Podpłomyki z koperkiem 190Podpłomyki z pastą z awokado, jajkiem i parmezanem Pizza na podpłomyku z pesto z rucoli Podpłomyki z koperkiem Składniki: 2 szklanki mąki pszennej woda 2 szczypty soli 4 łyżki posiekanego koperku Przygotowanie: Mąkę przesypujemy do miski. Dodajemy posiekany koperek i sól. Wszysto łączymy z wodą. Dodajemy tyle wody, aby powstało gładkie ciasto. Z ciasto formujemy wałek. Dzielimy na grubsze plastry
Moja smaczna kuchnia
Pizzerinki-puszyste i wspaniałe, mini pizze :-) 365nimi więcej pracy niż ze zwykłą pizzą, to często kusze się na ich przygotowanie. Z tego przepisu wychodzi baaardzo dużo pizzerinek, także trochę czasu zajmuje ich przygotowanie Co do dodatków tutaj możemy działać wedle własnego upodobania. Ja podam przepis na takie pizzerinki jak ja robiłam. No to zaczynamy :-) SKŁADNIKI CIASTO rozczyn -5 dag drożdży -2 łyżki cukru -1 szklanka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Muffinki z kabanosami 236sól, pieprz, papryka słodka lub ostra, przyprawa do pizzy W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę i proszek do pieczenia, a w drugiej składniki mokre: jajka, mleko i masło. Mokre połączyć z suchymi i wymieszać. Dodać pokrojone w małe kawałki kabanosy, oliwki oraz połowę sera. Na końcu przyprawić wedle własnego uznania. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papilotkami. Wierzch każdej muffinki
My simple kitchen
Pizza bezglutenowa z figami i gorgonzolą 214takich dobrych jak Ona. Poniżej idealna pizza oraz piękne aranżacje mieszkania i dekoracje stołu - idealne na przyjemne babskie spotkania :) od WESTWING Home and Living Na rozczyn: 20 g świeżych drożdży łyżeczka syropu klonowego lub miodu albo syropu z agawy 2 pełne łyżki mąki gryczanej 50 ml ciepłej, przegotowanej wody Ciasto: 270 g mąki 3 łyżki oliwy
Bon Appetit Małgorzaty
Pizza cztery sery (ser żółty, feta, gorgonzola i mozzarella) 307pizzę dla 2 osób: spód do pizzy, np. połowa porcji z tego przepisu sos pomidorowy (lub 2 duże pomidory) 100 g sera żółtego 100 g sera feta 100 g sera gorgonzola 1 kulka sera mozzarella zioła prowansalskie Ser żółty, feta, gorgonzola i mozzarella pokroić w kostkę. Surowy spód do ciasta podzielić na mniejsze części, z każdej
Ugotować
Pizza na słodko z sosem z gorzkich pomarańczy 195przykryj folią, niech urośnie. Wyłóż ciasto na stolnicę, uformuj koło. Otwórz: puszka fig mała puszka ananasa i układaj na spodzie. Piecz 220 stopni przez 20 minut Przygotuj os: 2 łyżki konfitury z gorzkich pomarańczy łyżka miodu z mniszka Podgrzewaj na średnim ogniu aż składniki zrobią się płynne. Kiedy pizza będzie gotowa wyjmij i polej obficie sosem
AZgotuj!
pizza na drożdżach - ciasto standardowe 270związku z tym wrzucam przepis z archiwum. Pizza na drożdżach. Oczywiście można użyć ulubionych dodatków, ale mi najlepiej smakuje z tuńczykiem z puszki, kukurydzą i papryką. Oprócz tego pieczarki i ser. Sos przeważnie wykonuję z passaty pomidorowej (kartonik) z oliwą i łyżeczką octu winnego i ziołami. Na razie umieszczam samo ciasto. Składniki: 2 szklanki mąki 20 gram drożdży
Lubczyk i Wanilia
Chaczapuri imeruli 223kuchni gruzińskiej, równie ważna dla Gruzinów jak pizza dla Włochów, knedle dla Czechów czy tortilla dla Hiszpanów. Występuje w formie zapiekanego placka z serem. Można przyrządzac je na kilka sposobów, m.in. :- chaczapuri adżaruli – chaczapuri adżarskie ( z serem i jajkiem )- chaczapuri imeruli – chaczapuri imeretyńskie ( w formie okrągłego placka z zapieczonym w cieście nadzieniem serowym lub z pastą z czerwonej
Ostra na Słodko
Pizza z szynką dojrzewającą 155odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Wlać zaczyn do mąki i mocno wyrabiać, dodać wodę z rozpuszczoną solą i dalej wyrabiać. Wyrobione ciasto ma być elastyczne. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, oprószyć mąką i odstawić, przykryte ściereczką, na dwie godziny do wyrośnięcia. Każdą część rozciągnąć dłońmi lub rozwałkować (na oprószonym mąką blacie) na okrągły, w miarę cienki placek(...)zetrzeć na tarce. Placki przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Placki posmarować pomidorami, posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na około 13 – 15 minut. Wyjąć pizzę z piekarnika, ułożyć plastry szynki, skropić oliwą, ułożyć kilka listków świeżej bazylii
królestwo garów
PRZEKĄSKI NA SYLWESTRA (keto, LCHF, bez glutenu) 2537tacos w serowych muszlach szparagi w boczku mini pizze z cukinii kotleciki cukiniowo-indycze keto bruschetta Rolada szpinakowa z łososiem Jajka faszerowane awokado Jajka faszerowane łososiem Jajka faszerowane tuńczykiem Jajka faszerowane szynką, papryką i ogórkiem Tatar z wędzonego łososia Tatar wołowy Galareta bez żelatyny Keto pierogi Tartaletki wytrawne krewetki w keto cieście Śledzie po kaszubsku Kolorowe śledzie z papryką Śledzie
Ola la LCHF
Chleb z kawą i migdałami - grudniowa piekarnia 228stopni i ponownie składamy na trzy. Ciasto formujemy w okrągły bochenek, przekładamy do miski wyłożonej ściereczką lub do koszyka do wyrastania chleba i pozostawiamy na około 3-4 godziny w temperaturze pokojowej lub na 12 godzin wstawiamy do lodówki. Pieczemy w 220 stopniach na rozgrzanej blasze lub kamieniu do pieczenia pizzy przez 40 minut. Chleb z kawą i migdałami
Stare Gary
Chleb z kawą i migdałami- piekarnia grudniowa 175stopni i ponownie składamy na trzy Ciasto formujemy w okrągły bochenek, przekładamy do miski wyłożonej ściereczką lub do koszyka do wyrastania chleba i pozostawiamy na około 3-4 godziny w temperaturze pokojowej lub na 12 godz. wstawiamy do lodówki Pieczemy w 220 *C na rozgrzanej blasze lub kamieniu do pieczenia pizzy przez 40 min. Moje uwagi: Chleb nie uzyskał pięknych
Proste Potrawy
Zakręcone pizzerinki do odrywania 829przypuszczałam spisał się wyśmienicie. Taka mini pizza do odrywania, to świetny sposób na spędzenie wieczoru w gronie znajomych lub wieczór filmowy;) Kiedy tylko ktoś nabierze ochotę coś przegryźć wystarczy tylko, że wyciągnie rękę i oderwie sobie kawałek. Jest to bardzo wygodne podanie. Nadzienie możemy dowolnie modyfikować o swoje ulubione dodatki. Ciasto: 400 g mąki pszennej 220 ml ciepłej wody
Smaki Na Talerzu
pizza z brokułem i kabanosem 210Pizzę domową robię dość często. bo domownicy ją uwielbiają ale taka klasyczna jak zawsze już mi się znudziła znudziła. Zmieniłam całkowicie dodatki i choć wyszło mniej "pizzowo" to przepysznie. Zresztą wszystko, co jest polane sosem czosnkowym znika u nas w mgnieniu oka. Składniki: na ciasto: 225 g mąki (najlepiej typu 00) 135 ml letniej wody 15 g drożdży świeżych
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chleb żytni z kminkiem (40%) Hamelman'a 243czasie ciasto wyjąć z miski, podzielić na dwie części i uformować dwa chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania, łączeniem do góry, na ok 60 minut ( do czasu aż chlebki wyrosną). Nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać
Stare Gary
Młode ziemniaki z żółtym serem 256Uwielbiam młode ziemniaczki, mogła bym je jeść codziennie kilka razy. Dzisiaj na obiad z mizerią, no cóż później też trzeba było coś zjeść ... tym razem z
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
FOCACCIA Z POMIDORKAMI, OLIWKAMI I MOZZARELLĄ 192rodzaj włoskiego pieczywa, taka trochę siostra pizzy lecz bez sosu pomidorowego. Bardzo popularna, zazwyczaj podawana na ciepło przed głównym posiłkiem, w celu zaspokojenia pierwszego głodu. Można ją przygotowywać z różnymi dodatkami. Cudowna, aromatyczna, po prostu pyszna :) SKŁADNIKI: na zaczyn 20 g świeżych drożdży 150 ml letniej wody 150 g pszennej mąki ciasto właściwe 140 ml letniej wody 40 ml białego
Kuchnia w opałach
Zwijane pizzerinki 540Doskonała przekąska na imprezę, piknik czy wycieczkę. Świetnie smakują zarówno na ciepło od razu po wyjęciu z piekarnika jak również na zimno z dodatkiem keczupu czy
Smakołyki Asi
Christian Grey VS Sasha Grey - walentynkowy spaghetti calzone 194danie to kondensacja kuchni włoskiej czyli połączenie pizzy ze spaghetti. Składniki: - mąka - drożdże - woda - olej - makaron nitki - koncentrat pomidorowy - cebula - bazylia Wykonanie: Makaron gotujemy. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy. Dodajemy koncentratu pomidorowego oraz bazylii i z tak powstałym sosem mieszamy makaron. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąki oraz trochę oleju i ugniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy wody lub mąki
Kryzysowa Książka Kucharska
Jak zrobić domową, zdrową tortillę? 538ściereczką i odstawiamy ją na kilkanaście minut. Ciasto dzielimy na 6-8 równych części, a z każdej formujemy kuleczki. Na silikonowej stolnicy (taka jest najlepsza, gdyż przy jej użyciu możemy zrobić bardzo cienkie placki, a na drewnianej możemy mieć problem z ich odklejeniem) rozwałkowujemy każdą z kuleczek i przy pomocy noża do pizzy wykrywamy koła o wielkości zbliżonej do średnicy
Be Fit Be Strong
Lekka carbonara z groszkiem i migdalami 233zapasy z lodówki znikają podobnie jak ciasta z patery i łakocie z puszek. W tym roku udało mi się zrobić idealnie tyle i potrzeba. Więc od dzisiaj mogę zacząć planować nowe potrawy szczególnie, że miałam wreszcie czas na przejrzenie mojego inspirującego stosiku książek kucharskich. Dzisiaj przyjeżdża do nas ciocia będzie więc pizza choć równie dobrze sprawdziła by się taka
Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta z chorizo i rucolą 212Kruchy spód tarty z chorizo i świeżymi listkami rucoli smakuje wybornie :), to jakich użyjecie dodatków to tej tarty zależy od waszych upodobań :). Składniki na ciasto kruche
Apetyczna babeczka
Tarte flambée 284minut (lub dłużej, jeśli ciasto jednak jest grubsze) na zwykłej blasze. Chyba że dysponujecie kamieniem lub piecem chlebowym. Jasne… Po wyjęciu z piekarnika tartę kroimy w paski i jemy ciepłą. My oprócz boczku dodaliśmy resztkę pepperoni, ale można to pominąć. Nie kombinujcie tylko z pomidorami i oliwkami, bo wyjdzie pizza, a na włoską pizzę, to jeszcze poznacie przepis
GRUBY WAŁEK
Chleb z orzechami włoskimi i marchewką Hamelman'a 276czasie ciasto wyjąć z miski , podzielić na dwie części i formować dwa chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania, łączeniem do góry, na 1 h ( do czasu aż chlebki wyrosną ) W międzyczasie nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać
Stare Gary
Chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem Hamelman'a 257czasie ciasto wyjąć z miski, podzielić na dwie części i formować dwa chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania, łączeniem do góry, na ok 60 - 90 minut ( do czasu aż chlebki wyrosną). Nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać
Stare Gary
Bolońskie niespodzianki 239300 g mięsa mielonego1 opakowanie Fix Pikantne Bolognese z chili firmy Knorr1 cebula1 marchewka200 g ugotowanych ziemniaków1 opakowanie ciasta francuskiego3 łyżki margaryny4 łyżki startego, żółtego
Świat Domowej Kuchni