przypuszczałam spisał się wyśmienicie. Taka mini pizza do odrywania, to świetny sposób na spędzenie wieczoru w gronie znajomych lub wieczór filmowy;) Kiedy tylko ktoś nabierze ochotę coś przegryźć wystarczy tylko, że wyciągnie rękę i oderwie sobie kawałek. Jest to bardzo wygodne podanie. Nadzienie możemy dowolnie modyfikować o swoje ulubione dodatki. Ciasto: 400 g mąki pszennej 220 ml ciepłej wody
Smaki Na TalerzuPizzę domową robię dość często. bo domownicy ją uwielbiają ale taka klasyczna jak zawsze już mi się znudziła znudziła. Zmieniłam całkowicie dodatki i choć wyszło mniej "pizzowo" to przepysznie. Zresztą wszystko, co jest polane sosem czosnkowym znika u nas w mgnieniu oka. Składniki: na ciasto: 225 g mąki (najlepiej typu 00) 135 ml letniej wody 15 g drożdży świeżych
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaczasie ciasto wyjąć z miski, podzielić na dwie części i uformować dwa chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania, łączeniem do góry, na ok 60 minut ( do czasu aż chlebki wyrosną). Nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać
Stare GaryUwielbiam młode ziemniaczki, mogła bym je jeść codziennie kilka razy. Dzisiaj na obiad z mizerią, no cóż później też trzeba było coś zjeść ... tym razem z
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniarodzaj włoskiego pieczywa, taka trochę siostra pizzy lecz bez sosu pomidorowego. Bardzo popularna, zazwyczaj podawana na ciepło przed głównym posiłkiem, w celu zaspokojenia pierwszego głodu. Można ją przygotowywać z różnymi dodatkami. Cudowna, aromatyczna, po prostu pyszna :) SKŁADNIKI: na zaczyn 20 g świeżych drożdży 150 ml letniej wody 150 g pszennej mąki ciasto właściwe 140 ml letniej wody 40 ml białego
Kuchnia w opałachDoskonała przekąska na imprezę, piknik czy wycieczkę. Świetnie smakują zarówno na ciepło od razu po wyjęciu z piekarnika jak również na zimno z dodatkiem keczupu czy
Smakołyki Asidanie to kondensacja kuchni włoskiej czyli połączenie pizzy ze spaghetti. Składniki: - mąka - drożdże - woda - olej - makaron nitki - koncentrat pomidorowy - cebula - bazylia Wykonanie: Makaron gotujemy. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy. Dodajemy koncentratu pomidorowego oraz bazylii i z tak powstałym sosem mieszamy makaron. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąki oraz trochę oleju i ugniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy wody lub mąki
Kryzysowa Książka Kucharskaściereczką i odstawiamy ją na kilkanaście minut. Ciasto dzielimy na 6-8 równych części, a z każdej formujemy kuleczki. Na silikonowej stolnicy (taka jest najlepsza, gdyż przy jej użyciu możemy zrobić bardzo cienkie placki, a na drewnianej możemy mieć problem z ich odklejeniem) rozwałkowujemy każdą z kuleczek i przy pomocy noża do pizzy wykrywamy koła o wielkości zbliżonej do średnicy
Be Fit Be Strongzapasy z lodówki znikają podobnie jak ciasta z patery i łakocie z puszek. W tym roku udało mi się zrobić idealnie tyle i potrzeba. Więc od dzisiaj mogę zacząć planować nowe potrawy szczególnie, że miałam wreszcie czas na przejrzenie mojego inspirującego stosiku książek kucharskich. Dzisiaj przyjeżdża do nas ciocia będzie więc pizza choć równie dobrze sprawdziła by się taka
Dzieje kuchennej WiewióryKruchy spód tarty z chorizo i świeżymi listkami rucoli smakuje wybornie :), to jakich użyjecie dodatków to tej tarty zależy od waszych upodobań :). Składniki na ciasto kruche
Apetyczna babeczkaminut (lub dłużej, jeśli ciasto jednak jest grubsze) na zwykłej blasze. Chyba że dysponujecie kamieniem lub piecem chlebowym. Jasne… Po wyjęciu z piekarnika tartę kroimy w paski i jemy ciepłą. My oprócz boczku dodaliśmy resztkę pepperoni, ale można to pominąć. Nie kombinujcie tylko z pomidorami i oliwkami, bo wyjdzie pizza, a na włoską pizzę, to jeszcze poznacie przepis
GRUBY WAŁEKczasie ciasto wyjąć z miski , podzielić na dwie części i formować dwa chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania, łączeniem do góry, na 1 h ( do czasu aż chlebki wyrosną ) W międzyczasie nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać
Stare Garyczasie ciasto wyjąć z miski, podzielić na dwie części i formować dwa chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania, łączeniem do góry, na ok 60 - 90 minut ( do czasu aż chlebki wyrosną). Nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać
Stare Gary300 g mięsa mielonego1 opakowanie Fix Pikantne Bolognese z chili firmy Knorr1 cebula1 marchewka200 g ugotowanych ziemniaków1 opakowanie ciasta francuskiego3 łyżki margaryny4 łyżki startego, żółtego
Świat Domowej Kuchniodstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Wlać zaczyn do mąki i mocno wyrabiać, dodać wodę z rozpuszczoną solą i dalej wyrabiać. Wyrobione ciasto ma być elastyczne. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, oprószyć mąką i odstawić, przykryte ściereczką, na dwie godziny do wyrośnięcia. Każdą część rozciągnąć dłońmi lub rozwałkować (na oprószonym mąką blacie) na okrągły, w miarę cienki placek(...)blachy wyłożone papierem do pieczenia. Placki posypać parmezanem, ułożyć anchois, oliwki i pomidorki przecięciem do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na około 13 – 15 minut. Wyjąć pizzę z piekarnika, skropić oliwą, ułożyć kilka listków świeżej bazylii
królestwo garówZapraszam dziś na Pizzę z anchois. Są to małe, bardzo słone fileciki z sardeli europejskiej. Przez intensywność smaku i słoność, anchois są używane wyłącznie jako dodatek lub przyprawa do potraw. Nadają smaku każdej potrawie, doskonale komponują się z chlebem, jajkami, awokado i makaronem. Różni się sposób podawanie tej ryby, np. w Rosji popularna jest wędzona, we Francji i Włoszech(...)wymieszałam i smażyłam aż cebula się zeszkliła i lekko zbrązowiała. Wlałam do niej pokrojone na kawałki pomidory z puszki. Wymieszałam, dodając łyżeczkę brązowego cukru. Odstawiłam i zajęłam się ciastem. 1/3 paczki drożdży rozpuściłam w ciepłej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Odstawiłam aż urosły. Dosypywałam mąkę, około trzech szklanek,odrobinę oleju i sól. Wyrobiłam i odstawiłam w ciepłe
potrawyregionalnejadamy pszenicy na co dzień, a raz kiedyś nie zaszkodzi. Wszak dieta musi być urozmaicona... Z podanych składników wychodzi ok.4-5 sztuk. Super frajda dla dzieci, które same komponują swoją pizzę ;-) Składniki: - 500g mąki pszennej tortowej typ450 - ok.110g mąki pszennej typ405 (lub trochę więcej tortowej) - 40g świeżych drożdży - 1 płaska łyżeczka soli - 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego (nie trzeba) - 80ml oliwy(...)dużej misce umieścić wszystkie składniki, tj. mąkę tortową, część mąki typ 405, sól, oliwę z oliwek i pozostałą wodę, dodać także wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszać, najlepiej dłońmi. Gdy ciasto się klei podsypywać pozostałą mąką i wyrabiać. U mnie wyszło 110g mąki pszennej typ405. Ciasto powinno być bardzo elastyczne, ale nie klejące. Otrzymane ciasto odstawiamy do wyrastania (do podwojenia objętości
Smaczne Zdrowe