pieczenia efekt nieprzywieralności, dzięki czemu można nieinwazyjnie wyjąć gotowe ciasto. Poczas pieczenia babki piaskowej budyniowo biszkoptowej na własne oczy doświadczyłam magii tej pasty. Babka rosła zupełnie inaczej niż w formie przygotowanej tradycyjnie, co widać na końcowym efekcie (wyszła korona). Po wyjęciu z formy babkę studziłam na blaszce do pizzy (taka płaska z dziurkami) i to również pewnie miało wpływ
mojewypiekiinietylkoW ostatnim czasie bardzo dużą popularnością cieszy się pizza z patelni. Powiem Wam szczerze, że pokuszona wieloma pozytywnymi opiniami na jej temat, postanowiłam sama ją przygotować
PysiaGotuje.plmakaron: - 500 g mąki pszennej (dałam typ 00 do pizzy, makaronów) - 5 jaj - 1 łyżeczka soli Dodatkowo: - świeże truskawki - słodka śmietanka (30%) - cukier puder - listki mięty (do dekoracji) Na każde 100 g mąki dajemy 1 jajko. Do przesianej mąki z solą wbijamy jajka i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Następnie zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki
mojewypiekiinietylkociepłe miejsce na minimum godzinę. Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto, ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie nagrzać piekarnik do 240 stopni. Piec aż chleb zbrązowieje, a po włożeniu wykałaczki w środek chleba, wyjdzie ona sucha (do pieczenia można użyć blachy, ja wykorzystałem kamień do pizzy, polecam). Gotowy chleb odstawić na jakąś kratkę aby wystygł
Right Behind The Kitchenmoże coś wpadnie Wam w oko! POMYSŁY NA CIASTA I CIASTECZKA DYNIOWO-ŻURAWINOWE CIASTECZKAMINI KARMELOWE SZARLOTKICZEKOLADOWO-KAKAOWO-KOKOSOWO-PIANKOWE PYSZNOŚCICHRUPIĄCE PIERNICZKIMUFFINKI MARCHEWKOWECIASTO JABŁKOWO-ŻURAWINOWE CHLEBEK DYNIOWYPIERNIK-NAJLEPSZY ŚWIĄTECZNE SOSYDOMOWY SOS KARMELOWYSOS ŻURAWINOWYKURCZAK TROCHĘ INACZEJKURCZAK W ORZECHACHKURCZAK NA POROWYM PUREEWesołych Świąt!PaulinaPopularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodziankaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemRozpływający się
Gotowanie to kochanieminut na patelni :)Składniki (proporcje) na 1 pizze wielkości 28-30 cm: 100 gr mąki pszennej 40 ml oliwy 40 ml wody pół płaskiej łyżeczki soli koncentrat pomidorowy ser mozarella oregano reszta składników wedle uznania Przygotowanie :Mąkę mieszam z solą następnie z wodą i oliwą, wyrabiam ciasto. Ciasto powinno być jednolite i elastyczne. Wałkuję mniej więcej na placek wielkości
Mechanik w kuchniW dzisiejszym przepisie przedstawię Wam zupełną nowość, która ostatnio zagościła w mojej kuchni. Zupa pizza przygotowana na bazie świeżych pomidorów, papryki, pieczarek i mielonego mięsa sprawiła
PysiaGotuje.plbułki do hamburgerów w przeciwieństwie do chleba czy pizzy wyrastają tylko raz, w lekko rozgrzanym piekarniku – są gotowe do zjedzenia w godzinę! Miękkie, lekkie i sprężyste – świetnie znoszą napakowanie mnóstwem sosów, dodatków i ciężar dużego burgera . Kulinarna pozycja obowiązkowa – przeczytajcie wszystkie wskazówki, zakasajcie rękawy i do dzieła! PRZYGOTOWANIE CIASTA Bardzo lekko podgrzewamy piekarnik w który włożymy bułki do podrośnięcia – temperaturę
Karo in the Kitchenbułki do hamburgerów w przeciwieństwie do chleba czy pizzy wyrastają tylko raz, w lekko rozgrzanym piekarniku – są gotowe do zjedzenia w godzinę! Miękkie, lekkie i sprężyste – świetnie znoszą napakowanie mnóstwem sosów, dodatków i ciężar dużego burgera . Kulinarna pozycja obowiązkowa – przeczytajcie wszystkie wskazówki, zakasajcie rękawy i do dzieła! PRZYGOTOWANIE CIASTA Bardzo lekko podgrzewamy piekarnik w który włożymy bułki do podrośnięcia – temperaturę
Karo in the Kitchenstara gazetka z Biedronki z przepisem na sakiewki z pizzy. Nigdy nie gotowałam niczego z przepisów z gazetek ale postanowiłam zaryzykować. Opłaciło się. Oczywiście przepis nieco zmodyfikowałam i uprościłam. Sakiewki wyszły przepyszne. Mogą konkurować z niejednym daniem z włoskiej restauracji. Sakiewki z mięsem mielonym, pomidorami i papryką Składniki na ciasto 200 g mąki pszennej 70 g maki orkiszowej 1 łyżeczka
Pyza i SurówkaDla tych, którzy chcą świętować, ale tradycyjna pizza jest nieosiągalna z jakiegokolwiek powodu. Dla zabieganych i zapracowanych. Moja Frittata . LENIWA FRITTATA
IzaGotujewłosku. Nasze danie - calzone - to nic innego jak tylko pizza zawinięta na kształt pieroga. Jeśli chodzi o nadzienie, postanowiłam zaimprowizować dodając ogórki konserwowe. Wyszło smacznie, pachnąco i wyglądało to bardzo apetycznie. No i ten zapach... Calzone jest bardzo łatwe w przygotowaniu, więc każdy sobie z nim poradzi :) Potrzebujemy:*Do ciasta:- 3 szklanki mąki pszennej- 5 dkg świeżych drożdży
W poszukiwaniu inspiracjiSmaczna pizza z skręconymi z brzegami, kurczakiem, mozzarellą, zielonym groszkiem i oliwkami. Dzięki temu, że brzegi poskręcamy, ciekawy, nowy wygląd pizzy uzyskamy. Szybka, łatwa, smaczna i wyjątkowa, a to dlatego, że jest domowa. Składniki: 250 g mąki pszennej, 150 ml ciepłej wody, 25 g świeżych drożdży, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, ponadto(...)wody. Całość miksujemy ok. 10 sek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min. w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałą cześć mąki, olej i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy 35 cm, przekładamy na blachę podsypaną mąką, skręcamy brzegi i pozostawiamy
Moniki SmakołykiLubię przygotowywać tarty wytrawne na obiad, ponieważ dają one mnóstwo możliwości jeśli chodzi o smaki farszu. Cały czas eksperymentuję z kruchym ciastem na spód tarty
HealthyCreationsTarty rustykalne, czyli takie pieczone bez formy pokochałam za ich prostotę i wygląd, bo zawsze wyglądają bardzo zachęcająco ;) Nie ma potrzeby wyklejania ciastem formy ani podpiekania
HealthyCreationsUwielbiam przygotowywać wypieki na słono. Tym razem zrobiłam pyszne pizzeriny z pomidorami, serem i bazylią. Są chrupiące i smaczne. To doskonała przekąska dla całej rodziny. SKŁADNIKI
Tradycyjna kuchnia KasiJajka faszerowane fetą i suszonymi pomidorami to bardzo prosta i szybka przystawka. Przygotowanie jej trwa dosłownie chwilę, świetnie sprawdzi się jako alternatywa do „zwykłych”
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!duże jajko przyprawa do pizzy i zapiekanek 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli dodatki: pieczarki, cebula Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże , posypać cukrem, nakryć i odstawić na kilka minut.Następnie dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Pieczarki i cebulę pokroić
Moje domowe kucharzenieILOŚĆ PORCJI: 10-15 Składniki podstawowe: opakowanie spodu do pizzy (400 g), opakowanie mozzarelli, kilka plasterków salami, 15 pomidorków koktajlowych, 3-4 plastry sera żółtego, susz z natki pietruszki Cykoria. Składniki sosu: 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki mascarpone, zioła prowansalskie, szczypta pieprzu chili cayenne. Przygotowanie: Składniki sosu dokładnie mieszam. Ciasto rozkładam, większym kieliszkiem wycinam kółka, pozostałe wałkuję, ponownie wycinam
JejKuchniaRozsmarować większość masła na 2/3 ciasta; nieposmarowaną część zawinąć do środka; następnie zawinąć drugą połowę posmarowanej masłem części na wierzch. Rozwałkować na grubość około 1 cm.Górę posmarować resztą masła [ u mnie woda] i posypać serem lub makiem [ złoty len] . Następnie za pomocą ostrego noża np.do pizzy wyciąć 12-15 prawie trójkątnych bułeczek.Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem
Moje domowe kucharzenieniedźwiedzim doprawione i w piekarniku upieczone. Każda pizza to 1 porcja dla każdego i życzę wszystkim smacznego. Składniki: farsz: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym – 185 g, 1 łyżka kapary, 100 g pieczarek, szczypta suszonego czosnku niedźwiedziego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 40 g startego sera żółtego, ciasto: 15 g świeżych drożdży, 200 g mąki
Moniki Smakołykiwyprzedzą. Cienkie naleśniki nadziałam farszem podobnym do składników pizzy, poskładałam w koperty, opanierowałam i usmażyłam. Mozzarella w środku świetnie się roztopiła i przy krojeniu była idealnie ciągnąca. Oczywiście podałam je z sosem czosnkowym, który u nas jada się litrami. Takie naleśniki polecam na drugie danie lub kolację. Składniki: na ciasto: 3 szklanki mleka 300 g mąki 3 jajka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajedno z tradycyjnych dań kuchni kaukaskiej, nazywane też gruzińską pizzą. Farsze można wcisnąć do środka różne, w zależności od tego jaki serek mamy pod ręką, czy też jakie szczególne upodobania kulinarne mamy. Ja zdecydowałam się na farsz serowo-ziemniaczany, ponieważ troszkę przypomina w smaku przepyszne ruskie pierogi. Chaczapuri imeruli Ciasto: 2 szkl. mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru
Przepysznik - BLW i nie tylkopełen smaku", mój ukochany wypatrzył podpłomyki. "Wygląda jak pizza, musi być dobre" - stwierdził, czekając na reakcję. Co więc pozostało sumiennej pani domu, poza przygotowaniem owego alzackiego specjału? Zakasałam rękawy i przygotowałam ten aromatyczny wytrawny wypiek na dzisiejszy obiad. W Alzacji nosi on nazwę Flemmkuchen. Jest to tarta przygotowywana na cieście chlebowym w dodatkiem śmietany, boczku i cebuli. Potrzebne
W poszukiwaniu inspiracji