masy. Smażyć placki z obu stron po dwa razy na palniku o niezbyt dużej mocy. Placki muszą się upiec w środku, ale nie mogą spalić z wierzchu . Placki wykładać na ręcznik papierowy dla odsączenia z tłuszczu. Podawać z jogurtem lub kalarepką startą na tarce o grubych oczkach i wymieszaną z jogurtem. "Marzenia Kaliny" Anety Krasińskiej to moje(...)Krasińska bardzo wyraziście przedstawiła swoje bohaterki, w związku z czym mocno przeżywałam problemy każdej z nich. Byłam też ciekawa, jak potoczą się ich historie, a że książka jest napisana prostym i ładnym językiem, łyknęłam książkę z przyjemnością. 24/2018 (320 str.) wiosna u Darii wiosna/fioletowy płodność
Weekendy w domu i ogrodziezaczną się ze sobą łączyć. Następnie dodać rozkłócone jajko z żółtkiem, śmietanę, płynne drożdże i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą część rozwałkować na placek, wielkością zbliżony do talerza o średnicy około 25 cm. Następnie przyłożyć ten talerz do rozwałkowanego ciasta i "odrysować" od niego koło, odcinając wystające kawałki ciasta. Powstałe koło podzielić
Opowieści z piekarnikaZ okazji premiery nowej części jednej z naszych ulubionych gier, Borderlands, postanowiliśmy, że będzie ona następną pozycją, która przeskanujemy w poszukiwaniu inspiracji na przepis. Mimo, iż
Nerds KitchenTort jabłkowy to przekładany 3-warstwowy biszkopt na kruchym spodzie. Bardzo pracochłonne ciasto składające się z kruchego ciasta posmarowanego konfitura oraz wysokiego
KuchniaWeDwoje.plsię rozpuściła. Dlatego we wpisie znajdziecie dzisiaj przepis na wnętrze tortu, prosty maślany krem, którym trzeba zasmarować tort przed ułożeniem na nim masy cukrowej oraz wskazówki jak w prosty sposób zrobić Peppę na torcie. Składniki (tortownica o średnicy 24cm) Na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka(...)lodówki na godzinę. Teraz dekoracja:) Ja zaczęłam od rozwałkowania tła - u mnie jest dwukolorowe, ale wystarczy jeśli będzie to jeden kolor. Niebieski lub zielony. Dokładnie rozwałkowujemy masę na placek grubości ok 3 mm i układamy ją na torcie. Wyrównujemy. I tu zaczyna się zabawa. Ja żeby ułatwić sobie sprawę wydrukowałam z sieci postać Peppy i pocięłam
Kulinarne Inspiracjewymaga leżakowania przez 4-6 tygodni w chłodnym miejscu, po tym czasie nabiera odpowiedniej konsystencji, smaku i aromatu. Piernik ten mimo długiego czasu oczekiwania na finalny wypiek, jest dość prosty w wykonaniu. Po upieczeniu najlepiej jest przełożyć go powidłami lub inną masą, a następnie oblać czekoladą. Można go długo przechowywać, zwłaszcza jeśli wybierzemy wersję nieprzekładaną niczym lub upieczemy z ciasta(...)klejące i trudno je zagnieść dłonią - nie należy dodawać więcej mąki, ciasto po okresie leżakowania zgęstnieje i zmieni konsystencję, będzie je można bez problemu po podsypaniu mąką rozwałkować na placki - gotowe ciasto przełożyć do szklanego, porcelanowego lub kamionkowego naczynia (u mnie szklana salaterka), przykryć czystą ściereczką kuchenną lub folią spożywczą, w której wykałaczką należy porobić dziurki, aby ciasto oddychało
Smakołyki BerenikiPancakes mogłabym jeść codziennie. Byle by się znalazł ktoś, kto wyręczy mnie od stania nad patelnią. To ciasto rośnie wysoko i jest bardzo puszyste. A mak
Karo in the KitchenWiem, wiem, sernik krakowski bez kratki, to nie krakowski! Powiedzmy, że mój jest… prawie krakowski; a kratki nie posiada, z tej prostej przyczyny, iż masy serowej zrobiło mi się tak dużo, że obawiając się kataklizmu w postaci “ucieknięcia” sernika w trakcie pieczenia, zrezygnowałam z jej ułożenia…. Ku mojemu zdziwieniu, żadne trzęsienie ziemi nie nawiedziło mojego piekarnika, a serniczek piekł się(...)Odciskamy rodzynki z wody, lekko osuszamy papierowym recznikiem i obtaczamy w mące, delikatnie dodajemy do masy serowej. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Po wyjęciu ciasta, wałkujemy je na cieniutki placek ( między dwoma arkuszami papieru) i wykleiamy nim dno wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy. Ciasto w formie nakłuwamy widelcem i wkładamy z powrotem
Mia Cucina SofietaKiedy jest sezon na szybki jabłecznik ? ZAWSZE!!! To jedno z moich ulubionych ciast. Pięknie pachnie, cudownie wygląda… i jest bardzo proste do zrobienia. Jabłecznik z przepisu który dziś proponuję ma jedną, no może dwie wyjątkowe cechy – szybko się go robi i zawsze wychodzi Składniki: 1,5 kg kwaskowatych jabłek 500 g mąki 250 g margaryny 4 żółtka(...)równo rozprowadzamy. Można posypać troszkę bułką tartą na wierzchu. Na jabłkach układamy wierzchnią warstwę ciasta i łączymy na brzegach jego obie warstwy. Jeżeli wyłożyliście boki blaszki wyżej niż sięga placek wyrównajcie brzegi palcem lub odkrójcie nożem (takie wystające brzegi spieką się i nie będą ładnie wyglądały). Ciasto można ozdobić za pomocą resztek ciasta wg uznania. Ciasto wstawiamy do nagrzanego
Kulinarna PatilogiaChleb oliwkowy domowej roboty to mój kolejny chlebowy eksperyment. Nie jest to typowy chleb z oliwkami dodanymi do chlebowego ciasta. Jest to chleb z oliwą i
codojedzeniaczekamy około godziny, aż zwiększy objętość Stolnicę obsypujemy mąką Część ciasta spłaszczamy w rękach i delikatnie wałkujemy na stolnicy ciasto na grubość palca Wycinamy szklanką krążki Na środek każdego placka nakładamy łyżeczkę marmolady Zlepiamy jak pierogi a następnie wszystkie brzegi zbieramy razem i układamy w dużych odstępach na wyłożonej papierem blasze, ciastem zebranym do dołu Przykrywamy ściereczką i czekamy(...)wersjach. Oczywiście jest różnica pomiędzy tradycyjnym, a tym nie zawierającym glutenu. Bg są nieco twardsze i bardziej kruche. Przypominają coś pomiędzy tradycyjnym pączkiem, a bułeczką. Polecam. Szybkie, proste i w moim skromnym odczuciu łasucha - bardzo dobre! Pączki pączkami, ale i inne propozycje czekają, m.in: OPONKI SEROWE - ( przepis
Wypisz WymalujDzisiaj proponuję pomysł na pyszne, sycące i proste w przygotowaniu calzone z salami, cukinią, papryką, oliwkami, cebulą, serem mozzarella i sosem pomidorowym. Wszystko to zapieczone w drożdżowej "pizzy - pierogu". Oczywiście składniki farszu można zmieniać według własnych upodobań. Do przygotowania dania użyłem: 300 ram mąki pszennej tortowej, 25 gram świeżych drożdży, 1 łyżeczki cukru, 50 gram salami, 30 gram zielonych oliwek(...)oregano. Smażyłem przez około 3 minuty. Kiedy ciasto wyrosło podzieliłem je na dwie części. Z każdej części przy pomocy rąk na natłuszczonej blasze do pieczenia uformowałem koło. Oba placki posmarowałem przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym, pozostawiając wolne miejsce na obwodzie. Następnie na każdym placku ułożyłem farsz w ten sposób, aby znajdował się tylko na jego połowie. Dodałem również kilka
Wyprawy kulinarneChlebek jest naprawdę smaczny - aromatyczny, dzięki dodatkom wilgotny i po prostu przepełniony smakami Grecji! Zapraszam:) Początkowo obawiałam się pieczenia Elioti, wydawało mi się to skomplikowane. Niepotrzebnie. Elioti to prosty, drożdżowy chlebek, bez żadnych bajerów w postaci zakwasów itd., do którego pod koniec wyrabiania dodaje się cebulę i oliwki. Składniki te nie tylko wzbogacają smak chleba, ale poprawiają też jego wilgotność(...)podwoić swoją objętość. Cebulę drobno posiekaj i podduś na odrobinie oliwy. Oliwki również drobno pokrój. Po tym czasie lekko wygnieć ciasto na blacie podsypanym mąką i rozpłaszcz na placek. Posyp powierzchnię ciasta podduszoną cebulą oraz posiekanymi oliwkami. Zwiń ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku, a następnie podwiń jego końce pod spód. Możesz też wygnieść ciasto, tak aby dodatki
Chilli Czosnek i Oliwapoczątek roku mam dla Was przepis na bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu ciasto, które pomimo swojej prosty jest niezwykle smaczne :). To puszysty biszkopt przełożony masą cytrynową, którą robi się błyskawicznie i bezproblemowo, nie ma tu konieczności żadnego miksowania czy ucierania z masłem, a to dobra wiadomość dla tych, którym masy budyniowo - maślane lubią spłatać figla i np. zwarzyć się(...)używacie ). Zestawić z ognia i mieszając wlać mleko z rozpuszczoną mąką ziemniaczaną. Mieszając rózgą kuchenną zagotować. Gorącą masę cytrynową od razu wyłożyć na dolny blat biszkoptu, wyrównać. Przykryć drugim plackiem i lekko docisnąć. Lukier cytrynowy: Składniki na lukier umieścić w miseczce i rozetrzeć grzbietem łyżki do otrzymania gładkiego lukru. Lukier rozsmarować na wierzchu ciasta, posypać wiórkami kokosowymi. Odstawić w chłodne
Opowieści z piekarnikaUwielbiam słodyczy, a tym bardziej ciasta bez pieczenia :) Tym razem pokażę Wam przepis Madzi na szybkie i bardzo proste ciasto lion. Chyba każdy z nas
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!