Dzisiaj kolejny wpis z cyklu "Wypiekanie na śniadanie". Dzisiejsze wypiekanie prowadziłem ja z Madzią. Specjalnie na tę okoliczność wymyśliliśmy przepis na cebularze. Chcieliśmy żeby było coś prostego, a jednocześnie smacznego. Czyli w sumie jak zawsze, na tym właśnie tak naprawdę opiera się nasz blog. Raczej nie znajdziecie tutaj zbyt wielu dań skomplikowanych. Dążymy do maksimum prostoty i maksimum smaku(...)całą słodycz z cebuli. Masło rozpuszczamy i wystudzone mieszamy z resztą składników na ciasto i zagniatamy. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie formujemy około 15 placków, robimy dnem szklanki wgłębienie na środku. W tym wgłębieniu kładziemy 1-2 łyżki cebuli, a brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, następnie pieczemy 25 minut
Marder&Marder Manufactureuwielbiają dania z kapusty, a kaalilaatikko, czyli zapiekanka z kapustą, mięsem i ryżem, jest tym czym dla Włocha spaghetti. Włączyliśmy je do menu na ten tydzień, bo zapiekanka jest prosta i nadzwyczaj smaczna. Turnee św. Mikołaja Po przejrzeniu przepisów ze Skandynawii ostatecznie uznaliśmy, że nie będzie mono tematycznego menu, ograniczającego się do Finlandii i Skandynawii, bo pora roku jest taka(...)smakuje pysznie! Wtorek: Tarta na ziemniaczanym spodzie z brokułami i wędzoną szynką Spód tej tarty właściwie załatwia wszystko. Zrobiony jest z bardzo podobnych składników z jakich smaży się placki ziemniaczane. Masę trzeba najpierw, jak klasyczny spód, zapiec, a potem wypełnić nadzieniem i znowu wstawić do piekarnika. Efekt absolutnie niecodzienny! Środa: Yangchow, czyli ryż smażony z polędwiczką, krewetkami i groszkiem
Niedzielny kucharzgryczanej z pikantnym farszem, najczęściej pokryte tartym serem ementaler, plasterkiem szynki i jajka gotowane na galette, znany we Francji jako galette complète . Wróćmy jednak do ciasta, to wersją prostej, szybkiej rustykalnej tarty, można użyć dowolnych owoców, śliwek, jabłek, jeżyn, wiśni, moreli, lub przygotować galette w wersji wytrawnej, świetnie nada się cukinia, grzyby, pomidory, szparagi czy pokrojone w cieniutkie plasterki(...)spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok 30 min - 1h 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni 3. Brzoskwinie kroimy w półksiężyce 4. Ciasto rozwałkowujemy na placek, pozostawiając ok 3-4 cm wolnej przestrzenie na brzegach, środek wysypujemy mielonymi orzechami, układamy pokrojone brzoskwinie po okręgu, mają na siebie zachodzić, pozostałe brzegi nakładamy na wierzch, smarujemy
Słodki Kompromisgrubości 3-4 mm (można je odrobinę podsypywać mąką) i kolejno wycinać elementy na podstawie przygotowanego szablonu (fot.1) dostępnego tutaj. Jedynie dwunastokąty (podstawy) należy rozwałkować nieco grubiej, na placki około 5 mm. Następnie przenosić je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dla ułatwienia sobie pracy największe elementy karuzeli rozwałkowywałam bezpośrednio na papierze do pieczenia - dzięki temu nie musiałam(...)obciążeniem dla ciasta piernikowego zalecam wykonanie wzmocnienia podstawy, które będzie całkowicie schowane w podstawie karuzeli. Swoje wzmocnienie zbudowałam z tworzywa PCV spienionego o grubości 3 mm (fot.5). Jest bardzo proste w obróbce i można je wycinać zwykłym nożykiem do tapet.Przygotować brązowy lukier. Ubić białka, powoli dodając cukier puder i sok z cytryny. Dodać kakao i ponownie zamieszać. Brązowy
Świat Ciastagodziny, w ciepłe miejsce bez przeciągów. Blat oprószamy mąką, wykładamy ciasto i formujemy wałek, który kroimy na 10 części. Każdą część rozpłaszczamy, posypujemy czarnuszką i wałkujemy na cienki podłużny placek. Przed samym smażeniem strzepujemy nadmiar mąki i skrapiamy(nacieramy) zimną wodą. Smażymy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni, po około 1-2 minuty z każdej strony, aż pojawią się
cool and mintyosobom poszukującym ciekawych smaków w swoich potrawach. Kuchnia meksykańska z przyprawą taco to jedna z bardziej znanych kuchni meksykańskich na całym świecie. Głównie kojarzy się ona nam z pszennymi plackami, do których wkładamy mięso i bogatą paletę warzyw – papryki, pomidory, a czasem nawet egzotyczne owoce. Jednak kuchnia meksykańska ma wiele innych tajników, które chce wam pokazać. Zatem szykujcie(...)granulowanej cebuli 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu Nie chodź do sklepu. Tu możesz dostać wszystkie niezbędne przyprawy. Przepis – Meksykańska przyprawa taco Generalnie przygotowanie przyprawy jest bardzo proste, należy wymieszać wszystkie powyżej wymienione przyprawy. Możemy jednak kupić cały kmin rzymski , nieco go uprażyć na patelni, po czym przesypać go do moździerze i wtedy go utrzeć. Możecie też
Kuchennyviral.plwiele przepisów na ten deser, ale dla mnie wszystkie z instrukcją "wsyp szklankę cukru do ciasta, pół szklanki do masy" odpadają. Przepis na tę wersję jest banalnie prosty, w dodatku nie wymaga pieczenia, bo ciasto robimy na patelni jak omlet. Dzięki temu, że domowe Kinder Pingui robi się bardzo szybko często zabieramy je ze sobą(...)syrop klonowy (opcjonalnie)* Nadzienie serek + banan twarożek + miód / syrop klonowy/banan Wykonanie Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą i smażyć na patelni z dwóch stron. Gotowy placek przekroić na pół, posmarować nadzieniem i pokroić w wybrany kształt. * okazjonalnie daję syrop klonowy do ciasta, bo nadzienie jest wystarczająco słodkie :) jeśli jest taka potrzeba to dodaj, bo ciasto
lady-och-mistrzyni.blogspot.compyszne i proste ciasto-czyli tak jak lubię-polecam puki jeszcze są truskawki-Kasia składniki: 150 g mąki+3 łyżki 100 g cukru + 2 łyżki 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 60 ml mleka 100 g masła+3 łyżki 250 g miękkiego twarogu 150 g kwaśnej śmietany 60 g cukru pudru 1 łyżka(...)masie, piec 20 min w 180 C truskawki oczyścić i pokroić na kawałki,z wiórków,3 łyżek mąki,2 łyżek cukru i 3 łyżek masła zrobić kruszonkę na podpieczony placek wyłożyć truskawki posypać kruszonką i piec dalej przez ok 30 min smacznego
Swojskie jedzonkoUwielbiam szybkie i proste obiady, dania jednogarnkowe, tarty obiadowe i wszystko co jest tradycyjne. Dzisiaj serwuję Wam świetny pomysł na pyszny obiad z kapusty kiszonej. To idealny czas, bo większość z nas własnie przygotowuje kapustę na zimę, a nie każdy wie, że możemy ją zaserwować w taki sposób. Składniki: ciasto 200 g mąki 100 g miękkiego masła(...)dodajemy cebulę - wszystko podsmażamy. Następnie dodajemy kapustę kiszoną, dusimy ok 15 minut na małym ogniu i doprawiamy. Patelnię odstawiamy do ostygnięcia, jak farsz się ostudzi wykładamy go na placek. W misce mikserem ubijamy białka, cały czas ubijając dodajemy żółtka, śmietanę, pokrojoną pietruszkę i szczyptę soli, pieprzu. Gotową mieszanką zalewamy ciasto z farszem kapuścianym. Quiche wstawiamy do rozgrzanego
Niezły MłynekKto ma problem z podjadaniem w ciągu dnia? Często sięgacie po niezbyt zdrowe przekąski czy słodkości, kiedy w ciągu dnia dopada Was mały głód, a Wy
HealthyCreationsMój podstawowy i najprostszy przepis na placuszki, tym razem wzbogacony o ulubione owoce, czyli jagody. Danie idealne na weekendowe śniadanie lub słodki podwieczorek :) szklanka mąki pszennej
Mienta blogSzarlotka sypana to pyszne ciasto bez potrzeby używania miksera czy zagniatania. Bardzo prosty przepis a samo ciasto wychodzi przepyszne. Kruchy wierzch i wilgotny środek to połączenie idealne. Składniki: * 1 szklanka mąki * 1 szklanka kaszy manny * 3/4 szklanki cukru * ok. 100 g masła * 7-8 jabłek * 3 łyżeczki cynamonu * cukier puder do posypania Wykonanie: W misce wymieszać mąkę, cukier i kaszę(...)minut. Schłodzone ciasto posypać cukrem pudrem. Szarlotka doskonale smakuje z lodami :) Jeśli chcecie aby ciasto było wyższe można użyć mniejszej formy, ja tym razem chciałam uzyskać cienki placek, dlatego użyłam tortownicy średnicy
Zrób to smacznieniby nic a tak wiele. Chrupiący placek ziemniaczany ze świeżym tymiankiem do tego słodka karmelizowana cebula z czerwonym winem, octem balsamicznym. A jakie są wasze ulubione połączenia tradycyjnych placków ziemniaczanych? SKŁADNIKI : ziemniaki surowe 5-6 szt (większe) 2 jajka 2-3 łyżki mąki pszennej sól do smaku świeżo zmielony pieprz gałka muszkatołowa(...)potrzeby, możemy dodać jeszcze odrobinę mąki. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Odkładamy na papierowy ręcznik, odsączamy nadmiar tłuszczu. Podajemy ciepłe z konfiturą z cebuli. Prosta potrawa a tak bogata w smaku. Smacznego
Basia w kuchniwiejski chleb Nie na w nim szlachetnych dodatków, takich jak miód, czy suszone owoce. Ale swoim prostym, wiejskim smakiem ,wprost zachwyca serca i podniebienia. sposób wypieku jednego dużego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki zakwasu 1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki 1 szklanka mąki pszennej razowej woda(...)sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta ( które da się formować). Tak wyrobione ciasto, formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ponownie zagniatamy bochenek ( kawałki
Miód i pieprzv\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 false 21 false false
fitolarun.blogspot.com