długo i ciężko. A później pielęgnować , bo nic nie jest nam dane na zawsze i bezwarunkowo. Chwila nieuwagi i szybko możemy stracić dużo, a nawet wszystko. Dziś coś bardzo prostego, szybkiego, smacznego i najważniejsze....zdrowego. Bardzo lubię wszelakie omlety, a te które mają drugie albo i trzecie dno jeszcze bardziej. Nie wiem czy wiecie, ale omlet swój początek bierze(...)łyżeczkę, a później dosłodziłam pudrem. Następnie dodajemy otręby i na koniec sodę. Mieszamy i wylewamy na rozgrzaną patelnię. Jeśli mamy dobrą, można smażyć bez tłuszczu. Na wierzchu placka układamy jabłka i lekko je wciskamy. Przykrywamy pokrywką i wolno smażymy. Gdy spód ładnie się zarumieni, zsuwamy na talerz i obracamy aby podsmażyć przez chwilę drugą stronę. Jeszcze
Dieta moja pasjaPizza jest daniem lubianym przez większość osób. Od domowej pizzy z pysznym, aromatycznym sosem pomidorowym, pomidorami i serem mozzarella nie mogę się oderwać. Prosta klasyka, a jako dobra. Niebo w buzi. Zapraszam :) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki -500 ml torebka drożdży suszonych pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy ok. 3/4 szklanki letniej wody oliwa do wysmarowania blachy- płaska mała(...)Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut. Blaszkę do pizzy smarujemy lekko oliwą. Ja do tego wykorzystuję pędzelek kuchenny. Z ciasta, po wyrośnięciu, formujemy placek. Możemy to zrobić w dłoniach, rozprowadzając na blaszce, lub rozwałkować i dopiero przełożyć na blachę. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy i go równomiernie rozprowadzamy. Następnie rozkładamy ser mozzarella
Smak mojego domupieczywo Bliskiego Wschodu i basenu Morza Śródziemnego. Nam kojarzy się z w miarę zdrowym fastfoodem – knysze i pity pod wrocławskim dworcem głównym pamięta chyba każdy. Chleb pita jest bardzo prosty do zrobienia w domu, a można go zjeść na wiele przyjemnych sposobów. Odlać z naszykowanych 320ml ciepłej wody pół szklanki, wsypać do niej cukier, wymieszać do rozpuszczenia. Wsypać do wody(...)blat lekko podsypany mąką. Ciasto podzielić na 8 w miarę równych części. Uformować z ciasta zwarte kule, następnie rozklepać je dłonią lub rozwałkować na grubość około pół centymetra. Placki zostawić na podsypanej mąką stolnicy lub ściereczce i rozgrzać piekarnik. Pita podczas pieczenia pęcznieje, nadyma się jak mała poduszka. Para w środku ciasta rozpycha je, tworząc kieszonkę. W oryginale
Karo in the Kitchenręką. Formujemy kulę, którą zawijamy szczelnie w folię i chłodzimy w lodówce przez 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na 5 równych części. Formujemy w dłoniach placki, którymi wykładamy wysmarowane masłem i obsypane kaszą manną tartelki. Palcami dopasowujemy każdą z nich do formy i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy do zarumienienia, czyli jakieś(...)przerywając miksowania. Gdy całość się połączy, dodajemy mąkę i ocet, mieszamy do momentu, gdy masa będzie gęsta i perłowa. Wewnątrz rękawa cukierniczego rysujemy czerwonym barwnikiem w żelu 3 proste linie lub dodajemy kilka kropli bezpośrednio do miski z masą bezową i wykałaczką robimy nieregularne wzory. Pianę przekładamy do rękawa i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia robimy okrągłe bezy
sama złodycztego powodu stwierdziłam, że chleb chlebem, ale trzeba przygotować coś na słodko - drożdże się nie zmarnują, a nas ucieszy smak drożdżowego ciasta. Padło na rogaliki drożdżowe z czekoladą. Proste nadzienie, a dla fanów czekolady, do których należę i ja, to smakołyk, któremu trudno się oprzeć. Rogaliki drożdżowe z czekoladą Składniki: 250g mąki pszennej 1/4 kostki margaryny 80g cukru 20g drożdży(...)pozostawić na godzinę do wyrośnięcia - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej - wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, podsypać je mąką i rozwałkować na dwa okrągłe placki - każdy placek kroić promieniście na trójkąty, nożem rozsmarowywać na nich czekoladę na całej długości, pozostawiając jednak lekkie odstępy przy brzegach ciasta, żeby przy zwijaniu czekolada nie wydostała się
Smakołyki Berenikipraktyczności tego konkretnego przepisu jest również możliwość przygotowania zawczasu większej ilości nadzienia i potem stopniowego (porcjami) podgrzewania go i zawijania w tortille. Burrito 2016-10-21 14:12:08 Proste i bardzo praktyczne meksykańskie burrito z wołowiną i smażonym ryżem. Sycąca przekąska łatwa do zjedzenia „w biegu” w niemal dowolnym momencie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4-6 osób) Nadzienie(...)czerwoną fasolę. Suchą dużą patelnię dość mocno rozgrzewamy. Kładziemy na niej tortille, dociskając nieco do powierzchni i podgrzewamy krótko do lekkiego zarumienia i aż staną się wiotkie. Na takie placki wykładamy liście sałaty, a na nie ciepłe nadzienie. Posypujemy startym żółtym serem i szczelnie zawijamy (zamykając/zakładając od dołu, ale nie od góry). Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery
Kulinarna Pokusa'Prawdziwe' kopytka leniwe przygotowuje się z samego twarogu, jajek i mąki i wtedy zazwyczaj podawane są na słodko: z masłem i cukrem, z cynamonem, ze słodką
Kraina Miodem PłynącaPrzepis na to ciasto znalazłam u Gosi na blogu codojedzenia.pl
Proste Potrawycukier puder 3 łyżki + do oprószenia ciasteczek Ser ricotta wymieszać z żółtkami, wiórkami i cukrem. Zimne ciasto podzielić na 2-3 części i rozwałkować podsypując lekko mąką na cienki placek. Szklanką wyciąć kółka ( lepimy stroną, która nie przywierała do blatu ) nakładamy od pół łyżeczki do jednej (w zależności od grubości ciasta ) farsz. Lepimy pierożki. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem
Kuchnia Paulettesproste patenty. Na szczęście pizza ma to do siebie, że dobrze smakuje również na zimno:) Polecamy Wam patenty na podgrzewanie pizzy oraz przepis na pizzę z figami – prosty, a bardzo satysfakcjonujący. Nie zapomnijcie o solidnej dawce sałaty do pizzy! Składniki: Ciasto 2 szklanki mąki 1 szklanka jogurtu 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli „Nadzienie(...)tylko tyle żeby ciasto nie zawierało suchych fragmentów mąki. Krok 2 Podziel ciasto na dwie części, uformuj w kule. Podsyp mąką blat i rozwałkuj jedną część ciasta na cienki placek (grubość zależy od Twoich preferencji, generalnie ciasto może być bardzo cienkie). Posmaruj wierzch dwoma łyżkami oliwy. Wyłóż na ciasto pokrojone w paski figi. Na nich połóż plastry mozzarelli, przerwy
Niedzielny kucharzLubicie pączki? Bo ja tak Nie przyrządzam ich zbyt często, ale kiedy to robię, to prawie zawsze korzystam z tego prostego, ekspresowego przepisu na mini pączki o smaku waniliowym. Pączki wychodzą bardzo delikatne i puszyste. Można je nadziewać ulubionymi powidłami, ale ja lubię je bez niczego, posypane cukrem pudrem lub polukrowane. Spróbujcie, może Wam też, jak i nam, przypadną(...)dokładnie wyrobić (ręką wyrabiać przez około 10-15minut). Na koniec wyrabiania ciasto ma odstawać od ręki. Stolnice lub blat kuchenny podsypać mąką, rozwałkować ciasto na niezbyt duży placek o wysokości około 1cm. Ostrym kieliszkiem wyciąć krążki. Z pozostałego ciasta ulepić kulkę, zagnieść, rozwałkować i powycinać resztę krążków. Krążki przełożyć na podsypaną mąką tacę lub blachę, przykryć czystą ściereczką
Smaki Arminenajprostszych na słodko czy słono, przez faszerowane, zapiekane po wyszukane kompozycje. Dziś przedstawiam wam mój ulubiony przepis na naleśniki z jabłkami i karmelem, jest naprawdę smaczny i przy tym prosty i na pewno przypadnie do gustu niejednemu amatorowi słodkości. Naleśniki z jabłkami i karmelem Składniki na 2-3 porcje: 250ml mleka 130g mąki 1 jajko Szczypta soli 2 jabłka(...)spód naleśnika skarmelizuje się na złoty kolor – u mnie około 6 min (trzeba uważać żeby karmel się nie przypalił), po czym obracamy na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy. (Placek najłatwiej przewrócić na drugą stronę zsuwając delikatnie go z patelni na obróconą pokrywkę następnie zdecydowanym ruchem przewrócić z powrotem na patelnie.) Naleśniki z jabłkami i karmelem podajemy na gorąco
Księga-Smakuroku postawiłam na prostotę i minimalizm ograniczając się do zaledwie kilku kształtów foremek, a swoje pierniczki dekorując cienką warstwą pomarańczowego lukru i blanszowanymi migdałami. Ten przepis jest równie prosty, a jego efektem są poniższe piękności. Składniki: 0,5 kg mąki orkiszowej typ 700 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego 4 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy(...)Kiedy ciasto będzie gotowe, odstaw je na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 2-3 części, każdą kolejno rozwałkuj na placek grubości 1 cm i za pomocą różnych foremek wykrawaj pierniczki. Ułóż je na przygotowanej blasze i za pomocą pędzelka delikatnie zwilż mlekiem kokosowym. Wstaw do piekarnika
Roślinna - blog wegańskiCzęsto prosicie o dania wegetariańskie, więc dzisiaj kotlety jajeczne. Świetny pomysł na pyszny bezmięsny obiad, ale i na śniadanie czy kolację. Wiele osób zapewne zna je
Ola la LCHFUwielbiam kluchy i kluseczki, dlatego staram się zawsze nadziewać je rożnymi farszami. Dzisiaj pyszny farsz z kapusty kiszonej :) Składniki na obiad dla 3 osób około 1
Gotowanie...to proste !