prostu zdenerwowało wyskokami i zdecydowało sytuacji zaradzić... ;) Dzień spędziliśmy wspaniale, bo na jednym już z ostatnich, lokalnych, parkowych Summer Fair. Z pokazem psów, dziecięcym konkursem na najlepsze przebranie, pizz ą i wielkim ciachem. I tradycyjnym teaotrzykiem kukiełkowym 'Punch & Judy' na zakończenie. A wieczorem, jak zwykle, zdmuchnęliśmy jedn ą świeczkę na mocno czekoladowym torciku i bardzo głośno odśpiewaliśmy(...)tortowania mam nieco zaniżon ą wenę wypiekow ą... Idę na sprawdzone metody i smaki, bez eksperymentowania, wymyślania i stania godzinami przy piekarniku. Dlatego: skorzystałam ze stałego przepisu na ciasto - klik . A do wyszukania mocno czekoladowej masy zatrudniłam Internet - klik . I tak: do zrobieniu maślanego kremu czekoladowego wystarczy stopić w szklanej miseczce nad gotujaca się woda
Lejdi of the houseWitajcie:) wreszcie zjechałam do domu, pogoda się popsuła, dni deszczowe a noce już zimne, czuć i widać jesień. Miałam trochę rozpakowywania więc postanowiłam zrobić coś na szybko, miała być pizza ale w końcu powstały zapiekanki :) Wystarczy troszkę wędlinki, sera i już mamy coś pysznego:) Zapraszam :) Składniki: 4 00 g mąki pszennej + do podsypania 50 g drożdży(...)szynki kilka plastrów sera żółtego 2 cebule ketchup suszona bazylia Wykonanie : Do miski wlewamy ciepłą wodę i oliwę , kruszymy drożdże i mieszamy , dodajemy mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy, dzielimy na kilka grubych kawałków i formujemy z nich długie bułki, lekko je rozpłaszczamy, smarujemy ketchupem, posypujemy suszoną
Sama słodycz i szczypta chiliZnów włoskie pieczywo na blogu! Kto często bywa we Włoszech, ten zapewne doskonale zna Focaccię. Focaccia to drożdżowe pieczywo, które stanowi podstawę pizzy i podawana jest zazwyczaj jako przystawka przed daniem głównym. Możliwości jej przygotowania jest od groma! W każdym regionie Włoszech piecze się ją z innymi dodatkami: oliwki, suszone pomidory, bazylia, cebula, rozmaryn, lub po prostu polewając oliwą(...)zaczerpnęłam z książki Piotra Kucharskiego „ Chleb. Domowa Piekarnia". Musicie wypróbować! Składniki: Zaczyn: 10 g świeżych drożdży 100 ml letniej wody 100 g mąki pszennej typ 750 Ciasto właściwe: 400 ml wody 700 g mąki pszennej 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli (dałam troszkę więcej) Dodatki: 2 czerwone cebule 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki
Nastoletnie WypiekanieMiałam w domu mało składników potrzebnych do tej pyszności i stwierdziłam, że i tak podołam zadaniu stworzenia czegoś pysznego do jedzenia na 2 śniadanie. Przedstawiam więc
KreatywnePinypowinno być dość gładkie, elastyczne i miękkie. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, polać olejem, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 45 minut, aż wyrośnie. Wyrośnięte ciasto dzielę na małe kawałki na tzw. pizzerki, uformować małe kulki, które wystarczy spłaszczyć w dłoni i rozwałkować na stolnicy podsypanej delikatnie mąką na placki o średnicy(...)wymieszać. Każdy placek wystarczy posmarować 1 łyżeczką przygotowanego sosu, następnie ułożyć plastry cebuli, pieczarki, oliwki i salami oraz starty ser żółty. Ser żółty można dodatkowo posypać przyprawą do pizzy lub ulubionymi własnymi ziołami. Pizzerki najlepiej piec na blaszce teflonowej w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 12 minut. Smacznego
Z notatnikablaszki, albo krótsze, które pójdą w poprzek. Polecamy drugą, bo w ten sposób jest łatwiej wałeczki przetransportować na blaszkę. Krok 7 Kładziemy nadzienie. Najlepiej kłaść je blisko jednego brzegu ciasta i później zawijać właśnie od tej strony, rolując w stronę drugiego krańca. Wałeczki przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Krok(...)mieszamy i rozsmarowujemy pędzelkiem po wierzchu kapuśniaczków. Robimy to dokładnie, żeby ładnie się zrumieniły. Posypujemy wałeczki kminkiem, czarnuszką, pokruszoną kolendrą lub lubczykiem. Ostrym nożem lub najlepiej okrągłym nożem to pizzy kroimy wałeczki w poprzek, dzieląc je na małe kapuśniaczki. Po upieczeniu łatwiej będzie je podzielić. Tak przygotowane kapuśniaczki wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut, aż pięknie zbrązowieją. Artykuł
Niedzielny kucharzszklanki mąki pszennej * 3 łyżki otrębów pszennych Sante * łyżka otrębów żytnich Sante * pół kostki drożdży * pół szklanki ciepłego mleka * jajko * 3 łyżki rozpuszczonego masła * przyprawa do pizzy * ząbek czosnku * 3 łyżki oliwy * duszone pieczarki z cebulą * salami * tarta mozzarella * szczypta soli różowej himalajskiej Przygotowanie : Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Wszystkie mokre składniki dokładnie wymieszać. Połączyć(...)blaszki na muffinki. Piec około 25 minut. Idealnie smakują na ciepło , ale i zimne świetnie pasują jako zamiennik kanapek na śniadanie bądź kolację. Dodatki można dopasować pod siebie. Byle ciasto nie było za rzadkie oraz za gęste. Ma mieć konsystencję śmietany. sklep.sante.pl Zapraszam na stronę sklepu Sante oraz na FB Sante
Magiczne Życie Martyferii bywają trudne. O dziwo tym razem od razu ruszyłam w wir rozpakowywania i prania a potem oddałam się sprzątaniu i działaniom kuchennym. Spełniałam życzenia domowników piekąc gofry, pizze a na deser babeczki. Oj pysznie się udały! Przepis pochodzi ze strony Kwestia Samku . Wilgotne w środku, z wierzchu lekko chrupiące (przynajmniej takie były na początku kiedy to tuż(...)herbaty na zimowy podwieczorek w towarzystwie Muminków. Czekoladowe babeczki z nadzieniem serowym nadzienie serowe: 125 g twarogu (rozgniecionego widelcem) 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki pszennej 1 jajko ciasto: 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 1/4 - 1/3 szkl. kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki soli 1/2 szklanki wody 1/2 szkl. jogurtu naturalnego 1/3 szkl. oleju
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżka wody + 1 łyżeczka syropu Nastaw piekarnik na 175ºC. Przesiej mąkę i proszek do miski. Dodaj cukier, cynamon, kardamon i golden syrop, następnie dodaj miękkie masło i zarób gładkie ciasto. Podziel na dwie części i uformuj dwa rulony. Ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszcz. Z tej porcji wyjdą placki o wymiarach 10 cm x 30 cm. Rozpuść(...)formę do nagrzanego piekarnika i piecz ciastka na złoty kolor przez 12-15 minut. Wyjmij upieczone ciastka i od razu pokrój pod skosem. Używam do tej czynności radełka do pizzy. Po wyjęciu z piekarnika ciastka są wciąż miękkie, ale po ostudzeniu będą chrupiące, a w środku lekko ciągnące. The post Cynamonowe ciastka krajanka appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaKolejny sposób na pizzę. Tym razem w pełni razowy spód, pół na pół pszenny i żytni. Wykorzystałam suche drożdże, bo nie miałam świeżych, ale sprawdziły się równie dobrze. 1 1/3 szklanka mąki pszennej razowej 1 1/3 szklanka mąki pszennej żytniej 1 szklanka letniej wody 7 gram suszonych drożdży 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii farsz: np. pomidory Drożdże(...)zioła wymieszać z mąkami. Powoli dodawać wodę i mieszać łyżką. Pod koniec zagnieść ciasto ręką. Powinno być elastyczne i nie klejące, choć nie musi. Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180C. Ciasto rozwałkować na blaszce, posmarować sosem i wyłożyć farsz. Zapiekać około 40 minut w temperaturze 180C marcelina
Czerwony Gupikokrągłych opakowaniach, mało kwaśny) lub 200 g sera ricotta 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli świeżo mielony pieprz 2 łyżeczki ziół do pizzy 3 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku pomidorki koktajlowe (po 1 na każdą muffinkę) pestki dyni Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)mlekiem, olejem, jajkami, parmezanem, solą, pieprzem, natką i ziołami. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy serowej, ponownie wymieszać. Blachę na muffinki wyłożyć papilotami i równomiernie rozłożyć ciasto do połowy. W każdą muffinkę wcisnąć pomidor i przykryć resztą ciasta. Wierzch posypać pestkami dyni (można zastąpić słonecznikiem). Piec około 30-35 minut, do suchego patyczka. Wierzch muffinek powinien mieć
Czerwień i błękitgazę, dodać do puree ziemniaczanego, dobrze posolić, dodać jajka, mąkę i szybko wyrobić gładkie ciasto. Maczając dłonie w wodzie. Odrywać porcje ciasta wielkości brzoskwini. W wilgotnych dłoniach rozpłaszczać ciasto, na środek nakładać po sporej łyżce farszu i zlepiać brzegi, tworząc podłużne kluchy. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 3 minut od wypłynięcia. Wykładać na talerze. Polać gorącym sosem(...)puszka pomidorów w puszce wraz z sokiem 250 g passaty pomidorowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka ziół do pizzy lub oregano sól, cukier i pieprz do smaku 1 szklanka bulionu Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażyć. Wlać bulion i chwilę gotować. Dodać pomidory
Czerwień i błękitmąki pszennej 2 jajka 3/4 szklanki mleka (lub wody) 300g pieczarek 1 por 1 cebula 1 papryka czerwona 300g wędliny 150g żółtego sera 10 czarnych oliwek przyprawa do pizzy po sycylijsku Kamis olej do smażenia Pieczarki kroję w plasterki, cebulę i pora w półtalarki. Szklę cebulę z porem, dodaję pieczarki i smażę, aż zmniejszą swoją objętość o połowę(...)tarce. Oliwki kroję w plasterki. Mąkę mieszam z warzywami, wędliną, serem. Wsypuję przyprawę Kamis Jajka roztrzepuję, wlewam do pozostałych składników. Na końcu dodaję letnie mleko / wodę i wyrabiam ciasto nieco gęstsze niż naleśnikowe. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaję mąki. Na patelni rozrzewam olej, wykładam porcje masy i smażę z dwóch stron na złoto. Następnie odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym
W kuchni Karmel-itkiminut. A do tego bardzo smaczna! Ciekawa alternatywa dla klasycznego omletu na śniadanie lub kolację. Przepis znalazłam na stronie Moje domowe kucharzenie. Zapraszam do smażenia! :) Składniki (na jedną pizzę dla dwóch osób): odrobina oliwy 4 łyżki śmietany 18% 4 łyżki majonezu 2/3 szklanki mąki 2 jajka 100 g tartego żółtego sera kilka plasterków salami lub szynki szczypta soli szczypta(...)łączymy śmietanę, jajka, majonez, mąkę, doprawiamy solą i cukrem i bardzo dokładnie mieszamy do połączenia składników. Na patelni na wysokim ogniu rozgrzewamy odrobinę oliwy (ja dałam pół łyżki). Wlewamy ciasto i natychmiast zmniejszamy ogień. Smażymy aż ciasto się zetnie (ok. 3 minuty) i obracamy na drugą stronę. Łyżką rozsmarowujemy ketchup wedle uznania, posypujemy serem, układamy kawałki salami i smażymy
My Culinary Art