pizza ciasto - 4706 przepisów (strona:214/314)

Czwartek: Focaccia z kaszanką 129

Prawdopodobnie widzieliście pizzę po góralsku. Ale ten polsko-włoski miks Was zaskoczy. Focaccia z kaszanką – to nasz autorski przepis. Lubimy kaszankę i nie boimy się do tego przyznać! Kto nie jada podrobów dużo traci, zarówno jeśli chodzi o smak, jak i walory odżywcze. Kaszankę je cała nasza rodzina (oprócz Miłoszka) głównie z grilla. Dość często, kiedy jest mało czasu(...)ziemniaka. Tarta byłaby według nas zbyt tłusta, a zapiekanka ziemniaczana chyba trochę nudna. Po namyśle doszliśmy do przekonania, że najlepiej kaszance będzie w towarzystwie focacci, którą zrobiliśmy z ciasta pszenno-ziemniaczanego. Co do zasady focaccię robi się z jak najbielszej mąki. Ale przetestowaliśmy też mąkę razową. Za każdym razem ciasto wychodziło super. Focaccia pszenna jest lżejsza i bardziej elegancka

Niedzielny kucharz
Włoskie calzone 213

jest moje popisowe danie. Calzone to taka pizza w kształcie pieroga, w środku której roi się od wspaniałych dodatków. Każdy może wypełnić środek czym tylko lubi. Jest to wspaniały przepis na każdą porę roku. Może się doskonale sprawdzić na piknikach, bo przygotowane wcześniej i zawinięte w folię aluminiową będzie bardzo poręczne :) Składniki na 4 duże porcje: 4 szklanki mąki pszennej(...)misce rozkruszamy drożdże, mieszamy z cukrem i małą ilością ciepłej wody. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do większej miski dodajemy mąkę, wlewamy oliwę, solimy i dodajemy zaczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto, dodając tyle wody ile będzie potrzeba, by ciasto było gładkie. Jeśli dodamy za dużo wody, wtedy trzeba dodać więcej mąki. Ciasto po raz kolejny odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie możemy

upichcic
Pizzerinki 334

Pizzerinki to wbrew pozorom nie do końca tradycyjne pizze w wersji mini. Pizzerinki w smaku przypominają nie tradycyjną pizze, a raczej bułeczki pizzowe sprzedawane w piekarniach pełniąc funkcje "drożdżowki na pikantnie". Pizzerinki są przepyszne, wyśmienicie smakują posmarowane masłem. Idealna przekąska zarówno na ciepło jak i zimno.Składniki: (ok. 10 pizzerinek)3 szklanki mąki3/4 szklanki mleka25 g świeżych drożdży1 1/2 łyżki(...)wrzącej!) wody wraz z cukrem i kopiatą łyżką mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.Po tym czasie do powstałego rozczynu dodajemy pozostałe składniki.Ciasto dobrze wyrabiamy i przekładamy do oprószonej mąką miski. Odkładamy z powrotem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny).Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy

Słodka Strona
Minipizze z cukinią 110

Z przygotowywania obiadu pozostała mi świeża cukinia. Postanowiłam ją wykorzystać do pysznych 'drożdżówek', które towarzyszyły nam w wieczornej wyprawie z psem nad rzekę. Składniki -2 szklanki

Zielona Kuchnia
Bezglutenowy chleb wieloziarnisty z amarantusem (bez glutenu, mleka i jajek) 190

Ostatnio piekłam różne bułeczki i pizze, teraz dla odmiany zamarzył mi się tradycyjny razowy chleb. Skorzystałam z mieszanki mąki wieloziarnistej, wzbogacając recepturę o dodatek karobu, którego zapach uwielbiam  i poppingu z amarantusa.  "Zdrowy ciemny chlebek", jak nazywają go moje dzieci, udał się wyjątkowo dobrze - jest lekki, miękki i smakuje znakomicie, a przy tym długo zachowuje  świeżość(...)szklanka Przygotowanie:Wymieszać suche składniki, dodać wodę (powinna być ciepła - około 30 stopni C), mleko (też lekko ciepłe) i olej. Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką (kukurydzianą, ryżową) foremki, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.Nagrzać piekarnik do 180 stopni

głodny alergik
Grahamki z masłem czosnkowo -pietruszkowym 165

sobie wyobrazić jakie były dzisiaj zapachy w mojej kuchni…wciąż są. Moje dziecko przyszło ze szkoły i od razu w drzwiach krzyczał co tak pachnie!…Pizza! Nie pizza tym razem, a grahamki przyprawione czosnkiem i pietruszką. Lubię takie smakowe pieczywo, a Wy? Domowej roboty grahamki są najlepsze! Zawsze wychodzą mi puszyste. Są ładnie wyrośnięte z lekko chrupiącą skórką(...)pietruszki 2 ząbki czosnku W dużej misie, u mnie misa od kitchenAid rozpuść drożdże i miód w 800 ml wody. Resztę wody zachowaj. Wsyp obie mąki i zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest za gęste dodaj więcej wody. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut przy pomocy miksera, ręcznie nieco dłużej . Ciasto powinno być wilgotne ale sprężyste. Przykryj ciasto folią i odstaw

codojedzenia
12 SPOSOBÓW NA UTRZYMANIE DIETY 142

efektów w odchudzaniu.  Przypadek 1 Nie mogę schudnąć bo, chodzę do cioci/ babci na obiady i głupio odmawiać. Co tydzień mam imprezy/ spotkania ze znajomymi, głupio nie zjeść pizzy/ kababa itp. Przypadek  2   Nie stać mnie na prowadzenie diety Przypadek 4 Nie mam czasu na zdrowe odżywianie, nie mam czasu gotować. Tak naprawdę jeśli chcesz to potrafisz(...)usatysfakcjonuje Cię, pokuś się o przygotowanie własnych "fit" słodyczy.  Lubisz słodkie? Staraj się aby Twój jadłospis uwzględniał w ciągu dnia posiłek na słodko np. omlet, owsianka, "fit" ciasto jako przekąska. Kiedy będziesz dostarczać swojemu organizmowi regularnie zdrowsze słodkości, nie będzie domagał się kupczych słodyczy. Uwierz, że gdy odżywiasz się zdrowo, jadłospis jest urozmaicony, nie będzie miał niedoborów i wtedy

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Dyniowy chleb na drożdżach 142

mnie wciąż trwa dyniowy maraton. Dzisiaj upiekłam dyniowy chleb na drożdżach . Chleb jest delikatny w smaku i bardzo pulchny. Piekłam go na kamieniu do pizzy. Bardzo lubię wypieki z dyni. Od dawna piekę bułki , chleb i słodkie wypieki z dyni surowej bądź pieczonej. Chleb z dyni jest bardzo smaczny i z powodzeniem zastąpi tradycyjne pieczywo. Wartość odżywcza dyni to przede(...)świeżych drożdży 180 g utartej dyni 100 g pestek dyni 1¼ łyżki soli Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Do misy miksera wsyp obie mąki, wlej rozczyn i zarób ciasto. Dodaj sól, utartą dynię i pestki dyni. Zarabiaj ciasto jeszcze przez 5 minut. Powinny się wytworzyć nitki glutenu. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. Nastaw piekarnik

codojedzenia
Drożdżowe ślimaczki z szynką 442

Drożdżowe ślimaczki z szynką pojawiają się u nas często zamiast tradycyjnej pizzy. Dlatego też nazywam je czasami pizza rolls . Są przepyszne. Lubią je dzieci i dorośli. Drożdżowe ślimaczki to super finger food na przyjęcie urodzinowe dla dzieci. Można je przyrządzić na wiele sposobów, choćby z szynką i serem. Małe i duże, smakują idealnie! Zawsze piekę podwójną porcję. Część serwuję(...)utartej mozzarella 200 g żółtego cheddar 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 ząbki czosnku 50 g masła Rozpuść drożdże i miód w zimnej wodzie. Dodaj mąkę i zarób ciasto. Następnie dodaj sól i zagnieć elastyczne ciasto. Używam kichenaid i zagniatam ciasto przy pomocy haka przez 10 minut. Kiedy ciasto jest już elastyczne przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia

codojedzenia
Cebulaki z curry 210

  Cebulaki z curry to taka moja kolacyjna zachcianka, która powstała zupełnie bez planowania. Po zlustrowaniu lodówki stwierdziłam, że zostało trochę świeżych drożdży i kawałek żółtego

Simply Food
MAKOWO - BEZOWE CIASTO Z WIŚNIAMI I PIERWSZY ROK BLOGA 156

najpopularniejszych postów,które dla mnie są dużym zaskoczeniem: 1. Skrzydełka a la KFC 7138 wyświetleń http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/07/skrzydeka-la-kfc.html 2.Pieczone ziemniaki z piekarnika 5252 wyświetleń http://jaworskaanna7.blogspot.com/2016/02/pieczone-ziemniaki-z-piekarnika.html 3. Pizza z patelni 4703 wyświetleń http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/09/pizza-z-patelni.html 4. Babeczki do barszczu 4298 wyświetleń http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/12/babeczki-do-barszczu.html 5. Placuszki z kurczaka z mozzarellą  2706 wyświetleń http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/07/placuszki-z-kurczaka-z-mozzarella-i.html   To byłoby(...)cukrem.Konfiturę wiśniową rozmieszać.Połowę tj 2 łyżki wymieszać z 1/4 wiśni i ostrożnie dodać do masy bezowej.Temperaturę zmniejszyć do 160 st C i masę bezową wyłożyć na ciasto makowe - piec przez 10-15 min. Ostudzone ciasto przeciąć na dwie części.Na spodnią część nałożyć obręcz tortownicy.Żelatynę rozpuścić w wodzie.Pozostałą konfiturę wymieszać z resztą wiśni.Kremówkę ubić

Niespełnione zdolności kulinarne
Kuchnia ze smakiem: aromatyczne i pełne smaku przyprawy Knorr cz. 1 135

Gałka muszkatołowa z Indonezji Przyprawa, która do Europy dotarła w okresie średniowiecza pochodzi z Indonezji gdzie do dziś jest uprawiana. Można   ją wykorzystać do przyprawiania mięs, bigosu czy ciast i deserów – na przykład świątecznych pierników.  Papryka słodka z Hiszpanii Papryka nadaje potrawom charakterystycznego smaku, dlatego jest chętnie wykorzystywana do wielu potraw mięsnych, bez mięsnych zup czy marynat. Dojrzewa(...)element wielu dań kuchni na całym świecie. Dojrzewająca w słonecznych rejonach Stanów znajduje idealne warunki do rozwoju. Oregano z Turcji To przyprawa chętnie wykorzystywana do sosów, makaronu czy pizzy. Szerokie zastosowanie znajduje w kuchni włoskiej i tureckiej. Dojrzewa z słonecznych rejonach obu tych Państw, gdzie panuje suchy i gorący klimat sprzyjający uprawie oregano.  CDN... Weronika

Health-Fit-Life
Bułki do burgerów 144

Miękkie i delikatne bułki do burgerów. Idealne do domowych fast foodów. Porcja wystarcza na około 8 dużych bułek. 1 szklanka ciepłej wody 2 jajka + 1 żółtko

Bullio
Bułki do burgerów 132

Miękkie i delikatne bułki do burgerów. Idealne do domowych fast foodów. Porcja wystarcza na około 8 dużych bułek. 1 szklanka ciepłej wody 2 jajka + 1 żółtko

Bullio
Bułki do burgerów 173

Miękkie i delikatne bułki do burgerów. Idealne do domowych fast foodów. Porcja wystarcza na około 8 dużych bułek. 1 szklanka ciepłej wody 2 jajka + 1 żółtko

Bullio
Tortilla z papryką 187

1 czerwona papryka1 zielona papryka1 żółta papryka6 jajekFix Spaghetti carbonara Knorr 1 duża cebula   oliwa z oliwek 750 g ziemniakówZiemniaki obrać i pokroić w

Świat Domowej Kuchni

Proponowane wyszukiwania