placek prosty - 2558 przepisów (strona:141/171)

La Puddica Brindisina - Drożdżowe chlebki z botwiną, anchois i oliwkami 198

Dzień dobry,Bardzo lubię przygotowywać wypieki z ciasta drożdżowego. Kiedyś myślałam, że wyrabianie drożdżowego ciasta jest strasznie trudne, ale jest to bardzo proste zajęcie, wymaga od nas jedynie poznania kilku zasad oraz cierpliwości, bo ciasto drożdżowe musi mieć czas, aby niespiesznie wyrosnąć. Tak, jak drożdżowe chlebki z botwiną, anchois i oliwkami, przygotowane przeze mnie w sobotnie popołudnie według przepisu Marleny(...)odstaw. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Podziel ciasto na 12 kawałków i uformuj z każdego kulę. Odstaw na 10 minut przykryte czystą ściereczką. Każdą kulę rozpłaszcz kłykciami na okrągły placek. Odstaw na kolejne 10 minut po czym posmaruj każdy resztką oliwy. Na każdym placku ułóż porcję nadzienia. Placki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz partiami

Chilli Czosnek i Oliwa
Kaszotto z kurczakiem i porem 210

To jedno z tych dań, które jest nie tylko zdrowe ale i bardzo szybkie w przygotowaniu. Danie to możemy zaliczyć do dań jednogarnkowych, bo całość przygotujemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowe sushi, czyli jak samemu zrobić sushi w domu 277

rodem z Japonii, postanowiliśmy sami spróbować swych sił w rolowaniu. Wszystkie potrzebne składniki są w zasięgu ręki, znajdziecie je w każdym lepiej zaopatrzonym markecie spożywczym. A skoro to takie proste, to na co czekać? Czemu nie? Podjęliśmy wyzwanie, efekty za każdym razem są super! Satysfakcja i wspólny czas w kuchni niezastąpione, dlatego teraz robimy je i będziemy robić regularnie :) Zachęcam(...)przed użyciem owinąć ją folią spożywczą, ja pomijam ten krok. Na macie kładziemy glon (nori), na nim na około połowie do 2/3 powierzchni nori rozgniatamy ryż na płaski "placek" o grubości max 1 cm. W ten sposób przygotowujemy bazę pod wszystkie maki, a następnie komponujemy ich skład poprzez dodawanie i łączenie ze sobą różnych dodatków. Ryż możemy cieniutko posmarować

Taste Of My Day
Jak zrobić klasyczne włoskie ciasto na pizzę? (przepis krok po kroku) 439

Cook Italian . Bardzo lubię tego wesołego starszego pana i ufam jego recepturom. Jego pozycję "Dwaj łakomi Włosi" przerobiłam od deski do deski. To ciasto do pizzy jest mega proste. Tylko cztery podstawowe składniki - mąka, sól, woda i drożdże oraz nieskomplikowany sposób przygotowania. Dotąd zawsze dodawałam oliwę, ale tym razem wcale mi jej nie brakowało. Jedyny dla mnie minus, to konieczność(...)wyrastania ciasta przez 2 godziny, przełóż kulę ciasta do plastikowego pojemnika z przykrywką wysypanego mąką i wstaw do lodówki. Następnego dnia wyjmij 30 min. przed planowanym pieczeniem pizzy. Uformuj placek, nałóż dodatki i piecz jak zwykle. *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być

Chilli Czosnek i Oliwa
Dobra Zielarnia :) 127

DOBRA ZIELARNIA  to sklep ze zdrową żywnością, naturalnymi kosmetykami, rozmaitymi suplementami i wieloma innymi niezbędnymi do zdrowego życia artykułami :)  Wchodząc na stronę sklepu naszym oczom ukazuje się prosta, ale jakże estetyczna szata graficzna. Panuje tu ład i porządek. Wszystko jest pięknie poukładane, posegregowane, tak aby z łatwością znaleźć przedmiot, którego szukamy. Strona bardzo czytelna i przejrzysta. Bez żadnych(...)spokojnie da się go zjeść - jest smaczny. Malutkie kuleczki pyłku są średnio twarde i bez problemu się je przegryza. Pyłek można używać jako dodatek do wielu dań - owsianek, placków, naleśników, jogurtu, koktajli itp. Pamiętajcie, aby go nie podgrzewać, żeby nie stracić cennych wartości odżywczych.  Wartości odżywcze na 100 g produktu: energia:  262 kcal białko

Zdrowie na języku :P
OXY2 169

Witajcie moi Najmilsi! Dzisiaj kolejne 7 dni z planem od oxy! To był naprawdę udany tydzień! Udało mi się zrobić 4 treningi siłowe, 3 treningi biegowe

fitolarun.blogspot.com
Migdałowa szachownica 776

spirytusu. Jeśli krem od razu po przygotowaniu jest zbyt rzadki, włożyć go do lodówki do lekkiego stężenia. Złożenie ciasta: Oba ciasta ( już wyrównane ) przekroić poziomo na 3 równe placki, następnie wymienić środkowe placki - powinno powstać jedno ciasto biało - czarno - białe i drugie czarno - biało - czarne: Odłożyć około 5 łyżek kremu ( do posmarowania wierzchu i boków ). Pozostały krem podzielić

Opowieści z piekarnika
Greentest i Food cleaner – dwa urządzenia, dzięki którym zdrowiej jemy 102

brak czasu, praca, dom, dziecko powoduje, że zdarza nam się popełnić trochę grzeszków, a wolny czas spędzić na fajnym filmie. Zresztą lubimy od czasu do czasu zjeść mielonego lub placki ziemniaczane, a na deser kawałek pysznego ciasta własnej roboty. Niemniej jednak świadomość co jest zdrowe i co nam służy, a co szkodzi – jest, i dzięki niej możemy wracać(...)zakupy i sprawdzać jakość produktów przed kupnem. Do urządzenia dołączony jest kabel USB micro oraz ładowarka, umożliwiająca zasilanie w standardzie USB z gniazdka sieci elektrycznej. Obsługa urządzenia jest bardzo prosta. Po uruchomieniu Greentesta należy wybrać grupę, jaką chcemy badać (do wyboru mamy Warzywa, Owoce, Mięso) lub opcję Radiacja, jeśli to nas interesuje. Następnie na liście wyboru odnajdujemy produkt, umieszczamy sondę

Moja Delicja
Kuchnia gruzińska 313

Przystawki na gruzińskim stoleKuchnia gruzińska kojarzyła mi się tylko z tłustym mięsem zagryzanym chaczapuri oraz uroczymi pierożkami chinkali. To i tak dużo, bo jeszcze kilka lat

Poezja smaku
Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem 231

W Majowej Piekarni pojawiła się propozycja Moniki, która to upiekła ten chleb w swoim żeliwnym garnku. Ponieważ takowego garnka żeliwnego nie mam, a chleb miał być

Grahamka, weka i kajzerka
Lekkie drożdżowe pączki pieczone 132

Wielu z Was prosiło w tym roku o przepis na domowe pączki. Przedstawiam Wam mój autorski przepis sprzed lekko ponad 7 lat na pieczone drożdżowe pączki

Karo in the Kitchen
O dyniach. Purée z dyni do słoików, pasteryzowane 176

czasie od końca lipca do pierwszych przymrozków. Teoretycznie – dynie powinny być dostępne w sprzedaży przez cały okrągły rok , ale sami wiecie że nie są. Dlaczego? Powód jest prosty – niewłaściwe przechowywanie. I już nie mówię że to my, konsumenci, dynię źle przetrzymujemy, ale robią to sprzedawcy i plantatorzy.   Natura tak zaprojektowała dynię, że dynia ma już swoje własne opakowanie – skórkę(...)zieleni, bieli, bywa nakrapiana i mocno żeberkowana i całkiem gładka. Żebrowana po przekrojeniu w poprzek przypomina kwiat, kolor miąższu od białego przez żółty do bladopomarańczowego. Świetna do pieczenia, na placki, na zupę i do ciasta – słodka, z lekkim posmakiem orzechów laskowych. DYNIA SAMPSON szaroniebieska, z delikatnym żebrowaniem. Spora, ciężka, dojrzała ma rzadko poniżej 4-5kg wagi. Jasnopomarańczowy

Karo in the Kitchen
Ciastka/babeczki "grzybki" 183

gdyby nie chciało się połączyć dodajemy jeszcze odrobinę śmietany, tak około łyżkę, a jeśli zbyt lepkie dodajemy odrobinę mąki). Schładzamy w lodówce około godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy na cienki placek (2-3mm) i wycinamy elementy grzybków. Kapelusze i spody wycinamy foremką, na której będziemy je piec lub szklanką, a następnie w każdym spodzie małym korkiem robimy dziurkę(...)odpowiednie do tego narzędzie wyciąga (wie już co gdzie jest, bo pomaga je myć, a potem chować;)). Ciasto zaplanowałam jak do szarlotki, ale bez cukru. Krem tradycyjny i prosty, żeby było szybko - budyń z margaryną. Polewa gotowa, więc całe przygotowanie nie było aż tak pracochłonne (choć przerywane, bo przecież drugi mały człowiek w domu też wymaga poświęcenia mu czasu

Kolorowy Przepisownik
Gulasz z szynki 137

W tym wpisie pokażę Wam przepis na szybki, prosty tradycyjny gulasz z szynki. Podstawową wersję gulaszu możecie urozmaicić dowolnymi dodatkami, np. papryką, kukurydzą. Tak przygotowany gulasz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Burgery z indyka – bo wołowina to nie wszystko! 248

Kiedy szykuję burgery w domu najczęściej wybieram do ich zrobienia dwa rodzaje mięsa – tradycyjnie wołowinę albo – co mniej oczywiste – mięso indyka. Indyk może być naprawdę świetnym

Karo in the Kitchen