasmażką
Kuchenna Kontrrewolucyaobiadu natknęłyśmy się przypadkiem na bardzo fajną knajpkę SOFA cafe&lunch serwującą głównie placki, już tylko po zerknięciu na menu wszystkie jednogłośnie stwierdziłyśmy, ZOSTAJEMY! :D moje: placki z batatów z sosem, gruszką i camembertem/ sosem i wędzonym łososiem koleżanki: placki z cukinii smażone z łososiem z sosem/ placek z kaszy gryczanej z kozim
More food, love and dreamsrazem brzmiał "kolacja". Moja kolacja pasowałaby bardziej na podwieczorek, ale być może znajdą się wśród Was takie łasuchy, które wieczorem spałaszują takie placki :) Składniki na około 10 placków: 3 średnie jabłka 250 g mąki 250 ml kefiru 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej cukier puder Jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne(...)dosyć gęste ciasto (jeśli będzie zbyt gęste dodać trochę więcej kefiru lub mleka). Dodać jabłka i ponownie wymieszać. Kłaść po łyżce ciasta na rozgrzany olej i formować równej wielkości placki. Smażyć z obu strona na złoty kolor. Placki odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem. Można podawać również z innymi dodatkami - dżemem
My simple kitchenminut do godziny czasu. Wyrośnięte ciasto przenieść na stolnicę lekko oprószoną mąką. Podzielić je na 4 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła (powinny być tej samej wielkości). Pierwszy placek wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarować na nim część masy(...)makowej (około 1-2 łyżek) i przykryć drugim plackiem. Ponownie rozsmarować masę i przykryć trzecim plackiem. Znowu nałożyć masę i na wierzch położyć ostatnią część ciasta. Masę makową należy rozsmarować równomiernie zostawiając przy brzegach około 1cm wolnego miejsca. Ciasto lekko docisnąć, aby poszczególne placki się ze sobą połączyły. Następnie za pomocą ostrego noża pokroić placek na 16 równych
My simple kitchenPlacki z mąki razowej. Z podanej porcji wychodzi około 15 małych placków. Są dość delikatne (ze względu na pianę z białek), dlatego trzeba bardzo ostrożnie przekręcać je na patelni. Ja delikatnie podważałam je widelcem. Z tego też powodu lepiej robić je jak najmniejsze (większe trudniej przekręcić). Najlepiej smakują ze świeżymi owocami. 3 jajka 5 łyżek żytniej mąki razowej(...)sztywną pianę. Żółtka zmiksować z mąką, jogurtem, miodem, solą i proszkiem do pieczenia na jednolitą masę. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką aż do połączenia się składników. Placki smażyć na patelni bez tłuszczu na średnim ogniu (chwilę z każdej strony). Należy uważać, bo jeśli ogień będzie za duży placki szybko się przypalą
Bullio