pizza ciasto - 4706 przepisów (strona:196/314)

Pizza z boczkiem 106

odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Wlać zaczyn do mąki i mocno wyrabiać, dodać wodę z rozpuszczoną solą i dalej wyrabiać. Wyrobione ciasto ma być elastyczne. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, oprószyć mąką i odstawić, przykryte ściereczką, na dwie godziny do wyrośnięcia. Każdą część rozciągnąć dłońmi lub rozwałkować (na oprószonym mąką blacie) na okrągły, w miarę cienki placek(...)tarce. Placki przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Posmarować rozgniecionym czosnkiem. Ułożyć mozzarellę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 6 minut. Po tym czasie na pizzy ułożyć boczek, posypać parmezanem i posypać tymiankiem. Piec kolejne 6 - 7 minut. Wyjąć pizzę z piekarnika, posypać świeżym tymiankiem

królestwo garów
ALEEE PĄCZKI kawie do towarzystwa 219

oczywiście na miejscu tworzone, od wyrobienia ciasta poczynając, a na nadziewaniu różnościami kończąc. Warto skosztować również tutejszego pączka pieczonego - mniej tłustej alternatywy typowego pączka smażonego. To co osobiście mnie wielce zaintrygowało to oferta pączków wytrawnych !- z farszem mięsnym, z kapustą i grzybami, ze szpinakiem i fetą, z farszem sycylijskim oraz o smaku pizzy. Nie spotkałam się jeszcze z taką opcją

Grunt to przepis!
zapiekanka - piętrowa pizza 245

Wysoka pożywna zapiekanka, coś a'la piętrowa pizza. Możemy wrzucić do niej ulubione dodatki. U nas najczęściej klasycznie-z szynką i oliwkami. Zjadamy na ciepło a jeśli zostanie to kroimy w trójkąty i zabieramy na piknik. Polecam również jako jedzonko do pracy- na zimno także smakuje nieźle. *foremka 25*34cm Składniki: na ciasto:  450 g mąki 270 ml letniej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Szwedzkie bułeczki szafranowe lussekatter 176

wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o boku 50 cm x 30 cm. Namocz żurawinę w wodzie. Wymieszaj składniki na nadzienie i posmaruj równomiernie placek i posyp odcedzoną z wody żurawiną. Złóż placek na pół wzdłuż dłuższego boku. Otrzymasz placek 25 cm x 30 cm. Używając radełka do pizzy, pokrój placek wzdłuż boku

codojedzenia
Szybkie drozdzowe rogaliki 162

blachę, którą wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy wedle uznania, na 3 części - wtedy rogaliki są wielkości drożdżówek z piekarni, na 4 - my tak robimy, są wtedy fajne do kawy lub na więcej, wychodzą małe rogaliczki, które są mniej puszyste ,a bardziej kruche. Każdą część wałkujemy nadając jej kształt koła. Kroimy, jak pizzę, na 8 części. Na każdy szeroki brzeg

Kuchnia od dwojga
Bezglutenowa pizza - wegetariańska, dietetyczna, najlepsza! :) 137

idealny :) A smak - lepszy od niejednej pizzy glutenowej, bardziej kruchy, rozpływający się w ustach - pycha! Farsz w pełni wegetariański, przygotowany z popularnych i łatwo dostępnych warzywek :) Gorąco polecam, na pewno Wam zasmakuje ;) SKŁADNIKI Zaczyn: 125 ml wody 1/3 kostki drożdży (tj. ok. 35 g) 1 łyżka ksylitolu 1 łyżka mąki gryczanej  (Targroch) Ciasto: 100 g skrobi kukurydzianej

Zdrowie na języku :P
Hiszpańska coca z chorizo 139

dodatkami, zbliżony do znanej zapewne wszystkim pizzy. Różnica polega na tym, że tu spód piecze się sam, a natępnie na już upieczonym układa się dowolne dodatki. U mnie dodatkami była przesmażona z cebulką kiełbaska chorizo, czerwona papryka i oliwki. Wraz ze mną wyzwania podjęły się: Mirabelka , Panna Malwinna i Zuzia Składniki: Na ciasto: 500g mąki pszennej 7g suszonych drożdży

Codzienne Gotowanie
Flammkuchen z cukinią i jagodami 181

Flammkuchen, alzacka lub  niemiecka pizza, jednak bez dodatku drożdży, zatem szybsza do przygotowania. Lekki placek idealny na lato, z cukinią i czarnymi jagodami. W letniej odsłonie nawet śmietana z wersji klasycznej została zastąpiona twarożkiem. Zaskakujące składniki ? Musisz sam ocenić, nam bardzo smakowała. Zapraszam na pyszną dietetyczną wersję Flammkuchena. Składniki na ciasto: 240 g mąki orkiszowej 630 135 g wody

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa pomidorowa z kurczakiem i makaronem 218

Twoje danie popisowe to... Leczo. I ciasta:D 8. Mięso czy słodkości? Zdecydowanie słodkości^^ 9. Twoje ostatnie kulinarne odkrycie Domowe lody kawowe:) 10. Potrawa, która Ci nie wychodzi, mimo wielu prób, jeśli jest taka Hm...chyba takiej nie ma;) 11. Potrawa, której chciał(a)byś spróbować Na pewno oryginalne włoskie spaghetti i pizza

My simple kitchen
PIZZERINKI RAZOWE Z DUSZONĄ CEBULĄ I PIECZARKAMI 142

Pizzerinki dla małego i dużego o TAK :) Robi się je szybko i smakują rewelacyjnie . Na mące razowej smakują zdrowo i lekko. Polecam.  SKŁADNIKI NA OK

Gotowanie Patki
Pizzowe gniazdka ze szpinakiem 129

Miały być łódeczki, wyszły gniazdka, smaku na szczęście nie zmieniły. Muszę mocno popracować nad techniką formowania kształtów, a może i spróbuję z ciastem tylko mącznym, choć

Czerwony Gupik
Bezglutenowa kuchnia 131

myśl diety bezglutenowej dostarczają składników odżywczych: Pizza 300g mąki bezglutenowej uniwersalnej lub chlebowej ½ opakowania drożdży instant 200 – 220 ml wody 1 – 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli ulubione bezglutenowe dodatki oregano sos pomidorowy ser żółty Do miski należy wrzucić mąkę i wymieszać z drożdżami suszonymi i solą. Następnie dodajemy letnią wodę i wyrabiamy ciasto. Na samym już końcu dodajemy olej

Kuchcik gotuje
Indyjskie pieczywo – chlebki naan 272

alternatywę dla drożdżowego spodu od pizzy. Możliwości jest mnóstwo – wystarczy znaleźć własny ulubiony sposób na jedzenie naan.   Naan tradycyjnie wypiekany jest w opalanych drewnem piecach tandoor – ale z powodzeniem można go zrobić na patelni, na kuchence. Tekstura tego pieczywa jest dosyć specyficzna: skórka jest jasna, krucha, chrupiąca, z przypieczonymi mocno zwęglonymi fragmentami ciasta. Środek natomiast powinien być miękki, puszysty

Karo in the Kitchen
Pizza ze szpinakiem i serem mozzarella 84

doda jej wyrazistości . składniki  1 pizzę 2 szklanki mąki 1 torebka drożdży instant 1 szklanka letniej wody 2 łyżki oliwy 200 g mrożonego szpinaku opakowanie sera mozzarella 7 pomidorków koktajlowych suszona bazylia i oregano sól i pieprz przepis Mąkę mieszamy z drożdżami i szczyptą soli, mieszając wlewamy około szklankę letniej wody. Zagniatamy ciasto, dodajemy 2 łyżki oliw. Odstawiamy

Smakowite Dania
Chleb pszenny z Vermont na zakwasie Hamelman'a 162

czasie ciasto wyjąć z michy , podzielić na dwie części i formułować dwa chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania,  łączeniem do góry, na 2 - 2,5 h  ( do czasu aż chlebki wyrosną ) W międzyczasie nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie

Stare Gary