pizza ciasto - 4706 przepisów (strona:224/314)

Pizzerinki. 109

Zapraszam na pizzerinki. Myślę, że dzieci byłyby z nich najbardziej zadowolone 😊 U mnie w domu w prawdzie nie ma już małych dzieci, ale kiedy robię pizzerinki

Agusiowe smakołyki
Chlebek-focaccia z suszonymi pomidorami i papryką (Pane-focaccia con pomodori secchi e peperoni) 135

Dla mnie chlebek z papryk ą  i suszonymi pomidorami, dla mojej ma ł ej kucharki focaccia. Jak kto woli, tak możemy nazwać

La grande e la piccola cuoca
Bezglutenowa bułka do burgera! (paleo) 137

poszukiwaniu idealnej bezglutenowej bułki do burgera... Czego Wam najbardziej brakuje w diecie paleo? Jedni powiedzą, że pizzy, inni pieczywa, a ja tęsknię za burgerami! Soczysty, z ostrym sosem bbq – jest to zawsze mój pierwszy wybór jeśli chodzi o cheat meal. Próbowałem go robić w różnych wersjach np. jak w tym przepisie , gdzie bułkę zastąpiłem pieczarką albo z cukinią. Przygotowałem(...)około 6 łyżek) dokładnie i mocno mieszamy z jajkiem, solą, ½ łyżeczki sody, łyżeczką soku z cytryny i ewentualnie łyżką miodu (chociaż dla mnie samo tahini jest dość słodkie). Jeśli ciasto wychodzi za gęste (dużo zależy od samego tahini) – to dodajcie wodę lub odrobinę mleka. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką wylewamy ciasto w rozmiarze potrzebnej nam bułki do burgera

PaleoLife
DOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE 175

się czym wiem, ale i też dowiaduje się całej masy rzeczy od Was, za co z całego serca dziękuję. Dzisiejszy chleb piekłam bez żadnej formy bezpośrednio na kamieniu do pizzy, taki chleb muszę przyznać szczerze lubię najbardziej, i samo pieczenie takiego chleba sprawia mi największą frajdę. Podczas wypieku chleba bardzo ważna jest odpowiednia temperatura. Czyli jaka? A no właśnie, dobre(...)niepełna szklanka wody o temperaturze pokojowej W/w składniki mieszamy w dużej misce i pozostawiamy na 12 godzin, najlepiej na noc , aby rano móc kontynuować pracę z pieczeniem chleba. 2. CIASTO NA CHLEB - cały zaczyn - 550 g mąki pszennej ekologicznej typ 750 Polskie Młyny - łyżka oliwy z oliwek - 2 łyżki miodu - 1 łyżka soli - mąką do podsypywania  Mieszamy wszystkie składniki

SMYKWKUCHNI
Tarta z wędzonym łososiem i cukinią 123

pora – 0,5 szkl. śmietany kremówki (lepiej 36%) – 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% – sól, pieprz Wykonanie: Ciasto: Mąkę, masło, sól i wodę zagniatamy na kruche ciasto. Formujemy kulę i wkładam na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu rozwałkować (3-5 mm grubości) i wyłożyć formę do tarty. Brzegi przyciąć do formy. Włożyć jeszcze na kilkanaście minut(...)lekko zarumieni. Tarta z wędzonym łososiem i cukinią może być podawana od razu, na zimno, albo odgrzewana kilka minut w piekarniku (nie w mikrofalówce).     Podobne przepisy Pizza al tonno czyli pizza z tuńczykiem Konfitura z pomidorów z chili i kolendrą Roladki z wędzonego łososia Inny tatar z łososia .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important

Pociąg Do Kuchni
Weekend z grillem #1 155

całości. To znaczy sałatka nie zawsze będzie typową sałatką, dzisiaj na przykład będą to grillowane pomidory. Ale pomidory to roślina więc zalicza się do sałatek :) Tak samo zresztą jak pizza, przecież ma sos pomidorowy :) A po drugie: będziemy co jakiś czas publikować przepisy na jakieś wędliny i tym podobne produkty, już nie  koniecznie typowo grillowe. Zatem w pierwszym wydaniu(...)świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 75 g pestek słonecznika Tutaj w zasadzie sprawa jest prosta. Jak zawsze zresztą. Wszystko oprócz słonecznika mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Będzie niestety dość klejące więc dobrze by było posłużyć się mikserem. Ale jeśli nie mamy to ręce też mogą być. Wyrabiamy około 7-8 minut mikserem lub 15 minut ręcznie

Marder&Marder Manufacture
Chaczapuri adżarskie (adjarian khaczapuri) 410

Chaczapuri jest tradycyjnym daniem gruzińskim, inaczej zwanym "serowym chlebem". Jest to rodzaj drożdżowego placka z serem. Wyróżnia się trzy główne rodzaje khachapuri: adżarskie, tzw. "otwarte" z

Zielona Kuchnia
Bezglutenowe przekąski - muffinki z jagodami i paluszki ziemniaczane :) 134

faktycznie - są tłuste, bo oleje znajdują się już na drugim miejscu w składzie. Chociaż jedząc je nie wyczuwasz tak bardzo tego, bardziej można je określić jako wilgotne, czymś nasączone. Ciasto jest bardzo smaczne. Puszyste, jakby sypkie, w każdym bądź razie o przyjemnej strukturze. Co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło to to, że muffinki nie są przesłodzone, co często zdarza się(...)płatki paprykowe * przyprawy  W środku kartonika znajduje się foliowe opakowanie, a w nim 100 g małych, grubiutkich patyczków. Grissini, czyli inaczej na wstępie wspomniane krakersy posiadają smak pizzy. W paczuszce znajduje się ich na prawdę sporo. Mają pomarańczowy kolor z widocznymi czarnymi kawałeczkami, które prawdopodobnie, według mnie są serem. Są raczej bezwonne. W smaku bardzo twarde, ale tak porządnie

Zdrowie na języku :P
Pischinger czyli wafle czekoladowe 173

W taką piękną pogodę aż szkoda siedzieć w domu. Tym bardziej, że jest niedziela i że nigdzie nie muszę się spieszyć. Tradycji jednak musi stać się

Obiad gotowy
Tarta na cieście francuskim z sosem pomidorowym, mozzarellą i pomidorami 182

kulek. Może przybierać również kształty małych kuleczek, wałków, wiórków lub warkoczyków. Ser mozzarella znany jest ze swojej ciągliwości po roztopieniu, stąd tak często możemy go spotkać w powszechnie spożywanej pizzy. A jak się ma sprawa kaloryczności? Niestety, ser ten jest tłusty . Mimo pozornie wyglądającej delikatnej i lekkiej konsystencji to 100 g tego produktu zawiera 260 kcal , 20 g białka(...)niestety dość wysoka cena. Z nieco tańszych produktów możemy polecić mozzarellę firmy Galbani. http://ekobazarek.com.pl/pl/p/Mozzarella-1-duza-kulka-BIO-125g-FRANCIA/7868  http://ekobazarek.com.pl/pl/p/Mozzarella-12-malych-kulek-BIO-250g-FRANCIA/7869 http://www.galbani.pl/products/galbani_mozzarella/products/galba_mozza_ball/index.html A na blogu dzisiaj pyszna tarta na cieście francuskim z sosem pomidorowym i mozzarellą. Dobra zarówno na ciepło jak i na zimno! Nasza, pokazana na zdjęciach, była podawana na zimno, dlatego mozzarella nie jest tak bardzo roztopiona

Moja Mama Gotuje
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 159

łatwiej było na patelni nadać łyżką odpowiedni kształt. Jabłka w cieście biszkoptowym, choć teoretycznie proste, nigdy nie wyszły mi tak dobrze, jak smażone właśnie bez tłuszczu na patelni WOLL. Ciasto przyjemnie się przypiekło i było fajnie chrupiące, a skrywający się w środku plasterek jabłka odpowiednio mięciutki. Moje dziecko pokochało je od pierwszego gryza, a przyznać muszę, że wcześniej już próbowałam(...)bardziej niż planowałam, nic nie przywarło do patelni. Całość nie wyszła też na szczęście gorzka. Mogę powiedzieć, że kolejny test patelni pozytywnie zaliczony;) Moje nowe kulinarne odkrycie to ekspresowa pizza z patelni. Również przygotowana całkowicie beztłuszczowo. Nic nie przywiera. Pizzę smaży się na małym ogniu pod przykryciem – na szczęście teraz mam pasującą do patelni pokrywkę. Zdecydowanie będziemy wracać

Smaki Na Talerzu
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 116

łatwiej było na patelni nadać łyżką odpowiedni kształt. Jabłka w cieście biszkoptowym, choć teoretycznie proste, nigdy nie wyszły mi tak dobrze, jak smażone właśnie bez tłuszczu na patelni WOLL. Ciasto przyjemnie się przypiekło i było fajnie chrupiące, a skrywający się w środku plasterek jabłka odpowiednio mięciutki. Moje dziecko pokochało je od pierwszego gryza, a przyznać muszę, że wcześniej już próbowałam(...)bardziej niż planowałam, nic nie przywarło do patelni. Całość nie wyszła też na szczęście gorzka. Mogę powiedzieć, że kolejny test patelni pozytywnie zaliczony;) Moje nowe kulinarne odkrycie to ekspresowa pizza z patelni. Również przygotowana całkowicie beztłuszczowo. Nic nie przywiera. Pizzę smaży się na małym ogniu pod przykryciem – na szczęście teraz mam pasującą do patelni pokrywkę. Zdecydowanie będziemy wracać

Smaki Na Talerzu
Taurus - ich pierogi i nie tylko 156

produkcyjnym firmy „Taurus”. Powstał w Tuchowie w roku 2006, poszerzając tym samym profil produkcji firmy o wyroby garmażeryjne: pierogi, uszka, łazanki, krokiety, knedle, naleśniki, gołąbki, pierożki pieczone, klopsiki oraz pizzę. Zakład powstał w pomieszczeniach byłej hurtowni mięsa i wędlin. Zakład jest nowoczesny, dobrze wyposażony, jednak kluczem do sukcesu są dobre produkty,  oraz ludzka ręczna praca. Przepisy i receptury zaczerpnięte(...)zawijania), kupowanej od lokalnych rolników, używa się do pierogów, krokietów czy pierogów z kapustą. Spore wrażenie zrobiła na nas maszyna do lepienia pierogów. Do jednego otworu włada się ciasto do drugiego farsz i idealne pierogi wypadają w imponującym tempie. Niestety z pierogami z owocami już tak dobrze nie ma. Tu nie ma zmiłuj, są ręcznie lepione. Po tej wizycie

królestwo garów
Zbijanie najczęstszych wymówek podczas odchudzania 143

wprowadzaniu w życie restrykcji. Zaplanuj jadłospis tak, żeby znalazło się w nim miejsce na słodycze. Najlepiej, żeby były to domowe wyroby, niosące ze sobą wartości odżywcze - np. razowe ciasta słodzone owocami i/lub ksylitolem. Oczywiście i takich słodkości nie można jeść bez ograniczeń, ale nie wolno narzucać sobie zbyt dużego rygoru, bo to powoduje jedynie zniechęcenie i powrót do starych nawyków(...)regularnie odwiedzać sklepów ze zdrową żywnością - większość produktów można kupić w marketach czy na lokalnych bazarkach.  Pamiętaj też, że owoce i warzywa, szczególnie sezonowe, są znacznie tańsze niż pizza, chipsy czy słodycze . Najlepszym rozwiązaniem jest tutaj zrobienie kalkulacji wydatków. Podlicz wszystkie pieniądze wydawane na jedzenie (łącznie z posiłkami na mieście, napojami gazowanymi, alkoholem, batonami i innymi niezaplanowanymi zachciankami

Powiedz dietom nie
Pizza na ziemniaczanym spodzie 201

Pizza, którą Wam dzisiaj przedstawię, tak naprawdę smakuje jak gigantyczna kluska śląska :) Dlatego też postanowiłam przygotować ją z soczystą grillowaną karkówką i mnóstwem cebuli. Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód: 500 g ugotowanych i ugniecionych ziemniaków 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka lnu mielonego+4 łyżeczki wody 1/2 łyżeczki curry szczypta soli szczypta pieprzu Składniki na mięsne(...)Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni razem z blaszką na której będziemy piec. Len zalewamy wodą i odstawiamy na 2 minuty do napęcznienia. Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolite ciasto. Przekładamy na kawałek papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na placek o grubości ok 4 mm. Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut do zarumienienia. Na spód wykładamy cebulkę, następnie pokrojoną

My Culinary Art