zamieszkam we wschodniej części Polski, gdzie kartacze na stole, są czymś powszednim. Wtedy patrząc na moje koleżanki Litwinki, które szybko i zręcznie przygotowywały cepeliny, wydawało mi się to bardzo proste. Dopiero, gdy sama zaczęłam eksperymentować z tym daniem, okazało się że wcale nie jest to takie szybkie i banalne. Szybkie to może być na drugi dzień, gdy tylko sobie odsmażymy(...)łyżkę, maksymalnie 2 łyżki skrobi ziemniaczanej. Z ciasta uformować kulki wielkości zielonego orzecha włoskiego. Każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, wyłożyć porcję mięsa mielonego (solidna łyżka powinna starczyć)na środek placka, ciasto zlepić z każdej strony tak by oblepić mięso i formować podłużne kluski. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Do garnka wrzucać delikatnie po 3-4 cepeliny i gotować
na moim stole...Szukałam idealnego, prostego no i oczywiście w miarę taniego przepisu na rurki z kremem. No i oczywiście grzebiąc w internecie znalazłam wiele identycznych przepisów tak wiec zrobiłam według najsłynniejszego przepisu na rurki z kremem. Powiem wam ,że jak już kupować "formy" do rurek z kremem to lepiej kupić dwie paczki - robota idzie o wiele szybciej :) Składniki są rozpisane na dużą(...)niego masło i miksujemy na puszysty krem na najwyższych obrotach. Kiedy krem będzie gotowy wkładamy go do lodówki a zajmujemy się naszym ciastem na rurki :) wałkujemy ciasto na cienki placek podsypując ciasto mąką. W przepisie który znalazłam autorka mówi o krojeniu pasków 1,5 cm na 2 cm długości. Ja kroiłam dość długie paski i kiedy mi pasek zakrywał
W Moim Magicznym Domumigdałowym biszkopcie, przełożony masą maślano budyniową i marmoladą z moreli. Tort ozdobiony migdałowymi ciasteczkami amaretti… Po prostu niebo w g…Bardzo efektowny i bardzo smaczny tort migdałowy, prosty w przyrządzeniu. Każda domowa gospodyni z nim sobie poradzi. W miarę słodki tort z dodatkiem morelowego dżemu, która nadaje mu orzeźwiający smak. Tort udekorowałam małymi ciasteczkami amaretti. Można je kupić(...)Wstaw do nagrzanego piekarnika na 160ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 175ºC). Piecz biszkopt przez około 35 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź. Ostudzony biszkopt przekrój na 3 placki. 200 gram suszonych moreli zalej wrzątkiem. Odstaw na godzinę. Odlej wodę (zachowaj do rozcieńczenia dżemu) i zmiksuj. Jeśli dżem jest za gęsty dodaj wody. Ugotuj budyń. W małym rondelku
codojedzeniaMoim zdaniem to ciasto jest idealne. Po pierwsze można je robić przez cały rok w przeciwieństwie do niekórych ciast z owocami. Po drugie wbrew pozorom jest naprawdę proste i wcale nie aż tak pracochłonne. Po trzecie świetnie się prezentuje więc nadaje się do serwowania gościom. Kolejny świetny przepis ze strony Moje Wypieki jedyne co zmieniłam to zamiast posiekanych(...)rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, ostudzić, zmiksować ze śmietaną. Polewa: 1 puszka gotowej masy kajmakowej paczka płatków migdałów Wykonanie : Kremem śmietankowym przełożyć dwa ostudzone placki. Na wierzchu rozsmarować masę kajmakową, posypać płatkami migdałów. Przechowywać w lodówce. Placki przełożyłam masą dzień przed podaniem. Polecam i życzę smacznego !:) Zachęcamy
cucinareBardzo prosty i pyszny tort czekoladowy z migdałami, z książki „praktyczny kucharz warszawski” z 1878 roku. Mam oryginał wydania VII, niestety roku wydania nie znam. W 1889 roku ukazało się VIII wydanie. Czyli przepis jest bardzo stary, a zaskakujący smakiem, prostotą i, co teraz bardzo modne, bezglutenowy. Podaję przepis na połowę porcji. 200 g migdałów (nie zdejmujemy skórki(...)gotującą się wodą). Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru pudru. Do ubitej śmietany stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Ciasto przekroić w poprzek na dwa placki. Ja obkrawam brzegi ciasta. Na jednym placku ułożyć 2/3 kremu. Przykryć drugim plackiem. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu. Można rozsmarować równo, pod „linijkę”, ale można zrobić to „niedbale”. Otrzymamy wówczas
królestwo garówwłaśnie 20 gram teraz mi było potrzebne. Więc tylko wyjąłem z zamrażalnika zawiniątko i po problemie. Na oko tylko musiałem odmierzyć 120 g masła. Ale to było proste. Podzieliłem kostkę masła na równe porcje, wziąłem tyle ile trzeba i gotowe :) No dobra, zgromadziłem wszystkie składniki i wziąłem się do roboty. Dodam jeszcze, że przepis Liski nieznacznie zmodyfikowałem(...)folią spożywczą i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnnie wyjmujemy na stolnicę (możemy ją lekko posypać mąką) i dzielimy na 15 części. Każdą część wałkujemy na w miarę cienki placek i wypełniamy nadzieniem. Zawijamy, formujemy bułkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pewnie trzeba będzie to na dwa razy zrobić, chyba, że ktoś ma dwie blachy
Marder&Marder Manufacturesię zapowiada. Nominuję więc za gorzki smak, ale również za uśmiech przez łzy. No i jeszcze za te ciasta o naprawdę wyśmienitych nazwach.Z czym serwować?Polecam szarlotkę lub inny placek. Kruche ciasto i wymyślne masy obowiązkowe. 3. Julie i Julia (2009)Jednym zdaniemNigdy nie jest za późno, by podążać za swoimi marzeniami.Uzasadnienie nominacjiUwielbiam ten film za wszystko(...)prowadził i powrotu do kulinarnych korzeni i fascynacji. Opowieść o odnajdywaniu siebie w wieku, w którym człowiek zdążył się już zagubić w prozie życia. Film okazał się być dość prostą historią z cyklu kina drogi, gdzie główny bohater miota się między karierą, rodziną, własnymi ambicjami i wyobrażeniami o tym kim być powinien, a tym kim tak naprawdę jest. Można obejrzeć
W kuchni wieczorembardziej skomplikowane, wymaga sporo czasu, duzo sily i mnostwa cierpliwosci. W zagniecenie ciasta, a nastepnie jego rozwalkowanie trzeba wlozyc sporo sily - rece bola mnie jeszcze dzis. Natomiast wyciecie prostych platow ciasta, a z nich rownych kwardacikow graniczy z niemozliwoscia. Dlatego tez, jak mozecie zobaczyc na zdjeciach, u mnie kazdy pierozek jest innej wielkosci i ksztaltu;) Jestem natomiast bardzo(...)cytryny sol i pieprz do smaku. Wszystko dokladnie wymieszac na jednolita mase. Przygotowanie ravioli: Stolnice delikatnie popruszyc maka, ciasto podzielic na mniejsze czesci i rozwalkowac na bardzo cienki placek. Kolkiem do wycinania faworkow wyciac pasy ciasta, na jednym ulozyc farsz, brzegi delikatnie posmarowac niewielka iloscia wody, przykryc drugim pasem ciasta, lekko przyciskajac, aby ciasto sei zlepilo, kolkiem poprzecinac
Codzienne Gotowaniemomencie możemy przejść do przygotowania mięsa i krojenia innych składników ) Kiedy ciasto już będzie odpowiednie, wyrabiamy je ponownie 2 minuty i dzielimy na 8 części. Z każdego kawałka formujemy placki o średnicy ok. 13 cm i grubości 1 cm. Układamy je na papierze do pieczenia. Po czym smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu. Odstawiamy tak przygotowaną blachę(...)wyłączeniu parowaru i upieczeniu bułek, możemy tworzyć naszego burgera :) Na bułkę układamy sałaty, kotleta, cebulę, plastry papryk, salsę mango z pomidorkami i na wierzch kładziemy kiełki buraka. Niby prosty burger, a wyszedł mi chyba najdłuższy przepis w historii :) Albo tak mi się wydaję, przez to, że ostatnio tych nowych przepisów bardzo mało i trochę odzwyczaiłem się od pisania. Jesteście ciekawi
Parowar Facetajakieś dobre, inne niż zwykle ciasto na 1 listopada, ponieważ w ten dzień zwykle mamy gości. Podczas porządków w "cukierniczej spiżarni" znalazłam kilogramowy baton pysznej chałwy, więc wybór był prosty. Wyszło pyszne, mocno chałwowe, z ciekawym przełamaniem smaków galaretką z brzoskwinią. Polecam! :) Składniki: (na blaszkę 24x32cm) BISZKOPT: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka ekstraktu waniliowego(...)Pierwszy blat ciasta włożyć do blaszki w którym się piekło, nasączyć zalewą z brzoskwiń, położyć na niego 2/3 kremu. Polać tężejącą galaretką, odstawić do całkowitego zastygnięcia. Następnie przykryć drugim plackiem, znów nasączyć, posmarować resztą kremu. Posypać startą czekoladą. Całość schłodzić w lodówce
Cakes By Kejtpizze, zwłaszcza te, które zawierają świeżą rukolę. Jednakże ostatnio odkryłam, że świeży szpinak też doskonale do niej pasuje. I tak oto powstała pizza serowa ze świeżym szpinakiem. Przepis bardzo prosty, a jeśli koniecznie musicie mieć kawałek mięcha w pizzy polecam dodać kawałki kurczaka, też będzie bardzo smaczne Pizza serowa ze świeżym szpinakiem 2 sztuki o średnicy około 30 cm Składniki(...)startego sera żółtego. Następnie układamy pokrojone w paski ser z niebieską pleśnią, mozzarelle i camembert. Na koniec posypujemy pokrojoną w kostkę lub pokruszoną fetą. Tak samo postępujemy z drugi plackiem. Gotowe pizze pozostawiamy na około 10 minut do podrośnięcia. Wyrośnięte pizze przekładamy na kamień lub na blachę. Pieczemy około 12-15 minut, pilnując aby się zbytnio nie spiekły. Upieczone posypujemy
PatiGotujeTarta z jabłkami to idealny przepis na szybki i prosty do przygotowania deser. A ponieważ niespełna dwa tygodnie temu obchodziliśmy Światowy Dzień Jabłka, więc uczciliśmy go kruchą i wyjątkowo smaczną tartą z jabłkami, na którą przepis znajdziecie poniżej. Tarta z jabłkami doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i podana na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych lub śmietankowych. Jeśli pozostaną(...)się niewielkie grudki przypominające kruszonkę. Zagnieść jednolite ciasto, uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i odstawić do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3mm. Formę na tartę posmarować cienko masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć ciasto, obciąć wystające kawałki, nakłuć na całej powierzani widelcem. Podpiec przez około
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatrenowania. Święta to taki okres, kiedy intensywność domowych wypieków wzrasta. W tym roku postanowiłam, że nadszedł czas na poszerzenie swojego repertuaru ciast. I nie, nie mogłam sobie wybrać czegoś prostego, bo po co. Lepiej od razu dać sobie w kość. Padło na makowiec drożdżowy. I wiecie co? Okazał się bardzo przyjemny w obyciu i robieniu. Mówię wam – skoro mi wyszło(...)masło. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie swobodnie odchodzić od ręki. Wkładamy do miski, przykrywamy ścierką i zostawiamy na co najmniej godzinę. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na cienki, dość spory placek. Dobrze jest go rozwałkować na arkuszu papieru, ułatwi do nam przenoszenie ciasta na blachę i zwijanie rolady makowej. Rozwałkowany placek smarujemy masą makową i zwijamy ciasno roladę. Dokładnie
ladykitchentygodniu króluje u mnie na stole cukinia, dlatego dziś podaję Wam prosty sposób na wyśmienite placuszki z cukinii z białą fasolą.:) Startą cukinię łączę z gniecioną fasolą i zaostrzam smak czosnkiem. Dodaję trochę soli, pieprzu, odrobinę mąki do zagęszczenia i szybkie, wegetariańskie danie gotowe. Placuszki są pożywne i syte, a z dipem jogurtowo-koperkowym smakują pysznie. Nadają się na szybki(...)zostać grudki).Wbij jajko, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę i pieprz i dokładnie wymieszaj wszystko łyżką.Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wykładaj łyżką masę cukiniową na placki (po 1-2 łyżki na każdy placek). Smaż placuszki na lekko złoty kolor po około 2-3 minuty z każdej strony.Placuszki podawaj z dipem jogurtowo-koperkowym lub innym
Słodko-Słony Świat IlonyMoje pierwsze ciasto po świętach to rolada dyniowa z mascarpone i jeżynami. Rzadko robię rolady. Właściwie nie wiem czemu, bo bardzo lubię tego typu ciasta. Proste, tanie i szybkie ciasto. Tylko 12 minut w piekarniku… Zwijanie rolady też nie wymaga jakiś pozaziemskich umiejętności. Zwijam roladę lekko przestudzoną, aby nabrała kształtu za nim ją posmaruję nadzieniem. Rolada dyniowa to rolada(...)następnie odwróć papierem do góry. Oderwij papier i zwiń ciasto w rulon. Ubij mascarpone ze śmietanką. Pod koniec ubijania dodaj jeżyny i cukier puder do smaku. Rozwiń ciasto na placek i rozsmaruj nadzienie. Zwiń dosyć ciasno roladę i wstaw do lodówki na godzinę. Przed podaniem posyp cukrem pudrem The post Rolada dyniowa z mascarpone i jeżynami appeared first
codojedzenia