pizza ciasto - 4706 przepisów (strona:179/314)

35 najlepszych przepisów na czerwiec! 294

JAGODZIANKI Z SEREM I JAGODAMI! 20. WAKACYJNA SAŁATKA Z NAJLEPSZYMI POLSKIMI SMAKOŁYKAMI! 21. FRANCUSKIE TOSTY! 22. CIASTO Z TRUSKAWKAMI 23. MAŁOSOLNE 24. WOŁOWY BURGER PO HAWAJSKU 25. DOMOWY BURGER WOŁOWO- WIEPRZOWY Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI 26. NAJWAŻNIEJSZE ZASADY PRZY ROBIENIU OGÓRKÓW! 27. PIZZA - JAK ZROBIĆ W DOMU? 4 PRZEPISY 28. ZAPIEKANE TRUSKAWKI - SŁODKOŚCI NA WEEKEND 29. PRZEPIS NA TARTĘ RUSTYKALNĄ

SMYKWKUCHNI
rolada warstwowa drożdżowa 122

arkusz posmarować masłem i posypać cukrem. Ułożyć warstwowo płaty ciasta . Masła i cukru wystarczy na 5 arkuszy ciasta,a nawet zostanie. Zawinąć jak roladę , przenieść na blaszkę do pieczenia. ( u mnie było pieczone na całej blaszce bez dziurek,przeniosłam na blaszkę do pizzy do ostygnięcia) Piec w temperaturze200 ° C w nagrzanym piekarniku przez 25minut a przez następne 15-20 minut

w mojej kuchni
Recenzja książki "Zdrowe i proste gotowanie ze św. Hildegardą z Bingen" 215

cukinią) Potrawy z makaronem i szpecle (np. Cannelloni z farszem z ricotty) Inne dania główne (np. Pizza z tuńczykiem) Dania główne na słodko (np. Tarta z kawałkami pigwy) * Dodatki (np. Słodkie marchewki, Przystawka z selera) * Desery (np. Krem czekoladowy, Pigwowe cukierki) * Ciasta, torty i inne wypieki (np. Ciasteczka wspomagające nerwy, Tort Sachera) * Wypieki na przyjęcia (np. Wieńce z ciecierzycy, Pikantne

Z miłości do słodkości
Oliwa cytrynowa 148

używamy wysuszonej skórki cytrynowej i zalewamy zimną oliwą. Oliwa cytrynowa sprawdziła się również, jako dodatek do białej pizzy z mozzarellą i rukolą . Zamiast masła do kromki domowego chleba, czy bagietki, do dań mięsnych, rybnych, owoców morza, surówek, sałatek, marynat, do naleśników, gofrów, ciast… i nie tylko. Carl Linus Pauling - fizyk i chemik – dwukrotny laureat Nagrody Nobla (1901-1994) powiedział

mojewypiekiinietylko
Ciasteczka Mikołaja i prezent od serca 210

ekstraktem. Dodaj suche składniki i zagnieć ciasto. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układaj małe kulki z ciasta, lekko je rozgniataj. Piecz ok. 10 min w temperaturze 175 stopni Celsjusza.  Smacznego! PaulinaPopularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodziankaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemRozpływający się w ustach, portugalski cynamonowy ryż na mlekuBatoniki- dopalacze (nie tylko

Gotowanie to kochanie
Chleb pszenny razowy na zakwasie Hamelman'a 164

góry, na 2 - 2,5 h  ( do czasu aż chlebki wyrosną). Można przechować ciasto 8 godzin w temperaturze 10 st.C lub 18 godzin w temp. 5,5 st.C.   Nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min.  Kiedy

Stare Gary
Pizza pieczarkowa 131

pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Koncentrat wymieszać z oreg ano. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na bl achę ( ja mam taką na 35 cm ). Posmarować je koncentratem, zetrzeć żółty ser, poukładać piec zarki i cebulę. Przyprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 250st C. Wło żyć pizzę i piec 6 - 7 min.   Smacznego

Gaździnka warzy
Serowe paluchy z farszem pizza. 180

posmakuje każdemu fanowi pizzy. My zamierzamy w ten weekend leniuchować na kocu przy dobrej książce (w tym momencie kocham to, że mieszkamy na wsi). Jeżeli wybieracie się na np. piknik to z pewnością będziecie chcieć zabrać ze sobą coś bardzo smacznego, więc ten przepis będzie jak znalazł :-)  Paluchy zrobiłam z ciasta drożdżowego, z mąki wrocławskiej - ta świetnie nadaje się(...)oczkach. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm kształtując długi prostokąt, posmarować go cienko ketchupem, na to posypać obficie oregano i oprószyć pieprzem. Prostokąt podzielić na dwie części. Na jedną położyć ser, pieczarki, ogórka i szynkę a drugą częścią (tą bez farszu) ketchupem do wewnątrz nakryć tą pierwszą tak by farsz zamknąć w środku. Placek pizzy podzielić na paski

Poezja Smaków - blog kulinarny
Drożdżowe pierożki-serduszka 156

serduszek może zrobić na kolację np. Walentynkową . Składniki: Ciasto:  szklanki mąki pszennej 3,4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 20 gram drożdży Farsz: 200 gram szynki 200 gram pieczarek 1 cebula pół papryki czerwonej 200 gram sera żółtego ketchup pikantny zioła do pizzy Dodatkowo: papier do pieczenia 1 jajko olej do smażenia(...)grubych oczkach. Drożdże mieszamy z wodą,2 łyżkami mąki i cukrem.Pozostawiamy pod przykryciem aż drożdże zaczną pracować.Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko. Za pomocą obręczy w kształcie serca wycinamy serduszka.Dolne serduszka smarujemy ketchupem ,posypujemy ziołami.Nakładamy farsz i posypujemy serem żółtym. Przykrywamy drugim ciastem i zlepiamy za pomocą widelca.Przekładamy

Bajeczna Kuchnia
Co Wam mogę podarować? Słone krople i fenkuł. Rustic fennel pizza. 176

może uda się spełnić jakieś marzenie...  Na Wasze wpisy czekam do 25 sierpnia.   A teraz szykujcie się na strumień łez - najwyższa pora kroić cebulę;) RUSTYKALNA PIZZA Z KARMELIZOWANYM FENKUŁEM I CEBULĄ Na spód 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych   150 ml ciepłej wody   1/2 łyżeczki cukru   250 g mąki pszennej   1 pełna(...)godziny ( u mnie wyrastało niecałą godzinę). Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części, obsypać mąką, rozwałkować na owalne lub okrągłe placki. Ułożyć je na posmarowanej oliwą blasze lub papierze do pieczenie, odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce (pominęłam ten etap bez szkody dla pizzy). Na nadzienie 1-2 bulwy kopru włoskiego 2-4 cebula (w zależności

KUCHARNIA
Pizza chleb bake off 183

produkcji levain. Bardzo lubię wypiekać chleb na levain , który nie jest niczym innym jak zakwasem…bardzo aktywnym zakwasem. Zazwyczaj wykorzystuję 800 gram levain, a resztę na pizza chleb. Pizza placki są bardzo u nas w domu popularne. Czasami posypuję je mozzarella i ziołami…Kolacja z głowy, a resztę placków mrożę. Spotkałam się kiedyś z podobnymi plackami w sklepie(...)składników wyrób ciasto. Wyrabiaj przez 10 minut. Przełóż ciasto do naoliwionej miski. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce 28 – 30ºC na 5 – 6 godzin. Po tym czasie levain jest gotowy i można go wykorzystać do pieczenia chleba. Na kilogram mąki potrzeba około 800 gram levain. Z reszty upiecz pizza placki. Pizza chleb 1,2 kg levain

codojedzenia
pizza z patelni - szybka kolacja 1187

posmakuje? składniki: (na 2 "pizze" z patelni o średnicy 26 cm) 1 szklanka mąki 2 łyżki oleju 1/2 szklanki letniej wody sól, pieprz zioła prowansalskie 2 pełne łyżki keczupu 2 plastry szynki 2 plastry salami 100 g żółtego sera  wykonanie: Mąkę, olej, wodę i przyprawy zagniatam na gładkie i elastyczne ciasto. Dzielę je na dwie równe części i każdą

babka w formie
Pizza ninja 138

pizza pojawia się pod koniec odcinka :) Składniki: - mąka - ćwierć kostki drożdży - woda - pół łyżeczki cukru - kasza manna - płatki owsiane błyskawiczne - jakieś mleko - szpinak rozdrobniony Wykonanie: Drożdże rozrabiamy w małej ilości ciepłej wody. Najlepsza temperatura to taka, w której możemy trzymać rękę. Dodajemy cukier, łyżeczkę mąki i czekamy chwilę aż się cos ruszy J Dosypujemy mąki, dolewamy wody i ugniatamy ciasto(...)dusimy i doprawiamy. Najlepiej czosnkiem. Kiedy ciasto urośnie wykładamy nim blachę. Smarujemy wierzch kaszką i na to dajemy szpinak. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Ja wyciągam jak brzegi są rumiane. Tylko uwaga przy wyciąganiu, żeby nie spadła, gdyż zadziała zjawisko, które zbadał fizyk z Aston University Robert Matthews:) Ja zjadłem pizze popijając winem Celebro Italy https://www.facebook.com/KlubCelebro

Kryzysowa Książka Kucharska
FIT PIZZA Z PATELNI 176

sodę, wymieszać. Cebulę posiekać, pieczarki drobno pokroić. Rozgrzać dużą patelnię z olejem. Wylać ciasto, od razu posypać cebulą, pieczarkami i serem. Przykryć szczelnie pokrywką, smażyć na najmniejszym ogniu, po około 4-5 min powinna być gotowa, ale należy to sprawdzić. Składniki sosu wymieszać, posmarować pizzę. SMACZNEGO ! Wartość energetyczna* porcji: 358 kcal 22,67 g białka

Vroblewska-fitlife
Pulpety w sosie koperkowym nadziewane porami i suszonymi pomidorami 289

pizzy i posiekane suszone pomidory, sól i pieprz do smaku. Odłożyć, by farsz nieco przestygł. Kajzerkę namoczyć w wodzie, a kiedy napęcznieje, odcisnąć. Wymieszać z mięsem, jajkami, zmiażdżonym czosnkiem i ziołami. Dobrze wyrobić masę. Zagotować około 2 szklanki wody lub lekkiego warzywnego bulionu (niezbyt słonego, bo pulpety podczas gotowania oddają sól). Maczając dłonie w zimnej wodzie, odrywać porcje ciasta(...)wielkości brzoskwini. W wilgotnych dłoniach rozpłaszczać ciasto, na środek nakładać po sporej łyżce farszu i zlepiać brzegi, tworząc podłużne pulpety. Obtaczać w mące i wrzucać na wrzącą wodę lub bulion. Gotować ok. 25 minut. Następnie do wywaru z mięsem dodać posiekany koper i gotować kilka minut. Po tym czasie wlać śmietankę, zioła do pizzy i wymieszać, doprawić solą i pieprzem

Czerwień i błękit
Pizzerinki na dzień pizzy 166

Dziś światowy dzień pizzy, więc nie mogło się obyć bez tego u mnie w domu. Polecam dziś wersję mini, ale wyszło równie smacznie. Wyszło mi 10 sztuk na grubym cieście, ale spokojnie można zrobić 12-14 sztuk, wtedy ciasto będzie cieńsze. Ciasto: 50 dag mąki 42 g drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju Dodatki: 5 łyżek

Ewusiowe Smaki
Pizza bolognese (ciasto bez wyrastania) 153

Lubicie lasagne, włoskie makarony? To moje ulubione smaki, przeniosłam je więc na pizzę:). Jest bardzo prosta, nie ma wielu wyszukanych składników i to jest w niej najlepsze. Smakuje jak spaghetti, tyle że nie ma tu makaronu a drożdżowe ciasto;).  Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju

Szefowa kuchni
Pizza z jarmużem, pomidorami i serem camembert 173

takie połączenie smaków. Miały być chipsy z jarmużu, ale wyszło coś nieco innego. Jedna z najlepszych pizz, jakie jadłam. Nadal nie mogę się zdecydować, czy ta czy ta z łososiem smakowała mi najbardziej;) I chyba się nie zdecyduję, obie są pyszne! :) Składniki: Ciasto( na jedną dużą lub dwie mniejsze): 400g mąki 2/3 szklanki mleka wymieszanego z wodą w równych proporcjach

Czerwona Porzeczka
Najlepsze Faworki 129

kilka razy, to wtłoczy do środka powietrze i dzięki temu faworki będą puszyste i lekkie. Ciasto wałkujemy na cienkie placki, nożem kroimy paski. Można to zrobić radełkiem, wtedy faworki będą miały ozdobny brzeg. Ja wycinałam za pomocą linijki i kółka do pizzy. Długie paski dzielimy na mniejsze. Na środku każdego paska robimy nacięcie nożem wzdłuż. Przez to nacięcie przewlekamy jeden

ladykitchen
Francuskie cudo! 139

dobrze smakują na zimno. Tarty to takie ekskluzywne francuskie wersje pizzy. Tu na pewno fani włoskiej pizzy się ze mną nie zgodzą, ale warto zaryzykować to stwierdzenie :) Na kruchym spodzie można ułożyć dowolnie wybrane składniki, oddać się fantazji i tworzyć. Składniki na ciasto: 200g mąki pszennej 100g schłodzonego masła 1 jajko 3 łyżek zimnej wody sól Sposób wykonania: Przesiewamy mąkę

Kuchnia Pani Wiosny
Rogaliki z dyniowego ciasta drożdżowego z powidłami śliwkowymi. 190

Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy, żeby je odgazować i dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na 3 mm, okrągły placek, który dzielimy (jak pizzę) na 8-12 części (w zależności od tego jakiej wielkości rogale chcemy otrzymać). Na każdy trójkąt nakładamy

Rozpustne gotowanie
Chlebek pita 200

kule. Każdą kulę rozwałkować na naleśnik o średnicy około 15 – 17 cm (im cieniej rozwałkowane ciasto tym cieńsze ścianki chlebka). Odłożyć na oprószoną mąką stolnicę do podwojenia objętości, przykryć ściereczką (na około 30 – 40 minut). W międzyczasie zacząć rozgrzewać kamień (do pizzy) w piekarniku (220ºC). Jeśli nie posiadamy kamienia do pizzy kilka minut przed samym pieczeniem należy rozgrzać

dom-agi.pl
PIZZA Z MĄKI ŻYTNIEJ Z CUKINIĄ 186

Kilka dni temu pisałem o pizzy z pomidorami – aromatycznej, prostej, rustykalnej. Machnąłem przy okazji jeszcze drugą. Dla odmiany z cukinią. Przepis jest podobny, ale walory smakowe bardzo odmienne. Powtarzam przepis na ciasto:… Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Bułgarska banica 202

uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowa banica powinna być lekko zarumieniona od góry i chrupiąca. Kiedy więc ciasto osiągnęło pożądany stopień zrumienienia wyjąłem je z piekarnika i przełożyłem całość ostrożnie na dużą deskę. Banicę kroiłem ostrym nożem w sposób zbliżony do sposobu krojenia pizzy - w trójkąty. Można również odwijać poszczególne zwoje ślimaka, zaczynając porcjowanie od zewnątrz i stopniowo dochodząc do środka. Pokrojone

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania