mąka, sól i woda (lub mleko, czy jogurt). Ich cechą charakterystyczną jest również to, że są cienko rozwałkowane przed pieczeniem. Do flatbread’ów zaliczamy między innymi chlebki naan , pity , pizzy czy nasz rodzinny podpłomyk. Przepis na te chlebki znalazłam u Jamiego Olivera. Zainteresowały mnie właśnie ze względu na dodatek jogurtu. Wzbogaciłam je tylko o świeżą natkę pietruszki i wyszły fenomenalne(...)jogurcie Składniki: 1 szklanka jogurtu greckiego (lub innego gęstego) 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia pęczek drobno posiekanej natki pietruszki sól Dodatkowo: mąka do posypania ciasta przy wałkowaniu Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jogurt, proszek do pieczenia, natkę i sól. Zagniatamy gładkie, elastyczne i lekko klejące się ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut
PatiGotujePyszne domowe ciabatty. Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Nadają się do zapieczenia i zrobienia panini. Dobrze smakują również świeże, wyjęte prosto z piekarnika. Porcja
BullioPyszne domowe ciabatty. Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Nadają się do zapieczenia i zrobienia panini. Dobrze smakują również świeże, wyjęte prosto z piekarnika. Porcja
BullioPyszne domowe ciabatty. Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Nadają się do zapieczenia i zrobienia panini. Dobrze smakują również świeże, wyjęte prosto z piekarnika. Porcja
Bulliowyciętych krążków układać farsz (zostawić wolne brzegi) – w środku zrobić wgłębienie, w które należy ostrożnie przelać oddzielone od białka żółtko (zdjęcie poniżej). Teraz ostrożnie przykrywamy pieroga drugim krążkiem ciasta i zagniatamy brzegi. Pierogi piemonckie gotuje się w lekko osolonym wrzątku przez 2 do 2,5 minuty (nie dłużej, bo żółtko się zetnie). Masło pokrojone na kawałki wrzucamy na patelnię(...)Rozmaryn można zastąpić szałwią. Poniżej oprócz zdjęć przedstawiam Wam króciutki film, jak pięknie wylewa się żółtko z prawidłowo ugotowanego pieroga piemonckiego. document.createElement('video'); http://pociagdokuchni.pl/wp-content/uploads/2015/07/20150726_182816.mp4 Podobne przepisy Pizza prosciutto – pizza z szynką parmeńską... Ośmiorniczki baby w czerwonym winie Crostini z pate z watróbki z karmelizowaną gruszką... Stek z polędwicy z masłem czosnkowym z dodatkiem g... .yuzo_related_post
Pociąg Do Kuchnipizzy zabierałam się już dobrych kilka miesięcy. Ciągle zapominałam i jak już chciałam zrobić okazało się, że nie mam odpowiedniej patelni z pokrywką. Wszystkie miałam bez ;-) Mąż zażyczył sobie pizzę wiejską, więc była. Wyszła bardzo smaczna i puszysta :-) Jeśli chcecie wypróbować to polecam i to bardzo :-) Miłego dnia :-) Składniki: 30 g drożdży (świeżych) 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka(...)drożdże się rozpuściły. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. 2. Do większej miski dajemy mąkę, olej lub oliwę, sól, zaczyn oraz wodę. Ręcznie wyrabiamy ciasto. Jak będzie gładkie, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. 3. W międzyczasie przygotowujemy sos i dodatki. Kiełbasę, paprykę, oliwki i ogórki kroimy. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Kulki
kruche babeczkiTamten tydzień obfitował u mnie w pieczone potrawy. Była tarta, pizza, zapiekanki i były pizzerinki. Właśnie te, które możecie niżej obejrzeć. Nie mogło na nich zabraknąć kurek, bo uwielbiam je ogromnie, a jak kiedyś spróbowałam ich połączenia z jajkiem sadzonym, to w ogóle byłam w siódmym niebie... I choć samych grzybów pod dostatkiem, to u nas akurat kurek jest bardzo(...)reszty nie pasowały. Co wyszło mi- już widzicie, a teraz sami spróbujcie takiego połączenia i dajcie znać w komentarzu jak smakowało! Składniki na 6 sztuk Ciasto: 250ml ciepłej wody 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki soli Ok 400g mąki + do podsypywania 3 łyżki oliwy z oliwek Farsz: 1 duża cebula 200g kurek 6 jajek 6 łyżek sosu jasnego
Kuchnia w czekoladzieFocaccia to popularne we Włoszech płaskie pieczywo mające najczęściej kształt prostokąta. Wierzch focacci polewa się oliwą, posypuje ziołami, można też dodać inne składniki. Jest ona podobna do pizzy i może również stanowić bazę do jej zrobienia. Najczęściej spotykaną wersją jest foccacia z rozmarynem (Focaccia al rosmarino), która jest podawana jako przystawka, przekąska lub pieczywo. Składniki na 1 focaccię(...)zimnej wody. Mieszać do czasu, aż nie będzie śladów suchej mąki. Zostawić przykrytą na 30 minut (autoliza). Dodać drożdże rozpuszczone w 10 g wody, wmieszać w ciasto i zostawić na następne 30 minut. Po tym czasie dobrze wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie dodać sól, oraz pozostałą wodę (60 g, małymi porcjami, czekając dopóki każda porcja
Przepisy na domowy ser i chlebdokładnie smarujemy oliwą z oliwek – używając papierowego ręcznika lub szczeciniastego pędzla. Rozkładamy między nie porcje ciasta i formujemy równe, okrągłe placki, cały czas starając się jednocześnie zbytnio nie odgazowywać ciasta, żeby zostało jak najbardziej puszyste. Zostawiamy placki do podrośnięcia/napuszenia na 40 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 210⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Oba placki smarujemy mocno oliwą(...)minut do zrumienienia i zezłocenia. Przed podaniem lekko studzimy na kratce. FOCACCIA – dwie sztuki 21-23cm średnicy 630g mąki pszennej typu 550, 650 lub włoskiej mąki na pizzę 1 opakowanie drożdży instant /7-8g/ 460ml mleka 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 2 pełne łyżeczki posiekanego rozmarynu 2 pełne łyżeczki posiekanego tymianku 2 pełne łyżeczki skórki
Karo in the Kitchencukinią i dynią to idealna kolacja dla moich domowników. Bułki podobne do pizza zawsze wszystkim smakują. Idealne jako dodatek do zup. Robię je często z różnym nadzieniem jak pizza rolls z feta i szpinakiem czy bułeczki z szynką i papryką . Dzisiaj kolejny przepis na nadziewane bułki z cukinią, dynią i kiełbasą. Bułki idealne do zamrożenia. Rozmrażam je w mikrofalówce(...)łyżki świeżego tymianku 2 łyżki sezamu do posypania Pokrój cukinię w paski, posól o dstaw na 30 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody. Z podanych składników na ciasto zarób elastyczne ciasto drożdżowe. Zacznij z mniejszą ilością wody, dodawaj wedle potrzeby. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie złóż ciasto w kopertę i odstaw na 10 minut
codojedzeniakamieniach, później piecach drzewnych i węglowych, a obecnie często po prostu na patelni. Nie wiem, czy zdajecie sobie sprawę, ale te mączne placki były podstawą dla Włochów do powstania pizzy, zaś w antycznej Grecji stanowiły tradycyjne pieczywo podawane z serem i ziołami. Sposób podania moich bazuje właśnie na starogreckim pomyśle, jednakże dodatki są jak najbardziej polskie. Podpłomyki można w zasadzie(...)pozostawiam Waszej inwencji, polecając jednocześnie wypróbować je w proponowanej przeze mnie wersji: z kozim serem, gruszką, orzechami i czerwoną kapustą. * SKŁADNIKI na 8 sztuk o średnicy 16 cm CIASTO: 400 g mąki pszennej razowej 2000 400 g mąki żytniej 720 12 g suchych drożdży 1 łyżeczka soli 500-600 ml ciepłej (nie gorącej) wody 5 łyżek dobrego oleju
Food SquareZawieruszony przepis..oj sporo mi się zawieruszyło takich przepisów.. 15 g świeżych drożdży 25 dkg mąki 150 ml ciepłej wody 1/2
Moje domowe kucharzeniedoda Wam energii na podbicie kolejnych ważnych zadań z uśmiechem na ustach! Pamiętajcie, by po podzieleniu na batoniki trzymać je w lodówce, inaczej się roztopią. Na zastygnięcie postawcie ciasto w zimnym miejscu. Najlepiej zastyga i nabiera smaku przez noc. Dacie radę! ZDROWE BATONIKI-DOPALACZE Składniki:2 szklanki posiekanych ( niekoniecznie super dokładnie) orzechów włoskich150 g masła1/2 szklanki miodu4 łyżki(...)masę, wygładź łyżką. Odstaw do ostygnięcia (najlepiej na noc). Krój na batoniki, wstaw do lodówki.Smacznego!PaulinaPopularne posty :Przed śniadaniemMuffinki marchewkowe na troskiZupa krem marchewkowa-lovaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Cuksy, cuksy i tarta czekoladowo-limonkowa NigelliPodobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy
Gotowanie to kochanieSkładniki: - 2 szklanki mąki - łyżka oleju - 1/2 wody lub mleka - 2dag drożdży - łyżka soli - łyżka cukru - papier do pieczenia - oregano, bazylia, pieprz mielony, papryka słodka mielona
upichcona