placek prosty - 2558 przepisów (strona:106/171)

Ciasteczka imbirowe golden gingerbread 114

Dziś zapraszam na super proste ciasteczka imbirowe z nutką korzennych przypraw. Do wykrawania ciasteczek użyłam prostokątnych  herbatnikowych foremek, ale jeśli wytniecie je przy pomocy foremek  w kształcie gwiazdki, aniołka czy mikołaja wyjdą Wam piękne pierniczki. Inspiracja Tater z  forum kulinarnego Cincin. Ciasteczka imbirowe golden gingerbread Czas przygotowania: 120 minut Składniki: 350 g mąki(...)syrop. Zagniatamy zwarte ciasto, owijamy je folią spożywczą i wkładamy na 60 minut do lodówki. Następnie odkrawamy po kawałku ciasta, wałkujemy na omączonym blacie na w miarę cienkie placki i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut

Kulinarne przygody Gatity
Fit placuszki jaglano bananowe 161

Z racji remontu kuchni moje śniadania były ostatnio dość monotematyczne, owsianka z tym, owsianka z tamtym, ale odzyskałam moje królestwo i już mogę eksperymentować ze zdrowymi

Cynamonowe szczęście
Półfrancuskie rogaliki z marmoladą z płatków róży i truskawek. 151

Pyszne, rozpływające się w ustach rogaliki półfrancuskie, delikatnie oprószone cukrem pudrem są tak wyśmienite, że zniknęły w tempie błyskawicznym. Wyjątkowo proste do przygotowania, delikatne, naprawdę pyszne! Przepis podpatrzyłam na blogu  Kulinarne Szaleństwa Maniusi i tak mi się spodobał, że musiałam go wypróbować. Polecam!!!   Składniki na półfrancuskie rogaliki z marmoladą z płatków róży i truskawek na 32 sztuki(...)zamrażarki na 30 minut lub do lodówki na co najmniej 60 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części, każdą formujemy w kulę, a następnie rozwałkujemy na dość cienki placek. Powstałe koło dzielimy na 8 równych części. Łyżeczkę nadzienia nakładamy na każdy trójkąt i zwijamy ciasto ku środkowi formując rogaliki. Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki

Rozpustne gotowanie
Bliny z serkiem chrzanowym i śledziem 216

Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Bliny mają symboliczne znaczenie w tradycji rosyjskiej kultury. Są podawane zarówno matkom po porodzie, jak i na

Smakowity Blog Kulinarny
Strucla makowa 201

Składniki na ciasto: 50 dag mąki 5 dag drożdży 15 dag masła 3 jajka 20 dag cukru około 1 szklanki mleka Składniki na masę makową: mak

Proste Potrawy
Omlet otrębowy z jabłkiem. 137

długo i ciężko. A później pielęgnować , bo nic nie jest nam dane na zawsze i bezwarunkowo. Chwila nieuwagi i szybko możemy stracić dużo, a nawet wszystko. Dziś coś bardzo prostego, szybkiego, smacznego i najważniejsze....zdrowego. Bardzo lubię wszelakie omlety, a te które mają drugie albo i trzecie dno jeszcze bardziej. Nie wiem czy wiecie, ale omlet swój początek bierze(...)łyżeczkę, a później dosłodziłam pudrem. Następnie dodajemy  otręby i na koniec sodę.  Mieszamy i wylewamy na rozgrzaną patelnię. Jeśli mamy dobrą, można smażyć bez tłuszczu. Na wierzchu placka układamy jabłka i lekko je wciskamy.  Przykrywamy pokrywką i wolno smażymy. Gdy spód ładnie się zarumieni, zsuwamy na talerz i obracamy aby podsmażyć przez chwilę drugą stronę. Jeszcze

Dieta moja pasja
Pizza z sosem pomidorowym, pomidorami i mozzarellą 159

Pizza jest daniem lubianym przez większość osób. Od domowej pizzy z pysznym, aromatycznym sosem pomidorowym, pomidorami i serem mozzarella nie mogę się oderwać. Prosta klasyka, a jako dobra. Niebo w buzi. Zapraszam :) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki -500 ml torebka drożdży suszonych pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy ok. 3/4 szklanki letniej wody oliwa do wysmarowania blachy- płaska mała(...)Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut. Blaszkę do pizzy smarujemy lekko oliwą. Ja do tego wykorzystuję pędzelek kuchenny. Z ciasta, po wyrośnięciu, formujemy placek. Możemy to zrobić w dłoniach, rozprowadzając na blaszce, lub rozwałkować i dopiero przełożyć na blachę. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy i go równomiernie rozprowadzamy. Następnie rozkładamy ser mozzarella

Smak mojego domu
Pita z mąki pełnoziarnistej 411

pieczywo Bliskiego Wschodu i basenu Morza Śródziemnego. Nam kojarzy się z w miarę zdrowym fastfoodem – knysze i pity pod wrocławskim dworcem głównym pamięta chyba każdy. Chleb pita jest bardzo prosty do zrobienia w domu, a można go zjeść na wiele przyjemnych sposobów. Odlać z naszykowanych 320ml ciepłej wody pół szklanki, wsypać do niej cukier, wymieszać do rozpuszczenia. Wsypać do wody(...)blat lekko podsypany mąką. Ciasto podzielić na 8 w miarę równych części. Uformować z ciasta zwarte kule, następnie rozklepać je dłonią lub rozwałkować na grubość około pół centymetra. Placki zostawić na podsypanej mąką stolnicy lub ściereczce i rozgrzać piekarnik.   Pita podczas pieczenia pęcznieje, nadyma się jak mała poduszka. Para w środku ciasta rozpycha je, tworząc kieszonkę. W oryginale

Karo in the Kitchen
Truskawkowe babeczki na kruchym cieście z zakręconą bezą 197

ręką. Formujemy kulę, którą zawijamy szczelnie w folię i chłodzimy w lodówce przez 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na 5 równych części. Formujemy w dłoniach placki, którymi wykładamy wysmarowane masłem i obsypane kaszą manną tartelki. Palcami dopasowujemy każdą z nich do formy i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy do zarumienienia, czyli jakieś(...)przerywając miksowania. Gdy całość się połączy, dodajemy mąkę i ocet, mieszamy do momentu, gdy masa będzie gęsta i perłowa. Wewnątrz rękawa cukierniczego rysujemy czerwonym barwnikiem w żelu 3 proste linie lub dodajemy kilka kropli bezpośrednio do miski z masą bezową i wykałaczką robimy nieregularne wzory. Pianę przekładamy do rękawa i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia robimy okrągłe bezy

sama złodycz
Rogaliki drożdżowe z czekoladą 293

tego powodu stwierdziłam, że chleb chlebem, ale trzeba przygotować coś na słodko - drożdże się nie zmarnują, a nas ucieszy smak drożdżowego ciasta. Padło na rogaliki drożdżowe z czekoladą. Proste nadzienie, a dla fanów czekolady, do których należę i ja, to smakołyk, któremu trudno się oprzeć. Rogaliki drożdżowe z czekoladą Składniki: 250g mąki pszennej 1/4 kostki margaryny 80g cukru 20g drożdży(...)pozostawić na godzinę do wyrośnięcia - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej - wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, podsypać je mąką i rozwałkować na dwa okrągłe placki - każdy placek kroić promieniście na trójkąty, nożem rozsmarowywać na nich czekoladę na całej długości, pozostawiając jednak lekkie odstępy przy brzegach ciasta, żeby przy zwijaniu czekolada nie wydostała się

Smakołyki Bereniki
Burrito 186

praktyczności tego konkretnego przepisu jest również możliwość przygotowania zawczasu większej ilości nadzienia i potem stopniowego (porcjami) podgrzewania go i zawijania w tortille. Burrito 2016-10-21 14:12:08 Proste i bardzo praktyczne meksykańskie burrito z wołowiną i smażonym ryżem. Sycąca przekąska łatwa do zjedzenia „w biegu” w niemal dowolnym momencie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4-6 osób) Nadzienie(...)czerwoną fasolę. Suchą dużą patelnię dość mocno rozgrzewamy. Kładziemy na niej tortille, dociskając nieco do powierzchni i podgrzewamy krótko do lekkiego zarumienia i aż staną się wiotkie. Na takie placki wykładamy liście sałaty, a na nie ciepłe nadzienie. Posypujemy startym żółtym serem i szczelnie zawijamy (zamykając/zakładając od dołu, ale nie od góry). Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery

Kulinarna Pokusa
Kluski leniwe- z twarogiem i ziemniakami 186

'Prawdziwe' kopytka leniwe przygotowuje się z samego twarogu, jajek i mąki i wtedy zazwyczaj podawane są na słodko: z masłem i cukrem, z cynamonem, ze słodką

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto czekoladowe z cukinią i jagodami 195

                      Przepis na to ciasto znalazłam u Gosi na blogu codojedzenia.pl          

Proste Potrawy
Pierożki serowe a'la Rafaello 191

cukier puder 3 łyżki + do oprószenia ciasteczek Ser ricotta wymieszać z żółtkami, wiórkami i cukrem. Zimne ciasto podzielić na 2-3 części i rozwałkować podsypując lekko mąką na cienki placek. Szklanką wyciąć kółka ( lepimy stroną, która nie przywierała do blatu ) nakładamy od pół łyżeczki do jednej (w zależności od grubości ciasta ) farsz. Lepimy pierożki. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem

Kuchnia Paulettes
Środa: Błyskawiczna pizza z figami i trzema serami 130

proste patenty. Na szczęście pizza ma to do siebie, że dobrze smakuje również na zimno:) Polecamy Wam patenty na podgrzewanie pizzy oraz przepis na pizzę z figami – prosty, a bardzo satysfakcjonujący. Nie zapomnijcie o solidnej dawce sałaty do pizzy! Składniki: Ciasto 2 szklanki mąki 1 szklanka jogurtu 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli „Nadzienie(...)tylko tyle żeby ciasto nie zawierało suchych fragmentów mąki. Krok 2 Podziel ciasto na dwie części, uformuj w kule. Podsyp mąką blat i rozwałkuj jedną część ciasta na cienki placek (grubość zależy od Twoich preferencji, generalnie ciasto może być bardzo cienkie). Posmaruj wierzch dwoma łyżkami oliwy. Wyłóż na ciasto pokrojone w paski figi. Na nich połóż plastry mozzarelli, przerwy

Niedzielny kucharz