chcemy coś na kształt pizzy możemy też dodać pieczarki, szynkę drobiową, ja nie dałam, bo nie miałam ;) Sposób przygotowania: Jajko roztrzepujemy, dodajemy serek, otręby, proszek do p., przyprawy wszystko mieszamy i odstawiamy na bok, aż otręby spęcznieją w tym czasie myjemy i kroimy paprykę, (oraz inne dodatki jakie mamy pod ręką ;) ) gdy otręby spęcznieją wykładamy ciasto do formy pokrytej papierem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćnatki łyżeczka ziół do pizzy 1 łyżka koncentratu pomidorowego szczypta ostrej czerwonej papryki 1 mały woreczek zielonych oliwek, odsączonych i przekrojonych na pół kawałek drobno posiekanej czerwonej papryki sól, pieprz do smaku Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn z wody). Dodać resztę składników i wyrobić, dodając pod koniec stopione masło. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie
Czerwień i błękitgodzin ciasto wyjąć z miski , podzielić na dwie części i, na lekko omączonej powierzchni, uformować dwa chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania, łączeniem do góry, na 2 - 2,5 h ( do czasu aż chlebki wyrosną ) W międzyczasie nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć
Stare Garyczasie wyjmujemy ciasto i formujemy bochenek – lub tak jak ja dwa – i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie przekładamy bochenki na ściereczkę wysypaną lekko mąką tak aby spód był teraz u góry i przekładamy do durszlaka do wyrośnięcia na 2,5 godziny. 3. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni – jeśli mamy kamień do pizzy to przed włączeniem
UgotujmyTo.plziół lub przyprawa do pizzy ok. 1 kg mąki pszennej po pół słoiczka zielonych i czarnych oliwek opakowanie mozzarelli mini kilka pomidorów śliwkowych - dałam pomarańczowe Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki wody. W misce wymieszać mąkę z solą i 1 łyżką ziół. Dodać letnią wodę, rozpuszczone drożdże i ok. 30 ml oliwy. Wyrobić gładkie i lśniące ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić
Czerwień i błękitroztrzepanego jajka - ok 1/2 jajka zostawiłam do posmarowania ciasta przed pieczeniem; sugeruję użyć dwa razy więcej jajek, żeby ciasto było ściślejsze. Ja następnym razem tak zrobię. Jak zwykle zrobiłam ciasto w podwójnej ilości. Wyszła z tego duża forma. Mąkę plus cukier zagnieść z masłem/ margaryną tak jak na kruszonkę. Dodać jajka, zagnieść całość, owinąć folią i wstawić do lodówki na minimum(...)puszki ananasa zalewa z ananasa 1-2 bardzo dojrzałe banany 2 łyżki soku z cytryny rodzynki Jabłka pokroiłam w grubą kostkę, ananasy na niewielkie kawałeczki (tak jak do pizzy) a banany na plasterki. Wszystko wrzuciłam na głęboką patelnię, podlałam zalewą z ananasa i sokiem z cytryny a następnie przesmażyłam, aż jabłka zaczęły się rozpadać. Dodałam rodzynki i odstawiłam
Ze smakiem bez glutenuDziś dzień w pełnym biegu i jedynie mogłam pomarzyć o książce i leżaku w słońcu. Jako absolwentka uczelni wyższej zmagam się z rekrutacjami i dzień spędziłam
Emskie SmakiŁatwy sposób na przygotowanie szybkiej przekąski , gdy lodówka świeci pustkami a zjadło by się coś... tylko co?? Moje zapiekaneczki są w bardzo skromnym wydaniu ale można
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniacukru. Składniki wymieszaj. Rozczyn odstaw na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Do dzieży robota wlej rozczyn. Dodaj masło, jajka, mąkę i cukier. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Z gotowego ciasta formuj małe bułeczki. Oprusz je maką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozbełtanym białkiem. Piecz je w 180 stopniach przez 20 minut. Zobacz także filmik jak Tomek(...)lepiej jeszcze dodać 1 płaską łyżeczkę soli po wyrośnięciu rozczynu. Dodatkowo warto przypomnieć aby mleko miało mniej niż 40 stopni Celsjusza - inaczej zabijemy drożdże (pisałem o tym w poście Pizza raz jeszcze ). Na filmiku Tomek podaje aby przykryć bułeczki do wyrośnięcia wilgotną ściereczkę. Przy moim pierwszym wypieku tak też zrobiłem... niepotrzebnie. Nawet zmoczyłem ściereczkę ciepłą wodą aby pieczywo miało wilgotne
Right Behind The Kitchenskładamy na trzy. Ciasto formujemy w okrągły bochenek ( formowałam w prostokąt, by upiec w keksówce ), przekładamy do miski wyłożonej ściereczką lub do koszyka do wyrastania chleba i pozostawiamy na około 3-4 godziny w temperaturze pokojowej lub na 12 godzin wstawiamy do lodówki. Pieczemy w 220 stopniach C. na rozgrzanej blasze lub kamieniu do pieczenia pizzy przez 40 minut
Weekendy w domu i ogrodziewyrobu pizzy, a także do zagęszczania zup czy sosów. ja kupuje na allegro mąkę semolinę z pszenicy durum 2 kg za 8,90zł Wykonanie Mąkę wysypać na stolnicę, uformować kopiec z dołkiem w środku. Wbić do niego rozbełtane jaja i widelcem, mieszać mąkę z jajkami. Wymieszane ,wyrabiać ręcznie do uzyskania jednolitej bryły .Jeżeli ciasto klei nam się
w mojej kuchnidwoje, to proponuję - pizze , guiche , chińszczyznę , chaczapuri - czyli coś bardziej dla dwojga. Każdą z tych rzeczy można przygotować wcześniej i tylko odgrzać. Jeżeli natomiast wpadają do Was znajomi, to już trzeba troszkę bardziej się postarać. Zazwyczaj jest tak, że musimy naszykować się na minimum dwa rzuty jedzenia (kolacja plus zimny stół) oraz pomiędzy - kawę z ciastem. Wybrałam przepisy łatwe
Poezja Smaków - blog kulinarnyKurczaka do pizzy przygotowałam dzień wcześniej. Najpierw pokroiłam filet i mięso z udek na mniejsze kawałki, dodałam oliwę z oliwek oraz sporą garść przyprawy kebab i tak mięso leżało w marynacie przez noc. Później usmażone mięso obsypałam łyżką przyprawy kebab i zostawiłam na 2 godziny w lodówce. Dzięki temu kurczak był idealnie doprawiony. Składniki :Ciasto :* 15dag świeżych drożdży* szklanka
Magiczne Życie Martywolnym tłumaczeniu "chleb z twarogiem" i duma każdej gruzińskiej gospodyni. Ten prosty wypiek o długiej historii w rejonie Kaukazu doczekał się wielu wersji oraz odmian, różniących się kształtem, rodzajem ciasta i dodatkami. Moja ulubiona adżarska odmiana ma kształt łódki i jest zapiekana z żółtkiem na wierzchu. Tradycyjne chaczapuri wypieka się zwykle z dużą ilością sera imeruli lub dowolnego innego sera(...)zaryzykowałem z grecką fetą, polską bryndzą i włoską mozzarellą. Polecam jednak dodać jeszcze jeden mocno ciągnący się podczas pieczenia ser. Chaczapuri możemy traktować jako osobne danie, podobnie jak pizzę i podać z sosem adżika albo właśnie z adżapasandali, czyli rodzajem leczo z bakłażanów, pomidorów, papryki i ziemniaków. Wersji jest mnóstwo i pewnie w każdym gruzińskim domostwie przyrządza je się inaczej
Food SquareJednym z tematów na wspólne gotowanie we wrześniu pod hasłem "danie kuchni regionalnej" wybrałam sztandarowy produkt tradycyjny z mojego regionu. Podkarpackie proziaki, zwane również w tym
Czerwień i błękit