pizza ciasto - 4706 przepisów (strona:208/314)

Krakersy na zakwasie 182

kształt prostokątnych sztabek. Obydwie zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 min. Ciasto musi być lekko twardawe. W międzyczasie, nagrzej piekarnik do 180 stopni. Rozwałkuj ciasto na stolnicy lub blacie do grubosci ok 2 mm, podsypujac lekko mąka, tak by nie przywierało do powierzchni. Po rozwałkowaniu, przełóż każdy placek na papier do pieczenia, a następnie(...)innych smaków, możesz posypać: sezamem, papryką wędzoną, pomidorami w proszku, czy tam czym sobie wymarzysz. Następnie potnij placki na 2-3 cm kwadraty, najlepiej przy użyciu kółka do cięcia pizzy. Widelcem nakłuj każdy krakersik. Piecz bez termoobiegu przez 20-25 min do lekkiego zbrązowienia. Po upieczeniu wyjmij z papierem i ostudź na kratce. Voila! Smacznego Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku

Przepisy na domowy ser i chleb
Chaczapuri megruli 223

Dzisiejszy przepis to typowo Gruzińskie danie. Chaczapuri to rodzaj Gruzińskiego chlebka/placka drożdżowego z serowym farszem. Chaczapuri megruli wyglądem przypomina trochę pizze, jest okrągłe, a farsz znajduje się w środku. Chaczapuri adżarskie ma kształt łódeczki, a w środku oprócz sera bardzo często pojawia się również jajko. Do nadzienia używa się serów podpuszczkowych młodych lub dojrzały odciśniętych. Najbardziej zbliżonym w smaku(...)Jeśli jednak nie macie dostępu do żadnego z nich, z powodzeniem możecie je zastąpić wymieszaną w proporcji pół na pół mozarellą z fetą. Generalna zasada jest taka, że stosunek ciasta do farszu powinien wynosić 1:1. Ale oczywiście jeśli wolicie mniej sera w środku bez problemu możecie zmniejszyć jego ilość. Generalnie w większości przepisów zalecają albo pieczenie chlebków w piekarniku

PatiGotuje
Pancakes z warzywami 151

lodówce" powstały śniadaniowe pancakes z papryką, cebulą i serem feta. Sam pomysł takich placków na słono, zaczerpnęłam od Kaś , u której zaś możecie znaleźć pyszną wersję naleśników a la pizza na obiad. Miłego dnia!  Składniki 1 szklanka mąki 3/4 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki oleju pół łyżeczki soli łyżeczka papryki w proszku (użyłam słodkiej) pół papryki czerwonej pół(...)mleko, olej, zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, ser feta rozgnieść widelcem, czosnek przecisnąć przez praskę, i dodać wszystko do masy. Rozgrzać patelnię, nakładać ciasto i smażyć ok 2 min, obrócić na drugą stronę i smażyć ok 1 min. Posypać można z góry startym serem i gotowe. Smacznego

pink envelope
Domowy kompot 171

Lato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam sok

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
SMAŻONE PIEROŻKI SEROWE 97

Jedliście kiedyś smażone pierogi ? Nie? To najwyższa pora! Dziś mam dla Was przepis na genialne smażone pierogi z nadzieniem serowym. Świetne jako przekąska, dodatek do obiadu

Ostra na Słodko
Pszenne bułki na zaczynie poolish 160

łatwo odchodzić od ścianek misy. Przykryj ciasto folią spożywczą i odstaw na 50 minut. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką. Złóż kilka razy, odczekaj 10 minut i podziel ciasto na 16 dużych lub 32 małe kawałki. Uformuj okrągłe bułki i ułóż na blasze lub dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut(...)Piecz przez 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze przez 10 – 12 minut. Bułki powinny być rumiane, a skórka chrupiąca. Bułki można piec na kamieniu do pizzy.     The post Pszenne bułki na zaczynie poolish appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Pizzeriny z dynią i camembertem 145

Pizzeriny z dynią i serem camembert, to moja propozycja na niebanalną pizzę w wersji mini. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego sprawdzi się zarówno na ciepły posiłek lub zimną przekąskę - na imprezę, piknik czy do pracy. Pizzeriny mimo niewielkiej ilości dodatków, bo jest na nich tylko dynia i ser - smakują wyjątkowo i wcale nie grzeszą prostotą. Dynię(...)papryką słodką - to wystarczyło, by nadać jej wyjątkowego smaku. Do przepisu polecam wykorzystać mrożoną dynię w kostkach  Poltino PRZEPIS NA PIZZERINY Z DYNIĄ  I CAMEMBERTEM Składniki na ciasto: 2,5 szklanki  maki 3/4 szklanki letniej wody 40 g drożdży świeżych 1/4 szklanki oliwy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Dodatki: około 100 g mrożonej  dyni

kolorowotorcikowo
Przepisy na Sylwestra 1105

Kurkumowe naleśniki a'la pizza 11.  Pizzerinki z salami, rukolą,cukinią i serem korycińskim swojskim 12.  Sałatka warstwowa z kurczakiem i sosem czosnkowym 13.  Pizza twist 14.  Drożdżowe zawijańce z szynką parmeńską, rukolą, oliwkami, suszonym pomidorem i mozzarellą 15.  Medaliony warzywne Grönsakskaka z IKEA 16.  Quesadillas z indykiem, suszonym pomidorem, papryką i oliwkami(...)Ślimaczki z kurczakiem i pesto z rukoli 22.  Gulasz z indyka z boczkiem i suszonymi śliwkami 23.  Sałatka król imprezy 24.  Szybkie ślimaczki z ciasta francuskiego na wytrawnie 25.  Zakręcone ślimaczki z ciasta francuskiego 26.  Strogonow drobiowy 27.  Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 28.  Wafle z masą mleczno - kakaową 29.  Kruche ciasteczka

kruche babeczki
Chleb oliwkowy 99

Zostawić do wyrośnięcia pod folią na 2,5 godziny. W tym czasie odgazować dwukrotnie, delikatnie rozciągając i składając. Podzielić ciasto na dwa bochenki lub uformować bochenek z 1100 g ciasta, a z pozostałych 500 g zrobić foccacię (uformowałam jeden bochenek). Bochenek ma wyrastać w lodówce przez 12-18 godzin. Można go też zostawić do wyrośnięcia na blacie(...)następnie bez pary w temperaturze 220 st. jeszcze przez 15-20 minut (u mnie 15 minut dłużej). Foccacię rozciągnąć na papierze do pieczenia. Nie powinna być tak cienka jak pizza. Posmarować powierzchnią obficie oliwą. Pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut, porobić wklęśnięcia końcem palców i piec na kamieniu (można zsunąć z papierem do pieczenia) w piekarniku nagrzanym

Pieguskowa Kuchnia
Podpłomyki z oregano 134

można podać na śniadanie lub jako dodatek do potraw mięsnych i warzywnych. Najlepsze są oczywiście jeszcze gorące i chrupiące! Na blogu znajdziesz także inne przepisy na pieczywo z patelni: Pizza na podpłomyku z pesto z rucoli Podpłomyki Podpłomyki z cukinią i czarnuszką Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią Podpłomyk z jajkiem sadzonym i ziołowym jogurtem Podpłomyki z pastą z awokado(...)pszennej 1 łyżeczka suszonego oregano woda szczypta soli Przygotowanie: Mąkę przesypujemy do miski. Dodajemy suszone oregano i sól. Składniki łączymy z wodą. Stopniowo dodajemy tyle wody, aby powstało jednolite ciasto. Jeśli lepi się do rąk, dodajemy więcej mąki. Z ciasta formujemy wałek. Dzielimy na równe kawałki. Z każdego formujemy kulkę i rozpłaszczamy. Smażymy na suchej patelni z każdej strony

Moja smaczna kuchnia
Naleśniki 'red velvet', Zwierzyniec 2018 172

Podobne do tradycyjnego ciasta, ale o wiele od niego zdrowsze. Ciasto z kakao, nadzienie: ser na sernik+miód, sos malinowy (ze zblendowanych malin). / Similar to the traditional cake but much healthier. The pancake batter includes cocoa powder, the inside: ready to eat cheesecake filling+honey, raspberry sauce (blended fruit). Fotorelacja ze Zwierzyńca, 2018 Zwierzyńczyk browar pijalnia piwa bardzo smaczny koniec(...)pakowanie widok na kino nocne wejście do parku, trasa na Bukową i Piaskową Górę widok z Bukowej Góry pub Mango prowadzony przez 2 siostry, bardzo fajne miejsce z dobrą pizzą i ładnym wnętrzem widok na stawy Echo piróg biłgorajski na słodko, z kaszy jaglanej, pyszny piróg biłgorajski na słono, z kaszy gryczanej, bez skwarek, z ziemniakami, bardzo smaczny między Zwierzyńczykiem

Qlinarnie i Qlinarnie
Pizza ze szparagami i białym sosem 144

Zaległy przepis, jeszcze z ostatnimi już szparagami i musiałam je wykorzystać by zrobić pizzę. Więc wyszła rewelacyjna pizza ze szparagami i białym sosem śmietanowo - serowym. Taka klasyka, ale jakże smaczna. Świetnie sprawdzą się także mrożone szparagi, jeśli je mroziliście w maju.  Składniki : * 500g mąki pszennej  * 1/4 kostki świeżych drożdży  * szklanka ciepłej wody  * szczypta soli * oliwa * mała(...)pół czerwonej cebuli  Przygotowanie : Drożdże rozetrzeć z łyżką mąki i połową szklanki wody. Całość wlać do pozostałej mąki. Dodać sól i resztę mąki oraz łyżkę oliwy. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Śmietanę wymieszać z serem, można delikatnie przyprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować. Posmarować sosem. Ułożyć warzywa. Całość posypać startą mozzarellą. Piec 15 minut

Magiczne Życie Marty
Bagietka z pieczarkami (zapiekanka). 190

Wczoraj moja koleżanka wkleiła zdjęcie bagietki z pieczarkami. Wyglądała tak smacznie, że nie mogłam oderwać od niej oczu, a u nas niestety nigdzie takiej bym nie

W kuchni u Moniki
ósemkowy tort kwiatowy 122

resztą sosu, wymieszać, wystudzić. Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Delikatnie mieszając połączyć z mascarpone. W gorącej herbacie rozpuścić cukier, ponczem nasączyć pierwszy blat ciasta. Następnie wyłożyć 1/2 malinowej frużeliny i 1/2 kremu serowego. Przykryć drugim blatem, kolejno naponczować, wyłożyć resztę frużeliny i kremu. Położyć ostatni blat, lekko docisnąć, schłodzić. Jeżeli decydujemy się na dekorację(...)takiego kremu posmarować wierzch i boki tortu, następnie odłożyć do stężenia w lodówce. Masę cukrową przygotowałam sama, wg tego , sprawdzonego przepisu. Barwiłam ją jadalnymi barwnikami. Łodyżki wycinałam nożykiem do pizzy, kwiatuszki wycinałam specjalnymi foremkami. Całość spryskałam jadalnym brokatem

6niebo
Chleb na zakwasie z ziarnami Hamelman'a 196

ciasta, energicznie nałożyć na pozostałą część. Uderzyć w ciasto palcami pozbawiając je gazów.  Podobnie  postąpić z ciastem ze wszystkich stron.  Po  tym czasie ciasto wyjąć z miski, podzielić na dwie części i formować dwa chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania,  łączeniem do góry. Możemy też chleb piec(...)Przed pieczeniem ,jeżeli pieczemy w foremkach, należy je wcześniej ogrzać do temperatury pokojowej. Nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min.  Kiedy chleb wyrośnie,  przełożyć go na łopatę do chleba,  szybko naciąć, i zsunąć

Stare Gary