choć jednego kawałeczka. Zawsze myślałam, że samodzielne wykonanie sezamków jest bardzo trudne i rezygnowałam. W końcu górę wzięła moja ciekawość i upór, że co ja nie zrobię takiego prostego przepisu. Powiem, że się opłaciło, bo sezamki wyszły pyszne i bardziej mi smakowały niż te ze sklepu. Trudnym momentem podczas przygotowania jest sam koniec, gdy bardzo szybko trzeba wałkować jeszcze(...)wymieszać i po chwili zdjąć z palnika. Następnie wsypać sezam, szybko wymieszać, aby masa była jednolita. Gorącą masę szybko wyłożyć na papier, przykryć drugim arkuszem papieru i rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm. Od jeszcze ciepłego placka odkleić koniecznie papiery (gdy wystygnie będzie to bardzo trudne) i ostrym nożem pokroić go na małe prostokąty
Kuchcik gotujeMini galette z bananami i chrupiącym musli Prosty, pyszny bananowy deser z chrupiącym musli. Z tego przepisu możecie oczywiście przygotować również tradycyjną tartę (22 cm), ale ja polecam Wam spróbować tą wersję. Takie galette możecie urozmaicić również w inne owoce np. jabłka i dodać odrobinę czekolady startej na tarce. Tu można próbować różnych wariantów, zachęcam do eksperymentowania Spróbujcie. Do przygotowania(...)folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę lub na krócej do zamrażalnika. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na silikonowej macie (można odrobinę podsypać mąką). Placki ciasta powinny być większe niż deserowy talerzyk. Na środek każdego placka układamy deserowy talerzyk, lekko dociskamy aby wyznaczyć kształt koła. W to miejsce układamy plasterki bananów i posypujemy
Słodkie okruszkikażde „zwykłe ciasto”, wystarczy pokroić je w mniejsze porcje niż dla dorosłych. Moim sprawdzonym sposobem na podanie lub zabranie ciasta na szkolną imprezkę jest umieszczenie małych kawałków placka w foremkach do babeczek. Wystarczy pokroić ciasto w zgrabne kwadraciki i ułożyć je w papierowych papilotkach, wówczas dzieci mogą się nim zajadać nawet bez użycia talerzyków. Na zdjęciu jest
Blog z ApetytemŚwiąteczna biesiada przy stole nie obędzie się bez pysznej makowej strucli, tym razem z dodatkiem dwukolorowego ciasta drożdżowego, jest prosta w przygotowaniu, bez trudu poradzi sobie z nią każdy. Przepis na dwie średnie strucle. Składniki: Ciasto: 65 dag mąki pszennej tortowej 35 g świeżych drożdży 350 ml mleka 3,2% 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 120 g cukru ½ łyżeczki pasty(...)puszki wyłożyć do miseczki, dodać jedno całe jajko, skórkę z pomarańczy oraz mielony migdały, całość wymieszać. Przygotowanie strucli: Ciasto białe podzielić na dwie części rozwałkować na dwa prostokątne placki, z ciasta czerwonego zrobić w rekach ruloniki rozłożyć na ukos na białym cieście co 10 cm lekko spłaszczyć wałkiem rozsmarować równomiernie masę makową -zostawiając około 2 cm od brzegów, całość
Wanilia i KardamonPyszna, krucha tarta z jabłkami zatopionymi w śmietankowej masie pachnącej wanilią... Wprost rozpływa się w ustach! Szybka, prosta i z łatwo dostępnych składników. Często gości w naszym domu, kiedy potrzebuję ciasta na szybko, bo mają wpaść goście. Przepis zaczerpnięty z programu Pascala Brodnickiego "Po prostu gotuj" z małymi modyfikacjami. Składniki: 20 g cukru pudru 4 jajka (w tym 2 żółtka(...)łyżki cukru i całość krótko wymieszaj mikserem. Laskę wanilii rozkrój wzdłuż i wyskrob pestki, a następnie przełóż je do masy i wymieszaj. Schłodzone ciasto rozwałkuj na dość cienki placek. Wysmaruj foremkę masłem lub spryskaj spray'em. Nawiń ciasto na wałek i przełóż delikatnie do formy, powoli rozwijając. Wylep dokładnie formę ciastem, aby dobrze przylegało do jej brzegów. Odetnij kawałki
MyCookBook.plPod koniec kwietnia miałam przyjemność, a właściwie moje pociechy ją miały – bo to one były testerami ;), wziąć udział w projekcie Danonków na platformie TRND, który
Słodkie okruszkiletnie upały proponuję ziołową pizzę z pomidorami i mozarella. Pizza to proste danie, Do tej pizzy wykorzystałam świeże zioła jak oregano, pietruszka i bazylia. Proponuję również użyć koktajlowych pomidorów w różnych kolorach. Nie jest to typowa pizza zapiekana z serem . Jest to pizza dla smakoszy mozzarella. Lubię mozzarella, kiedy jest ciągnąca, więc układam ją już na upieczoną gorącą pizzę(...)czasie wyjmij na oprószony mąką blat czy stolnicę i złóż kilka razy. Pozostaw pod przykryciem na 10 minut, po czym podziel ciasto na 3 porcje i uformuj okrągłe placki. Z podanego przepisu zrób pomidorowy sos . Do tej pizzy potrzebujesz połowę porcji. Posmaruj placki sosem, ułóż pomidory przekrojone na pół. Posyp posiekanymi ziołami i włóż do nagrzanego piekarnika
codojedzeniaPasta ze słonecznika i suszonych pomidorów to przepyszne, a w wykonaniu proste smarowidło do pieczywa, bardzo fajna alternatywa dla masła - cena masła oszalała, więc trzeba sobie jakoś radzić ;) ja akurat przygotowałam ją po raz pierwszy nie ze względu na widok sklepowej metki obok masła, a dlatego, że po spróbowaniu pasty kupionej w markecie (bardzo drogiej jak na opakowanie 115g) zobaczyłam(...)jest w słoikach na tyle mało, że nie zmienią znacząco smaku całości). Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów to doskonałe smarowidło do chleba, ale nie tylko. Możesz posmarować nią placki tortilli lub wytrawne naleśniki przed nałożeniem nadzienia, możesz posmarować rozbite mięso na roladki, nawet użyć zamiast sosu pomidorowego do pizzy - ogranicza Cię tylko wyobraźnia ;) Pasta może stać w lodówce
Kolorowy Przepisownikindziej na wytrawny drożdżowy wianuszek . Nadziewany wyśmienitym kremowym serkiem z nutą pomidorów i bazylii, smaku dopełnia szynka parmeńska i czerwona cebula-pierwsze wrażenie ....….przecież to takie proste ! Tak, właśnie tak, ma być prosto i smacznie ale z fantazją, dajmy się ponieść wiosennemu nastrojowi , przecież to nic trudnego iść do kuchni zrobić ciasto drożdżowe i zapleść(...)jajko, dolać resztę wody, posolić, wlać oliwę i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie ponownie zagnieść i rozwałkować na prostokątny niezbyt cienki placek. Nadzienie: Kremowy serek rozmieszać ze śmietanką, szynkę parmeńską pokroić na mniejsze kawałki, cebulę obrać i drobno posiekać. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować serek, posypać cebulką i rozłożyć szynkę parmeńską, doprawić
Wanilia i KardamonPrzekładaniec makowy Lekki biszkopt makowy, przełożony prostą puszystą masą budyniową, jest świetną alternatywą dla ciężkich makowców. I co najważniejsze, robi się go błyskawicznie, i macie pewność, że na pewno się uda. Składniki: biszkopt makowy: 3 jajka 3/4 szklanki cukru pół szklanki suchego maku 1 szklanka mąki 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa budyniowa(...)się mleka i chwilę pogotować aż powstanie jednolity budyń. Ostudzić. Masło utrzeć. Dodawać po jednej łyżce budyniu ciągle miksując. Ciasto przekroić na 2 blaty. 3/4 masy wyłożyć na spodni placek, przykryć drugim plackiem, wyłożyć pozostałą część masy i wyrównać. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać i gorącą wylać na ciasto. Wierzch udekorować płatkami migdałów. Smacznego
na moim stole...uwielbiam po południu napić się dobrej kawy. A do kawy idealnie pasuje coś słodkiego, prawda? ;)Najłatwiej skoczyć do sklepu za rogiem po paczkę ciastek lub czekoladę. Szybkie, proste i niekłopotliwe. Ja wolę sama coś upiec. Przynajmniej wiem co jest w środku :)))Dzisiaj zapraszam Was na Miśka Owocowego.Ciasto łatwe i w sumie szybkie. Bałaganu w kuchni też wielkiego(...)zacznie brązowieć.Na krem potrzebujemy:500 ml śmietany kremówkipaczka kremu śmietankowego (ja użyłam dr.Oetker)400 gram mieszanki owocowej mrożonejŚmietanę ubijamy, pod koniec dosypujemy krem i ubijamy jeszcze chwilę.Upieczone placki obkrawamy, aby każdy był jednakowy. Każdy z placków smarujemy kremem, na którym układamy owoce. Ostatni placek smarujemy tylko kremem, bez owoców. Obsypujemy go pokruszonymi (lub zmielonymi w blenderze
Codzienna kuchnia niecodziennaNie znam osoby która powie że nie lubi frytek. A jeśli słyszę (albo czytam) u kogoś ostro trenującego że ziemniaki to samo zło, śmieję się pod
Karo in the Kitchensprawdziły się w roli mąki. Nie przepadam za nimi w formie po prostu płatków, dlatego mielę je sobie na mąkę i wykorzystuję właśnie do takich placuszków, omletów czy ciast. Placki są wegańskie, bardzo delikatne i mięciutkie. Z dość wyraziście wyczuwalną obecnością banana. Dodałam do nich kolejny miks superfoods z oferty Biokulturalni . Tym razem jest to Rebulid , którego głównym składnikiem(...)samym urozmaicając i wzbogacając naszą dietę w cenne składniki. Każdy produkt jest ekologiczny , pozbawiony wszelkich sztucznych dodatków, jak wypełniacze, barwniki, konserwanty, a także słodziki. Skład jest prosty, co ważne naturalny , a same składniki powstały w procesie suszenia bądź liofilizacji , dzięki której zatrzymują znaczącą część odżywczą surowca. W dzisiejszym przepisie użyłam mixu Rebulid , którego skład
Zdrowie na języku :Prozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, ostudzić, zmiksować ze śmietaną. Polewa: 1 puszka gotowej masy kajmakowej paczka płatków migdałów Wykonanie : Kremem śmietankowym przełożyć dwa ostudzone placki. Na wierzchu rozsmarować masę kajmakową, posypać płatkami migdałów. Przechowywać w lodówce. Placki przełożyłam masą dzień przed podaniem. Polecam i życzę smacznego !:) Zachęcamy
cucinareinnymi mleko, bez którego nie wyobrażam sobie życia. Jednak ciągle pozostaję otwarta na wszelkie odmiany tego napoju, i po najbardziej popularnym mleku roślinnym -sojowym przyszedł czas na Mleko owsiane. Proste w wykonaniu i całkiem smaczne. Ja zrobiłam je na dwa sposoby i próbowałam określić ich smak i inne aspekty, głównie jeśli chodzi o wykorzystanie w kuchni. Może jakaś osoba rozpoczynająca(...)wydobyć jak najwięcej płynu z ziaren. Mieszamy. Przed użyciem wstrząsamy, gdyż naturalnie wystąpi proces sedymentacji(opadanie na dno cięższych cząsteczek). Mleko takie nadaje się do : -Naleśników, gofrów placków -zabielania kawy -jako baza do koktajli Z czystym sumieniem polecam
vaniliowoczekoladowa