Witajcie :) Chciałam Was dzisiaj zaprosić na pyszne i proste ciasto, w sumie miało go nie być bo rozłożyła mnie grypa i miałam nic nie piec, ale jak to mówią dobra gospodyni nie może zostać na niedzielę bez ciasta :) Więc jakoś się zebrałam i stworzyłam coś takiego :) Do ciasta użyłam mąki Młynów Stoisław . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 2 szklanki mąki(...)użyłam swojego domowego. Na dżemie układamy przecięte na pół banany, na bananach rozprowadzamy masę śmietanowo-galaretkową z tym że zostawiamy około 1/4 do udekorowania wierzchu ciasta. Masę przykrywamy drugim plackiem, wierzch smarujemy resztą masy. Ja na masie poukładałam jeszcze jagody ale jeśli ich nie macie to nie musicie ich dawać. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Gotowe ciasto kroimy
Sama słodycz i szczypta chilitypowo włoskiej wersji tej potrawy były brokuły - ja akurat za nimi wyjątkowo przepadam, więc rewelacyjnie mi się tu w resztę składników wpasowały. Całość zwilżona dobrą oliwą. Danie teoretyczne bardzo proste, ale jakże pyszne! Kto nie spróbuje, nie uwierzy jakie to dobre! :) 2016: Kolejną potrawą jakiej skosztowałam była kanapka z serii "Czarny Baron" pod uroczą nazwą Byk :) Również w oszałamiającej cenie(...)funkcjonalnie. 2015: Potraw degustacyjnych w ramach Weekendu Kulinarnego próbowałam w towarzystwie owocowej lemoniady , zapodanej w pokaźnym kubku-szklance 2015: Jako pierwszej spróbowałam Gryczanki w cenie 5 PLN , czyli placka gryczanego z twarożkiem i wędzonym łososiem . Danie skierowane wybitnie do bezglutenowców , choć niewątliwie nie tylko. 2015: Placuszek wielce smacznie doprawiony. Z plastrem wędzonego łososia i śmietankowym serkiem okraszonym zielenią smakował
Grunt to przepis!Bardzo prosty i szybki przepis na ciasto bez proszku do pieczenia. Idealna baza do tortów a także świetna przekąska dla najmłodszych. Składniki: mąka pszenna lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) Żółtka jaj ucieramy z cukrem a następnie powoli dodajemy mąkę (najlepiej przesiać ją przez sitko). Pod koniec ucierania ciasto(...)dnia. Korzystając z tego przepisu można tworzyć wersje smakowe ciasta, np. biszkopt pomarańczowy, kakaowy itp. Ponadto zgodnie z biszkoptowymi proporcjami piekę też małe biszkopty i smażę na oleju placki
prawdziwe jedzeniecukrem i cukrem waniliowym na sztywno następnie wlewamy lekko tężejącą galaretkę i chwilkę mieszamy. Zimny biszkopt przecinamy na pół , spodnią część przekładamy do blaszki i wykładamy krem malinowy.Przykrywamy drugim plackiem. Cytrynowe galaretki rozpuszczamy w 500 ml przegotowanej wody i odstawiamy do delikatnego stężenia. Ser przekładamy do blendera i miksujemy z 2 łyżkami cukru,nutellą i mlekiem, następnie wlewamy do galaretki
Sama słodycz i szczypta chilitakich czy innych świąt. Zupa z wędzonych jabłek i grzybów suszonych Jabłka i grzyby to symboliczne składniki, które często znajdują się na wigilijnym stole. Z jabłkami sprawa jest prosta, bo używane były one do przystrojenia czy to samej choinki czy jej pierwowzoru. Z grzybami sprawa jest ciekawsza. Puste miejsce, które jest trzymane przy stole było przygotowane dla ducha jakiegoś(...)Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąki oraz trochę oleju i ugniatamy jednolite ciasto, które nie będzie lepiło się do rąk. W razie potrzeby dodajemy mąki lub wody. Formujemy OKRĄGŁY placek. Do koncentratu dodajemy trochę wody oraz oregano i tak przygotowanym sosem smarujemy spód pizzy. Cebulę kroimy w plasterki i układamy na spodzie. Całość wkładamy do nagrzanego do 200 stopni
Kryzysowa Książka Kucharskadrożdżowe trójkąty z nadzieniem, w którym główną rolę odgrywają banany. Z racji, że lubię wszystko, co bananowe, z przyjemnością wykorzystałam je jako najważniejszy składnik. To jeden z tych prostych przepisów (o ile ciasto drożdżowe nie stanowi dla Was problemu), które można wykorzystać, gdy chcemy urozmaicić np. śniadanie lub potrzebujemy przygotować słodką przekąskę do pracy czy do szkoły. Z podanych proporcji(...)kilka minut, co jakiś czas mieszając, pod koniec dodać cynamon oraz czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia się - gotowe nadzienie ostudzić - wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić - ciasto rozwałkować na placek, podsypując mąką - placek podzielić nożem na dość duże kwadraty - na środku każdego kwadratu ułożyć nadzienie bananowe, kwadrat złożyć na pół, jakbyśmy lepili pierogi, zlepić brzegi ciasta - powstałe trójkąty
Smakołyki BerenikiOstatnio u mnie praca i praca :) postanowiłam dzisiaj zrobić sobie wolny dzień od ogrodu i troszkę popisać. Mam dla Was pyszne i proste ciasto o nazwie wiśniowiec. Ciasto nie jest za słodkie, lekko kwaskowe, najlepiej jeśli użyjecie do niego takiego swojskiego dżemu z kawałkami owoców, ten kupny jest za słodki i nie da takiego efektu. Szybko się je przygotowuje(...)sztywno. Do blaszki przekładamy spodnią część ciasta, na nią wykładamy kwaśny dżem wiśniowy najlepiej swojski z kawałkami wiśni.Na wiśnie wykładamy większą część masy i przykrywamy górnym plackiem kakaowym.Wierzch smarujemy resztą may i posypujemy pokruszonym ciastem. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej godzinkę. Życzę udanych wypieków i smacznego :) Asia. Ciasto podałam na talerzyku z Galerii
Sama słodycz i szczypta chiliProsty pomysł na ciasto. Biszkopt czekoladowy przełożony budyniem i masą kajmakową. Ciasto najlepiej upiec w okrągłej formie i podawać w formie tortu. Jest dość słodkie ze względu na kajmak. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżeczki kakao(...)przepisem na opakowaniu. Biszkopt przekroić ostrym nożem na 3 równe części. Na spodzie ciasta rozsmarować 1/2 masy kajmakowej oraz 1/2 przygotowanego, lekko przestudzonego budyniu. Budyń wykładać na środek placków, zostawiając brzegi pokryte tylko kajmakiem (żeby po dociśnięciu biszkoptem budyń nie wypłynął). Czynność powtórzyć z drugim plackiem biszkoptu i całość przykryć ostatnią warstwą ciasta. W garnku rozpuścić na małym ogniu wszystkie
BullioProsty pomysł na ciasto. Biszkopt czekoladowy przełożony budyniem i masą kajmakową. Ciasto najlepiej upiec w okrągłej formie i podawać w formie tortu. Jest dość słodkie ze względu na kajmak. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżeczki kakao(...)przepisem na opakowaniu. Biszkopt przekroić ostrym nożem na 3 równe części. Na spodzie ciasta rozsmarować 1/2 masy kajmakowej oraz 1/2 przygotowanego, lekko przestudzonego budyniu. Budyń wykładać na środek placków, zostawiając brzegi pokryte tylko kajmakiem (żeby po dociśnięciu biszkoptem budyń nie wypłynął). Czynność powtórzyć z drugim plackiem biszkoptu i całość przykryć ostatnią warstwą ciasta. W garnku rozpuścić na małym ogniu wszystkie
Bulliodanie pochodzi z kuchni włoskiej bardzo bliskiej memu sercu a przede wszystkim podniebieniu. Jest to bardzo prosty, bezglutenowy i lekki posiłek o zadziwiającym lekko wyczuwalnym serowym posmaku mimo jego braku. Źródła podają, że pochodzi on z okoli Livorno, gdzie przekłada się nim chleb i zwyczajowo nosi nazwę 5 e 5, bo kiedyś chleb kosztował 5 centów, a ciecina to drugie(...)niej równomiernie podsmażoną cebulę i posiekany rozmaryn. Piecz w temp. 190-200 C przez około 25 minut. Smacznego! OLYMPUS DIGITAL CAMERA Artykuł Cecina z cebulą czyli ciecierzycowy wytrawny placek z cebulą pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfkawy lub do zabrania na wiosenny piknik. A jeśli tak jak ja jesteście fanem drożdżowego ciasta, zapraszam Was serdecznie do zobaczenia wpisów z przepisami na tradycyjny domowy placek drożdżowy z owocami , drożdżowych babeczek np. z rabarbarem lub z czekoladą lub ciasta drożdżowego w wersji czeko (takie cuda!). Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 50 g drożdży(...)mące, żeby nie przyklejała się do ciasta. Drożdżówki wypełniamy serem, owocami i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nastawionym na 160 stopni. Gotowe drożdżówki możemy dodatkowo polukrować prostym lukrem zrobionym z wody i cukru pudru. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Drożdżówki z serem i malinami pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY
Ciastkozercyszybko zagniatamy ciasto, dodając pod koniec pokrojone listki werbeny. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki aby stężało. Następnie wałkujemy ciasto na blacie posypanym mąką na cienki placek. Wykrawamy dowolne ciasteczka. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 180st. do ładnego zrumienienia 10-15 minut
Leśny ZakątekCoś dla miłośników prostych, szybkich dań, których bazą są ziemniaki. Doskonale sprawdzą się tu też ziemniaki z dnia poprzedniego, czyli nie marnujemy jedzenia. Kotleciki ziemniaczane mogą stanowić samodzielne danie lub dodatek do dań mięsnych. Kto jak lubi J SKŁADNIKI NA CIASTO: · kilo ugotowanych ziemniaków · 1 duże jajko(...)ziemniaczanej. Z ciasta ziemniaczanego odrywać niewielkie kawałki. Początkowo rozpłaszczyć każdą cześć w dłoniach, a następnie rozciągnąć na talerzyku wysypanym bułką, tak aby nie kleiły się w dłoni. Na placku ułożyć sporą łyżkę farszu, uważając aby farsz nie dochodził do brzegów, bo ciasto się po prostu źle sklei. W dłoniach nadać kotlecikowi odpowiedni (kolisty) kształt, pilnując aby farsz nie wychodził
Calzonella.com