Placki ziemniaczane, chyba jedno z tych da ń , które każdy z nas bardzo lubi. Ja osobiście jeszcze nie spotkałam osoby, która by nie lubiła placków ziemniaczanych. Składniki: 1 kg ziemniaków (ok 6-8 szt. w zależności od wielkości) 2 jajka 1 średnia cebula 1-2 łyżki mąki sol pieprz olej do smażenia Przygotowanie: 1. Ziemniaki(...)niewielkie porcje, naszej masy ziemniaczanej i smażymy na średnim ogniu, po obu stronach, przez około 2-3 minuty. Smażymy na średnim ogniu, ponieważ za duży ogień, będzie powodował, ze placki szybko będą nam się przypalać, a w środku będą surowe, natomiast za mały ogień spowoduje, ze placki będą się rozpadać i nie będą chrupiące. Placki te, idealnie
Kulinarnie z Polką na KresachSłodkości ciąg dalszy. Ostatnio przedstawiałem moją tartę ze śliwkami. Dziś prezentuję Wam placek z musem jabłkowym i cynamonem na kruchym cieście. Ciasto idealne na jesienną porę. A nasze polskie soczyste i dojrzałe jabłka idealnie się do tego nadają. Smacznego :)Czas przygotowania: 80 min.Porcja dla 8 osóbKoszt przygotowania: 14,00 złSKŁADNIKI:1 kg jabłek250 g masła350 g mąki(...)ciasta rozwałkowujemy i wycinamy nożem paski, które układamy na musie na wzór szachownicy. Tak przygotowany placek wstawiamy do nagrzanego do 180' C piekarnika na 45 min.Po zakończonym pieczeniu placek pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok. 35 min. Przed podaniem posypujemy placek cukrem pudrem
kulinarnyJamamy gwarancje jakości i przede wszystkim świeżości produktu.Poniżej znajdują się dwa przepisy. Tortilla pszenna charakteryzuje placki wytwarzane w Hiszpanii, natomiast kukurydziana (u mnie kukurydziano - pszenna) Meksyk.Tortilla Placki -Tortilla PszennaSkładniki:500 g mąki pszennej125 g smalcujajkopół łyżeczki soli250 ml letniej wodyTortilla Placki - Tortilla Kukurydziano - Pszenna Składniki:3/4 szklanki mąki kukurydzianej1,5 szklanki mąki pszennej2 łyżki(...)oleju1,5 łyżeczki soli180 ml ciepłej wodyTortilla Placki - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy. Przykrywamy np. za pomocą miski, tak aby ciasto nie miało dostępu powietrza i odstawiamy na ok. 30 minut, aby ciasto odpoczęło.Po tym czasie formujemy niewielkie kule i rozwałkowujemy na cienkie placki. W celu otrzymania idealnie równych krążków należy
Słodka Stronaniezmiennie dążę. Dzisiejsze takie właśnie były... Pyszne, cieniutkie i meeega chrupiące. Cudo, cudo, cuuuudo...! Polecam wszystkim plackożercom ale nie tylko, dzisiejsza wersja przypadła do gustu nawet osobom, które za plackami u mnie nie przepadają. A to olbrzymi sukces. A wszystko to za sprawą zmiany techniki smażenia. Niby niewiele a różnica olbrzymia. Zawsze smażyłam w wersji light- na minimalnej ilości(...)łyżeczki soli- 2 łyżeczki ksylitolu (lub cukru)- olej kokosowy (u mnie bezzapachowy) do smażenia- ksylitol do posypania placków na talerzuZiemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Dodać jajka, sól, ksylitol i zamieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i mieszając dodawać stopniowo mąkę orkiszową. Ciasto na placki ma być lekko płynne ale niezbyt rzadkie. Mnie wyszło 300g mąki ale może być równie dobrze
Smaczne Zdrowewspomina przy drożdżowym przepisie.Ten zapach, który unosił się z piekarnika starej angielki w kuchni Babci, ciepłe, puszyste ciasto, wspaniałe chwilena wsi. To wszystko kryje się w jednym kęsie tego placka, w samym jego zapachu, w samym o nim wspomnieniu. Zwykle Karmel-itka robi placek drożdżowy z TEGO przepisu. Jest łatwe, samo się robi, wystarczy tylko wstawić godo lodówki(...)potem wyrobić i reszta czyni się sama.Tym razem Karmel-itka zrobiła zwykły placek z przepisu także babcinego, ale bez żadnego wkładania do lodówki,czyli takie zwykłe, podstawowe ciasto drożdżowe, które z dodatkiem sezonowych owoców zmieniasię w najlepszy deser świata. Ze szklanką zimnego mleka - poezja! I wspomnienia odżywają. PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI (przepis II) / przepis z babcinego zeszytu;/ ciasto
W kuchni Karmel-itkiz jabłkami. Nie wiem czemu bardziej kojarzą mi się z babcią. Pamiętam, że w dzieciństwie zdeecydowanie wolałam kuchnię mamy (bo babci na starość zdarzały się małe wpadki;), ale placki z jabłami w mojej pamięci to właśnie babcia... Składniki na placki z jabłkami zawsze mam w domu i w zasadzie mogę je robić przez cały rok. Jednak(...)więcej - pachną drzewa, liście, wilgotna trawa, drewniane skrzynie na owoce... W ostatni weekend odwiedziłam rodzinne strony i wróciłam oczywiście z torbą świeżutkich jabłek. To przesądziło sprawę - od początku tygodnia placki z jabłami jedliśmy już dwa razy, a to pewnie jeszcze nie koniec;) Składniki: 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 jajka łyżka miodu łyżka masła
Kulinarne Inspiracjepokrojone cebule. Smażymy, aż się zarumienią. Przekładamy do garnka, dodajemy wodę, tak, żeby zakrywała mięso. Dodajemy pieprz, sól, paprykę wędzoną. Gotujemy na małym ogniu godzinę-półtorej. Zagęszczamy mąką pszenną. Placki ziemniaczane: Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce- takiej najdrobniejszej, powinno powstać puree. Dodajemy(...)łyżki mąki, jajko, sól, pieprz. Mieszamy. Na gorący olej nakładamy porcję masy ziemniaczanej i smażymy placki, aż będą rumiane z obu stron. Jeśli nie chcesz placków ziemniaczanych, zajrzyj do przepisu na placki marchewkowe - zdecydowanie mniej tłusta i kaloryczna propozycja ;-) Rozliczenie: Szynka- 6zł Cebule- 1,50zł Ziemniaki-0,60zł Reszta składników ok.1zł Z podanych składników otrzymamy 4 porcje
Czerwona Porzeczkaśrednicy 28 cm, wyłożyć do okrągłej tortownicy (26 cm), wylepić dno i brzegi na 2 cm. Umieścić w lodówce na 1 godzinę. Drugą część ciasta rozwałkować na okrągły placek o średnicy 26 cm. Odłożyć na bok. Składniki na nadzienie: 500 g jabłek, umytych, wydrążonych i pokrojonych na plasterki 300 g truskawek mrożonych 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki kukurydzianej(...)mąkę. Gotować ok. 15 minut do zgęstnienia. Odstawić do wystudzenia. Rozgrzać piekarnik do 200*C . Z lodówki wyjąć tortownicę ze spodem, wyłożyć wystudzone nadzienie owocowe, wyrównać. Przykryć drugim plackiem i docisnąć, zlepić brzegi. ostrym nożem zrobić nacięcia na wierzchu ciasta. Piec 30-45 minut do zarumienienia wierzchu. Najlepszy na ciepło, ale chłodny jest równie pyszny :) (nadzienie będzie dość rzadkie
Chocolate Muffin Blogmnie ochota na te właśnie placuszki więc je zrobiłam, a i przy okazji sfotografowałam więc przepis wrócił ponownie na bloga, ale w trochę ładniejszej odsłonie :)Zapraszam więc Was na placki bananowe, na płatkach owsianych z dodatkiem soku bananowego i oczywiście bananów :)Bez mąki, mleka, jajek i cukru*, a za to pełne zdrowia i błonnika, bardzo pożywne oraz zapewniające przypływ(...)polewą czekoladową, którą zachwalałam w poprzednim poście :)))Jednak dżem czy jogurt naturalny z odrobiną miodu będą również fantastycznym dodatkiem, z resztą takie 'gołe' smakują równie wybornie! :) Placki bananowe:* płatki owsiane- 2 szklanki* banany- 2 szt.* sok bananowy- 3/4 szklanki * skrobia kukurydziana- 1,5 łyżki (lub mąka ziemniaczana)* olej kokosowy- do smażenia (lub każdy inny tłuszcz)Polewa czekoladowa
Kraina Miodem Płynącailością śliwek i polewą przygotowaną na bazie śmietanki i aromatycznego cynamonu. Do przyrządzenia kruchego spodu wykorzystałam przepis na ciasto z szarlotki, gdyż jest ono lekkie i kruche, idealne do placków z owocami.Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm. Placek ze śliwkami i polewą cynamonowąSkładniki:ciasto kruche130g mąki pszennej65g masła40g cukru pudru1 żółtko1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)polewy śmietankowej, wstawić ponownie do piekarnika, piec kolejne 25 minut lub do momentu, aż polewa na wierzchu będzie ścięta- ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia, kroić w kwadraty Placek ze śliwkami można przygotować ze zwykłą polewą śmietankową, pomijając podczas jej przygotowań dodatek cynamonu, jednakże przyprawa ta bardzo dobrze współgra z lekko kwaskowatym smakiem śliwek, a do tego nadaje
Smakołyki BerenikiDziś smażymy placki z morelami na mące bezglutenowej. Placki są oczywiście bezmleczne i bez proszku do pieczenia. Składniki : 5 jaj 3 łyżki cukru szklanka mąki ryżowej (lub mniej) spora garść suszonych moreli olej do smażenia Morele kroimy w kostkę. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki najlepiej blenderem lub mikserem. Można zmienić proporcje i dodać mniej mąki a więcej(...)moreli. Na teflonowej patelni rozgrzewamy tyle oleju, żeby zakrył dno. Nakładamy po łyżce ciasta zostawiając odstępy między plackami. Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor i przewracamy na drugą stronę. Usmażone placki odsączamy na papierowym ręczniku.Sprawdź koniecznie inne pomysły na dania bez glutenu
prawdziwe jedzenieamarantus ekspandowany, który świetnie nadaje się jako dodatek do deserów, jogurtu, mleka – do czego tylko zechcemy. Na rynku dostępna jest także mąka z amarantusa oraz ziarno. Składniki na 5 placków: Amarantus ekspandowany 6 łyżek 2 ząbki czosnku pół cebuli dymki 1 jajko garść szpinaku 40 g mozzarelli sól, pieprz Wykonanie: Czosnek, cebulę, szpinak i mozzarellę kroimy drobno, mieszamy w misce(...)przyprawami. Jeśli masa wyda nam się zbyt rzadka, możemy dodać np. mąki pełnoziarnistej. Smażymy na niewielkiej ilości oleju lub na patelni teflonowej bez tłuszczu aż się zarumienią. Uwaga – placki mogą się trochę rozwalać, dlatego trzeba je delikatnie odwracać. 1 placek zawiera
Powiedz dietom nieCzas na pyszny obiadek: PLACKI PO WĘGIERSKU SKŁADNIKI NA GULASZ: 1 kg. szynki lub łopatki, marchew, pietruszka, przyprawa do gulaszu, papryka w proszku ostra, odrobinę chili, czerwona papryka sól, pieprz Mięso pokroić w drobną kostkę, zrumienić na margarynie z odrobiną smalcu w przyprawach. Pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę i paprykę(...)dodać pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i dusić do miękkości mięsa. Następnie dodać resztę papryki,zagęstnić(łyżka mąki+ woda, można użyć fiksu do gulaszu jak kto woli). SKŁADNIKI NA PLACKI: Ziemniaki zetrzeć z cebulą mąka jajko sól, pieprz Wszystko wymieszać, piec złociste placki. Placki polać gulaszem, można dodać trochę sosu czosnkowego. SMACZNEGO
Kuchnia Beatyświetną bazą na wszelakie kebaby, wraps'y czy też przekąski. Kiedyś myślałam, że ich przygotowanie zajmuje sporo czasu ... jednak przekonałam się że są szybkie, proste i smaczne :) Domowe placki tortilli SKŁADNIKI: 250 ml mleka 3/2% 25 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki soli około 270 g mąki pszennej (tyle ile ciasto weźmie(...)kulę, wkładamy do miski którą przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut by sobie odpoczęło. Następnie ciasto dzielimy na 6 części. Każdą część wałkujemy na cienkie placki w kształcie koła (wykroiłam je dużym talerzem by były równe). Placki pieczemy na suchej, rozgrzanej patelni około 20 sekund z każdej ze stron
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipieczemy 30 minut. Po upieczeniu, jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem.Każdy owoc ma w sobie „coś”. Jeśli postawimy sobie za zadanie wyeksponowanie moreli, to najlepszym sposobem będzie oczywiście kruchy placek morelowo budyniowy. Już podczas pieczenia – zapach moreli i ciasta maślanego ściągnie hordy łasuchów do kuchni. I jedno mogę zagwarantować – jest to najbardziej kruche ciasto, godne polecenia. Smacznego(...)Wydrukuj przepisThe post Kruchy placek morelowo budyniowy appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkołyżki olejuObrane ziemniaki i umytą cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę, czosnek i szczypior drobno siekamy. Wszystko mieszamy w misce. Dodajemy mąkę, żółtka oraz bułkę tartą (aby placki był chrupiące). Botwinę dokładnie myjemy z piasku, osuszamy i kroimy w 2 cm części. Dokładamy do masy i mieszamy. Doprawiamy solą, gałką, pieprzem. Na sam koniec dodajemy do masy(...)łyżki oleju i mieszamy. Nakładamy masę łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w 180 - 190 stopniach około 15 minut, aż placki się zarumienią. Idealnie smakują z kwaśną śmietaną, serkiem śmietankowym typu Almette i z ogórkami małosolnymi :) placki w piekarnikuplacki z botwinki
Bon Appetit Małgorzatydzieciństwa. Teraz niestety nie robię placków ziemniaczanych tak często jakbym chciała, bo mąż za nimi nie przepada. Ale raz na jakiś czas robię je dla siebie :)Składniki:5-6 dużych dużych ziemniaków1 jajko1 cebulkakilka łyżek mąki (w zależności od rodzajów ziemniaków)sól, pieprzsok z połowy cytrynyDodatki:śmietanacukierco kto lubi :)Sposób przygotowania:1. Robimy placki: obrane ziemniaki ścieramy na tarce(...)małych oczkach, dodajemy jajko, posiekaną drobno cebulę oraz mąkę (moja rada - nie dajemy za dużo mąki by masa nie była zbyt gęsta ponieważ wtedy placki nie zarumienią się na złoto). Solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy.2. Smażymy placki i serwujemy z ulubionymi dodatkami - u mnie ze śmietaną i cukrem!Smacznego
Kuchnia domowa Anikońcu mogę się pochwalić najsmaczniejszym plackiem, a może tortillą.. hmm ...szczerze mówiąc, to nawet nie wiem jak to nazwać, może Wy podpowiecie?:)Wielokrotnie robiłam, zawsze coś mi nie pasowało, a to mąka, a to struktura, a to smak, jednak nie poddawałam się i dalej eksperymentowałam, aż w końcu uzyskałam ideał :)Ta tortilla jest mocno maślana, mięciutka w środku(...)dipów, a nawet można zajadać się samą- bez żadnych dodatków (taka wersja najbardziej smakuje mojemu P.)No dobra, podaję już przepis i gorąco zachęcam Was do przygotowania tego pysznego placka!Z podanych proporcji robię 4 duże placki.* mąka pszenna- 2 szklanki + do posypania* ciepła (nie gorąca!) woda- około 3/4 szklanki* przyprawy: sól, pieprz, suszone płatki chili, świeża bazylia
Kraina Miodem Płynącaziemniaki do placków zetrzeć na małych). Jeśli cukinia ma dużo miąższu w środku, to można go wydrążyć za pomocą łyżki np. do lodów, bo wtedy masa będzie za rzadka, gdyż cukinia zawiera w sobie dużo wody, albo nadmiar wody po prostu odlać, kiedy cukinia troszkę poleży. Do miski dodajemy resztę składników i smażymy na oleju rzepakowym.Usmażone placki najlepiej(...)wyłożyć na papierowe ręczniki, by pochłonęły nadmiar tłuszczu.Wskazówki:Placki z cukinii można podawać z cukrem, gęstą śmietaną czy sosem czosnkowym
upichcicgorącym oleju smażyć rumiane, nie za grube placki z każdej strony, odkładać je na ręcznik papierowy twaróg śmietankowy wymieszać z jogurtem, szczypiorkiem posiekanym, solą ziołową i podać z plackami placki z twarożkiem świetnie smakują i są syte na obiad - dzięki dodaniu tartej bułki placki są bardzo chrupiące................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjest i z czym to się je, zapytałam znajomych, czy znają jakieś zastosowania tego dziwnego warzywa. Dowiedziałam się, że da się z tego zrobić placki. Zawsze myślałam, że placki robi się tylko z ziemniaków, a tu szok. Jako że cukinia inaczej by się zepsuła, a jedzenia zawsze szkoda, postanowiłam porwać się na wyzwanie zrobienia takich placków. Było(...)rzadkie to dajemy więcej mąki. Wychodzi nam takie coś: Teraz czas na punkt kulminacyjny - smażenie. Straszne. Grzejemy olej na patelni, łyżką nabieramy po trochę ciasta i formujemy takie jakby placki. Potem pilnujemy, by to cholerstwo się nie przypaliło. Zasadniczo to by było na tyle :) Tylko lekko przypaliłam pierwszą partię, potem poszło już jak z płatka i wyszło naprawdę smacznie
Kulinarne zapędy Kokosapominięciem jogurtu wegański) oraz na przyjęcia. Przyznam, że tomatokeftedes smakowały mi jeszcze bardziej niż placuszki z cukinii, które pokazywałam Wam wcześniej tego lata. Ich zapach kojarzy mi się z plackami ziemniaczanymi, ale w smaku są inne - aromatyczne dzięki cebuli, dużej ilości ziół i odrobinie cynamonu. Uwielbiam je! Są dla mnie potwierdzeniem niesamowitości kuchni greckiej, która powoli zaczyna plasować się(...)jako moja ulubiona spośród kuchni krajów śródziemnomorskich. Placki z pomidorami z wyspy Santorini(Tomatokeftedes) Kuchnia wysp śródziemnomorskich #1 na podstawie tego przepisu na 12-14 sztuk czas przygotowania: 30 min. + 1 godz. odstawienie ciasta do lodówki Składniki: 600 g pomidorów (koktajlowych lub 3 duże pomidory) 1/2 cebuli szczypta cynamonu 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżki świeżego
Chilli Czosnek i Oliwa