placek - 3000 przepisów (strona:12/200)

Placek po węgiersku 152

robimy w domu jest dużo lepszy ;) To taka mała reklama na wstępie ;) Lecz jako, że możemy być wedle Was nieobiektywni, polecamy wypróbowanie przepisu i sprawdzenie smaku na własnym podniebieniu :) Placek po węgiersku to po prostu chrupiący placek ziemniaczany (w wersji maxi) polany gulaszem, zazwyczaj podawany z kleksem z kwaśnej śmietany. Obiad bardzo pożywny, smaczny, może nie najlżejszy(...)każdym razem z niego korzystamy (czasem zmieniamy tylko proporcje składników i „dorzucamy” coś od siebie). Jeśli jeszcze nie próbowaliście zrobić placków po węgiersku w domu to gorąco Was do tego zachęcam :) Składniki (na ok. 6 porcji): Placki (ok. 5-6 sztuk): 1 kg ziemniaków (może być troszkę więcej) 2 cebule 1 duże jajko ok. 3-4 czubate łyżki mąki

MyCookBook.pl
Akademia Smaku Bosch. Warsztaty kulinarne z pieczenia chleba "Chlebem i solą" 130

narada przed bitwą. Rozkazy wydane, każdy wie, co ma robić więc do boju! :) Oczywiście nie obeszło się bez problemów. Okazało się, że jeszcze nie dotarła mąka z cieciorki na placek socca i tak naprawdę nie wiadomo czy dotrze. Więc albo będziemy robić, albo nie. Ale mały chaos w kuchni jest pożądany, działa kreatywnie. Kuchnia bez chaosu jest nudna(...)tego zdjęcia przekonałem się o tym na własnym palcu. Takie właśnie paczuszki z tym ciastem chlebowym dostaliśmy do domu A to spokojnie wyrastające sobie chleby Tomasza Kolejna rzecz: włoski placek socca. Tego to zupełnie nie znaliśmy, nie wiedzieliśmy co to jest. Okazało się, że jest to placek z mąki z ciecierzycy. To też było o tyle fajne

Marder&Marder Manufacture
Tort Marcinek 164

placek wywałkować, eh tyle roboty...Dzisiaj przedstawiam prostszą wersję, marcinek lany, bez wałkowania, z podanych składników wyszło mi 9 placków, jak na moje potrzeby wystarczająco. Nie jest to przepis bardzo skomplikowany, tylko troszkę czasochłonny. Do dzieła! Składniki: na placki: 4 jajka kostka masła szklanka cukru 10 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 4-5 minut. Placek zdejmuję z papieru i powtarzam tę czynność aż do wyczerpania ciasta. U mnie wyszło 9 placków. Placki studzić najlepiej osobno, aby dokładnie wyschły. Gdy placki będą wystudzone, ubijamy śmietankę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder i wlewamy sok z cytryny, i ubijamy

na moim stole...
Domowa Quesadilla z serem i kurczakiem 278

smaku listki świeżej bazylii-opcjonalnie odrobina oliwy z oliwek Przygotowanie  Tortilla: 1. Zmieszaj wszystkie składniki na ciasto. 2. Wyrabiaj aż będzie odchodzić od ręki. 3. Rozwałkuj na cienkie placki i smaż na patelni grillowej (może być też zwykła patelnia pod warunkiem że jest teflonowa) przez kilka minut po każdej stronie. Uwaga:  Aby placuszki były idealnymi kołami(...)rozwałkowanym cieście połóż spód od tortownicy i przyciśnij mocno do podłoża, oderwij niepotrzebne ścinki i podnieś spód tortownicy. Gdy chcesz zrobić farsz z serem. Upiecz 2 placki, uważając by nie były one mocno przypieczone. Jeśli w trakcie pieczenia stwierdzisz, że placki są troszkę za suche podlej je odrobinką oliwy z oliwek i smaż dalej. Ja osobiście uwielbiam chrupkie

KreatywnePiny
Pani Walewska (Pychotka) 1769

czasochłonne ;)). Ciasto składa się z dwóch placków przełożonych kremem budyniowo-maślanym. :) Diabeł tkwi jak zawsze w szczegółach a dokładniej jakie warstwy składają się na jeden placek. :) Otóż jeden placek składa się z ciasta kruchego, warstwy konfitury z czarnych porzeczek, bezy oraz posypki z posiekanych orzechów włoskich lub migdałów. Teraz gdy wszystko jest jasne można przystąpić do pieczenia. :) Przepis(...)bezpośrednio blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Placek posmarować konfiturą porzeczkową. Podobnie postąpimy później z drugą częścią ciasta. Beza. Najpierw należy przygotować bezę z połowy składników na pierwszy kruchy placek. 3 białka należy ubić na sztywną, lśniącą pianę. Dopiero wtedy dodawać po 1 łyżce cukier (w sumie 3/4 szkl.), a na końcu 1,5 łyżki budyniu w proszku

coolinarnastrefa.blogspot.com
Bezglutenowe wrapy z ciecierzycy. 265

zalej wodą, dodaj sól i wymieszaj trzepaczką. Powinno powstać ciasto trochę gęstsze niż na naleśniki. 2. Smaż na średnim ogniu, na niewielkiej ilości tłuszczu (wystarczy posmarować przy pierwszym placku). 3. Odłóż placki na bok i pozwól im wystygnąć - po chwili powinny uzyskać bardziej elastyczną, łatwą do zwijania formę. 4. Posmaruj każdy z nich dojrzałym awokado (może być też hummus(...)się łatwo przewrócić na druga stronę jeśli robisz mąkę z cieciorki w domu, zadbaj o jej właściwe zmielenie. Zbyt gruba spowoduje powstawanie grudek i rozpadanie się placków. jeśli placki trudno rozprowadzić na patelni, możesz dolać odrobinę wody żeby uzyskać rzadszą konsystencję [tylko nie przesadź :) ] jeśli planujesz zabrać wrapy do pracy lub szkoły, musisz je czymś związać żeby się

Powiedz dietom nie
Marcinek lany 276

ciasto jest dość wilgotne. Placków nie odrywamy od papieru, póki całkowicie nie wystygną. Śmietanę ubijamy, a gdy zacznie być gęsta dodajemy cukier puder i sok z cytryny. Miksujemy, aż będzie sztywna. Próbujemy czy smak nam odpowiada – aby była bardziej kwaśna, należy dodać więcej soku, a bardziej słodka – cukru pudru. Jeden arkusz z plackami układamy na blacie kuchennym(...)bardzo powoli odrywamy papier. Musimy być ostrożni, ponieważ placki są bardzo cienkie. Pierwszy placek układamy na talerzu/tortownicy i smarujemy warstwą śmietany. Przyciskamy drugim plackiem. Z kolejnego arkusza odkrywamy kolejne placki i tak układamy ciasto, aż do wykończenia. Wierzch ozdabiamy kakao lub dekorujemy świeżymi kwiatami (u mnie kwitnące kwiaty czereśni). Przed podaniem schładzamy co najmniej 3-4 godziny

Poezja smaku
Rozgrzewające placki dyniowe 187

ósmej -12 stopni C. Po porannym spacerze trzeba było rozgrzać organizm i stąd pomysł na placki z dyni z dużą ilością rozgrzewających przypraw. Składniki ( na ok. 10 placków): ok. 500 g dyni (masa bez nasion) cebula 2 jajka czubata łyżka mąki z manioku (może być pszenna) łyżka startego imbiru płaska łyżeczka czerwonej czubrycy płaska łyżeczka soli pół łyżeczki kozieradki(...)Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 5 minut. Na patelni rozgrzać olej. Lepiej od razu rozgrzać dużą ilość, żeby potem nie dolewać i tłuszcz za bardzo nie wnikał w placki. Na olej kłaść po sporej łyżce masy i rozpłaszczać na patelni na placki. Smażyć po obu stronach na ładny kolor. Po usmażeniu placki odkładać na ręcznik papierowy

Weekendy w domu i ogrodzie
Pani Dulska – ciasto makowo-orzechowe z jabłkami 4669

Pani Dulska to ciasto tortowe, powiedziałbym niedzielne :) Składa się z 3 placków – 2 makowe i 1 orzechowy, które przełożone są czekoladowym kremem budyniowym i jabłkami z dodatkiem pomarańczy. Słodycz ciasta przełamują jabłka, które są kwaskowo-pomarańczowe. Dużą zaletą tego ciasta w moich oczach jest jego zwartość – ładnie się kroi, a warstwy nie rozjeżdżają się. No i oczywiście smak – mak, orzechy(...)pomarańcze. Lubię to! :) Składniki na brytfankę 25x35 cm: Ciasto makowe (na 2 placki): 4 łyżki mąki pszennej (tortowej) 150 g margaryny 8 jajek 100 g miodu (płynnego) 150 g cukru pudru 50 g rodzynek 300 g suchego maku (lub 500 g maku z puszki) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka aromatu waniliowego Ciasto orzechowe (1 placek): 1 szklanka zmielonych

Trzeci talerz
Placki z masłem orzechowym 107

Placki nadziane masłem orzechowym - brzmi cudownie i uwierzcie mi na słowo tak właśnie smakuje. Moim skromnym ( taaa....) zdaniem to najlepsze placki na świecie.  Niestety zdjęcia nie odzwierciedlają ich wspaniałego smaku, ale dzisiaj za ich jakość musicie mi po prostu wybaczyć ;) Placki/ pancakes żytnie nadziane (w środku) masłem orzechowym, posypane cukrem pudrem Przepis:  własny(...)delikatnie wymieszać. Patelnie rozgrzać, wlać na nią olej. Następie wlać na nią łyżkę stołową ciasta. Kiedy pojawią się pierwsze 'bąbelki' na placku, wtedy położyć na nim kółko z masła orzechowego* i przykryć je łyżką ciasta, placka obrócić i smażyć, aż będzie zarumieniony - nie śpieszcie się placuszki są grube i potrzebują trochę więcej czasu na patelni. W ten sam sposób

tost z dżemem
Ladenia - grecka pizza z pomidorami 211

szybko musiałam sprawdzić jak placek smakuje. Ciasto podobne jest do ciasta na pizze, piecze się je jednak długo bo aż 45 minut, i w efekcie dostajemy pyszny gruby placek. Dodatkiem są tylko dojrzałe pomidory i cebula. Pyszne! Robiłam już nie raz. Z tej porcji  zrobimy 2 małe lub jeden duży placek. Piekłam dwa placki , jeden(...)wielkości pasującej do foremki. Włożyć do formy. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłym miejscu. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st C Wyrośnięty placek polać równomiernie oliwą  a następnie posypać  pokrojoną w półkrążki  cebulą. Na cebuli  ułożyć   plastry pomidora, posypać  grubą solą morską, pieprzem i sporą ilością suchego

Stare Gary
Piernik staropolski - etap II 142

też pierniczków. Ja właśnie tak robię. Można też upiec dwa pierniki i jeden dać komuś w prezencie. Można też upiec drugi na Nowy Rok, lub zrobić po prostu grubsze placki, ale wtedy trzeba je dłużej piec. Możliwości jest wiele. Pieczemy trzy placki, które przekładamy powidłami śliwkowymi i masą orzechową. Bezpośrednio po upieczeniu są one twarde(...)części. Każdą rozwałkuj na cienki placek bezpośrednio na papierze do pieczenia. Upiecz kolejno trzy placki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Upieczone placki wykładaj na kratę kuchenną i od razu zdejmij papier. Wystudź. Przygotuj masę orzechową. Wlej do rondelka śmietankę. Wsyp cukier i zmielone orzechy. Postaw na małym płomyku gazu i podgrzewaj, cały

Wiem co jem
Roladki z tortilli z awokado i wędzonym łososiem 162

gotowe. Smakuje rewelacyjnie. Podpatrzyliśmy to u Madzi koleżanki na imprezie. Szybka przekąska i doskonale się spisuje na imprezach. Zdecydowanie polecamy. Przepis na sam placek podpatrzony na Vegazone . Placek (8 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej 160 ml goracej wody 2 łyżki oleju szczypta soli W misce mieszamy mąkę z solą i zalewamy gorącą wodą (gotujemy wodę, wyłączamy, czekamy(...)odpoczęcia na kilkanaście minut. Następnie ciasto dzielimy na 8 równych części, z każdej z nich formujemy kulkę, rozpłaszczamy dłonią i wałkujemy jak najcieniej potrafimy. To znaczy tak, żeby placek był 1-2 cm większy od średnicy patelni (skurczy się w trakcie smażenia). Ewentualnie w trakcie wałkowania można lekko podsypywać mąką, jeśli zajdzie taka potrzeba. Dodatkowo autorka Vegazone radzi

Marder&Marder Manufacture
Pizza ziemniaczana-alternatywa dla pizzy i placków ziemniaczanych 182

poprzednim poście udostępniłam przepis na mini pizze na ziemniaczanych plackach. wtedy też pomyślałam, żeby zrobić takie danie na całej blasze jak tradycyjną pizzę. I też tak uczyniłam :)Składniki na ciasto ziemniaczane:4 - 5 ziemniaków1 cebulasól, pieprz, 3 łyżki olejususzone zioła: tymianek, rozmaryn, kolendra, majeranek, czosnek, mielona papryka, mielona gorczyca1 jajkoodrobina mąki przecier pomidorowySkładniki na pizze wg uznania, u mnie(...)około 20 minut w 200 sto pniach C.Gdy spód ziemniaczany upieczemy to smarujemy go koncentratem pomidorowym. Na patelni smażymy pieczarki i cebulę, doprawiamy je solą i pieprzem. Na ziemniaczany placek wykładamy pieczarki, żółty ser, plastry pomidorów, paprykę i papryczkę chili oraz oliwki. Na wierzch układamy ponownie żółty ser i ser pleśniowy, posypujemy suszonym oregano. Zapiekamy całość w 220 stopniach

Bon Appetit Małgorzaty
Domowy kebab (z proziakowych placków) 192

sobie pyszne domowe i szybkie kebaby. Do ciasta dodałam kwaśną śmietankę zamiast zsiadłego mleka, ale to w niczym nie przeszkadza (ciężko było mi znaleźć zsiadłe mleko o tej porze). Placki z dodatkiem sałatki(...)kawałkami kurczaka wyszły smaczne i mocno sycące, o kolacji nie było już mowy :). Przepis ten znajdziecie potem w zakładce "Domowy Fast Food"Składniki:Na sodowy chlebek:(4 duże placki)3 szklanki mąki pszennej200ml kwaśnej śmietanyłyżeczka soliporządna łyżeczka sody oczyszczonejłyżka cukru5 łyżek mlekaMięsko:tacka piersi z kurczaka (500g)po łyżce przypraw:kebab-gyroszioła prowansalskiepapryka słodkabazyliacurry4 łyżki mlekatrochę oleju do smażeniaSałatka

Moje pyszne gotowanie