zachwycający, a samo przygotowanie ciasta tak proste, że prościej się nie da :D Mi pomagała moja 9-letnia Córeczka Nadia i miałyśmy przy tym niezłą frajdę :) Najpierw rozwałkowałyśmy 4 placki ciasta, posmarowałyśmy je masą makową, a potem pozostało już tylko zwijanie. Gwiazda powstaje dosłownie w 1 minutę dzięki odpowiedniemu wywinięciu naciętych kawałków ciasta. W tym momencie muszę podziękować mojej(...)części. Wyłóż placek na dno i rozsmaruj 1 część masy makowej. Rozwałkuj kolejny placek i połóż go na pierwszym placku, ponownie posmaruj kolejną częścią masy makowej. I tak do wyczerpania ciasta. Na koniec 4 placki ciasta powinny być przełożone 3 częściami masy makowej. Wyrównaj brzegi ciasta, odcinając te kawałki, które wystają za brzeg tortownicy. Teraz czas
Słodko-Słony Świat Ilonypierogi nie będą chciały się lepić . Lepiej podsypywać mąkę stopniowo . Wykrawać kubkiem koliste placki. Ja - wzorem Mamy - najpierw zużywam ciasto do zrobienia wszystkich możliwych placków, a dopiero potem biorę się za lepienie pierogów . Placki można kłaść jeden na drugim na kilku stertach, by nie obsychały . Ścinki ciasta połączyć i wyrobić na gładkie ciasto, by je rozwałkować i wykroić(...)placki. Na środku każdego placka kłaść łyżką farsz, składać ciasto i zaklejać brzegi dowolną techniką. Pierogi gotować partiami w osolonym wrzątku. Od momentu wypłynięcia na wierzch ok. 2-3 minut. Wyjąć pierogi na durszlak i polać zimną przegotowaną lub przefiltrowaną wodą. Przełożyć na talerz, by ostygły, a potem na kolejny talerz, dbając o to, by się nie zdeformowały
Weekendy w domu i ogrodziepierogi nie będą chciały się lepić . Lepiej podsypywać mąkę stopniowo . Wykrawać kubkiem koliste placki. Ja - wzorem Mamy - najpierw zużywam ciasto do zrobienia wszystkich możliwych placków, a dopiero potem biorę się za lepienie pierogów . Placki można kłaść jeden na drugim na kilku stertach, by nie obsychały . Ścinki ciasta połączyć i wyrobić na gładkie ciasto, by je rozwałkować i wykroić(...)placki. Na środku każdego placka kłaść łyżką farsz, składać ciasto i zaklejać brzegi dowolną techniką. Pierogi gotować partiami w osolonym wrzątku. Od momentu wypłynięcia na wierzch ok. 2-3 minut. Wyjąć pierogi na durszlak i polać zimną przegotowaną lub przefiltrowaną wodą. Przełożyć na talerz, by ostygły, a potem na kolejny talerz, dbając o to, by się nie zdeformowały
Weekendy w domu i ogrodzieniedzielę. Ostatnio jestem tu trochę rzadziej (ale za jakiś tydzień to się zmieni :), z powodu natłoku obowiązków i rozkminiań na różne życiowe tematy. Odnajduję siebie kawałek po kawałku. owsiane placki podane z cynamonowym cukrem Przepis własny / 1 porcja / składniki: 50 g zmielonych płatków owsianych 1/8 łyżeczki sody jajko małe/średnie 30 ml mleka 1/5-1/3 łyżeczki cynamonu szczypta imbiru, gałki(...)muszkatołowej, soli i opcjonalnie dwie szczypty cukru łyżeczka oleju koksowego lub innego do smażenia jak zrobić? Wszystkie składniki wymieszać w misce. Rozgrzać patelnie wraz z olejem. Smażyć placki (1 placek - łyżka masy. Placki owsiane podawać z ulubionymi dodatkami
tost z dżememsię ze wstydu. I jeszcze uwaga na koniec, w przepisie użyłem dodatku mleka i masła, wiem że prędzej możemy spotkać te składniki, we francuskich bagietkach a nie we włoskim placku. Zapewniam jednak że dodanie tych produktów, nada naszemu ciastu dodatkowego aromatu i niezwyklej wprost delikatności. składniki ciasta na dwa spody pizzy 300 g mąki pszennej 100 ml mleka(...)ciasto wyrabiamy, jeszcze co najmniej trzykrotnie, za każdym razem smarując dłonie odrobiną oliwy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich formujemy w rękach w cienki placki. Placki dodatkowo rozwałkowujemy ( lub rozciągamy w rękach ) uważając aby nie przerwać ciasta. Teraz ciasto układamy na blasze wyłożonej pergaminem, lub wysmarowanej oliwą, smarujemy sosem a na wierzchu układamy
Miód i pieprzgarnka, dodajemy obrane banany i miksujemy całość blenderem ( lub widelcem, czy trzepaczką), dodajemy mąkę, mieszamy i odstawiamy ciasto na 5-10 minut. Następnie ponownie mieszamy ciasto i smażymy placki na dobrze rozgrzanej patelni ( najlepiej użyć dwóch) przesmarowanej olejem( wlewamy kilka kropli oleju(...)gorąca patelnię a następnie przecieramy ją papierowym ręcznikiem ). Placki smażymy z obu stron na złoto brązowy kolor, przeciarając patelnie ręcznikiem, nasączonym odrobiną oleju po każdym usmożonym placku. Usmażone, gorące, placki układamy na talerze. Przed podaniem na placki układamy ulubioną konfiturę lub inne dodatki
Miód i pieprzfantazji " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> I jak nie potwierdzić , że podróże kształcą … " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na placki ( około 10 szt średniej wielkości ) : 6 ziemniaków – dużych 3 cebule średniej wielkości 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka soku(...)szklanka wody 1 łyżka mąki pszennej mniej niż 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku 1/2 małej cebulki 1 ząbek czosnku Najlepiej zacząć od sosu , gdyż placki nie powinny czekać . Boczek i filet z kurczaka kroimy na równej wielkości małe kawałki , podsmażamy na patelni , dodając podczas smażenia posiekaną cebulkę i wyciśnięty praską czosnek . Dolewamy wodę , solimy
Ogrodnik w podróżywyjątkowo zamieniłam kolejnością warstwy, dając orzechowy placek na spód (swoją drogą - trochę marnie orzechowy, bo orzechy były na wykończeniu ;)), ale praktycznie zawsze układam w to miejsce kakaowy placek. Ciasto Zośka u mnie w domu pieczone było niezliczoną ilość razy, więc z całkowitym przekonaniem zachęcam do wypróbowania przepisu. Smacznego! Składniki: 30 dag margaryny 25 dag cukru 25 dag mąki(...)cytrynową rozpuszczamy w 1 szkl. wody. Potem ubijamy 400 ml śmietanki i dodajemy galaretkę cytrynową z 2 łyżkami cukru pudru. Ciemny placek smarujemy galaretką z wiśniami, następnie przekładamy placek orzechowy, smarujemy powidłami, na to wykładamy śmietanę i przekładamy białym plackiem i polewamy polewą
psgotujemymalinami na maślance. Polecam Wam, bo są smaczne. Maliny możecie zastąpić innymi owocami takimi jak truskawki, jabłka czy jagody. Dzięki temu będziecie mieli za każdym razem inne placki i inny smak. Składniki: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej 2 jajka 2 szklanki maślanki 1/2 szklanki cukru ( lub według własnego smaku) 2 łyżki oleju. 1,5 łyżeczki proszku(...)ciasto jest zbyt gęste można dolać odrobinę mleka. jeśli zbyt rzadkie dosypać mąki. Maliny włożyć do ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką. Ja jeszcze dokładałam maliny na placki w trakcie smażenia. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki z obu stron na rumiany kolor Po usmażeniu na talerzu posypać cukrem pudrem. placki pełnoziarniste z malinami
O kuchni z uczuciemPlacki zwane "kozami" Racuchy z jabłkami Cukiniowe talarki Placki z cukinii Placki ze szpyrkami Placki ziemniaczane z otrębami i dipem chrzanowym Ziołowe placki ryżowe Zobacz także: Przepisy na naleśniki Przepisy na zapiekanki Przepisy na sałatki
Wiem co jemplacki z mąki kokosowej z karobowym jogurtem (jogurt naturalny + karob + syrop klonowy)~ W końcu stworzyłam przepis na placki TYLKO z mąki kokosowej, które nie są niedosmażone mimo, że spędziły na patelni 10 minut i...nie rozwalają się! To były najlepsze kokosowe placki jakie jadłam :) Jeśli dysponujecie mąką kokosową - róbcie!!! :) :) :) PRZEPIS /1 porcja/ ~2 jajka ~białko ~1/2 szklanki(...)wcześniej wymieszaną z proszkiem, sodą i cukrem/ksylitolem lub stevią i dodajemy do masy jajecznej, mieszamy. Rozgrzewamy patelnie i lekko ją natłuszczamy. Wykładamy porcje ciasta (ok. 1 łyżka na 1 placek) i smażmy na małym ogniu z obu stron. Podczas smażenia pierwszej strony należy przykryć patelni pokrywką, aby placki wyrosły i ścieły się. Gdy obrócimy je na drugą stroną
breakfast of dreamsChyba, że się 'pobawicie' i wytniecie z nich serduszka. Też dobra opcja dla nieposiadających foremki :) KAKOWE PANCAKES Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I SUSZONĄ ŻURAWINĄ przepis autorski // 3 duże i grube placki w kształcie serc (lub ok. 6 okrągłych zakładając proporcje 1 1/2 łyżki masy = 1 placek) ~2-3 łyżki suszonej żurawiny (do kupienia w OWOCOWY RAJ - KLIK ) ~2 łyżki(...)niej ok. 3-4 łyżki ciasta. Smażyć placki na małym ogniu z obu stron. ~4 kostki białej czekolady (ok. 35g) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na talerzu ułożyć placki, posypać je żurawiną (wcześniej należy ją odsączyć z płynów) i polać rozpuszczoną czekoladą. Podawać. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji: PRZEPIS BIERZE UDZIAŁ W KONKURSIE WALENTYNKOWYM FOODMANIA I OWOCOWY
chili & sugarCzereśnie! Podobne do wiśni, ale zwykle mnie kwaśne. Mam wrażenie że trochę niedoceniane, szczególnie w miastach. Cieszmy się sezonem na te owoce, bo dość szybko się kończy. Dziś proponuję placki, coś w stylu racuchów. Na śniadanie lub na obiad. Ewentualnie podwieczorek. Szybkie w przygotowaniu, jeśli nie liczyć drylowania:) Zanim jednak zaczniecie smażyć, zapoznajcie się z kilkoma ciekawostkami na temat(...)łyżki masy na placek. 5. Gdy placki lekko się zetną, wyłóż na nie owoce, a następnie przewróć na drugą stronę i smaż do zarumienienia. 6. Gotowe placki posyp ksylitolem. SMACZNEGO! Energia (1 placek) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 113 kcal 4 g 1,25 g 22,7 g 1,75 g GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby
Powiedz dietom nieposypać orzechami zmieszanymi z wiórkami kokosowymi ( połową całej ilości mieszanki). Składniki do nałożenia na placek: 1 kg jabłek 20 dag cukru 1 łyżka cynamonu Wykonanie nałożenia na placek: Jabłka obrać, zetrzeć , usmażyć z cukrem i cynamonem. Wykonanie placka: Masę jabłkową wyłożyć na podpieczone ciasto z orzechami. Posypać resztą orzechów z wiórkami kokosowymi , przykryć resztą ciasta(...)międzyczasie ubić 4 białka na sztywno, dodać cukier , posiekane orzechy i wyłożyć na placek pod koniec pieczenia. Zmniejszając temperaturę do minimalnej, zarumienić na złoty kolor pianę na placku i wystudzić w otwartym wyłączonym piekarniku
Tradycyjna Kuchniacałej Hiszpanii jest ona nazywana empanada gallega, to w zależności od regionu różni się nieco składem farszu jak i produktów dodawanych do samego ciasta.Ta najbardziej klasyczna to placek upieczony na cieście drożdżowym z nadzieniem warzywnym z tuńczykiem i jajkiem na twardo. Bardzo smaczna też jest empanada z chorizo. Natomiast moja dzisiejsza wersja jest bez tuńczyka. Inspirację czerpałam(...)Farsz studzimy. Empanadę będę piekła w skalnej formie o średnicy 30 cm. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Najpierw wałkujemy jedną część na okrągły placek o średnicy około 32-33 cm. Plackiem wykładamy natłuszczoną formę i wywijamy brzegi do góry. Na cieście układamy lekko odsączony farsz, posypujemy pokrojonymi w kostkę jajkami i posypujemy natką
Kulinarne przygody Gatity