placek prosty - 2558 przepisów (strona:136/171)

Racuchy na leniwe śniadanie. Z gruszkami 183

Jak się człowiek wyśpi, to od razu zaczyna mu się chcieć. Ja przynajmniej właśnie tak mam. Dziesięć godzin nieprzerywanego niczym snu, zakończone wygramoleniem się z pościeli

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rustykalna tarta (galette) ze śliwkami i masą migdałową 153

lepszego niż domowy wypiek.Galette to pochodząca z Francji rustykalna tarta o zawiniętych brzegach. Wiosną uraczyłam Was wersją z rabarbarem i truskawkami, dziś sięgnęłam po jesienne śliwki. Wykorzystałam również bardzo prosty przepis na masę migdałową, który zaczerpnęłam z receptury na Galette des Rois, tartę na Święto Trzech Króli. Tartę upiekłam już miesiąc temu z okazji moich urodzin, ale nie miałam okazji(...)miski. Dodaj mąkę, cukier i sól i wymieszaj. Wyjmij ciasto z lodówki, odwiń z folii i połóż na blacie na dużym kawałku papieru do pieczenia. Rozwałkuj je na okrągły placek grubości ok. 5 mm., ewentualnie podsypując papier do pieczenia i wałek odrobiną mąki.  Na środku ciasta rozsmaruj masę migdałową, zostawiając 5-cm margines. Następnie na wierzchu ułóż owoce

Chilli Czosnek i Oliwa
Galette des Rois - francuska tarta migdałowa na Święto Trzech Króli 179

rois można kupić we Francji w prawie każdej piekarni lub cukierni, w zestawie z papierową koroną i figurką o wybranym kształcie, choć zapewniam Was, że jego przygotowanie jest bardzo proste i nie trzeba być profesjonalnym cukiernikiem, aby dać sobie radę. A na południu - słodka korona Nie w całej Francji jedzą dziś galette des rois. Na południu kraju, m.in. Prowansji(...)już rozwałkowanego (sprzedawanego w rulonie), rozłóż ciasto z obu opakowań na stolnicy. Przykładając do ciasta duży talerz wytnij z niego dwa koła. Usuń niepotrzebne kawałki ciasta. Przełóż jeden z placków na arkusz papieru do pieczenia. Wyłóż na niego krem, zachowując 2,5 cm. odstęp od brzegu. Wciśnij do nadzienia fasolkę, figurkę lub migdał umiejscawiając ją raczej przy brzegu ciasta (inaczej

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto makowe z masą kokosową 134

Idealnie wyważone w smaku. Przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom maku i kokosu. Połączenie tych dwóch skrajnych smaków, które świetnie wzajemnie się podkreślają jest idealną propozycją na

Tagebuch po polsku
PANCAKES – SAINTS ROW IV – puszyste naleśniki amerykańskie 298

Dubset gun, odlotowe supermoce, wszechobecna rozwałka, liczne odniesienia do popkultury, mnóstwo parodii, absurdalnego i niekiedy nawet przekraczającego granice dobrego smaku humoru. Saints Row IV wyróżnia się

Nerds Kitchen
SEZAMKI 140

Pyszne, chrupiące i pachnące sezamki. Proste i szybkie w wykonaniu. Idealne jako słodka przekąska dla dzieci lub niespodziewanych gości. Kiedy więc mamy ochotę na coś pysznego i słodkiego warto schrupać paczuszkę sezamków   to tylko 200 kcal.  Dostarczymy wówczas sobie nie tylko spory zastrzyk energii, ale również sporą dawkę witamin. Sezamki   przywędrowały do nas z Arabii (choć(...)pieczenia. Przykryłam ją drugim papierem i rozwałkowałam. Masa szybko tężeje, więc trzeba to robić szybciutko. Grubość sezamek zależy od Was. Jak masa trochę wystygła, odkleiłam z niej papier. Przełożyłam placek sezamowy na kratkę aby przestygł i stwardniał. Teraz już można kroić ją na dowolne kształty. Smacznego

potrawyregionalne
TURECKIE CHLEBKI BEZGLUTENOWE Z INDYKIEM, PAPRYKĄ, KUKURYDZĄ I ZIARNAMI. 172

takie łatwe, to nie takie proste... przejść koło nich obojętnie! Pachnące połączenie ciepłego, domowego, zdrowego dania, szybkiej i nietypowej kanapki i oryginalnego fast-fooda to nasz sposób na pyszny obiad. Jeśli połączy się siły, to gotowy będzie szybkiej niż trwałoby ugotowanie ziemniaków. I tak też zrobiłyśmy tym razem - w czasie gdy uwieszona na telefonie starsza kucharka bawiła się ciastem(...)mieszając. Po zdjęciu z ognia dodajemy przyprawy, zioła, ziarna. Gdy lekko ostygnie dorzucamy pokrojony/starty ser żółty. Na koniec na patelnie ląduje kukurydza. Mieszamy, doprawiamy i gotowe.Farsz wykładamy na rozwałkowane placki, składamy (2 boki do siebie, 2 pozostałe pod spód). Przekładamy na wysypaną mąką blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 15-20 minut.Powstaje nam 6 cudownych

Wypisz Wymaluj
Podgrzybki duszone w śmietanie 155

Poznajcie mój ulubiony – zaraz obok naleśników – sposób na podanie podgrzybków. To właśnie one, a nie prawdziwki, są dla mnie prawdziwym jesiennym przysmakiem. Zdecydowanie aromatyczne i mocne

Karo in the Kitchen
Domowa pizza na cieście dojrzewającym 286

pojemniku (by nie wysychało) 2-3 razy większym, bo ciasto zwiększy swoją objętość. Do jego zrobienia używa się suchych drożdży. Z naszego przepisu na pizzę wyjdzie Wam dwa spore placki ( pizza na cienkim cieście) lub dwa małe (jeśli chcecie grubą wersję). Ten właśnie przepis na pizzę to nasz ulubiony i jestem pewna że jeśli go wypróbujesz, będziesz robić(...)jednej z pobliskich restauracji. Szczególnie smakował mi sos, który do niej podawano. Latami próbowałam go odtworzyć, aż… w końcu mi się chyba udało. Jego wykonie jest naprawdę bardzo proste. Wystarczy zmieszać bardzo drobniutko posiekać czosnek lub przecisnąć go przez praskę i zmieszać wszystkie składniki. Celowo nie podaję Wam proporcji przypraw, bo to już kwestia Waszych upodobań. Pamiętaj jednak

Arbuziaki
Przepis na sernik – przepis miesiąca 160

Kolejny miesiąc za nami. Nie chce mi się wierzyć, że to już listopad! Ciemno i ponuro na dworze kiedy idę do pracy i kiedy z niej

codojedzenia
Ciasteczka piwne 159

Dziś będzie jeszcze szybciej i zwięźlej niż poprzednio. Przez cały dzień mierzyłam, zagniatałam, piekłam i wyrabiałam, czuję każdy mięsień w swoim ciele i jedyne o czym

Przepysznik - BLW i nie tylko
Focaccia z rozmarynem, tymiankiem i skórką cytryny – bomba aromatu 199

To nie jest zwykłe pieczywo. Ta włoska focaccia jest nad wyraz aromatyczna – zioła i skórka z cytryny w połączeniu z dobrą oliwą działają cuda. Przy pieczeniu

Karo in the Kitchen
Rustykalna tarta (galette) z truskawkami i rabarbarem 188

zostają nawinięte na nadzienie, które apetycznie wygląda do nas poprzez tak utworzone "okienko". Moje galette kryje pyszne nadzienie z truskawek i rabarbaru o wspaniałym karmazynowym kolorze. Lubię takie domowe, proste wypieki, a połączenie rabarbaru i truskawek jest jednym z moich ulubionych. Odkąd polubiłam rabarbar (jakieś 3 lata temu), co roku na wiosnę piekę kruche ciasto z rabarbarem, dżemem truskawkowym(...)kawałki. Z truskawek usuń szypułki i pokrój na połówki. Wymieszaj w misce, dodaj cukier, mąkę i sól.  Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na w miarę okrągły placek na papierze do pieczenia lekko posypanym mąką. Przełóż ciasto z papierem na blachę do pieczenia. Nastaw piekarnik na 200 stopni C. Z pomocą łyżki cedzakowej ułóż na cieście nadzienie owocowe

Chilli Czosnek i Oliwa
CHMIELARNIA MULTITAP, WARSZAWA - KUCHNIA TAJSKO-NEPALSKA I PUB. 213

wraz z jego dziewczyną) bawiliśmy się na koncercie i który znał to miejsce z pewnych źródeł, pewnie nigdy bym tam nie trafiła. Pierwsze wrażenie po wejściu - skromnie, ale schludnie. Proste stoły, bambusowe krzesła, przyciemnione światła, a w tle rockowa muzyka. Hałas rozmów, brzękanie szkła do piwa i powalające zapachy unoszące się wokoło, dobiegające z kuchni. Zapowiadało się dobrze. Jednak(...)ostrości. Dobrze przyrządzony kurczak, ale niestety zbyt dużo sosu. Natomiast Mateuszowi bardzo smakował, wyraźna pikantność mu nie przeszkadzała. Do tego rzuciliśmy się jeszcze na dodatki. Pudhina Parantha, czyli miękki placek razowy z miętą i masłem. Jak wiadomo, masło jest nośnikiem smaku, dzięki niemu całość nabrała maślanego aromatu, a mięta świetnie orzeźwiła. Ciepły, jedzony palcami, naprawdę super. Natomiast Peszwari Naan

W kuchni Karmel-itki