placek prosty - 2558 przepisów (strona:129/171)

Libański omlet oraz recenzja ksiażki "Jajko" 129

tego działu przygotowałam libański omlet o którym napisze trochę niżej.  Następnie mamy plackowate i naleśnikowate oraz dwie zupy dla kontrastu.  Jak sam nazwa wskazuje przewagę mają placki, racuchy, bliny, zapiekanki aż w końcu naleśniki. Na słodko a także na wytrawnie.  Ostatni dział to słodkości i słabości czyli moje ulubione desery. Znajdziemy tam m.in. chlebek bananowy, sosy(...)talerz, za pomocą drugiego talerza przekładamy o na drugą stronę i znów na patelnię, drugą niż wcześniej stroną. Podsmażamy jeszcze chwilkę i ściągamy z ognia.  Smaczny i prosty obiad w kilka chwil gotowy, dodatkowo ze składników które każdy z nas ma w domu.  Smacznego!  Tytuł; Jajko Autor; Kasia i Zosia Pilitowskie Wydawnictwo; Buchmann Ilość stron; 187 stron

Radość kipiąca uśmiechem.
Oryginalna Włoska Pizza - Margherita 266

Oryginalna włoska pizza charakteryzuję się bardzo cienkim chrupiącym ciastem. Klasyczna Margherita składa się z pomidorów, mozzarelli, bazylii, oliwy z oliwek, niekiedy również z oliwek. Najlepsza mąka

Słodka Strona
Czekoladowe muffinki z kremem pomarańczowym na Walentynki 213

Proste w przygotowaniu muffinki w kształcie serduszek, są mięciutkie, wilgotne i mocno czekoladowe. Ozdobione kremem pomarańczowym o intensywnym smaku i kolorze. Muffinki przygotowałam z okazji Walentynek, ale są tak smaczne, że na pewno zagoszczą na moim stole nie jeden raz :) MUFFINKI: 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 3/4 szklanki cukru(...)bąble powietrza. Odstawić do wystudzenia. Muffinki wyrosną z górką, którą należy ściąć. Okruchy (100gramów) rozdrobnić i połączyć z czekoladą rozpuszczoną nad kąpielą wodną. Na płaskiej powierzchni zrobić z ciasta placek, a kiedy czekolada zwiąże, wyciąć małe serduszka. Krem pomarańczowy nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówką małej gwiazdy i wycisnąć na muffinki. Na wierzch nałożyć małe serduszka, ozdobić lukrem

https:KKuchniaMniam
Rodzaje mąk bezglutenowych 155

białym pyłem tym razem weźmiemy pod lupę mąki bezglutenowe...Sama muszę się wiele nauczyć w kwestii diety bezglutenowej, na pewno nie bedzie to proste zwłaszcza na początku..Nawet tak prosta rzecz jak zakupy, kiedyś wchodziłam do sklepu pyk pyk, pyk i potrzebne rzeczy znajdują się w koszyku.... a teraz wędrówka po sklepie zajmuje mi trochę czasu...Zazwyczaj odbywa się(...)uzyskania mąki. Mąka ryżowa jest bardzo dobrym zamiennikiem dla mąki pszennej.Mąka ryżowa znajduje zastosowanie przy produkcji pieczywa oraz papieru ryżowego. Coraz częściej jest wykorzystywana do przyrządzania makaronu, ciast, placków czy ciasta naleśnikowego3.Mąka SojowaCharakteryzuje się lekko orzechowym posmakiem, który staje się bardziej wyrazisty po krótkim prażeniu ziaren soi. Mąka ta jest miałka i puszysta. Wypieki wykonane z mąki sojowej

NaKońcuJęzyka
Koreczki naleśnikowe 158

Sylwester był wprawdzie 3 tygodnie temu, ale dopiero teraz mam czas dodać post związany z przekąskami jakie przygotowałam dla naszych gości w sylwestra. Cały stół złożony

Justa próbuje gotować
Pierogi z kurkami i pietruszkowym masłem 198

Pierogi z kurkami to super pierogowy rarytas, idealne pierogi na lato. Wyjątkowo niekłpotliwe i  proste do przygotowania. Umyte kurki (jak szybko i sprawnie oczyścić kurki czytaj tutaj ) posiekać, podsmażyć kilka minut z cebulką i farsz gotowy. Mój farsz składa się z samych grzybków, ponieważ nie chciałam zagłuszyć delikatnego, wykwintnego smaku kurek. Ciasto polecam z  tego przepisu . Dzisiejsze pierogowe(...)wyłożyć ciasto na blat i gdyby nadal się kleiło podsypać mąką i ręczne zagnieść plastyczne, gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut, by odpoczęło rozwałkować 2 cienkie placki. Wykrawać szklanką lub foremką krążki, nakładać po 1 łyżeczce farszu i dokładnie zlepiać brzegi. Odkładać na ściereczkę w międzyczasie zagotować garnek z osolona wodą. Pierogi gotować w 2 partiach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PIERNIKOWE CLAPTRAPY – BORDERLANDS – szwedzkie pierniki korzenne Pepparkakor 178

Święta bez pierników – nie ma mowy! Jeśli lubicie ekspresowe przygotowania do Świąt, ten przepis jest idealny, gdyż pierniki można jeść w dzień pieczenia, chociaż na drugi

Nerds Kitchen
Krążki cebulowe – jak przygotować 164

Krążki cebulowe to idealny dodatek do mięs, jako przystawka lub zamiennik chipsów. Bardzo prosty przepis, który wykonasz w niecałe 30 minut. Poniżej przedstawiam listę potrzebnych produktów

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto miodowe- słodkie weekendowe szaleństwo! 368

Słodkości, słodkości! Dla miłośników miodu, orzechów włoskich i budyniu :) Pięknie pachnie i wygląda. Smak wyborny :) Ciasto, które wymaga większego zaangażowania od autora niż np w przypadku

Tagebuch po polsku
BAZYLIOWY CHLEBEK ODRYWANY 140

pastę. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dno tortownicy o średnicy około 24-25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy go na stolnicy na placek o wielkości około 40 x 40 cm. Placek z obu stron smarujemy przygotowanym pesto, rozprowadzając go dokładnie po całej powierzchni. Następnie tniemy ciasto na 6 pasków mniej więcej

Kuchnia MagdaLeny
KARPATKA 549

Piecz je przez około 20 -22 minuty na złoty kolor . W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika , ponieważ ciasto opadnie. Po upieczeniu czynność powtórz z drugą częścią ciasta (pierwszy upieczony placek po kilku minutach zdejmij z blachy, opłucz, wysusz, posmaruj ponownie masłem i wysyp mąką). KREM: Najpierw należy ugotować budyń. W tym celu w garnku z grubym dnem zagotuj

Słodko-Słony Świat Ilony
Zdrowa żywność od Bio-rytm :) 136

Pestki dyni najbardziej lubię w wersji chrupkiej, gdzie tą chrupkość nabierają podczas prażenia na suchej patelni. Wtedy świetnie sprawdzają się jako przekąska. Ponad to dodaje je także do owsianek, placków, wypieków, sałatek czy zup. Odznaczają się wysoką zawartością magnezu, fosforu i cynku.  MIGDAŁY BLANSZOWANE  Muszę przyznać, że to moje pierwsze migdały tego rodzaju. Bardzo lubię te zwykłe(...)Niekiedy służą mi za słodką przekąskę.  PASZTET SOJOWY Bardzo lubię poznawać nowe smarowidła wegańskie, także z zainteresowaniem podeszłam do poniższego produktu. Pasztet sojowy z koperkiem ma dobry i prosty skład: soja, woda, olej roślinny, koperek, cebula, przyprawy i sól morska. Wszystko pochodzi z upraw ekologicznych. Smakował mi, choć myślałam, że obecność koperku będzie bardziej wyczuwalna, tutaj nie czułam

Zdrowie na języku :P
Piernik staropolski dojrzewający - do przygotowania już dziś 150

Najlepszy z polskich pierników, miękki, rozpływający się w ustach, przepełniony korzennym aromatem   😋 Można go przełożyć powidłami, marcepanem lub masą orzechową, można polukrować lub oblać czekoladą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Łabędzi puch 61

Goście nie uwierzą z czego jest masa do tego ciasta ... sama nie wierzyłam - masa z bułki to niemożliwe ... Prosty przekładaniec, który świetnie się prezentuje na małych przyjęciach:) W telegraficznym skrócie biszkopt, dżem z czarnej porzeczki dla przełamania slodyczy, rozpływająca się w ustach masa i kokosowa posypka ... mniam. Polecam i życzę smacznego. Inspiracja do przepisu z moimi(...)szybciej ostygnie i bułka lepiej się rozprowadzi). Masło utrzeć mikserem na puch, dodając po łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników. Biszkopt przekroić na 2 placki. Pierwszy posmarować dżemem i wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Można zostawić trochę na boki. Przygotować posypkę : Składniki do posypki kokosowej najlepiej jest przesmażyć

cucinare
Łabędzi puch 357

Goście nie uwierzą z czego jest masa do tego ciasta ... sama nie wierzyłam - masa z bułki to niemożliwe ... Prosty przekładaniec, który świetnie się prezentuje na małych przyjęciach:) W telegraficznym skrócie biszkopt, dżem z czarnej porzeczki dla przełamania slodyczy, rozpływająca się w ustach masa i kokosowa posypka ... mniam. Polecam i życzę smacznego. Inspiracja do przepisu z moimi(...)szybciej ostygnie i bułka lepiej się rozprowadzi). Masło utrzeć mikserem na puch, dodając po łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników. Biszkopt przekroić na 2 placki. Pierwszy posmarować dżemem i wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Można zostawić trochę na boki. Przygotować posypkę : Składniki do posypki kokosowej najlepiej jest przesmażyć

cucinare