łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Podaję prosty przepis na mazurek !, który piekę od lat. Ciasto na mazurek upiekłam na blaszce o wymiarach 36 cm x 20 cm. Nie mam zdolności dekoracyjnych , więc posypałam całe ciasto bakaliami(...)podziurkować widelcem i włożyć do mocno nagrzanego piekarnika – 200-220 st C. ! Upiec na złoty kolor – PILNOWAĆ , bo szybka ciemnieje! – trwa to ok 15-20 min. Placek można upiec wcześniej. ( ja 1,5 tygodnia przed świętami).i pozostawić w chłodnym miejscu. Wystudzony placek smaruję dżemem , jaki mam w zasięgu , w tym przypadku podzieliłam na pól
Pysznosci Babci BasiO przygotowaniu kory orzechowej myślałam już od dawna, ale brakowało sprzyjających okoliczności. W końcu jest - pyszny przekładaniec, z rodzaju tych "na bogato". Posmakował wszystkim, nawet osobom
babka w formiemamą piekłyśmy pączki. Pojawiły się klasyczne pączki z marmoladą , pączki z masą krówkową (przepis już wkrótce) oraz nadziewany drożdżowy chrust, który roboczo nazwałam kulfonami. XD Chrust jest bardzo prosty w przygotowaniu, jest smaczny, jedyną jego wadą jest to, że każdy wychodzi inny i trzeba się trochę pobrudzić Ale uwierzcie warto! Do nadzienia koniecznie użyjcie masy krówkowej kukułkowej lub adwokatowej(...)godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przerzucamy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na średniej (około 1,5 cm) grubości, prostokątny placek. Dzielimy go na 10 cm paski. Połowę każdego z nich (5 cm) smarujemy (nie zbyt grubo) masą krówkową , składamy, dociskamy na końcach. Dzielimy na mniejsze kawałki (mniej więcej
PatiGotujeprzez skazą glutenową! Brzmi świetnie, prawda? Ja już jestem zadowolona, że takie pyszności mogą mieć pozytywny wpływ na mój organizm. Wracając do ciasteczek... Przyznam, że nie spodziewałam się, że tak prosty przepis zachwyci mnie po każdym względem! Dosłownie - pod każdym. Przygotowałam jest ekspresowo, a zniknęły jeszcze szybciej, czego efektem było ich ponowne pieczenie - już w oryginalnych proporcjach. Są takie chrupiące(...)Dodać jajko i po dokładnym zmiksowaniu - wiórki i pozostałe składniki suche. Gotową masę schłodzić w lodówce - przez około 1 h. (Wtedy będzie łatwiejsza do wałkowania.) Zimne ciasto rozwałkować na placek o grubości 5-6 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka umieścić (z niewielkimi odstępami) na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec
Di gotujecheddar sos meksykański lub keczup pieprz młotkowany ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mleko mieszamy z drożdżami i cukrem,zostawiamy na 10 min.Dodajemy przesianą mąkę,oliwę i sól,zagniatamy ciasto.Wałkujemy na 1 cm. placek i układamy na dużą ,płaską blachę,smarujemy sosem lub keczupem i posypujemy czosnkiem i oregano.Następnie układamy szynkę pociętą w paseczki,plasterki pomidora,oliwek i pieczarek,paski papryki oraz(...)też uwielbiam pizzę,i przepadam za oliwkami napisał: anielka123buziolek 2014/08/20 20:33:39 Jedno z moich ulubionych dań! napisał: michal.slodki 2014/09/22 13:19:12 Rzeczywiście prosty i smakowity przepis na pyszną pizzę z oliwkami. Na pewno z niego skorzystam i w jeden z najbliższych piątkowych wieczorów spędzanych przed telewizorem będę zajadał się pizzą według Twojego przepisu. napisał: cieleckimikolaj 2014/12/28
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipogoda. Ten chleb jest pyszny i sprawdzi się o każdej porze roku. Można go upiec na grillu latem, a zimą na suchej żeliwnej patelni. Przepis na naan jest prosty. Chleb można zamrozić. Lekko ciepły chleb warto polać ziołowym masłem. Przepis na naan z patelni 16 naan Składniki: 60 ml ciepłej wody 1 łyżka miodu 1 łyżeczka łyżeczki suchych drożdży(...)odczekaj 10 minut po czym podziel ciasto na 16 równych kawałków. Każdy kawałek rozwałkuj bardzo cienko. Żeliwną patelnię lub zwykłą patelnię mocno rozgrzej i piecz naan pod przezroczystą przykrywką. Placki „dostają bąble” . Upieczone po obu stronach są rumiane i miękkie. Upieczone placki należy owinąć w ściereczkę i włożyć do torebki foliowej. Rozpuścić masło na patelni. Dodać
codojedzeniaPyszny mazurek kajmakowy z czekoladą, orzechami i daktylami. Na cieniutkim, maślanym spodzie, który zawsze się udaje, a po upieczeniu rozpływa się w ustach. Prosty w wykonaniu, nie sprawi problemów nawet początkującym kucharzom. Jest sycący i bardzo podzielny... idealny do filiżanki espresso. Masa szybko gęstnieje i nie wymaga chłodzenia w lodówce. Spód jest kruchutki, ale nie łamie się i nie kruszy(...)Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Zimne ciasto wykładamy na arkusz papieru do pieczenia, przykrywamy dużym kawałkiem folii spożywczej i rozwałkowujemy na placek o grubości około 3-4 mm. Ostrym nożem wycinamy kształt pisanki, a ze ściętych kawałków ciasta formujemy wałeczek. Przyklejamy go do boków ciasta, formując rant. Spód ciasta nakłuwamy widelcem
cool and mintyKnedle - smaczne, proste, słodkie. Idealny słodki podwieczorek albo obiad. Danie godne prawdziwego łasucha. Zazwyczaj robię je na jesieni ze śliwkami węgierkami i słodką śmietanką, ale przecież można podawać je różnymi dodatkami. Tym razem postawiłam na truskawki,czekoladę i mały eksperyment. Nie zawsze knedle wychodzą mi tak miękkie jakbym tego chciała, więc tym razem do ziemniaków dodałam biały ser. Do tego(...)ziemniaki i ser oraz jajko,mąkę (sypałam trochę "na oko") i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto. Odrywamy po kawałku ciast formujemy w dłoniach kulkę, którą następnie rozpłaszczamy. Na środku każdego placka układamy truskawkę oraz mały kawałek czekolady. Zwijamy i tworzymy kulkę. Knedle gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na powierzchnię wody. sos: Czekoladę kruszymy na małe
Bon appetit mon amiePierogi z białym serem i miętą na słodko to ulubione danie dla dzieci i nie tylko a także pyszny i prosty pomysł na obiad. Podane z rozpuszczonym masłem i posypane cukrem smakują wyśmienicie i mogą być kolejnym przebojem kulinarnym w menu obiadowych słodkości. składniki na około 40 sztuk(...)drobno siekamy. Do miski przeciskamy przez praskę biały ser, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, żółtko, śmietanę oraz miętę. Wszystkie składniki ze sobą łączymy. Ciasto na pierogi wałkujemy na cienki placek po czym szklanką wycinamy z niego krążki. Każdy krążek ciasta nadziewamy porcją farszu, formujemy pierogi i sklejamy ich brzegi. Pierogi gotujemy porcjami w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju, około
Smakowite DaniaPrzepyszne placuszki, które idealnie komponują się z chrupiącymi, grillowanymi warzywami. Nie jest to jakiś oszałamiający przepis, ale raczej pomysł na coś nowego ;). Normal 0 21 false
Corner With Recipesktóry zaczął się pięknie i mam nadzieję, że cały będzie równie udany jak sylwestrowa noc i tego również Wam życzę. :) Po świątecznych wydumanych ciastach naszła mnie ochota na coś prostego i szybkiego w wykonaniu, bo ciastko do kawy być powinno. Podzielę się dziś z Wami, moja wersją tradycyjnego pleśniaka. Wersją jabłkową, która z reguły wychodzi bardziej wilgotna i znika(...)soli i cukrem na lśniącą pianę. Białe ciasto rozwałkowujemy, posypujemy bułką tartą (wchłonie ona nadmiar soku z jabłek) wykładamy jabłka i posypujemy cynamonem jeśli ktoś lubi. Przykrywamy rozwałkowanym brązowym plackiem, na który wykładamy pianę z białek. Na nią ścieramy zamrożone białe ciasto. Całość pieczemy ok 45 minut w 180 st C. Smacznego
Cynamonowe szczęścieDzisiaj przepis na pyszną przekąskę w formie kebaba.Oczywiście kebabem to nie jest,bo do kebaba potrzebne jest odpowiednio przygotowane mięso.Dlatego takie oto jedzonko można
Mała w garnku mieszapołączenia się składników i powstania gładkiego ciasta. Smażyć na lekko natłuszczonej masłem nieprzywierającej patelni z obu stron, na lekko złoty kolor. Odwracać na drugą stronę, kiedy na powierzchni placka pojawią się pęcherzyki. Podawać polane syropem klonowym, płynnym miodem, świeżymi owocami lub bitą śmietaną . Smacznego! Wpis powstał przy współpracy z firmą Kuchnie Świata
Wanilia i KardamonZnudziła Wam się już smażona czy panierowana ryba? No to idealnie się składa, bo właśnie przygotowałam przepis na smacznego i delikatnego dorsza zapiekanego w sosie cytrynowym
A to pestkaweekend. Przyznam, że ciasto jest idealnie kruche, no i bardzo maślane. Świetnie zachowują swój kształt, nie wyrastają ponieważ w przepisie nie ma żadnego czynnika wspomagającego wyrastanie ciasta. Wystarczy pięć prostych składników, chwila cierpliwości i dobry wypiek gotowy. Dzisiaj w robieniu ciasteczek pomogła mi moja córka Nikola i jej przyjaciółka Wiktoria. Zabawa przy ciastkach oczywiście gwarantowana, bo dla dzieci zawsze jest(...)folią i schłodzić przez 1 godzinę. 4. Po wskazanym wyżej czasie ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część rozwałkować posypując równomiernie cukrem waniliowym. Ponownie zagnieść i rozwałkować na placek o grubości 2 mm. 5. Wycinać kształty do momentu wyczerpania ciasta. Pozostałe dwie części analogicznie rozwałkować i posypać odpowiednio cynamonem i kardamonem. 5. Blachy z ciastkami wstawić
vaniliowoczekoladowa